GASZTRO
A Rovatból

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot

A BuzzFeed magyar ételekről lelkendezik, érdekes, hogy miképp magyarázzák el a külföldieknek.


Az angolszász bulvárlap rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre. Mindegyikről leírják, hogy mi micsoda, sőt, receptet is mellékelnek hozzájuk. Van néhány jópofaság: a körözöttet magyar hummuszként emlegetik, a madártejen - amit nyilván bird's milk-nek fordítanak - elviccelődnek kicsit. Mellékeljük a lefordított magyarázatokat is, mert a listában számunkra ezek a legérdekesebbek.

Időközben kiderült, hogy a cikket a magyar származású Anita Badejo írta, aki a Világevő blognak ezt nyilatkozta:

"Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére."

Egyébként a magyar konyha világszerte egyre népszerűbb, és ne csak a gulyáslevesre gondoljunk, amit sokan ismernek. A kürtőskalács egyes európai városokban egyre elterjedtebb street food, de eljutott az Egyesült Államokba is. Vagy például magyar lángost Londonban és Izlandon is lehet már kapni.

Íme, a legjobb magyar ételek vagy legalábbis híres, magyarnak tartott ételek, amiket külföldieknek ki kell próbálniuk - a blogger szerint.

1. GulyáslevesA méltán híres gulyás leves

Mi ez: A gulyásleves nagyon népszerű magyar leves. A hagyományos magyar ételek közül az egyik leghíresebb. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.

Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

Update: cikkünkből megtudhatod, hol van az az 5 hely Budapesten, ahol igazán finom a gulyás.

2. HalászléTradicionális magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Mi ez: Tradicionális magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon finom. Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, elkészítése és ízesítése odafigyelést kíván. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

3. Hurka-kolbászAmit minden magyar család jól ismer, a disznótoros hurka és kolbász

Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel/kenyérrel és paprikával/savanyú uborkával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.

4. KakaóscsigaDesszertnek vagy akár reggelire is jó a népszerű magyar édesség, a kakaós csiga nevű péksütemény

Mi ez: Spirál alakban feltekert, cukrozott kakaóval töltött péksütemény reggelire.

Miért olyan nagyszerű: A kakaós csiga olyan mint egy fahéjas tekercs, csak jobb.

5. KifliA legegyszerűbb magyar etel, amibe bárhol belefuthatunk, a kifli sósan, esetleg köménymaggal

Mi ez: Egy félhold alakú sós péksütemény, amit egyszerűen vajjal esznek, vagy félbevágnak, és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

6. Körözött

Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.

Miért olyan nagyszerű: "Olyan mint a hummusz, csak magyar."

7. KürtőskalácsTradicionális magyar édesség a kürtös kalács

Mi ez: A tradicionális erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.

Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtős kalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

Update: 2022-ben az év strandétele lett a kürtőskalács.

8. LángosLeghíresebb magyar étel a lángos

Mi ez: Egy tányér méretű, olajban vagy zsírban sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. A blogger szerint extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Miért olyan nagyszerű: "Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!"

9. Lecsómagyar különlegesség a lecsó

Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.

Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva. Nem a magyar gasztronómia csúcsa, viszont amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

10. MadártejA madártej az egyik legfinomabb a magyar édességek közül

Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez a magyar desszert gyakorlatilag vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.

Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva finoman fogalmazva is maga a mennyország.

11. Meggyleves

Mi ez: Hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből (vagy tejből) és cukorból készítenek.

Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

12. NokedliEgy különleges tésztaféle a nokedli másik nevén galuska

Mi ez: Kis tömzsi főtt tésztadarabok, általában köretként tálalják, például pörkölttel vagy paprikással.

Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

13. Rántott sajt

Mi ez: Rántott sajt.

Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.

14. Palacsinta

Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!

Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!

15. Töltött paprika

Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, töltve és megsütve. (A blogger rosszul tudja, a magyar töltött paprikát paradicsomszószban főzik.)

Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…

16. Paprikás csirke

Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb fogása (köszönhetően a When Harry Met Sally vagyis a Harry és Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres, tradicionális magyar étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.

Miért olyan nagyszerű: Forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel tálalnak

17. Pogácsa

Mi ez: Egy falatnyi péksütemény, gyakran sajttal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

18. Pörkölt

Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.

Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

19. Rakott krumpli

Mi ez: Egy sült egytálétel felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbászrétegekkel, tejföllel és újabban sajtrétegekkel.

Miért olyan nagyszerű: "Olyan, mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű gyerekeik születnének."

Update: Ha gyorsan elkészíthető verzióra vágysz, próbáld ki különleges rakott krumplinkat.

20. Rétes

Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is laktál.

21. Somlói galuska

Mi ez: Három különböző (sima, diós, csokis) piskótából álló magyar desszert, mazsolával és dióval, egy kis étcsokoládé öntettel megbolondítva, a tetején tejszínhabbal.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.

22. Szaloncukor

Mi ez: Csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot a karácsonyfára akasztják. "Hadd ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!"

23. Szilvás gombóc

Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, porcukorral megszórva.

Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc tésztáját főtt krumplival és liszttel készítik, innen a vastag, gnocchihoz hasonló állag.

24. Tokaji Aszú

Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).

Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

25. Töltött káposzta

Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, savanyú káposztával megfőzve, majd tejföllel leöntve.

Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. A savanyú káposzta miatt lesz ennek az ételnek különleges az íze.

26. Túrógombóc

Mi ez: Édes túróval és grízzel készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.

Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, önálló vacsora fogásként is megállja a helyét.

27. Túrórudi

Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, ami már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.

Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

Azok kedvéért, akik nem ismerik a történetét: a Túró Rudit szovjet mintára, ám módosított receptúrával kezdték gyártani az 1960-as évek végén Magyarországon,

28. Túrós csusza

Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

29. Dobos torta

Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.

Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta igazi békebeli, tradicionális sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

30. Beigli

Mi ez: Omlós tésztatekercs, amit cukrozott dióval vagy mákkal töltenek meg.

Miért olyan nagyszerű: Tipikus karácsonyi étel, amit csak az évnek ebben a szakában készítenek. A bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amin jó megosztozni a barátokkal és a családdal.

31. Flódni

Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.

Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?

32. Gesztenyepüré

Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

33. Paprika

Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.

Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

A lista végére értünk. Ha tehát külföldről várunk vendéget bátran kínáljuk meg ezek közül bármelyikből. Biztosak lehetünk benne, hogy ami számunkra alapvető az számára igazi különlegesség lesz!

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A jövő már a tányéron van: a fiatal generáció írja a magyar gasztronómia új fejezetét
A Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó formáció, amelyet olyan fiatal szakemberek alkotnak, akik a gasztronómia iránti elhivatottságukat és kísérletező kedvüket szeretnék vendégélménybe sűríteni.


Amikor meghívót kaptam a „Szikra” nevű vacsorára, még nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok.

A meghívás egy fiatal séftől, Tóth Józseftől érkezett, aki a Lestyán Projektet vezeti.

A levélből kiderült, hogy a Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó szakmai csapat, amely lelkes fiatalokat gyűjt össze.

A céljuk, hogy a csúcsgasztronómiát közérthetőbbé tegyék, miközben megőrzik annak magas színvonalát.

A Lestyán pop-up formátumban működik: a csapat mindig más és más helyszínen bukkan fel. Ezúttal a Kertész utcai, egykori Laurel étterem tereit töltötték meg ízekkel, és itt rendezték meg a „Szikra” nevű, nyári ízekre épülő vacsorát.

A menü kísérletező és végig izgalmas volt, és az élmény megerősített abban, hogy a magyar gasztronómia jövőjét már most egy új, tehetséges generáció írja.

Fiatal, lendületes csapat, komoly szakmai alappal

Ahhoz, hogy igazán megértsük a menü mögötti filozófiát, érdemes előbb megismerni a csapatot.

A séf, Tóth József (vagy ahogy sokan hívják, Azsi) mindössze 20 éves, de 14 éves kora óta konyhán dolgozik.

A pályáját a Gundelben kezdte, majd az Arany Kaviár étteremben folytatta.

"Az Arany Kaviárban annyira megszerettem a helyet és a csapatot, hogy a tanulóévek után egyből fel is vettek, és végigjárhattam a ranglétrát. Kanász László akkori séfem rengeteget formált a gondolkodásomon: rendszerszemléletet, precizitást és konyhai fegyelmet tanultam tőle. Attila és Szása (szerk.: Molnár Attila és Nyíri Szása, a hely tulajdonosai), a vendéglátás kiváló alakjai, a vendégközpontúság fontosságát mutatták meg számomra, ezért nagyon hálás vagyok az ott töltött időért.

Lehetősége volt több Michelin-csillagos étteremben is tapasztalatot szerezni, de a legmeghatározóbb élményként a New Yorkban, a Per Se-ben eltöltött időt emeli ki.

"Lenyűgözött, hogy magas vendégszám mellett is milyen precízen, szervezetten és jókedvűen zajlott minden, miközben olyan alapanyagokkal és technológiákkal találkoztam, amelyek addig teljesen újak voltak számomra."

A Lestyán csapatának legidősebb tagja is mindössze 27 éves, így valóban egy lendületes, fiatal formációról van szó.

A tagok (Máté, Marci, Bánk, Dani és Orsi) hasonlóan fiatalok, és hasonlóan elhivatottak.

"Mindannyian folyamatosan képezzük magunkat, a projekt mellett is aktívan dolgozunk, és közben szívjuk magunkba az új tudást, hogy mindig előre haladjunk.

Nagy örömmel tölt el hogy egyre több fiatal, korunkbeli csatlakozna hozzánk és szeretne együtt fejlődni, új dolgokat kipróbálni, akár tanulni ezt azt a másiktól."

Szikra – nyár 11 fogásban

Az este menüje a nyár és a grillezés köré épült, szezonális alapanyagokra, izgalmas textúrákra és precíz technológiákra építve. A csapat a francia alapot, a japán fegyelmet és a magyar identitást ötvözi, ami minden egyes fogáson érződött.

A 11 fogásból most csak pár ételt részleteznék, kedvcsináló gyanánt.

Az egyik kedvencünk a chawanmushi volt. Ez a japán tojáskocsonya sáfránnyal, kápia kosho-val, fermentált édesköménnyel és lazacikrával készült, amit forró, halászlé ízeivel készült dashival öntöttek fel. Ez a fogás tökéletesen példázta a projekt izgalmas, fúziós stílusát.

Ott volt a halászlé íze a szánkban, miközben a tálalási forma és a textúrák nem is állhattak volna távolabb tőle.

A sült káposztás fogás a Lestyán Projekt egyik signature eleme, ami több vacsorán is visszatért már. Ezúttal egy nyári verziót készítettek belőle, melyet ötfűszeres emulzióval, hagymakrémmel, bergamottal és édes misóval ízesített kapriszósszal kísértek, végül fehér kombu olajjal fejeztek be.

Én mindig azon a ponton kapom fel a fejem a vacsora közben, amikor nagy darab húsok és állati összetevők nélkül is robbannak az ízek a számban, így ennél a fogásnál éreztem azt, hogy igazán megérkezett hozzám az üzenet.

A tőkehalat vajban készítették, mellé szezonális zöldségekből összeállított, fermentált karalábé-juice és klorofillpaszta alapú ragu került. Az egészet egy könnyed joghurtos hab és kevés wasabi kísérte, így harmonikus, friss és mégis komplex fogás született.

Desszertként a feketeszezám–paradicsom–málna kombináció érkezett, amelyen keresztül a séf a savanykás, édeskés és umami ízjegyekkel játszott. A tányér alján egy aszalt és égetett paradicsomragu kapott helyet, amit egy 48 órán át csepegtetett, majd visszaredukált paradicsomvíz egészített ki. Ezen egy feketeszezám chantilly ült, amire sós morzsát szórtak, a tetején pedig egy igazán frissítő, nyári málnasorbet kapott helyet, amibe pirított feketeszezámot tettek.

Ez a fogás igazán ínyenc élmény volt. A feketeszezám, a paradicsom és a málna meglepő harmóniája izgalmasan feszegette a hagyományos desszertek határait.

A Lestyán Projekt a tudatosságra is nagy hangsúlyt fektet.

A csapat 99%-ban magyar termelőktől szerzi be az alapanyagokat, a maradék 1%-ot pedig olyan kuriózumok teszik ki, amelyek itthon nehezen elérhetőek.

A vacsorákon felszolgált borok is nagyrészt magyar borászok pincéiből származnak.

Törekszenek arra, hogy a magas szintű fine dining mindenki számára élvezhető legyen, így a menüben a vegetáriánus, peszketáriánus vagy ételérzékenységgel élők is megtalálják a nekik megfelelő fogásokat.

Minden menün szerepelnek zero waste fogások is, amelyekben az előregondolkodást és a tudatosságot mutatják be a vendégeknek.

Több mint vacsora

A Lestyán Projekt vacsorái általában 1–2 havonta követik egymást, és az utóbbi időben vidéki pop-up eseményekkel is bővültek. A csapat a saját szervezésű estek mellett nyit a catering és privát rendezvények felé is.

Érdemes követni őket Facebookon, mert a friss eseményeket minden alkalommal itt hirdetik meg.

A szakmában gyakran hallani aggodalmakat arról, hogy kevés a tettre kész fiatal, aki komolyan, alázattal áll a pályához. A Lestyán Projekt viszont ennek az ellenkezőjét bizonyítja:

ezek a fiatalok hajlandóak keményen dolgozni, tanulni, tapasztalatot gyűjteni, és közben a saját ötleteiket is megvalósítani.

József és csapata nem feszengenek a munka közben, az alkotás öröme és a sikerek viszik őket előre.

Nem tudhatjuk, hogy ki lesz később egy nagynevű étterem vezető séfje, vagy ki robban be saját projektjével, de az biztos, hogy most van lehetőségünk a legelején elcsípni őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Meglepően jó dolgokat találsz, ha elszakadsz az olcsó sörtől – Kóstold végig Magyarországot a Magyar Ízek utcáján
A Magyar Ízek utcája ma és holnap is egész nap várja a látogatókat. A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 19.



Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál, amely mára a Szent István-napi ünnepségek egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett.

A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.

A rendezvény célja, hogy megmutassa a Kárpát-medence gasztrokultúrájának gazdagságát, sokféle technológiát és ízt, a hagyományostól az egészen modern megoldásokig. Az idei év kiemelt tematikája a „Vadat és halat”, a díszvendég pedig Kárpátalja, így a magyarországi vad- és halételek mellett a kárpátaljai konyhával is találkozhatnak az érdeklődők.

A programkínálat szintén változatos: a színpadon könnyűzenei koncertek, világzene és blues váltják egymást, családoknak bábelőadásokkal és gyerekprogramokkal készültek, a rakparton pedig kézműves foglalkozások, állatvédő szervezetek és kulturális bemutatók egészítik ki a gasztronómiai felhozatalt.

Amikor hétfőn kilátogattunk a rendezvényre, még nem lehetett megkóstolni Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját, de mától déltől ezek is elérhetők a látogatók számára. Idén a Dobos-torta merész újragondolása, a „DCJ Stílusgyakorlat” lett Magyarország Tortája, a cukormentes kategóriában pedig az „Álmodozó” nyert, amely csokoládéval, meggyel és fahéjjal készült.

Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a Magyar Pékszövetség idei versenyének győzteseit is. Három kategóriában hirdettek nyertest: a Szent István-napi kenyér címet az „Alföldi pajta kenyér – tönkölyliszttel” nyerte el, az innovatív kenyerek között a Mediterrán Kenyér bizonyult a legjobbnak, míg

a leveles sétáló sütemények versenyének első helyezettje a Három Tarka Macska Kézműves Pékség „Augusztusi Álom” nevű édessége lett.

Ez utóbbit mi is megkóstoltuk, és bár az ára (2950 forint) elsőre meghökkentő lehet, a minősége és kidolgozottsága sok mindent megmagyaráz.

A Három Tarka Macska eddig is híres volt igényes, különleges péksüteményeiről, de az Augusztusi Álom talán még ezeket is felülmúlja. A laminált croissant-tészta belsejében meggyszósz és brownie-töltelék rejtőzik, ami különleges textúrát és gazdag ízt ad a süteménynek. Nem arról van szó, hogy egy-egy kiskanálnyi töltelék kerül a közepébe: minden falat tele van meggyes és csokoládés rétegekkel, így a roppanós tészta és a puha, gazdag belső együttese valóban ünnepi élményt ad.

Mi egy különleges desszertként tekintettünk rá, amit egyszer valóban érdemes kipróbálni.

A Szent István-napi rendezvénysorozathoz idén is kapcsolódnak a kedvezményes SZIN pontok, ahol meglepően baráti árakon lehet italokat és rágcsálnivalókat venni.

A fél literes ásványvíz például 250 forint, a csapolt sör 380 forint, a pogácsa pedig 275 forintba kerül. Ilyen árakat a rakparton máshol nemigen találni.

Két ilyen bódéval mi is találkoztunk a Magyar Ízek utcáján: egy a bejáratnál, egy pedig a végén kapott helyet. Az egyetlen kérdés csak az, hogy a rendezvény három napja alatt vajon kitartanak-e majd a készletek, hiszen több százezer látogató fordul meg ilyenkor.

Fontos azonban látni, hogy ez a vásár nem elsősorban a kedvezményes árakról szól, hanem az újdonságokról, a különleges ételek felfedezéséről. Éppen ezért talán nem is érdemes összehasonlítani a SZIN pontok árszintjét a Magyar Ízek utcáján kínált termékekével. A kettő teljesen más célt szolgál.

A szervezők egyébként praktikus szempontokra is gondoltak:

a kedvezményes bódék közelében kaptak helyet a kihelyezett mosdók, egy az utca elején, egy a végén.

Itt is felmerül bennünk a kérdés, hogy a várható tömeghez mérten ez a két helyszín elég lesz-e.

Kínálat és árak a Magyar Ízek utcáján

A színpad közelében rögtön a Pécsi Sörfőzde standja áll, így azonnal képbe kerültünk a sörös vonal árazásával: a csapolt sör 850 Ft-tól indul, de egy prémium búza már 1800 Ft. Ha valaki inkább alkoholmentesre vágyik, egy dobozos radler 800 Ft-ért vihető. Nem messze innen egy kávés pultnál a presszó 800 Ft, a jeges kávé pedig 1600 Ft. Náluk egészen elvetemült kávés-sörös kombinációk is kaphatóak.

Annál a standnál, ahol a Szent István-napi kenyeret is meg lehet vásárolni (2200 Ft), házi réteseket is kínálnak (1400 Ft), valamint klasszikus süteményeket (1200 Ft).

Innen csak pár lépés a Három Tarka Macska pultja, akikről már szó esett a díjnyertes sétálódesszertjük miatt. De ha valaki náluk szeretne kóstolni, nem muszáj rögtön a borsosabb árú különlegességet választania: a crookie (croissant + cookie) 1490 Ft, míg egy sajtos pogácsa 690 Ft. Az édességkínálatot színesíti egy erdélyi csokis stand is, ahol hatalmas házi csokitömbökből tördelnek szeleteket, 100 grammonként 2300 Ft-ért.

Rengeteg olyan csemege is akad, amit kifejezetten otthonra vásárolhat az ember. Teák, kolbászok, szörpök, csiliszószok és mézek váltják egymást. Itt az árak azért elég változóak, de általánosságban elmondható, hogy a szokásos áraikkal települtek ki a termelők.

A sós falatok között igazi sláger a sajttál: 1500 forintért már kapható egy kis méretű válogatás, a nagyobbak pedig 2000–2100 forintért vihetők. Ha viszont valami igazán tartalmasra vágyunk, a street food vonalon a „gulyásbomba” (kiflibe töltött pörkölt) 2500 Ft, a „hundog” pedig 3800 Ft.

Csehország is képviselteti magát a rendezvényen, így a prágai pultnál egy korsó világos láger 1000 Ft/3 dl, de kóstolhatunk kofolát is (a csehek gyógynövényes üdítőjét) 700 forintért.

A magyar klasszikusok közül a töltött káposzta és a sült kolbász is kapható, mindkettő 4500 Ft körül mozog. A vadhúsok kedvelői pedig szarvaspörköltet vagy vadász aprópecsenyét találhatnak 4800 Ft-ért.

A édesebb vonal különlegességei közül is kiemelkedik a Boldogi Nagyrózsa (1600 Ft), ami olajban sült, ropogós fánkféle, többféle ízesítéssel.

És erdélyi lepények (2500 Ft-tól), kárpátaljai cseburék (2000 Ft), vagy épp lekváros csörögefánk (2000 Ft/adag) is várják a kóstolni vágyókat.

És hogy ne maradjon ki a nagy összehasonlítási alap: egy sima lángos 2500 Ft.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Amikor az olasz divat és a magyar kézművesség találkozik: Patrizia Gucci Budapesten
A Zsolnay és Patrizia Gucci közös kollekciójának bemutatója különleges eseményként valósult meg Budapesten: a helyszínt az Anantara New York Palace Hotel biztosította, a délutánt pedig Patrizia Gucci születésnapja tette még emlékezetesebbé.


Az Anantara New York Palace Hotelben egy különleges eseményre került sor, amely a magyar kézművesség és az olasz dizájn találkozásának új fejezetét nyitotta meg. Nem csupán egy exkluzív teadélutánról volt szó, hanem egy valódi ünneplésről, amely Patrizia Gucci, a világhírű divatházat alapító Guccio Gucci dédunokájának magyarországi látogatásával és születésnapjával vált teljessé.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Az Anantara nem véletlenül vált a főváros egyik legfelkapottabb helyszínévé. Történelmi múltja, a részletekben rejlő elegancia és a nagyszabású terek lenyűgöző atmoszférát teremtenek. Magasba törő oszlopai, aranyozott díszítései és kifinomult belső terei már önmagukban is felejthetetlen élményt kínálnak, de amikor mindez egy olyan különleges eseménnyel párosul, mint a Zsolnay és Gucci együttműködése, az már egy egészen más szintű luxust jelent.

A júliusi rendezvény pedig egy még személyesebb és ünnepibb hangulatot hozott ebbe az ikonikus térbe.

Patrizia Yvonne Gucci – egy név, amely túlmutat a divatház árnyékán

Amikor azt mondjuk, „Gucci”, legtöbben rögtön a luxusdivatra, ikonikus monogramokra és olasz eleganciára gondolunk. Patrizia Yvonne Gucci számára azonban ez a név nem csupán márkajelzés, hanem sors és örökség.

Patrizia Paolo Gucci lánya, vagyis Guccio Gucci, a világhírű divatház alapítójának dédunokája. Firenzei neveltetése és családi kötődése természetesen beleírta őt a Gucci-dinasztia történetébe, de ő nem elégedett meg a névvel járó reflektorfénnyel. Míg sokáig a háttérben, PR-szakemberként segítette a Gucci márka fejlődését (több mint egy évtizeden át dolgozott a vállalatnál, 13 új üzlet megnyitását is ő koordinálta), valójában már akkor is egy másik útra készült.

A '90-es években kilépett a családi üzletből, és saját művészi identitását kezdte építeni. Festőként mutatkozott be először a Közel-Keleten, majd Firenzében, Bécsben és Budapesten is.

A képzőművészet mellett az írás is fontos eszköze lett annak, hogy megfogalmazza önmagát és múltját. Több könyve is megjelent, köztük a Gucci: La vera storia di una dinastia di successo című kötet, amelyben saját szemszögből meséli el a Gucci család történetét. Egyfajta belső korrekcióként azzal szemben, amit a sajtó és a filmipar sokszor leegyszerűsítve tálal.

Patrizia nem hagyta szó nélkül a House of Gucci című filmet sem. Kritikus hangon nyilatkozott róla, mondván: „Elveszik egy család identitását a profitért.” Ez a mondat sokat elárul arról, mennyire fontos számára a tisztesség és a hiteles történetmesélés még akkor is, ha az a saját nevét viselő birodalom árnyékában szinte lehetetlennek tűnik.

Aktív szereplője a művészeti közéletnek is: a Non-Violence Art Project résztvevőjeként kiállításaival a békét és az erőszakmentességet hirdeti. 2019-ben el is nyerte a Paolo Borsellino és Giovanni Falcone emlékének szentelt művészeti díjat, amely a társadalmi elköteleződés egyik legrangosabb olasz elismerése.

Ma is Firenzében él, alkot, ír és gondolkodik.

Két világmárka találkozása és egy különleges ünnep

Július 14-én az Anantara New York Palace Budapest Hotel adott otthont

a Zsolnay és Patrizia Gucci legújabb kollekciójának hivatalos magyarországi bemutatójának.

A rangos eseményen számos díszvendég tette tiszteletét.

Először Fazekas Tamás, az Anantara Nem York Palace Hotel igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója vette át a szót. Ő többek között elmondta, hogy a cég célja a nemzetközi jelenlét erősítése, többek között ezért is dolgoznak együtt olyan nevekkel, mint Patrizia Gucci.

A régi ismeretségnek köszönhetően a közös munka gördülékeny volt, és most végre eljött az idő, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mit alkottak.

Jelen volt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zsolnay több mint másfél évszázada a város ikonikus márkája, és a kollekció kiváló példája annak, hogy a város nemcsak őrzi hagyományait, hanem képes a megújulásra is. Thomas Widmer, Svájc Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett az eseményen, büszkén kiemelve, hogy a részben svájci tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. exportálja ezeket a termékeket világszerte, és a kollekció tökéletes összhangban áll azzal a minőséggel, amit Svájc mindig is képviselt.

Luxus teadélután a hotelben

A Zsolnay x Gucci legújabb kollekciója az Anantarában egy különleges teadélután részeként is élvezhető.

A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok.

A gasztronómiai élményt Kiss Krisztián séf álmodta meg, aki a porcelánok nyári, virágos-madaras motívumaiból merített ihletet. A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát apró falatokban is visszaadják.

Az első körben sós harapnivalók, mint kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár és sajtos polenta szarvasgombával érkeznek. Ezt követik a friss szendvicsek, majd a desszertek, mint a scones vajkrémmel, minitorták és bonbonok zárják a sort. Minden fogáshoz külön tea párosul.

A kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes. A felszolgálók segítenek a teaválasztásban és figyelnek minden apró részletre.

Az Anantara teadélutánja hétfőtől vasárnapig érhető el, 12:00 és 18:00 óra között, 16 800 Ft/fő áron. Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk a luxusban, és részesei legyünk egy olyan kulturális és gasztronómiai élménynek, amely egyedülálló módon ötvözi a magyar és olasz művészetet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk az ország tortáit: videón az első benyomások
Augusztus 19-től elérhető az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája. Stábunk már meg is kóstolta az ünnepi finomságokat.
F. O. - szmo.hu
2025. augusztus 19.



A Magyarország Tortája címet idén a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta nyerte el, mely az eredeti dobostorta mesterének – Dobos Carl Józsefnek – monogramját viseli. A torta készítői Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei,

A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2025-ben az Álmodozó elnevezésű tortának ítélte oda a zsűri, amely a meggy és a csokoládé dominanciájával felidézi a Lúdláb vagy a Rigójancsi ízvilágát. A torta megalkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.

A Pénzcentrum több száz cukrászdát megkérdezett arról, hogy mennyiért adják majd a tortákat. Elemzésük szerinta leggyakoribb említett ár 1500 forint, a legalacsonyabb összeg 1200 forint, a legmagasabb pedig 2500 forint volt. Rossz hír, hogy mire a győztes tortákat kiválasztották és kihirdették, a két fő alapanyag jelentősen drágult: a csokoládé és a meggy is.

A két győztes tortát már meg is kóstoltuk. Íme az első benyomásaink:

@szeretlekmagyarorszag.hu Megkóstoltuk az ország tortáit! @IDEÁL DESSZERT #orszagtortaja #dobostorta #cukraszda #szmo #budapest ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: