KÉK HÍREK

Agyhártyagyulladásban halhatott meg egy kisfiú Borsodban

A kétéves kisfiú pénteken lett rosszul, mentő vitte őt a miskolci kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2016. december 27.


Link másolása

A kisfiú a Borsod megyei, Miskolctól 16 kilométerre fekvő Köröm községben, otthonában lett rosszul pénteken, mentőt hívtak hozzá, és Miskolcra szállították, de az életét már nem tudták megmenteni – mondta az InfoRádiónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató főorvosa.

A vizsgálatok még folynak, de valószínű, hogy fertőző agyhártyagyulladás okozta a gyermek halálát - tette hozzá Csiba Gábor.

December 9-én a budapesti Veres Pálné Gimnázium egyik végzős tanulója a tünetek jelentkezése után néhány órával meghalt. Egyik évfolyamtársa szintén agyhártyagyulladás gyanújával került a Szent László Kórházba, de nála kiderült, hogy csak egy téli vírusos fertőzés okozta rosszullétét.

Decemeber közepén pedig egy 20 éves budapesti fiatal került be fertőző agyhártyagyulladással a Szent László Kórházba. A kórház akkor úgy tájékoztatott, hosszabb terápiára kell felkészülniük, mert még nem zárultak le a gyulladásos folyamatok.agy1

A fertőző agyhártyagyulladást többnyire a világszerte elterjedt Meningococcus baktérium okozza. Ennek 13 típusa ismert, Európában és Magyarországon ezek közül főleg a B és C típus elterjedt. A betegség tünetei között megfigyelhető az általános rossz közérzet, levertség, magas láz, hányás, hidegrázás, és az egyik jellegzetes tünet: a tarkómerevség. A fertőző agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel közvetlen kontaktus útján terjed, kezelésében pedig különösen fontos a korai felismerés.

Védőoltás

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások a mai napig nem kötelezők, és nem is ingyenesek. A Meningococcus C-védőoltás darabonként 7000 forintba kerül, ebből csecsemőknél 2100 forintot kell fizetni. Féléves kor előtt két oltásra van szükség, majd egyéves kor után a harmadik vakcinát is be kell adni. Ha valakit egyévesnél idősebb korában oltanak be – vagyis a tinédzserek körében is –, elég egy oltás is.

Jövőre a két év alatti gyermekek számára már ingyen kérhető ez az oltás.

Arról azonban nincs hír, hogy a fertőzés esetén hasonló tüneteket eredményező Meningococcus B elleni - ma még sajnos nagyon drágán elérhető - vakcina is az államilag támogatottak közé kerül-e. Ez azért nagy baj, mert a járványtani adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években Magyarországon is többségbe kerültek a Meningococcus B okozta megbetegedések és halálesetek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Videó: tömegverekedés tört ki az újpesti és ferencvárosi szurkolók között a Népligetben a meccs előtt
Körülbelül száz újpesti ultra, kiegészülve néhány Vasas-szurkolóval, összecsapott a fradistákkal az MVM Dome előtt. A rendőrök közbeavatkozása nélkül nagyobb lett volna a balhé.

Link másolása

Az Újpest-drukkerek többsége különbuszokkal indult a Megyeri útról a Groupama Arénához, hogy megnézzék a vasárnap kora esti Fradi-Újpest összecsapást. Ez elég biztonságos megközelítési módnak tűnt, de voltak azért szép számmal olyanok is, akik vállalták a veszélyt, és egyénileg közelítették meg a helyszínt.

Nyilván egy okuk volt rá: szerették volna összemérni az erejüket a ferencvárosiakkal.

Körülbelül száz újpesti ultra, kiegészülve néhány Vasas-szurkolóval, a népligeti multifunkcionális csarnoknál, az MVM Dome-nál csapott össze bő órával a meccs kezdése előtt ugyanannyi fradistával

- írta meg a Blikk.

A fradisták voltak fölényben a szemtanúk szerint, de az már nem derült ki, mi lett volna a balhé vége, mert megjelent egy nagyobb létszámú rendőri erő, és szétválasztotta a feleket. A lap szerint komolyabb személyi sérülés nem történt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Putyin csecsen osztaga megerőszakolhatott egy orosz riporternőt, de eltussolták az ügyet
A nővel együtt dolgozó operatőrt megverték, mindketten kórházba kerültek.

Link másolása

Putyin szövetségesei, csecsen katonák állítólag megerőszakoltak egy orosz újságírónőt, Olga Zenkovát Ukrajnában, operatőr társát pedig megverték - írja a Il Mattino alapján a Blikk.

A portál úgy tudja, hogy az újságírónőt január 17-én Zaporizzsja régióban, Melitopolban támadták meg. Éppen operatőr társával, Artyom Jepifanovval együtt ebédelt egy étteremben. Ide tört be a csecsenosztag, akik között állítólag ott volt a csecsen elnök, Kadirov unokaöccse is.

Az operatőrt megverték, több sérülést szenvedett. A riporternőt pedig többször megerőszakolták, ezt egy ukrán város kórháza is megerősítette.

A nő feljelentést tett, és azt kérte, hogy a helyi hatóságok vizsgálják ki az esetet. Ezt azonban - vélhetően a csecsenektől tartva - megtagadták tőle. A riporternő ekkor a munkáltató orosz NTV televízióhoz fordult.

A vallomások alapján az operatőr „közepesen súlyos” sérüléseket szenvedett és kórházba került. A nő szintén kórházban volt, ahol az orvosok megállapították, hogy „szexuális erőszakból származó” sérüléseket szenvedett el. Az esetet azonnal jelentették, de a nyomozás megkezdését elutasították.

Az orosz NTV szintén elhallgatta a történtetek, nem számolt be az esetről, nehogy lejárassák a hadsereget, de megígérték az áldozatoknak, hogy nem felejtődik el az ügy.


Link másolása
KÖVESS MINKET: