GASZTRO

Csokoládétúrák a legjobb manufaktúrákba

Szuper programötlet az igazi csokoládé szerelmeseinek: szervezett túrák a legmenőbb csokiműhelyekbe.

Link másolása

Hazánk legjobb manufaktúráiba látogathattok el pár óra alatt, egy szervezett túra keretein belül, ahol nem csak sok érdekességet tudhattok meg a valódi csokoládé készítésről, de meg is kóstolhattok mindent:) Én már teszteltem a " Tour de Zsokolat " ízeit és hangulatát, ami felér egy óriási pozitív töltettel! Ebben a posztban most megtudhattok mindent az ötletgazdáról és a túráról is.

Áth-Horváth Zsóka sokáig nem evett cukros dolgokat, és nem is tudta, hogy vannak kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Miden ott kezdődött, amikor megtörte a cukor böjtjét és elkezdett igazi csokoládék után kutatni.

Mi is az a PandArte blog?

Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.

dora

"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből

Hogyan jött az ötlet a csokoládé túrák szervezéséhez?

Miután megszületett a kislányom úgy döntöttem, hogy szeretnék valami saját dolgot csinálni. Régóta fontolgattam, hogy az időközben nagyon jó partneri viszonyt amit a csokoládékészítőkkel kialakítottam kamatoztatnom kéne. Volt szerencsém megismerkedni a csokoládé szakma két nagyon neves szakértőjével, Sarah Jane Evens-el és Chloé Doutre –Roussel-lel, akiktől sok inspiráló gondolatot kaptam. Leginkább Chloé-val beszéltünk sokat arról, hogy ő hogyan szervezi és vezeti a túrákat Párizsban, és a kakaóültetvényeken, Venezuelában és Ecuadorban. Elképesztő távlatok nyíltak meg előttem, és elkezdtem felépíteni azokat a túrákat, amik gyakorlatilag ma is alapját képezik a Tour de Zsokolat programjainak.

Hányféle túrát szervezel és bonyolítasz le?

Ennek lassan másfél éve, és persze a kínálatban már nemcsak túrák szerepelnek, hanem van tematikus kóstolás, ahol neves külföldi csokoládékészítők kollekcióit kóstoljuk végig, és van csapatépítés is just for fun, sok játékkal és csokoládéval. Most indulnak a rövid belvárosi túrák, ahol nem lesz műhelylátogatás, hanem 3 szaküzletbe megyünk el és kóstoljuk meg az éppen aktuális csokoládékat.

csokitura (2)

csokitura (3)

Ezen felül van lánybúcsús program is. Ami szintén nagyon izgalmas, mert a lányok úgy gyűjtenek pénzt az esti mulatózásra, hogy a műhelyben elkészült bonbont a menyasszony az utcán értékesíti. Ezt nagyon szokták élvezni, főleg akkor, amikor egy bonbont sikerül 1000 forintért eladni. Szóval a legtöbb program a játékra és az örömre épít, de nekem az is nagyon fontos, hogy megmutassam a résztvevőknek, hogy van nagyon jó minőségű jó alapanyagból készült csokoládé.

A túra során bemutatom a különböző termőterületeket, és a főbb kakaófajtákat. Kóstolunk kakaóbabot, és megtanulják a résztvevők, hogy hogyan kell csokoládét kóstolni. Ezen felül még azt is kipróbálhatják, hogy hogyan lehet trüffelt vagy bonbont készíteni, mert a túrát egy igazi csokoládéműhelyben kezdjük ( Bonbonier ) egy chocolatier ( Erdélyi Nóra ) vezetésével. És persze van csokoládétörténet is. Szóval igyekszem mindenről beszélni ami érdekes lehet, és amit szerintem fontos és érdemes tudni a csokoládéfogyasztás kapcsán. Mindig azt mondom, és hiszem is, hogy az amit csinálok nemcsak egy vállalkozás, hanem egy misszió is, mert fontosnak tartom, hogy az emberek a csokoládé fogyasztás területén is tudatosak legyenek.

csokitura (4)

csokitura (5)

Miért olyan fontos számodra, hogy megismertesd az emberekkel az igazi csoki értékét?

A csokoládé ha jó minőségű, akkor jó alapanyagból készül, ami a tömegtermelésre nem feltétlenül jellemző. Sajnos sokszor a nagy multinacionális cégek kizsákmányoló politikát folytatnak, és az olcsó, könnyen beszerezhető termékek mögött sok áldozatos, ki nem fizetett ember, és ennél rosszabb esetben gyermek munkája van. Nemrég láttam egy dán dokumentumfilmes (Miki Mistrati: Dark side of Chocolate/2010, Saddy Chocolate/ 2013.) filmjét, ami újra rádöbbentett arra, hogy mennyire fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a termékek eredetével, és azzal, hogy milyen árat fizetnek mások azért, hogy mi a napi luxust nagyon olcsón vásárolhassuk meg.

A jó minőség mögött többnyire a méltányos kereskedelemnek (Fair Trade) is megfelelő üzletpolitika és beszerzés áll. Két olyan csokoládékészítő is van ma Magyarországon, aki úgynevezett “bean-to-bar” (“babtól a tábláig”) kategóriás csokoládét készít, vagyis maga rendeli a babot az ültetvényről és készít a babból csokoládét. (Rózsavölgyi csokoládé, Szántó Tibor csokoládé) A túrán ezeket is bemutatom.

csokitura (8)

csokitura (9)

Ezen felül pedig van egy másik érv a jó minőség mellett. Ez pedig nagyon egyszerű: finomabb, ízletesebb és egészségesebb, mert mondjuk nem spórolják ki belőle a kakaóvajat, ami egy nagyon hasznos összetevője a csokoládénak. Szóval két fontos érvem van a jó csokoládék és a minőség terjesztése és megismertetése mellett.

És ha már itt tartunk, milyen pontosan az igazi csoki?

A jó csokoládé jellemzője, hogy képes a kakaóbab ízvilágát megmutatni, ami fajtánként nagyon különböző lehet. Alapvetően négy fajta babot különböztetünk meg, de ezeknek vannak különböző hibridjei és alfajtái. Ahogy a bornál, úgy a babok és csokoládék esetében is beszélhetünk tannin tartalomról, ami lehet alacsony, közepes vagy magas. A különböző babok más-más ízjeggyel rendelkeznek, attól függően, hogy melyik termőterületről származnak. Ezen felül a jó csokoládé egyik fő ismérve, hogy széles ízspektrummal rendelkezik, és hosszan tart az íze.

A csokoládék világában is van terület szelektált, sorszámozott és évjáratos csokoládé. Neves csokoládé szakértők 2005-ben Londonban létrehozták az Academy of Chocolate-ot, hogy kétévente díjazzák a legjobb csokoládékat. Az alapítok között vannak természetesen csokoládé szakértők, borszakértők, gasztro bloggerek és újságírók! Nagyjából ők határozták meg azt a minősítőrendszert, amin belül jól lehet egyrészt kategorizálni a csokoládékat, másrészt módszert adnak a minősítésre is. Ezeket a túra során részletesen bemutatom. Mi is ezek alapján szoktunk kóstolni.

csokitura (10)

csokitura (11)

Amúgy Magyarországon, annak dacára, hogy egy kis piac, nagyon sok jó csokoládékészítő van. Bizonyítja ezt az is, hogy a legutóbbi díjkiosztón 5 csokoládékészítő is kapott díjat az Acadyemy of Chocolate-től. A túra során három olyan készítőnek a csokoládéit is kóstoljuk, akik a díjazottak között szereplenek. (Rózsavölgyi csokoládé, Zangio, Szántó Tibor csokoládék)

Te egy nap mennyi csokit eszel?

Nem sokat, de azt mindig ugyanakkor, és ugyanúgy! Reggeli előtt a napot azzal indítom, hogy letörök egy kis kockányit az egyik kedvencemből- mindig van otthon valami az általam legjobbaknak vélt egyikéből- és főzök hozzá egy bögre zöld teát. Amúgy a zöld tea nagyon segíti a csokoládéban lévő ízeket “szétrobbanni”, így jobban érvényesül a csokoládé. Azért ez egy jó kezdés reggelente. Szóval minden nap eszem csokoládét, és nemcsak én hanem a kislányom is, aki természetesen imádja a csokoládét, de pontosan tudja, hogy mi a napi mennyiség, és azt is tudja, hogy csak reggel kaphat belőle, arról nem is beszélve, hogy csak étcsokoládét kap ő is.

Az nem igaz, hogy a gyerekek nem szeretik az étcsokoládét, mert keserű. Ez csak szoktatás kérdése. A gyerekek elsősorban azt eszik meg, amit adunk nekik. Ő mindig is étcsokoládét kapott, és valószínű, hogy ennek a következménye az, hogy a tejcsokoládét meg sem eszi. Kísérletezem vele, és kapott tejcsokoládét is. Nem ízlett neki. Bocsánat, félreértés ne essék, mert nem a tejcsokoládé ellen beszélek, hiszen "ízlés dolgában nem lehet vitázni", szóval senkit nem akarok meggyőzni, hogy ezután csak étcsokoládét egyen, csak egy másik utat vagy inkább lehetőséget kívánok felmutatni.

csokitura (6)

csokitura (7)

Vannak titkos lelőhelyeid? Honnan érdemes beszerezni a legfinomabbakat?

Persze, hogy vannak! A túra is erről szól, hogy megmutassam és bemutassam ezeket. A legjobb manufaktúrák boltjait a belvárosban lehet megtalálni, a nemzetközi csokoládék közül pedig leginkább két-három helyszínen és az interneten lehet válogatni. Ezekről bővebben infót pedig mindenki kap a túrán vagy a honlapomon.

Kinek ajánlod a csokoládétúrákat?

Ajánlom azoknak, akik nagyon szeretik a csokoládét, de még bele sem gondoltak abba, hogy esetleg egy sokkal szélesebb választék is létezik annál, amit a szupermarketek és a bevásárlóközpontok vagy ABC -k polcai kínálnak. Ajánlom azoknak, aki szeretik a különleges és tiszta ízeket, és elkötelezett hívei a tudatos fogyasztásnak. Ajánlom azoknak, akik szeretik tudni, hogy miből készült a termék amit megesznek, vagy esetleg szeretik tudni, hogy ki készítette. Sőt: szeretik azt a pillanatot, amikor maga a készítő mutatja be a saját termékét.

csokitura (1)

csokitura (1)

Ajánlom azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan és milyen alapanyagokból készül a csokoládé. Ajánlom azoknak, akik nemcsak új emberekkel szeretnek ismerkedni, hanem új ízekkel is. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne több mint négy órát a csokoládé bűvöletében eltölteni. Van egy túrázom, aki minden egyes túrára eljön, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt rajta. Nekem ez egy nagyon jó megerősítés és visszajelzés, mert ez bizonyíték arra, hogy mindig sikerül valami újat becsempészni a programba.

Ha tetszik a program, oszd meg a barátaiddal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Családi ebéd a Zsolnay Kávéházban
Ismerős ízek, és óriási adagok.

Link másolása

Sohasem fogom elfelejteni azokat az időket, amikor a vasárnapi ebéd még kötelező program volt nálunk. Gyerekként ezt nem mindig éltem meg pozitívumként, hiszen pontban délben az asztalnál kellett ülni akkor is, ha fontos játszanivalóm lett volna még, de az ételek íze örökre belém ivódott.

A húsleves, a rántott hús és az elmaradhatatlan desszert ünnepivé tette a vasárnapot. A Zsolnay Kávéház pedig ezeket az emlékeket idézi meg új, "Családi ebéd" menüjével.

A Radisson Blu Béke Hotelben található Zsolnay Kávéház tökéletes helyszín bármilyen ünnepi alkalomra. Az utcáról betérve azonnal a télikert elegáns belső terében találjuk magunkat, ahol az ikonikus Haranghy üvegkupola is található.

A következő csinos részlet pedig rögtön a terítékkel függ össze, hiszen Zsolnay porcelánban tálalják az ebédet.

Ismerős ízek, óriási adagok

A családi ebéd csak vasárnap érhető el, és minimum két fő szükséges a foglaláshoz. Ebből kifolyólag ez egy romantikus randevúnak is éppúgy beillik.

Mi hárman érkeztünk, és mikor elénk került az első fogás, elégedetten konstatáltuk, hogy itt ma bizony degeszre esszük magunkat. Hiszen akkora adag érkezett, mintha tényleg valamelyikünk nagymamája tálalt volna.

Az első fogás természetesen a klasszikus húsleves. Azaz pontosabban: ököruszályleves házi cérnametélttel.

Na ez az az étel, amit otthon, 1-2 főre nehezen reprodukál az ember. Érezni lehetett az ízén, hogy nagy adag készült belőle, és jópár órát főtt, mielőtt elénk került. A házi tészta pedig rengeteget dobott rajta.

A második fogás: csontos rántott csirke újburgonyával, kapros-tejfölös uborkasalátával.

Csak nézzetek rá ezekre a képekre. Nincs az a nagyétkű férfi, aki itt éhen maradna. De a mennyiség nem ment a minőség rovására:

A panír friss és ropogós volt, a burgonya tökéletesen volt lepirítva, és az uborkasaláta remek kiegészítője volt a menünek.

A fix menüsor italokat nem tartalmaz, így mi színes, gyümölcsös limonádékat választottunk, de a mellettünk lévő asztalnál például borral koccintottak.

Ezen a ponton természetesen már csak a szemünk kívánta az édeset, de a francia krémes pont elfér még a desszertgyomorban.

Amikor megérkezett a 6 db sütemény, ismét néztünk egy nagyot, de abszolút nem bántuk, hogy a végén még el is tudtunk csomagoltatni fejenként egy kockát.

És ha már a süteményeknél tartunk. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de egyszerűen nem bírom magamban tartani, hogy a Zsolnayban mennyire étvágygerjesztő a süteményes pult.

Dugig ettem magam az ebéddel, mégis hosszú percekig pihentettem még a szememet ezeken a csodákon.

A Zsolnay Kávéház Családi ebédje az egyik leg ár-érték arányosabb menü, amivel az utóbbi időben találkoztam.

Az ára 8 900 Ft / fő. És ez az összeg már szervizdíjjal együtt értendő.

Ha vásárolni szeretnétek ilyen utalványt, ITT megtehetitek, és minden további információt is megtaláltok.

Én teljes mellszélességgel amellett vagyok, hogy tegyünk újra ünnepivé a vasárnapi ebédeket. És ha a Zsolnayban tesszük ezt, akkor a mosogatás súlya is lekerül a vállunkról.

Zsolnay Kávéház

1067, Teréz krt. 43.

www.zsolnaycafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: