News here
hirdetés

KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

A szexfüggőség valóban létezik, vagy csupán önfelmentő mentegetőzés?

Sokan magyarázzák megmagyarázhatatlan tetteiket ennyivel. Mindamellett, hogy még így is elfogadhatatlan mentegetőzés, de hogy igaz-e, arról jócskán megoszlanak a vélemények.
foto: Pixabay - szmo.hu
2021. december 26.


Link másolása

hirdetés

James Franco színész 2,2 millió dollárt fizetett, hogy rendezze a 2019-ben indított pert, amelyet két nő indított ellene, akik a színésziskolájába jártak. A kereset szerint Franco rávette a nőket, hogy kifejezett szexjeleneteket forgasson. Elismerte, hogy szexelt a diákjaival, és azt állítja, hogy 2016 óta felépült a szexuális függőségből.

Az ügy felveti a „szexfüggőség" mint pszichológiai kategória státuszának kérdését. Fedezzük fel, a Psychology Today segítségével.

A „szexfüggőség" érvényes diagnózis?

A „függőség" megnevezéseket olyan kórképekre használják, melyek megfelelnek bizonyos kritériumoknak, például az adagolás növelésének  kényszere, a személyiség torzulása, a leszokásra való képtelenség, stb. Ebben az értelemben létezhet valóban olyan állapot, amire azt mondhatjuk, hogy igen, ez szexfüggőség.

Az Egészségügyi Világszervezet által közzétett nemzetközi betegségek osztályozása (ICD) magában foglalja a kényszeres szexuális viselkedési zavardiagnózisát:

hirdetés
A kényszeres szexuális viselkedési rendellenességet az intenzív, ismétlődő szexuális impulzusok vagy ismétlődő szexuális viselkedést eredményező késztetések állandó mintázata jellemzi. A tünetek magukban foglalhatják az ismétlődő szexuális tevékenységeket, amelyek a személy életének középpontjává válnak (...). Ha az intenzív, (...) ismétlődő szexuális viselkedés hosszabb ideig (pl. 6 hónap vagy annál hosszabb ideig) nyilvánul meg, és jelentős szorongást vagy jelentős károsodást okoz a személyes, családi, társadalmi, oktatási, foglalkozási területeken, függőségről beszélhetünk.

Viszont az a szorongás, amely teljes mértékben kapcsolódik az erkölcsi ítéletekhez és a szexuális impulzusokkal, késztetésekkel vagy viselkedésekkel kapcsolatos rosszallással, nem elegendő e követelmény teljesítéséhez.

Úgy tűnik, hogy ez a meghatározás megfelel a függőség számos kritériumának, és a kizárás feltételeit is megnevezi.

Az erkölcsi inkongruencia érv

Különösen figyelemre méltó, hogy a kényszeres szexuális viselkedési zavar ICD meghatározása a diagnózis kizárása, ha a szorongás oka a szexuális viselkedés, érdekek vagy késztetések erkölcsi ítéleteihez kapcsolódik.

Ez azért fontos, mert megakadályozza a diagnózist a szexuális viselkedéssel kapcsolatos egyéni nézetek (vallás, „erkölcs", világnézet) miatt.

Ezt a munkát Joshua Grubbs vezette, aki számos lektorált tanulmányt tett közzé, amelyek bemutatják, hogy a „szexfüggőként" való öncímkézést nagyrészt az egyén vallásossága és a szexuális tevékenység erkölcsi rosszallása vezérli.

E modell szerint a „szexfüggőség" nem feltétlenül a szexuális tevékenység túlzott vagy problematikus szintjének leírása a gyakoriság szempontjából, hanem egy olyan címke, amelyet olyan szexuális viselkedésnek tulajdonítanak, amelyet az egyén erkölcsileg helytelennek talál.

Ehhez kapcsolódik az a kialakuló tendencia, hogy a potenciálisan erkölcstelen szexuális viselkedést (beleértve a Franco által elismert szexuális jogsértések nagy horderejű esetét) a „függőség" nyelvén írják le.

A szexuális viselkedés orvosi kezelése nagyon korlátozott körülmények között valósulhat meg, viszont gyakran látjuk azt a folyamatot, amikor az ezzel való érvelés okot szolgáltathat a felelősség elkendőzésére, és a problémás viselkedés mentegetésére.

Ebben az összefüggésben úgy gondolják, hogy az egyén nem felelős (vagy legalábbis enyhítő körülmények között) a problémás szexuális viselkedésért, mert „függő". Ez rávilágít a kritikai gondolkodás fontosságára.

Konklúzió

A jelen tudásunk szerint azt sejthetjük, hogy bár létezhet valóban klinikailag is definiált szexfüggőség, de ezt világosan el kell tudnunk határolni azoktól az esetektől, amikor vagy önfelmentési céllal állít magáról ilyet az egyén, vagy azért, mert kulturális-társadalmi meghatározottsága, önazonossága és az általa vágyott szexualitás személyiségén belül konfliktusokat szül, melyeket ezzel a megtalálni vélt címkézéssel gondol feloldani.

Még egyszerűbben: James Franco jobb, ha felköti a gatyáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KAPCSOLAT
Durva szabályokat állított fel a párjának egy 22 éves lány: a fiúnak el kell tartania és heti két randi is kötelező
Leaha a randik alkalmával tüzetesen figyeli szerelme viselkedését is, például, hogy ad-e borravalót a pincérnek, kommentálja-e az árakat és megfelelő öltözetben jelenik-e meg.

Link másolása

hirdetés

Leaha Ureel mindent megtesz azért, hogy életben tartsa a lovagiasságot, ezért pedig egy egész listányi szabályrendszert is felállított, amit szerelmének kötelezően be kell tartania – írja a The Sun.

A fiatal lány ugyanis a hagyományos családmodell híve: miután elvégezte a főiskolát és pincérként dolgozott egy étteremben, eldöntötte, hogy nem akarja többé a munkának szentelni az életét, ezért otthon marad.

Alan így kénytelen eltartani szerelmét, aki egyébként azt is elvárja, hogy férje legalább hetente kétszer pazar randevúkra vigye, minden alkalommal kihúzza és betolja a székét, töltse ki a bort, sőt még a számlát is ő fizesse.

Leaha tüzetesen figyeli szerelme viselkedését is a randevúkon, például azt, hogy ad-e borravalót a pincérnek, kommentálja-e az árakat és megfelelő öltözetben jelenik-e meg.

„Szeretem, ha ő kezdeményez, asztalt foglal egy étteremben, vagy megtervezi, hogy mit csinálunk” – mondja Leaha.

A fiatal feleség háztartásbeli, ezért partnere gondoskodik róla. Szeret főzni és magára fordítani az otthon töltött időt, sokat sétál a kutyákkal.

hirdetés
„Imádok háziasszony lenni, és szeretném, ha mások is tisztában lennének azzal, hogy normális, ha erre az életstílusra vágyunk. Olyan, mint háztartásbeli anyának lenni, csak gyerekek nélkül"

– vallja Leaha.

A szerelmesek még nagyon fiatalon jöttek össze, majd rövid időre szakítottak is, mert Alan korábban nem tudta a nőt eltartani. Végül visszaszerezte a lányt és még abba is beleegyezett, hogy betartja a rá vonatkozó szabályokat.

Alan nagyon elkötelezett, teljes mértékben támogatja Leahát, és azért dolgozik, hogy olyan életstílust biztosítson neki, amire már nagyon régóta vágyott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés
11 hetes volt a babájuk, amikor először elutaztak kettesben – Háromhavonta nyaralni megy a pár, hogy megőrizzék a szerelmüket
Az amerikai feleség úgy véli, ha egy pár nem helyezi előre a kapcsolatát, az szép lassan elkezd széthullani.

Link másolása

hirdetés

Amikor az ember szülővé válik, sok mindenről le kell (ideiglenesen) mondania, vagy legalábbis kevesebb jut belőle, mint a gyerek születése előtt. A szülőknek pedig sokszor nehézséget okoz az, hogy kicsi gyerekük mellett is meg tudják őrizni a kapcsolatukban a tüzet. Egy amerikai házaspár most elmondta, ők hogyan tudják életben tartani a házasságukat, miközben gyereket nevelnek.

Aubree Paige egyik szenvedélye az utazás, és ezzel azután sem akart felhagyni, hogy anya lett. Férjével, Aaronnal úgy gondolják, a romantikus nyaralások kellenek ahhoz, hogy ne csak szülőkként, hanem szerelmespárként is éljenek. Ezért úgy döntöttek, hogy minden harmadik hónapban elutaznak több napra valahová két gyerekük nélkül.

„Az első utazásunkat akkor ejtettük meg, amikor a babánk még csak 11 hetes volt. És tudjátok mit? Tökéletesen jól elvolt, amíg mi nyaraltunk. Mi pedig ez idő alatt újra tudtunk kapcsolódni egymáshoz, és emlékeztettük magunkat arra, kik is vagyunk”

– írta a Kidspot oldalán.

Szerinte ha egy pár nem helyezi előre a kapcsolatát, az szép lassan repedezni kezd. Ezért ők elsősorban házastársakként és nem szülőtársként tekintenek egymásra, és ennek megfelelően próbálnak élni.

„Egy nap a gyerekeink el fognak hagyni minket: ki fognak repülni és élik a saját életüket. Ekkor pedig, ha nem helyezzük előre a kapcsolatunkat, semmink nem marad már”

– véli.

hirdetés

Ennek elkerülésére találtak ki egy rendszert arra, hogy a gyereknevelés mellett legyen elég idejük magukra is.

Hetente egy este randiznak, havi egyszer csak kettesben töltenek egy éjszakát, és háromhavonta 3-4 éjszakára kiruccannak.

Mint írta, pontosan tudja, hogy sokan nem értenek ezzel egyet, és ez rendben is van, de számukra ez jól működik, így tudnak párként is jól élni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés
Ha 20 évesen még szingli egy roma lány, kortársai szerint már örökre vénlány marad
A brit vándorcigányok között akinek ennyi idős korában még nincs párja, azzal valami nem stimmel.

Link másolása

hirdetés

A TikTokon árulta el egy fiatal lány, hogy milyen érzés 20 évesen még mindig szinglinek lenni a vándorcigány közösség tagjaként, írja a The Sun. Az Egyesült Királyságban élő nőt a rövid videó alapján minden ismerőse arról faggatja, hogy miért nem talált még párt magának.

Vannak, akik azt hozzák fel példaként, hogy ők már 13 éves korukban megismerkedtek a férjükkel, és épp annyi idősek voltak, mint most Tina, amikor feleségül mentek hozzá. Másvalaki azon értetlenkedett, hogy miért nincs még mindig barátja, miközben nagyon jól néz ki.

Néhány anyuka egészen odáig ment, hogy felajánlotta: bemutatja a fiának, csak hogy végre párt találjon. A vele egyidős lányok szerint pedig ő már örökre vénlány marad, ha eddig nem kelt el.

Tina a videó alatti kommentek között eközben azzal viccelt, hogy olyan érzése van, mintha a húszas éveibe lépve hirtelen vége lenne az egész életének.

Az angol nyelvű videót itt lehet megnézni:

@tinamariedoherty I love being 20 in this lifestyle ?✨ #fyp #gypsy ♬ Miami, My Amy - Keith Whitley

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT
A felesége mellett hét barátnője is van a brazil férfinek, boldogan élnek együtt
Arthur felesége szerint a barátnők megjelenése csak erősítette a kapcsolatukat.

Link másolása

hirdetés

Elképesztő történetet közölt a The Sun egy brazil férfiról. Arthur boldogan él a feleségével, Luanával - ebben egyelőre persze semmi különös nincs. A kapcsolatuk azonban úgy is boldog, hogy

a férfinek a feleségén kívül még hét barátnője van.

A pár azt mesélte, hogy mikor megismerkedtek együtt kezdtek el járni az edzőterembe. A korábban kissé túlsúlyos Arthur gyors eredményeket ért el, ami az önbizalmát is meghozta. Olyannyira, hogy megkérdezte Luanát, mit szólna hozzá, ha más nőket is behozna a kapcsolatba. A nő azt mondta, a házasságukban az a célja, hogy Arthur boldog legyen, amíg a férfi boldog, addig pedig ő is az.

Luana szereti a többi lányt is,

szerinte a barátnők megjelenésével csak erősödött a kapcsolatuk és jobban bíznak egymásban.

A hét barátnőre – név szerint Taniara, Lorenára, Kyarára, Melina, Emlly-re, Cyntiára és Thayanne-re – Arthur igyekszik ugyanannyi időt fordítani. A féltékenység ugyanis csak akkor kerül elő, ha Arthur az egyik lánnyal több időt tölt, mint a többivel.

hirdetés

A nők mindegyike rajong Arthurért, aki szerintük intelligens, vonzó és kedves.

A népes csapatot nemrég Arthur nagymamájának is bemutatták, aki vallásossága miatt nem tudja támogatni ezt a sok kapcsolatot, de megérti az unokáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: