hirdetés

KAPCSOLAT

15 jel, hogy a párod gázlángozással akar az őrületbe kergetni téged

Ez a verés nélküli párkapcsolati bántalmazás egyik kegyetlen formája. Milyen jelekre kell gyanakodnod? Elmondjuk.
SzÉ, Illusztráció: RondellMelling/Pixabay - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

Gázlángozás. Az utóbbi években terjedt el igazán ez a kifejezés, pedig a jelenség régóta létezik.

A gázlángozás egyfajta lélektani hadviselés, pszichoterror. Olyan taktikák és manipulációk sorozata, aminek a célja az, hogy egy ember a másikat bizonytalanná tegye, összezavarja, megfélemlítse, hogy az áldozat a végén saját magában és a saját épelméjűségében is kételkedjen.

A bántalmazó fél azt próbálja meg elérni, hogy az áldozata megkérdőjelezze a valóságot, mindazt, amit átél, ami történik vele. Miért? Hogy az agymosás után uralkodhasson az áldozata felett, azt csinálhasson vele, amit akar. És az áldozat sokszor észre sem veszi, milyen gonosz és kegyetlen játékot űznek vele.

Milyen jelei vannak a gázlángozásnak?

1. Gátlástalan hazudozás

hirdetés

Például ha többször is azon kaptad a párodat, hogy szemrebbenés nélkül, higgadtan a szemedbe hazudik. Akkor is, ha láttad, hallottad, tudod, hogy valami nem úgy történt. És ha valakit többször is hazugságon kaptál, akkor valószínűleg folyamatosan hazudozik neked.

2. Letagadja az igazságot, akkor is, ha te tudod, mi az

Tagad, és megpróbálja úgy beállítani, hogy te emlékszel rosszul.

3. Meghazudtol téged

A saját szavaidat is megkérdőjelezi.

4. Azzal támad, zsarol, azt fordítja ellened, amit szeretsz

Ha gyerekeid vannak, azokkal kapcsolatban manipulál. Például elhiteti veled, meg sem érdemled, hogy gyerekeid legyenek, nem vagy jó szülő, nem való neked a család, vagy rosszul döntöttél, amikor gyermeket vállaltál.

Ha magabiztos vagy, megpróbálja lerombolni, porrá zúzni az önbizalmadat.

Ha van hobbid, számodra kedves elfoglaltság, akkor abba köt bele, lesajnálja, megpróbál olyan irányba befolyásolni, hogy elmenjen tőle a kedved és abbahagyd.

5. Nem találsz tárgyakat, majd később titokzatos módon előbukkannak

Egy érzelmileg bántalmazott nővel például gyakran csinálta meg a párja, hogy eltüntette egy-egy holmiját: a kedvenc parfümjét, tollát, a noteszét, telefontöltőjét stb. A lány minden alkalommal ott kezdte el keresni azt, ami „elveszett” ahol hagyta, ahol legutoljára látta. Majd "feltúrta a lakást", de sehol nem találta a töltőt vagy a parfümöt. A párja persze végignézte az egészet, és néha megjegyezte, hogy rosszul emlékszik, biztos-e benne, hogy tényleg otthagyta, illetve úgy állította be, mintha a nő valakinél ottfelejtette volna ezeket a tárgyakat. És azután hetek vagy hónapok múlva valamilyen nyilvánvaló helyről került elő a keresett tárgy, hogy a lány kinyitotta fiókot és ott volt a többi holmi tetején, vagy a parfümös üveg ott termett a fürdőszoba polcán… A lány kezdte azt érezni, hogy nincsen rendben az idegrendszere. Pedig csak manipulálták.

Ennek egy durvább formája, amikor pénz, értéktárgy, fontos irat, dokumentum tűnik el, vagy amikor a bántalmazó fájlokat töröl vagy mappákat rendez át a másik gépén. Ezért érdemes jelszóval védeni a telefonodat, okoseszközeidet, számítógépedet.

6. Mintha átrendezték volna a házat

Ha többször is az az érzésed, hogy a bútorok nem úgy álltak, nem pont ott voltak, a párod pedig tagadja, akkor ez is a gázlángozás jele.

A gázlángolás fogalma egy 1944-es filmből ered. A Gázlángban egy férfi megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy az megőrült. A házban furcsa dolgok történnek: tárgyak tűnnek el, rejtélyes hangok hallatszanak, a gázlámpa fénye elhalványul stb.

A férfi megpróbálja elhitetni a nővel, hogy csak képzelődik, a szerencsétlen nő pedig tényleg kezdi azt hinni, hogy megőrült.

7. Szúrós kis megjegyzéseket kapsz

Jótanácsnak tűnő rosszindulatú beszólásokat, gondosan „becsomagolt” negatív üzeneteket, mézbe mártott mérget. A manipulátor sokszor kedvesen, mosolyogva, negédesen mondja ezt, így előfordul, hogy észre sem veszed: valójában becsmérel.

8. Egymásnak ellentmondó dolgokat tesz veled

Először megdicsér valamiért. Majd később ugyanazért letol. Legközelebb megint megdicsér ugyanazért. Beleköt abba, amit csinálsz, úgy érzed, bármit csinálsz, minden baj.

9. Kétségbe vonja az érzéseidet

És azok létjogosultságát is.

10. A félelmeidet ellened fordítja

Belekapaszkodik a bizonytalanságodba, a félelmeidbe, és úgy alakítja a szituációkat, hogy még jobban erősítse ezeket benned.

11. Rád vetíti az ő rossz tulajdonságait

Ha hazudozik, akkor téged nevez hazugnak. Ha kifolyik a keze közül a pénz, akkor téged állít be olyan embernek, aki képtelen takarékoskodni.

12. Ügyetlennek vagy butának próbál beállítani a barátai előtt

Mosolyogva megjegyzi egy viccre, hogy ezt te úgysem érzed. A vélt vagy valós hibáidról beszél. Nevetve ad elő rólad dehonesztáló történeteket. Humornak álcázva szól be neked.

13. Átírja a múltat

Simán megpróbálja elhitetni veled, hogy nem úgy történt. Még akár a te családi történeteidet is átdolgozza. A ti közös emlékeiteket pedig rendszeresen kicsavarja, és csóválja a fejét, hogy „az nem úgy volt”.

14. Megpróbálja ellened fordítani az embereket

A barátaidat, ismerőseidet, az ő barátait, a családtagokat stb. A hibáidról beszél, felnagyítja a rossz tulajdonságaidat, saját magát áldozati szerepben próbálja bemutatni.

15. Megpróbál mindent a saját kezében tartani

Figyel téged, kontrollál, ellenőriz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

Olyan helyről került elő egy óvszer, ami azonnal lebuktatta a férjét megcsaló amerikai nőt

Pedig eleinte még a feleség gyanúsította azzal a férfit, hogy biztosan valamilyen nemi betegséget kapott el tőle.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Dainis Graveris - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Intim fájdalmakra és szokatlan váladékozásra panaszkodott egy amerikai nő, ezért felkereste az orvosát, írja a Daily Star. Az asszony eleinte azt hitte, hogy valamilyen nemi betegséget kapott el a férjétől, később azonban kiderült, hogy azért léptek fel nála a szokatlan tünetek, mert valójában ő csalta meg a férjét korábban.

Az orvos ugyanis hosszas töprengés és vizsgálatok után végül egy régi óvszert húzott ki a nő hüvelyéből, ami véletlenül maradt a nő testében egy aktus után. A probléma csak az volt, hogy a férjén öt évvel korábban vazektómiát hajtottak végre, vagyis elköttette magát, így egyáltalán nem volt szüksége semmiféle fogamzásgátlásra.

A meghökkentő jelenetnél ott volt a korábban hűtlenséggel vádolt férfi, aki érhetően teljesen kiakadt a feleségéből előkerülő óvszer láttán. A nő azzal próbált védekezni, hogy ez még nem jelent semmit, mert nem lehet tudni, mikor ragadt a hüvelyében az óvszer.

A megcsalt férj erre csak annyit kérdezett:

"Nem jelent semmit? Tehát csak felkúszott oda magától?"

hirdetés

Dr. Aminidhan Thekkar ugyanakkor elmondta: megkönnyebbülést érzett, amikor kihúzta a nőben felejtett óvszert, mert így megoldódott a különös fájdalmak rejtélye. Hozzátette: ha még sokáig az asszony testében maradt volna a gumi, súlyos egészségügyi következmények is felléphettek volna. Így azonban csak a házassága miatt kellett aggódnia.

Az elképesztő lebukás történetét a TLC dolgozta fel a közelmúltban a Szex vészhelyzetek című sorozatában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

Pénzvisszatérítést kért egy férfi a randipartnerétől, miután három találkozást követően elutasították

Ő fizetett a randikon, és úgy érezte, költségeinek felét, 10 ezer forint körüli összeget illene visszakapnia, miután nem lett semmi a dologból.
Címkép: Illusztráció, Pixabay - szmo.hu
2021. március 01.

hirdetés

Különös esetről számolt be a brit Mirror: 10,5 ezer forintos visszatérítést kért egy férfi a korábbi randipartnerétől, miután három találkozást követően a nő visszautasította.

Mindez egy amerikai lánnyal, Alexszel történt, aki háromszor randizott egy férfival, akivel az egyik internetes társkeresőn futott össze. Miután a nő elutasította, a férfi üzenetet küldött Alexnek, miszerint ő fizetett mindhárom alkalommal, és szeretné visszakapni az elköltött pénz felét, nagyjából 10,5 ezer forintot.

A nő megosztotta Twitteren a férfi üzenetét, ami így szól: "Szia Alex, remélem jól vagy. Megadnád a Venmo azonosítódat? (A Venmo egy népszerű pénzküldő alkalmazás Amerikában) Az ok, amiért írok, hogy mivel nem fogunk többet randizni, azt gondolom, úgy korrekt, ha elkérem a randikon elköltött összeg felét. Azt hiszem összesen három alkalommal voltunk különböző kocsmákban/éttermekben, ahol én fizettem. Ha 35 dollárt (10,5 ezer forint) fizetnél az általad fogyasztott ételekért és italokért, az bőven fair lenne szerintem. Korrekt lánynak tartalak, remélem megfontolod, hogy visszatéríted ezt az összeget nekem. Köszi!"

Alex posztját azóta több mint százezren kedvelték a Twitteren, sokan hozzá is szóltak a témához. Az egyik kommentelő például azt írta: "A probléma nem is az, hogy elfelezné a számlát, hanem hogy kivárt addig, amíg biztossá vált, hogy nem lesz semmi a dologból, tehát nem azért állta a számlát, mert jó fej akart lenni, hanem azért, mert valamilyen ellenszolgáltatást remélt (szex, kapcsolat, stb.), ami fura."

Alex végül egy vicces animációval válaszolt a férfinak, hozzátéve, "Hogy fogok így aludni, tudva, hogy még mindig nálam van az a 35 dollár?". A Twitteren azt is megjegyezte, hogy a randik során egyébként felajánlotta, hogy ő fizessen.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT

Egyszerre 60 lánynak akart dögös képet küldeni magáról egy srác, véletlenül csoportos beszélgetést indított velük

A hatalmas égést kínos bocsánatkérés követte, de a fiú azért próbálta poénnal enyhíteni az egyértelmű lebukást. A lányok viszont összebarátkoztak egymással.
Címkép: alanadevries/TikTok - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Nagyon kínos szituációba keverte saját magát egy srác, aki egyszerre jó sok vasat akart tartani a tűzben.

Hatvan lánynak akarta elküldeni ugyanazt a dögös képet magáról, pontosabban az izmos felsőtestéről,csak véletlenül egy csoportos chatbeszélgetést sikerült létrehoznia velük.

A ciki bakiról az egyik lány számolt be a TikTokon. Alaina videóban mutatta meg a csoportos beszélgetést, ahol a lányok hosszabbnál hosszabb "hahaházással" reagáltak a baklövésre.

A legkínosabb az volt, a csajok már a srác előtt észrevették, hogy valami félresikerült, és egymással próbálták kitalálni, hogy mi ez, aztán azt fejtegették, hogy vajon direkt csinálta-e ezt a fiú. Mint kiderült, többen már több hónapja ismerkedtek Isaac-kel, sokan pedig azt írták, örülnek, hogy sosem találkoztak vele személyesen. Az mindenesetre egyértelművé vált, hogy a srác szeret egyszerre több lányt is fűzni.

Isaac végül a bénázása után kénytelen volt bocsánatot kérni. Elismerte, hogy mindegyiküknek képeket akart küldeni arról, ahogy edz, csak véletlenül egy csoportos beszélgetés lett belőle.

hirdetés
"Ez iszonyú megalázó, és sajnálom, ha valakit megbántottam ezzel. Tanulni fogok a hibámból és átértékelem az életemet" - ígérte, de azért poénkodott is egy kicsit - "Hamarosan tartok egy 'Savazzuk Isaac-et' bulit, amire mind meg vagytok hívva."

A videó nagyon elterjedt a TikTokon, már több mint 1 milliós nézettségnél jár. Persze a kommentek sem maradtak el, a történet főszereplője kapott hideget-meleget.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT

8 jel, ami arra utal, hogy egysíkú lett a szex egy párkapcsolatban

Egy tanulmány szerint a párok 85 százalékánál teljesen rutinszerű a szex. De lehet tenni ellene.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Becca Tapert - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Mindig az ágyban zajlik a szex, többnyire ugyanazon a napon és ugyanakkor estek egymásnak, gyakran jut eszedbe egy korábbi partnered - ez csak néhány jel, ami arra utal, hogy egysíkú lett a szex a párkapcsolatodban, írja a The Sun egy kutatás alapján. A illicitencounters.com felméréséből az is kiderült, hogy a párok 85 százalékánál mindig ugyanúgy zajlik az együttlét.

Pedig a megkérdezett nők 58 százaléka vágyik mindig valami újdonságra, igaz ugyan, hogy ez a férfiak esetében csak 46 százalékról mondható el. Feltehetően az sem tesz jót az ellaposodó szexuális életnek, hogy az elmúlt egy évben a párok jórészt összezárva, minden külső ingertől mentesen élik napjaikat a világjárvány miatt.

Érdemes azonban figyelni magunkat és a hálószobában zajló eseményeket, mert ha az alábbi 8 látszólag apróság közül egy vagy több is feltűnik, fontos jele lehet annak, hogy zsákutcába ért a szex.

Szexemlékek felidézése

Teljesen természetes, hogy időről időre mindenkinek eszébe jutnak múltbéli intim együttlétei is, ám ha ezeket rendszeresen összehasonlítja a jelenlegivel, az már komoly problémákhoz vezethet. Érdemes ilyenkor célszerű végiggondolni, hogy pontosan mit is hiányolunk a korábbi aktusokból: még mindig vannak érzelmek a korábbi partner iránt vagy egyszerűen csak jobban ismerték a testedet?

Ha utóbbi, akkor egyszerűen csak beszélni kell erről az aktuális partnerrel, viszont lehetőleg ne egy befejezett együttlét után, mert ez akár a visszájára is elsülhet.

hirdetés

Tartsuk szem előtt, hogy nem feltétlenül a partnerünk hibája, ha nem élvezzük a szexet, hiszen ha korábban erről nem beszéltünk nyíltan, nem elvárható, hogy kitalálják a másik gondolatait.

A spontaneitás hiánya

A spontán szex egyszerre növeli az adrenalinszintet és fokozza a szex élvezetét. Egy meglepetésszerű kora reggeli ébresztés ugyanúgy működhet, mint a közös tévénézés közben a combok simogatása vagy egy közös fürdés. Érdemes esetleg újra felidézni és újra kipróbálni azokat a dolgokat, amik a kapcsolat kezdetén működtek, amikor a pár tagjai egymásba szerettek.

Mindig ugyanakkor

A szenvedély egy idő után eltűnhet a hosszú ideje tartó kapcsolatokból, az intim együttlét pedig egy teljesen rutinszerű cselekvéssorozat lehet. Ilyenkor érdemes nem azonnal a testiségben keresni a hibát, hanem inkább a lelki egymásra hangolódásra fektetni nagyobb hangsúlyt. Ebben segítség lehet valamilyen közös játék vagy esetleg egy meghitt beszélgetés valamilyen kellemes zenével a háttérben.

Unalmas pózok

Gyakran nehéz beszélni a szexről még azzal az emberrel is, akit már évek óta szeretünk. De ha menetrendszerűen váltakoznak a pózok minden újdonság nélkül, nincs más megoldás, mint a beszélgetés. Ilyenkor érdemes kerülni a negatív megközelítést: semmiképp ne azt hangsúlyozzuk, mit nem szeretünk abban, amit az ágyban csinál, inkább beszéljünk a vágyainkról.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: