Brutálisan drágulhat az olívaolaj, a rizottó rizs és a paradicsomszósz az észak-olaszországi aszály miatt
Veszélyben lehet az Olaszország északi részét sújtó aszály miatt az olívaolaj, a rizottóhoz használt rizs és az paradicsomszósz ellátás a jövőben, írja a The Guardian. Az importőrök legalább 50 százalékos áremelésre készülnek, és új beszerzési források keresését fontolgatják, miután „jelentősen csökkenhet” a termés idén a 70 éve nem látott szárazság miatt.
A Mintec piackutató és elemző cég forrásai szerint
Kyle Holland elemző szerint a helyzet olyan súlyos, hogy egyes olajfákon már egyáltalán nincs termés, ami csak akkor fordul elő, ha a talaj nedvességtartalma a kritikus szint alá csökken.
Walter Zanre, a Filippo Berio olívaolaj-forgalmazó ügyvezetője hasonló véleményen van. A szakember úgy véli, hogy az olívatermés drámaian vissza fog esni, hacsak nem érkezik a régióba csapadék záros határidőn belül. Hozzátette, hogy a szárazságot érezni lehet majd a kajszibarack, az őszibarack és a körte termésének csökkenésében is.
A vállalat elemzői szerint emellett a rizottóhoz használt Arborio rizs és az olasz paradicsomszósz ára az elmúlt két évben több mint duplájára emelkedett, de itt még nincs vége. További áremelkedés várható mindkét élelmiszer esetében az idei szüretek után. Csak a rizsnél 20 százalékos drágulással számolnak az októberi betakarítást követően.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!