KÉK HÍREK

20 év börtönt is kaphat a fiatal nő, aki csónakjával ezer menekültet mentett meg a Földközi-tengeren

A 35 éves Pia Klempet az olaszok azzal vádolják, hogy összejátszott az embercsempészekkel. Ő azt mondja, csak emberségből tette.
Daily Mail - szmo.hu
2019. június 12.


Link másolása

A Bonnból származó nő egy nagyobb méretű csónakban hajózott a Földközi-tengeren, amikor a mentőhajókba zsúfolódott, több ezer menekült megpróbált átjutni az olasz partokhoz. Mindez még 2017-ben történt.

Pia Klemp a hajókról egymás után vette fel az elsősorban Líbiából érkező menekülteket, és biztonságban kiszállította őket a partra. Több, mint ezer embert mentett ki így.

Az olasz hatóságok azonban a nő önkéntes akcióját - amellyel nem volt egyedül, több civil hajó is kísérte a menekülteket szállító uszályokat - egyértelműen bűncselekménynek titulálták, a nő hajóját elkobozták, és amint Klemp mostani nyilatkozatából kiderült:

bírósági eljárást indítanak ellene embercsempészetért. Akár 20 év börtönt is kaphat.

Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, az erősen bevándorlásellenes Északi Liga vezetője 2018-ban teljes zárlatot rendelt el a tenger felől érkező bevándorlókkal szemben. Kijelentette, hogy bevándorló Olaszországot "csak képeslapon vagy távcsövön keresztül láthatja."Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Életük utolsó fotója: percekkel a tragédia előtt készítették ezt a képet verőcei hajótragédia áldozatai
A fotón négy fiatal látható, nem sokkal azelőtt, hogy elindultak volna a végzetes hajóútra.

Link másolása

Előkerült egy fotó, amin azok a fiatalok szelfiznek, akik nem sokkal ezután hajóbalesetet szenvedtek Verőcénél – közölte a Tények.

A képen látható embereknek ez volt életük utolsó fotója: később motoros kihajójuk az MS Heidelberg nevű szállodahajóval ütközött a Dunán. A nyolc utas közül heten eltűntek. Kettejüket nem sokkal később a Megyeri hídnál találták meg a hajó roncsával együtt, míg egy áldozatra szerdán találtak rá. Négy embert még keresnek.

A hajó cseh kapitányát bűnügyi felügyelet alá helyezték: Budapesten nem hagyhatja el, de a városon belül szabadon mozoghat. Ha bűnösnek találják nyolcrendbeli segítségnyújtás elmulasztásában, akár három év börtönt is kaphat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
„Szeretném tudni, miért nem állt meg segíteni a gyerekeinken” – A szállodahajó kapitánya nem állt szóba a verőcei áldozatok hozzátartozóival
Michal L. bilincs nélkül, arcát egy mappával eltakarva hagyta el a bíróságot. Négy hónapig nem távozhat Budapestről, de a városban szabadon mozoghat.

Link másolása

Ahogyan arról korábban írtunk, bűnügyi felügyeletbe helyezné az Ügyészség azt a cseh férfit, aki május 18-án éjjel vezette azt a szállodahajót, ami egy motorcsónakkal ütközött a Duna verőcei szakaszán. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya kétrendbeli, halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntettével, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségével gyanúsítja a férfit.

Bilincs nélkül, az arcát egy mappával takarva sétált ki a bíróságról Michal L., a Heidelberg szállodahajó kapitánya, miután a bíró előtt az ártatlanságát hangoztatta – számolt be a Blikk. Mindeközben az áldozatok szüleit egyetlen kérdés gyötörte: tényleg nem vette észre, hogy letarolt egy motorcsónakot, amiben nyolcan ültek?

A bíróság ma döntött a 64 éves hajóskapitány letartóztatásáról. Michal L., aki cseh állampolgár, de szlovák születésű, bilincs nélkül hagyta el az épületet, ahol eldőlt, hogy négy hónapig nem mehet el Budapestről. Nem látták azonban indokoltnak nyomkövető eszköz használatát, így a fővároson belül szabadon mozoghat, és a rendőrségen sem kell jelentkeznie.

Az áldozatok szüleit továbbra is az foglalkoztatja, vajon a kapitány tényleg nem vett-e észre semmit a balesetből.

„Szeretném tudni, miért nem állt meg segíteni a gyerekeinken... Hogy lehet, hogy nem vette észre a hatalmas csattanást, illetve azt, hogy mindenki a vízbe zuhant?”

– kérdezte kétségbeesetten Boglárka édesanyja, Melinda, akinek 20 éves lányát holtan találták meg a Dunában. „Hogyan tud tovább élni azzal a tudattal, hogy nem mentette ki őket?”

Az eltűntként keresett Balogh Daniella édesanyját, Krisztinát ugyanezek a kérdések mardossák: hogyan lehet, hogy a nagy hajó vezetője semmit nem vett észre a hatalmas ütközésből?

A szállodahajó kapitánya egy szót sem szólt, így a szülők kérdéseire sem válaszolt, ám úgy tudjuk, a tárgyalóteremben azt mondta, nem ért egyet az ellene hozott intézkedésekkel. Továbbra is azt állítja, hogy nem vette észre az ütközést. Ugyanakkor a tanúvallomásokból kiderült, hogy az ütközés pillanatában rengeteg víz csapódott fel a fedélzetre. Ezután egy perccel a kapitány felkapcsolta a hajó reflektorát, majd a Heidelberg automata üzemmódban folytatta útját. Végül Komáromnál állították meg a rendőrök.

Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója, hajózási szakértő szerint a kapitány viselkedése a szokásos eljárásnak felel meg.

„Ez egyben arra is utal, hogy érzékelte, hogy valami történt” – mondta a szakértő. „Ilyen esetben fel kell kapcsolni a reflektort és körbenézni a vízen. Ám ha kiszámoljuk, hogy az ütközés pillanatától mennyi idő telt el és mekkora utat tett meg a hajó, elképzelhető, hogy már semmi nem látszott a vízen. A kapitánynak mindössze annyit kellett volna tennie, hogy rádión jelzi, hogy történt valami... ebben tehát mindenképpen hibázott.”

Michal L. ellen nyolcrendbeli segítségnyújtás elmulasztása a gyanú. Ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kaphat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megtalálták a verőcei hajóbaleset negyedik áldozatának a holttestét
A 28 éves nő holtteste Sződligetnél került elő.

Link másolása

Megtalálták Sződligetnél a verőcei hajóbaleset negyedik áldozatát - írta a Budapest Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán csütörtök délután.

„A 28 éves fiatal nő holttestét Sződligetnél adta vissza a Duna. Most már a két testvér együtt van...”

Azt is hozzátették, hogy a kollégáik folytatják a keresését, és őszinte részvétüket fejezték ki a családnak.

Május 18-án, szombaton szörnyű baleset rázta meg az országot, amikor egy nyolctagú társaság motorcsónakja összeütközött egy szállodahajóval. Az ütközés következtében a motorcsónak darabokra tört, majd elsüllyedt a fedélzetén utazó nyolc emberrel együtt.

A baleset után az egyik fiatal kiúszott a partra, de a többiek nyom nélkül eltűntek a vízben. Később a mentőcsapatok megtalálták a 20 éves B. Boglárka és a 39 éves E. Adrián holttestét, szerdán pedig Bogi barátja, a 19 éves V. Márton holteste került elő Vác és Sződliget között.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
A rendőrség is megerősítette, hogy a saját fia ölte meg a Blikk egykori újságírójának férjét
S. Előd állandó pénzzavarral küzdött, ezért ölhette meg édesapját. A holttestet még keresik.

Link másolása

Ahogy mi is megírtuk, január végén jelentették be Scherer Károly eltűnését rokonai. Felesége, Scherer Zsuzsa, a Blikk egykori újságírója, 2021-ben halt meg súlyos betegségben.

Halála előtt tízmilliós értékű családi örökségként kapott arany ékszereit férjére bízta, azzal az utasítással, hogy azokat rejtsék el fiuk, S. Előd elől, mert félt, hogy elherdálja a kincseket.

Előd már Zsuzsa halála előtt is fenyegette szüleit, állandó pénzzavarban volt, és végül ki is tiltották a családi házból.

„Féltették a kincseket és magukat is”

– mondta Ildikó, egykori munkatársuk unokatestvére a Blikknek.

„Ezért is volt gyanús, hogy Karcsi eltűnésének bejelentése után Előd másnap már be is költözött szülei házába új családjával, mintha tudta volna, édesapja sosem jön már haza.”

A szomszédok szerint S. Előd a beköltözés után szétverte a ház falait és felásta a kertet, egyértelműen a kincseket keresve. A rendőrök is átvizsgálták a kertet talajradarral, mert feltételezték, hogy a gyilkos itt rejthette el áldozata testrészeit. Bár a közelben csatornázási munkálatok során emberi maradványokat találtak, azoknak nincs közük az ügyhöz.

„Kizárt, hogy ha valaki megöli hozzátartozóját, a testet a közelben rejtené el”

– nyilatkozta Varga Attila egykori életvédelmi nyomozó.

„Ilyenkor a testet vagy a házban, ház alatt, kertben kell keresni, esetleg frissen betonozott épületek alatt. Ha pedig a gyilkos elvitte a bizonyítékokat, akkor azokat az ország túlsó felére viszi, egy folyó mélyére vagy egy erdő közepére.”

S. Előd egyértelműen nyereségvágyból ölt, és nem kizárt, hogy különös kegyetlenséggel kínozta édesapját, hogy megtudja hol van a rejtekhely. A rendőrség a beismerő vallomás ellenére még mindig eltűntként körözi Scherer Károlyt, pedig már egyértelmű, hogy csak a holttest azonosítása maradt hátra, amint a fiú elárulja, hogy hol található.

Link másolása
KÖVESS MINKET: