hirdetés

KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Budapesten keresztül utazhatott két orosz titkosügynök a 2014-es csehországi robbantás helyszínére

Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin Moszkvából először a magyar fővárosba utaztak hivatalos diplomáciai kiküldetésben.
Címkép: illusztráció (Ato 01/Wikimedia Commons) - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Mint megírtuk, Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok (GRU) képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 decemberében történt robbanásban, ezért múlt szombaton bejelentette, hogy tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból.

Vasárnap pedig Jan Hamácek kormányfő-helyettes, belügyminiszter beszélt arról, hogy a decemberi robbanást megelőző első, 2014 októberében történt robbanás valószínűleg nem volt tervezett, annak vélhetően nem Csehországban, hanem Bulgáriában kellett volna bekövetkeznie a rendőrség szerint.

Azt is kijelentette, hogy Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

A Bellingcat nevű "nyomozó" oldal most újabb részleteket közölt az ügyről - írja a 444.hu.

hirdetés

Az elemzők szerint az orosz katonai titkosszolgálat hat képviselője vehetett részt a csehországi merényletben, köztük a 21955-ös ügyosztályának (amely a fedett külföldi akciókat szervezi) vezetője, Andrej Avernajov, aki csak nagyon ritkán hagyja el Oroszországot. Ez is azt bizonyíthatja, hogy ez egy kitüntetett akció volt. A Bellingcat információi szerint a csapat tagjai 2014. október 7-én a GRU egyik moszkvai irodájában találkoztak, és még aznap délelőtt megvették a repülőjegyeiket, hogy Közép-Európába utazzanak.

Két ügynök, Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin Moszkvából először Budapestre utaztak hivatalos diplomáciai kiküldetésben, azzal az indokkal, hogy küldeményt visznek a Bajza utcai orosz követségre.

Egy harmadik ügynök, Nyikolaj Jezsov október 11-én repült Bécsbe, két másik, Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga Prágába pedig ugyanazon a napon Prágába utazott. A csapat vezetője, Averjanov szintén az osztrák fővárosba ment, október 13-án érkezett meg. Miskin és Csepiga ezen a napon jelentkezett be egy szállodába Ostravában, amely alig egy órányi autóútra van attól a raktártól, ahol a robbanások történtek. Még aznap csatlakoztak hozzájuk az először Bécsbe és Budapestre érkezett csapattagok is.

A kulcsszereplők Miskin és Csepiga lehettek, akik álnéven, hamis személyazonossággal érkeztek Ostravába: tádzsik, illetve moldáv állampolgároknak adták ki magukat, akik potenciális vevőkként érkeztek a fegyverraktárba azzal az indokkal, hogy egy tádzsik rendvédelmi szervnek akarnak fegyvert vásárolni. Hivatalosan be is jelentkeztek, október 13-17. között volt érvényes a belépési engedélyük, de a cég hivatalos nyilvántartása szerint nem léptek be a raktárba.

Amikor az 16-án fél tíz előtt 5 perccel felrobbant, a két ügynök már messze, egészen pontosan a bécsi repülőtéren járt, ahol délelőtt 10-kor felszálltak egy Moszkvába tartó gépre.

A csapat vezetője is aznap délután repült el Bécsből az orosz fővárosba, míg Jezsov csak november 3-án szállt fel egy hazafelé tartó gépre.

A budapesti különítmény két ügynökének, Kapinosnak és Kalininnak volt egyedül előre megváltott visszafelé szóló jegye a csapatból, de végül egyikük sem szállt fel arra a Budapestről Moszkvába tartó járatra október 15-én.

A Bellingcat szerint ez arra utalhat, hogy a merénylet szervezése valamilyen nehézségbe ütközhetett, és legalább egy napot csúszott az akció. Az elemzők úgy gondolják, hogy a lőszerek közé helyezett távirányítású bombával robbanthatták fel a fegyverraktárat - egyelőre nem világos, hogy miért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Összecsaptak a rendőrökkel a szurkolók a Diósgyőr meccse után, miután a csapat kiesett az NB1-ből

Bő fél órán át tartott a csetepaté, a zsaruk könnygázt is bevetettek, öt embert letartóztattak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Elszabadultak az indulatok vasárnap délután Diósgyőrben, miután a DVTK kiesett a labdarúgó NB1-ből - számolt be róla az RTL Híradó.

A csapat szurkolóit nagyon feldühítette a búcsú az élvonaltól, a szurkolótábor vezetője petíciót nyújtott át a klub vezetőjének. A stadionnál több tucat rendőr jelent meg, ez pedig csak olaj volt a tűzre a helyi drukkereket tömörítő portál főszerkesztője szerint. Az RTL Híradónak azt mondta, szerinte valójában senki nem tudja, mitől alakult ki a csetepaté, ő arra tippel, hogy a szurkolók fenyegetésnek érezték a rendőri jelenlétet, azt hitték, hogy a zsaruk ki akarják üríteni a stadion előtti teret.

A Híradó által bemutatott felvételeken az látszik, hogy

a sorfalat álló rendőrök egy ideig tűrték a szidalmazást, akkor kezdődött a balhé, amikor az egyik drukker meglökte az egyik egyenruhást, aki könnygázzal vágott vissza. A csetepaté bő fél órán át tartott, többeket megbilincseltek.

A rendőrség közlése szerint öt embert vettek őrizetbe rendzavarás és hivatalos személy elleni erőszak miatt indult ellenük eljárás. Feltehetően a Magyar Labdarúgó Szövetség is vizsgálatot indít a stadionnál történtek miatt. A klub nem kívánt nyilatkozni.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Felesége is feljelentette a volt megasztáros Fekete Dávidot

Az énekest múlt héten vették őrizetbe, majd a bíróság a letartóztatását is elrendelte. Azzal gyanúsítják, hogy közel százmillió forint összegű kárt okozó csalást követett el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, múlt héten őrizetbe vették a volt megasztáros Fekete Dávidot. A bíróság nem sokkal később elrendelte az énekes letartóztatását is. Fekete Dávidot azzal gyanúsítják, hogy közel százmillió forint összegű kárt okozó csalást követett el.

A Blikk most arról ír, hogy válófélben lévő felesége az őrizetbe vétele másnapján szintén feljelentette az énekest. A lap információi szerint Regina az ő nevére alapított vállalkozás miatt tett feljelentést, amire állítólag Fekete Dávid 73 millió hitelt vett fel.

A lap megkereste Fekete Dávid válófélben lévő feleségét is, de a feljelentés részleteiről nem akart nyilatkozni, a Blikket az ügyvédjéhez irányította.

"Ügyfelem valóban feljelentést tett Fekete Dávid ellen, aminek a részleteiről nem beszélhetek. Ám a folyamatban lévő ügy és válás miatt jelen helyzetben semmilyen kapcsolattartás nem lenne célszerű"

- mondta Regina ügyvédje a lapnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

A szomszédját akarta megbüntetni a dühös brit nyugdíjas, véletlenül saját feleségén hajtott át kocsival

A szomszéddal még 1994-ben vesztek össze a két kert közti kerítés miatt.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Dühében el akarta ütni a szomszédját egy brit nyugdíjas, a bosszúból az lett, hogy saját feleségét gázolta el, aki súlyos gerinctöréssel került kórházba. A férfit 15 hónap börtönre ítélték - írja a The Sun.

Az angliai Coventryben élő 73 éves Michael Goodenough és Michelle Palmer közt a konfliktus mélyről gyökerezett: 27 éve álltak egymással vitában a kertjüket elválasztó kerítés miatt.

Az évtizedes vita most csúcsosodott ki, amikor Goodenough szándékosan elállta a szomszéd bejáratát autójával, Palmer pedig videózni kezdte a férfit. Az ebből kirobbanó vita során Goodwill dühében rükvercbe kapcsolt, és úgy döntött, Mercedesével áthajt a szomszédján. A felesége azonban pont ekkor jött ki a házból, hogy segítsen a vita megoldásában, így rajta hajtott keresztül az autóval.

A 72 éves asszonynak eltört a gerince, és azonnal kórházba kellett szállítani, férje azonban annyira bepánikolt, hogy otthagyta sérült feleségét és bemenekült a házba.

A kiérkező rendőrök őrizetbe vették a férfit, aki elismerte tettét. A bírósági ügyben most hirdettek ítéletet: a férfit 15 hónap börtönre ítélték súlyos testi sértésért. A bíró úgy vélte, hogy egyrészt súlyosbító tényező felesége hátrahagyása, másrészt úgy látta, hogy a férfi egyáltalán nem tanúsított megbánást az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

„Nem maradhat büntetlen” – 4 embert vettek őrizetbe a rendőrgyilkosság kapcsán Avignonnál

Szerda este igazoltatás közben egy férfi többször rálőtt a 36 éves rendőrre, aki a helyszínen meghalt. A többi rendőr visszalőtt, de nem sikerült az elkövetőt előállítaniuk, miután az rollerral elmenekült. A rendőrség azóta kereste nagy erőkkel.
MTI - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Négy embert őrizetbe vett a francia rendőrség a múlt heti avignoni rendőrgyilkossággal összefüggésben, köztük a feltételezett elkövetőt - jelentette be hétfőn Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az előállítás vasárnap este történt a dél-franciaországi Avigontól húsz kilométerre, egy autópálya-kapunál, ahova a négy ember egy gépkocsival érkezett. A négy letartóztatott között van a feltételezett elkövető, a tettestársa, a gépkocsi sofőrje, és a főgyanúsított lánytestvére.

A tragédia szerda este történt Avignonban,

a rendőrt akkor gyilkolták meg, amikor társaival együtt ismert kábítószer-elosztó helyen razziáztak.

A helyszínen tartózkodók igazoltatása közben egy férfi többször rálőtt a 36 éves rendőrre, aki a helyszínen meghalt. A többi rendőr visszalőtt, de nem sikerült az elkövetőt előállítaniuk, miután az rollerral elmenekült. A rendőrség azóta kereste nagy erőkkel.

A tájékoztatás szerint az elkövetőt és a segítőjét több napja megfigyelték, egy avignoni lakótelepi ház pincéjében bujkáltak. A gyanúsított és segítője Spanyolországba akart elmenekülni, amikor az autópályán előállították.

hirdetés

A belügyminiszter a Twitteren gratulált a rendőrségnek, és jelezte, hogy egy rendőrgyilkosság „nem maradhat semmi esetre sem büntetlen". Gérald Darmanin és Jean Castex miniszterelnök kedden nemzeti megemlékezésen búcsúztatja el a rendőrt.

A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a feltételezett elkövető 19, a tettestársa 21 éves, mindkét férfinak kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyek miatt volt már korábban dolga a rendőrséggel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: