KÉK HÍREK
A Rovatból

Átverés az interneten, testrészek a vízben: így működik a szervkereskedők világa

Kihasználják az online randizók naivitását, de a menekülteket is gyakran rákényszerítik a szerveik átadására. A hálózat csúcsán nagyon intelligens emberek vannak.

Link másolása

A világ legveszélyesebb fekete piacai - ezzel a címet jelent meg egy beszélgetés néhány napja Julian Dorey csatornáján. A podcaster vendége Remi Adeleke, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos volt, aki egy mexikói nő tavalyi meggyilkolásán keresztül mutatta be, hogyan működik a szervkereskedelem világa, írja a Daily Star.

Blanca Arellano az interneten ismerkedett össze egy perui férfival, aki idővel rávette, hogy látogassa meg. Az 51 éves nő vett egy repülőjegyet, majd 4800 kilométert repült, hogy megismerhesse szerelmét. Arellanót azonban soha többet senki nem látta élve, mígnem néhány héttel eltűnése után a testrészeit a perui Huachónál kezdte el partra vetni a víz.

Előkerült a nő arc nélküli feje, karjai, lábai, és a törzse is, melyből a belső szervek nagy részét műtéti úton eltávolították.

„A fickót csak azért kapták el, mert a szerveket a feketepiacon árulta” – mondta a podcastban a tengerészgyalogos. Juan Pablo Villafuerte még videókat is feltöltött a TikTokra arról, ahogy felboncolja áldozata testét. A férfit azóta 35 évre börtönbe csukták a gyilkosság miatt.

Egy másik esetben egy Londonban élő nigériai szenátor lánya súlyos beteg lett, és új vesére volt szüksége. A politikus megkeresett egy Nigériában élő férfit, akinek 7000 dollárt (2,5 millió forint) ígért azért, hogy repüljön Angliába, ahol egy vesedonáció előtti orvosi vizsgálaton kellett volna részt vennie.

A kórházban az orvosoknak gyanús lett a történet, ezért felhívták a férfi figyelmét arra, hogy mi fog történni. Ennek köszönhetően végül a terv meghiúsult, és májusban a 60 éves Ike Ekweremadut, az 56 éves Beatrice Ekweremadut és az 51 éves Dr. Obinna Obetát börtönbüntetésre ítélték, amiért megpróbálták kicsalni a férfi veséjét.

A podcastban beszélő egykori tengerészgyalogos szerint az ezekhez hasonló bűncselekmények mindennaposak. Néha az emberkereskedők gyakorolnak nyomást a menekültekre, hogy alávessék magukat az eljárásoknak, amivel elegendő pénzt szerezhetnek az utazásukhoz. Máskor pedig munkát, pénzt vagy otthont ígérve csábítják el az embereket a szervkereskedelemmel foglalkozók.

„Nagyon intelligens emberekről beszélünk, akik egy kifinomult vállalkozást irányítanak” – mondja Remi Adeleke a szervkereskedelem csúcsán állókról.

A teljes, angol nyelvű beszélgetést itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A bontatlan karácsonyi ajándékával temetik el a 7 éves kisfiút, akit elütött, majd otthagyott egy autós
A fiú valószínűleg egy elgurult labda után szaladt ki az úttestre, amikor elgázolták Angliában. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Link másolása

Gyászol a mindössze 7 éves William Brown családja: egy autós az angliai Folkestone-ban elütötte a kisfiút, majd a gépkocsi sofőrje segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A gázolót azóta is körözi a rendőrség.

A tragédia még november elején történt: a fiú valószínűleg egy elgurult labda után szaladt ki az úttestre, amikor elgázolták. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni az elütött gyermeken, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

William Brown édesapja egy megrázó videóban beszélt a történtekről. Az apa elmondta, hogy a fia szó szerint az úton halt meg, és nagyjából 40 percig feküdt ott.

Az édesapa a gázolónak is üzent, és arra kérte a sofőrt, hogy adja fel magát a rendőrségen mert a család tudni szeretné, hogy mi történt aznap, hogy békében eltemethessék a gyermeküket.

(via Mirror)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Fiatal matematikus volt a cápatámadás áldozata
A nő nászúton volt férjével, amikor a ragadozó széttépte a Bahamák partjainál.

Link másolása

Ahogy arról kedden beszámoltunk, tragédiába torkollott egy nászút a Bahama-szigeteken: a friss ara hétfő délelőtt cápatámadás áldozata lett.

A New York Post most részleteket is közölt az áldozatról és a tragédiáról. Lauren Erickson Van Wart 44 éves matematikus supozni indult a népszerű üdülőhelyen, amikor a ragadozó megtámadta.

A friss házas bostoni nő és férje csak egy mérföldre távolodtak el a parttól, amikor a cápa a mélybe húzta Laurent.

A férje sértetlen maradt.

Van Wart egy olyan cégnél dolgozott, amely forrásokat biztosít a közoktatásban dolgozó tanárok számára. Kollégáit lesújtotta a halálhír.

„Csapatunknak fáj a szíve, és egy emberként gyászoljuk megbízható kollégánkat és barátunkat. Lauren matematikai szerkesztőségünk szeretett tagja volt, és a diákok és az oktatók iránti mély elkötelezettsége minden olyan dologban érezhető volt, amihez hozzáfogott”

– áll a búcsúztatójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Vérfürdőt rendezett a 67 éves professzor, mert elutasították álláspályázatát
Nem diák, hanem egy elutasított tanár volt az elkövetője a három halálos áldozattal járó lövöldözésnek a Las Vegas-i Nevada Egyetemen.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. december 07.


Link másolása

A 67 éves Anthony Polito sikertelenül pályázott a Las Vegas-i Nevada Egyetem (UNLV) professzori állására, mielőtt nem sokkal dél előtt halálos ámokfutást rendezett volna a Las Vegas-i kampuszon, írja az ABC News rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Polito kézifegyverrel volt felfegyverkezve a mészárlás során, végül a rendőrök golyója végzett vele.

A New York Post szerint a lövöldözés 11:45 körül kezdődött az UNLV üzleti iskolájának negyedik emeletén, a diákszövetség épülete közelében. A rendőrség három embert holtan talált, amikor megérkeztek az épületbe. Egy negyedik személyt egy területi kórházba szállítottak, ahol kritikus, de stabil állapotban vannak.

A kampuszt szinte azonnal lezárták, rendőrség evakuálta a diákokat és a személyzetet az egyetemen „emeletről emeletre, szobáról szobára, épületről épületre” – mondta Kevin McMahill, seriff szerda esti sajtótájékoztatóján.

A nevadai Hendersonban egy lakást, amelyről azt hitték, hogy Polito otthona, átkutatták, miközben a rendészeti tisztviselők folytatták a lövöldözés kivizsgálását, mondta egy rendészeti tisztviselő az ABC News-nak.

A nyomozók megállapították, hogy az áldozatok nem diákok, hanem az iskola tanárai vagy munkatársai voltak, ami a lövöldözés lehetséges indítékaként vizsgálható.

A Las Vegasban élő professzort a virginiai Radford Egyetemen tanult, ahol kettős szakon végzett matematikából és statisztikából, mielőtt megszerezte mesterdiplomáját a Duke Egyetemen, és befejezte filozófiai doktorátusát a Georgia Egyetemen.

2001 augusztusától 2017 januárjáig, 15 és fél évig társult professzor volt a Kelet-Karolinai Egyetemen

A legnagyobb ajándékok és tanulságok, amelyekkel a felsőoktatásban töltött sok évem során rendelkezem, az a sok kedves és pozitív megjegyzés, amelyet a hallgatók tettek velem kapcsolatban

- olvasható a LinkedIn fiókban.

A gyanúsított telefonját már vizsgálják, és a nyomozók olyan nyomokat keresnek a készülék belsejében, amelyek bármilyen motivációra utalhatnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Két méter mély fagyos vízbe zuhant kocsijával, és a roncsba szorulva fuldoklott egy nő, akit kimentettek a tűzoltók
A kocsit vezető nő Celldömölk és Kemenesszentmárton között letért az útról, majd az árokba csapódott.

Link másolása

Megmentették egy autós életét a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság munkatársai. A kocsit vezető nő Celldömölk és Kemenesszentmárton között letért az útról, majd az árokba csapódott.

A mentést nehezítette, hogy a 2,5m mélységű árok kb. 1,5-2m mélyen volt tele fagyos vízzel, hóval. Csak a jármű hátsó kerekei és hátsó csomagtartója álltak ki a vízből.

A celldömölki tűzoltók Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a sofőr beszorult a roncsba, alig tudta fejét a víz fölött tartani, így gyorsan be kellett avatkozniuk a szakembereknek.

Az aljára rögzített csörlővel megemelték a kocsit, így sikerült kinyitniuk az ajtót, és a nőt is ki tudták emelni. A kihűlés határán lévő vezetőt végül a mentők vették kezelésbe, tájékoztatásuk szerint sérülései és a sokk ellenére már jól van.

(via tenyek.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET: