KÉK HÍREK
A Rovatból

A nyomozók lefoglalták a túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szerződéseit

A milliárdos bizniszben több fideszes politikus is érintett. A gyanús szerződések dokumentációját Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérte ki.

Link másolása

A HVG írta meg, hogy bár az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) Újhelyi István EP képviselő kérésére kiadná azokat az eddig nem ismert iratokat, amelyek több százezer COVID-antigéngyorsteszt állami megrendeléséről szólnak, de ezt mégsem tudják megtenni, ugyanis a nyomozók lefoglalták azokat.

A kérésre Újhelyi a következő válaszlevelet kapta:

„Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, melyben az érintett dokumentumokat lefoglalták, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni.”

– írta Révész János, az Okfő vezetője április 10-én.

A gyanú szerint a koronavírus-járvány idején az állam az ÁEEK-en keresztül több százezer antigéngyorstesztet vásárolt fideszes hátterű cégektől. Az ár felét előlegként átutalták a cégeknek, amelyekkel közbeszerzés nélkül szerződtek.

Összesen közel 5 milliárd forint értékben kötöttek túlárazottnak tűnő szerződéseket Covid-gyorstesztek szállítására. Azonban a százmilliós osztalékok kifizetése után fantomizálták a cégeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 februárjában indított eljárást fantomizálódás gyanúja miatt a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. Ez a cég csak a beszerzések előtt három hónappal jött létre, és három év alatt csupán ez az egy beszerzés hozott neki bevételt, majd tavaly októberben elindult a felszámolása. Ami érdekes még, hogy a cég résztulajdonosa és ügyvezetője korábban

az a Martos Dániel volt, aki éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a Fidesz helyi vezetőinek egyike volt,

2004 és 2005 között Szijjártó Péter parlamenti gyakornokaként tevékenykedett, ezután pedig Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök titkára lett.

Martos később a IX. kerületi vagyonkezelő cég parkolási ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese volt, azonban onnan távozott, amikor a 444 leleplezte, hogy a parkolóautomatákból származó bevételnek csak kis része kerül a kerület kasszájába. Martos és a gyorstesztüzletben érdekelt üzlettársa, a korábban szintén a Fidelitasban dolgozó Palócz Adrienn 2021-ben szálltak ki a Minervából,

amelyet egy borsodi zsákfaluban élő fiatalnak adtak el. Ekkor fejenként 98 millió forint osztalékot vettek ki a cégből, utána elkezdődött a cég felszámolása.

A másik érintett cég a Rayrai Kft., amely eredetileg thaimasszázs-szolgáltató volt. Az 1,72 milliárdos állami megbízás előtt és közben a cégben Kupper András és Tasnádi László volt belügyi államtitkár lettek tulajdonosok, a gyanús beszerzések után ők osztalékként 795 millió forintot kaptak. Mivel ezután a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, ez év január 1-jén elkezdődött a felszámolása. A Hvg.hu cikke nyomán Vadai Ágnes írásbeli kérdése feljelentésként került a rendőrségre, ahol először elutasították, de az ügyészség mégis elindította a nyomozást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megtalálták a verőcei hajóbaleset hatodik áldozatát
A tragikus baleset május 18-án éjjel Verőcénél történt. Egy szállodahajónak ütközött egy motorcsónak, ami azonnal elsüllyedt. A motorcsónakon lévő nyolc ember közül eddig hat embert találtak meg.

Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán közölte vasárnap este, hogy megtalálták a verőcei hajóbaleset újabb áldozatát. A férfi 30 éves volt.

- áll a posztban.

Ő a hajóbaleset hatodik halálos áldozata, egy 19 éves nőt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. A kapitányt kihallgatták, őrizetbe vették, néhány napja pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Rolleres tragédia Szabolcsban: meghalt egy férfi a végzetes balesetben
Egy kátyú okozta a végzetes balesetet. A mentőszolgálat munkatársai súlyos-életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni.

Link másolása

Vasárnap délelőtt felborult egy rolleres Nyírtelken. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett, de a szakemberek hiába küzdöttek érte, a rolleres életét már nem lehetett megmenteni – írta meg a szon.hu.

Az Országos Mentőszolgálat a lap megkeresésére azt írta, a helyszínre mentőegységet és egy mentőhelikoptert is riasztottak.

Egy középkorú férfi sérült meg a balesetben, a megyei lap információi szerint a balesetet egy kátyú okozta.

A mentőszolgálat munkatársai súlyos-életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, de az életét már nem sikerült megmenteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Tizenketten sérültek meg a Qatar Airways járatán, miután légörvénybe került a repülőgép
Hat utas és a személyzet hat tagja sérült meg egy turbulencia következtében. A repülőgép Törökország fölött került légörvénybe.

Link másolása

Tizenkét ember megsérült, miután a Qatar Airways Dohából Dublinba tartó járata vasárnap turbulenciába került – írta meg a CNN.

A járat magyar idő szerint nem sokkal 14 óra előtt szállt le Dublinban, ahol rendőrök, tűzoltók és mentők várták az utasokat.

A dublini repülőtér közleményében azt írta, a turbulencia során 6 utas és a személyzet 6 tagja könnyebb sérülést szenvedtek. A Qatar Airways QR107-es járata Törökország fölött repülve került légörvénybe.

A szerencsétlenség előtt néhány nappal történt az a baleset, amelyben 104 utas megsérült, egy szívbeteg férfi pedig meghalt a Singapore Airlines egyik járatán, amikor súlyos légörvénybe keveredett a repülő. Erről korábban itt írtunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Mountain Dew-val töltötte meg kislánya cumisüvegét, aki meghalt a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények miatt
A kislány 2022 januárjában halt meg a Cincinnati Children’s Hospital Medical Centerben. A vád szerint a kislányt meg lehetett volna menteni, ha a szülei nem hanyagolják el. Az anyát 13 és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Link másolása

A 41 éves Tamara Bankst 13 és fél év börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát a lánya, Karmity Hoeb halálának ügyében – írja a 24.hu a Daily Mail-re hivatkozva. A kislány édesapja is bűnösnek vallotta magát.

Az anya Mountain Dew-val – azaz koffeintartalmú szénsavas üdítőitallal – töltötte meg kislánya cumisüvegét, a négyéves gyerek később cukorbetegséggel összefüggő szövődmények miatt hunyt el a kórházban.

Az ügyész szerint ez „az egyik legtragikusabb eset, amivel valaha találkoztam.” Kiderült továbbá, hogy a kislányt elhanyagolták, megfelelő orvosi ellátást sem kapott, sőt nem etették rendesen. Hoeb napokkal a halála előtt súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, viszont szülei nem hívtak segítséget.

A kislány állapota addig romlott, amíg leállt a légzése, anyja csak ezután hívta a 911-et. Az orvosok később rövid időre újraélesztették, de nem sikerült megmenteni a kislány életét. Hoeb halálát diabéteszes ketoacidózis okozta, amely átterjedt az agyára.

A kislány 2022 januárjában halt meg a Cincinnati Children’s Hospital Medical Centerben a kezeletlen cukorbetegség szövődményei miatt. A vád szerint megelőzhető lett volna a halála, ha szülei foglalkoznak a diabétesszel.

A Daily Mail kiemelte: a Mountain Dew legkelendőbb, 12 unciás (kb. 3 és fél deciliteres) kiszerelése majdnem 50 gramm cukrot tartalmaz.


Link másolása
KÖVESS MINKET: