KÉK HÍREK
A Rovatból

Baltával ölte meg lányait álmukban, élete végéig börtönben ül majd az aszódi apa

Az eset 2022-ben történt. A férfi bosszút akarhatott állni egy válás és a gyerekek elhelyezése miatt.


A Fővárosi Ítélőtábla életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki brutális kegyetlenséggel megölte két kiskorú lányát. A bíróság közleménye szerint nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

A rendőrséget 2022. május 26-án értesítették, mert egy aszódi társasház egyik lakásából szokatlan szag áramlott ki.

A tűzoltók segítségével behatoló járőrök egy 14 és egy 16 éves lány holttestére bukkantak. Kiderült, hogy a lányok május 20-án érkeztek az apjukhoz láthatásra Heves megyei otthonukból.

A gyilkosság május 21-én, hajnalban történt, a férfi ezt követően öngyilkosságot kísérelt meg, egy mozdony elé lépett Adács közelében.

A korábban gépészmérnökként dolgozó L. Tamás később azt állította, hogy semmire sem emlékszik a gyilkosságokból.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban hangsúlyozta, hogy a gyilkosság előre kiterveltségét igazolják az elkövetés eszközének beszerzése, a levelek tartalma és az, hogy a férfi összeszedetten cselekedett a bűntett után.

A pár kapcsolata 2015-2016-ban romlott meg, a nő 2018-ban költözött el a gyerekeivel. Válásukat 2022-ben mondta ki a Gödöllői Járásbíróság, a gyerekeket az édesanyjuknál helyezte el, az apának kéthetente biztosítottak láthatási jogot.

A bíróság szerint a férfi bosszút akart állni a válás és a gyerekek elhelyezése miatt, majd öngyilkosságot akart elkövetni.

Terve részeként baltát vásárolt, és leveleket írt a testvérének és a Gödöllői Járásbíróságnak, melyekben kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, de az őt ért igazságtalanságok rákényszerítik.

Májusban, amikor a gyerekek nála voltak, apjuk egy szúró eszközzel és egy baltával támadt rájuk alvás közben, halálos sérüléseket okozva nekik.

A lányok a helyszínen életüket vesztették.

A tavaly novemberi elsőfokú ítélet ellen a vádlott enyhébb büntetést, míg védője határozott idejű szabadságvesztést kért. A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla azonban alaptalannak találta a fellebbezéseket, csak a cselekmény jogi minősítését pontosította, egyebekben helybenhagyta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést.

„A vádlott személyes bosszúja által vezérelve, az erre a célra beszerzett baltával kivégezte alvó gyermekeit, az ölési cselekményt különös kegyetlenséggel, több emberen és védekezésre képtelen személyek sérelmére valósította meg”

– áll a közleményben.

L. Tamást emberölés bűntette miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárták, és több mint 12 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték.

„A hozzá ragaszkodó, és a szülők megromlott kapcsolatának áldozataivá vált gyermekeinek életének elvétele olyan mélységesen elítélendő, morálisan menthetetlen megtorlás, amely teljesen összeegyeztethetetlen a társadalom erkölcsi értékrendjével”

– írja az ítélőtábla.

Az ítélőtábla súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi soha nem tanúsította, hogy tettének súlyával és visszafordíthatatlan következményeivel szembenézett volna, és nem mutatott semmiféle megbánást.

„A vádlott személyének rendkívüli veszélyessége és az enyhítő körülmények szinte teljes hiánya miatt fel sem merülhetett határozott idejű szabadságvesztés kiszabása. Az ilyen elkövetőt a másodfokú tanács szerint végleg ki kell vonni a társadalomból, és a feltételes szabadság kedvezményéből ki kell zárni”

– zárta közleményét a bíróság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Négygyerekes nő háza égett le, mert a szomszéd áramot lopott
Most az egész település és a Máltai Szeretetszolgálat próbál segíteni Anetten és a gyerekein. A szomszédban egy rendezetlen körülmények között élő család lakott.


Otthon nélkül maradt négy kiskorú gyermekével egy fiatal édesanya, miután a házuk a szomszéd hibájából lakhatatlanná vált. Sütő Anették a Pest megyei Csörög településen éltek egy ikerház hátsó részében egészen múlt hét péntekig. Az épület első részében keletkezett tűz – minden jel szerint a másik tulajdonos hibájából, és teljesen átterjedt hozzájuk. Az édesanya tavaly november óta egyedül neveli négy gyermekét: a 13 éves Jonatánt, a 11 éves Jázmint, a 9 éves Joachimet és a mindössze 9 hónapos Ráhelt. Most fogalma sincs, hogyan kezdhetik újra az életüket.

„A tragédia idején reggel arra ébredtem, hogy a nevemet ordítják. Ahogy kiszaladtam a házból, már a kerítésen lógtak az emberek és kiabáltak, hogy azonnal keltsem fel, hozzam ki a gyerekeket, mert ég a ház. Azt már együtt néztük végig pizsamában, ahogy porig ég az egész életünk. Akkora füst lett hirtelen, hogy esélyünk sem volt bármit kimenteni”

– idézte fel a drámai pillanatokat a 34 éves Anett.

Az 53 négyzetméteres házban a kutyájukon és az iratain kívül minden megsemmisült. Amit a tűz megkímélt, azt a víz tette használhatatlanná, mivel a tűzoltók az ő lakrészükön keresztül oltottak. A gyerekek ruhái, játékai mellett az összes elektronikai berendezés és a laptopok is tönkrementek. „Először még bíztam benne, hátha csak a tető sérült, de amint az oltás után benéztem a házba, teljesen összeomlottam… Mindenünk, az egész életem odaveszett. Nem látom még a kiutat jelenleg” – mondta elkeseredetten.

Az eset után egy budapesti krízisközpontban szállásolták el őket, ahonnan néhány napja, szerdán térhettek vissza a településükre. A polgármester közreműködésével a Máltai Szeretetszolgálat biztosít szeptemberig lakhatást nekik. A család 2016 óta lakott itt, Anett a kisbabája születése előtt a helyi postán dolgozott kézbesítőként. Az ikerház másik fele egy férfié, aki a közelmúltban illegálisan kiadta egy rendezetlenül élő fővárosi család tagjainak, akiket korábban fizetés hiányában már kényszerkijelentéssel kitettek az albérletükből.

„Erősen valószínűsíthető, hogy illegális áramvételezésből keletkezett túlfeszültség okozta a tüzet. Ez még nem hivatalos, de a jegyzőkönyvbe le lesz írva. Egyértelműen látszanak a kábelek, amin keresztül lopta az áramot a férfi. Amikor megláttam a térfigyelő kamera felvételein, hogy egy létrán állva kötöget, többször figyelmeztettem, hogy ne csinálja, de a hatóságok még nem jutottak el hozzá”

– magyarázta a település polgármestere, Szorcsik József, aki a Blikk újságírójának a problémás vezetékeket.

Váraljai Anita Kamilla, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense közölte: az ügyben a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya – egyelőre a szabálytalan áramvételezés miatt – lopás gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Sütő Anették házán szerencsére volt biztosítás, de nem tudják, mikor jutnak pénzhez és mikor építhetik újjá az otthonukat. Mindenesetre az egész falu mellettük áll, több vállalkozó is felajánlotta a segítségét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Konyhakéssel támadt margitszigeti futókra egy férfi, többen kellettek a leteperéséhez
A rendőrök „Már megint te?” felkiáltással köszöntötték az elkövetőt, amiből kiderült, bizonyára nem ez volt az első alkalom, hogy az elkövető rátámadt az emberekre.


A 24.hu szerkesztősége szúrta ki azt a történetet a Redditen, ahol a posztoló arról ír, péntek este a barátaival a Margitszigeten futottak, majd amikor végeztek, odalépett hozzájuk egy férfi és belekötött egyikükbe. Néhány másodperc elteltével kést is rántott, majd a társaság egyik tagja után eredt, azt azonban nem érte utol. Ezután a társaság többi tagjához (köztük egy terhes nőhöz) fordult, azonban sikerült elterelni a figyelmét, majd a földre teperni. Értesítették a rendőröket is, akik a férfit elvitték. A posztoló kiemeli: egyiküknek sem esett bántódása.

A történet miatt a lap megkereste a BRFK-t, akik közölték

„Tájékoztatjuk, hogy az Ön által hivatkozott esettel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság vétség miatt indított nyomozást. Az ügyben a rendőrök egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, valamint ellene a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt külön szabálysértési feljelentést tettek.”

A Reddit-poszt alatti kommentekből valaki a rövid történetből is felismerte a férfit, a posztoló pedig hozzátette, a rendőrök „Már megint te?” felkiáltással köszöntötték az elkövetőt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Halálos baleset: egy gyerek is életét vesztette a kiszombori határátkelőhely közelében
A tragédiának több súlyos és könnyebb sérültje is van, őket a mentősök kórházba szállították.


Halálos közlekedési baleset történt a 431-es főuton szombaton délelőtt, ezért a kiszombori határátkelőhelyet lezárták - közölte a Police.hu.

A baleset július 13-án 10 óra előtt történt, a 431. számú főút 3-as kilométerszelvényénél, Kiszombor közelében. A helyszíni szemle és műszaki mentés idejére teljes pályás útlezárást rendeltek el. Az utazók a nagylaki határátkelőhelyet vehetik igénybe.

A webradio közlése szerint az egyik autóba két ember beszorult, őket a makói hivatásos tűzoltók szabadították ki a roncsból.

A mentőtiszt azt közölte, hogy

a balesetben egy felnőtt és egy gyermek a helyszínen életét vesztette.

A mentők 3 súlyos és egy könnyebb sérültet láttak el, majd kórházba szállították őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Videó: hirtelen támadt porördög miatt kellett megszakítania a leszállást egy Airbus A320-asnak
A Szaúd-Arábia-i reptérre érkező gép már a leszállópálya felett volt, szinte földet ért, mikor a forgószél pont előtte kezdett kavarogni, még a gépet is megbillentette.
Fotó: X - szmo.hu
2024. július 13.Az hirtelen jött időjárási probléma miatt kellett egy repülőnek átstartolnia - írja az Airportal.

A szaúdi Flyadeal légitársaság Airbus A320-asa már a leszállópálya felett ereszkedett, szinte földet is ért, mikor egy kavargó porördög alakult ki pont a gép előtt a pályán.

A pilóták emiatt megszakították a leszállási manővert és az átstartolás mellett döntöttek. A porördög akkora erővel kavargott, hogy megbillentette a repülőgépet.

Mikor a forgószél elhagyta a repteret, a gép biztonságban landolt a Szaúd-Arábia-i abhai regionális repülőtéren.

A felvételt a légitársaság egy másik, a repülőtéren parkoló gépének személyzete készítette.

VIDEÓ: Az átstartolásról


Link másolása
KÖVESS MINKET: