News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Kongresszus elé idézték a Facebook, az Apple, a Google és az Amazon vezéreit

A világ leghatalmasabb tech cégeinek vezetői hétfőn kellemetlen kérdéseket kaphatnak az antitröszt ügyekkel foglalkozó albiztottságban.
Fotó:Flickr - Steve Jurvetson - szmo.hu
2020. július 26.


Link másolása

hirdetés

Hétfőn az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának antitröszt albizottsága előtt megjelenik Jeff Bezos, az Amazon vezetője, Mark Zuckerberg, a Facebook első embere, Tim Cook, az Apple vezére és Sundar Pichai, a Google-t és a YouTube-t működtető Alphabet irányítója.

Ők négyen nagyobb hatalmat képviselnek, mint sok ország. Órási befolyásuk van arra, mi történik a világban, és vállalkozásaiknak szinte felfoghatatlan vagyona napról napra nő.

Az Amazon-vezér Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere. Vagyona a Bloomberg milliárdos-indexe szerint csak tavaly óta 70 milliárd dollárral gyarapodott. Birodalma összesen 184 milliárd dollárt ér. Egyetlen júliusi napon 13 milliárd dollárral lett gazdagabb, ami még soha senkivel sem fordul elő a világtörténelemben.

Bezos a koronavírus-járvány nagy nyertese, ami az e-kereskedelmet soha nem látott magasságokba repítette. Elképzelhető, hogy vagyonának értéke nemsokára a 200 milliárd dollárt is meghaladja.

hirdetés

Bár az Amazon-vezér a Washington Post tulajdonosaként érdekelt a médiában is, a közvéleményre a legnagyobb hatással mégsem ő, hanem Mark Zuckerberg van. Övé a világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook, aminek a népszerűségét még az adathalászási botrányok, és a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozás gyanúja sem tudta megrengetni. Zuckerberg vagyonát a Bloomberg 91,1 milliárd dollárra becsüli, ebből 12 milliárd az idén jött neki.

Az üzleti szféra jelenlegi állapotára jellemző, hogy a toplista első 15 helyezettjéből csak kettő nem kötődik az amerikai technológiai iparhoz.

Hozzájuk képes Tim Cook „kispályás” a maga 650 milliójával, akárcsak a 600 milliós vagyonnal rendelkező Sundar Pichai. Az Apple és a Google vezetőiként azonban nekik is óriási befolyásuk van.

Az amerikai kongresszus most azt próbálja kideríteni, hogyan használják ezt a befolyást, ami elsősorban az általuk birtokolt felhasználói adatokon alapul.

Olyan kérdéseket feszegetnek majd, hogy megsértik-e a technológiai óriások a felhasználók magánszféráját, tudatosan teszik-e függővé őket, működésükkel elősegítik-e a gyűlöletbeszéd és a fake news terjedését, és piaci fölényüket felhasználják-e tisztességtelenül a konkurensek elfojtására.

Egyre több politikus gondolja úgy, hogy ezek a gigacégek gyakorlatilag mindeféle tényleges kontroll nélkül működnek, nincsenek számukra megfelelő szabályozói korlátok, és nem kell tartaniuk valódi elszámoltatástól, miközben minden korábbinál nagyobb hatással vannak az életünkre.

Ezt a véleményt sok szakértő is osztja, köztük olyanok, akik korábban pont valamelyik techóriásnál dolgoztak vezetői pozícióban. A New York Times idézi például Tristan Harrist, a Google korábbi termékfilozófusát, a Center For Human Technology alapítóját, aki szerint

a mai világot a "figyelemgazdagság" mozgatja.

A technológiai óriások a bevételmaximalizálás érdekében mindent megtesznek azért, hogy minél hosszabb ideig megtartsák az emberek figyelmét, és nem törődnek a következményekkel.

A Facebook például azokat a híreket, bejegyzéseket teszi előrébb a hírfolyamba, amelyek nagyobb eséllyel ragadják meg az olvasók figyelmét, amelyeket többször osztanak meg, vagy amelyekre töbször kattintanak rá, függetlenül ezek valóságtartalmától. Minél megdöbbentőbb, minél szélsőségesebb egy nézőpont, annál nagyobb esély van rá, hogy odavonzza a tekintetet, hogy reakciókat vált ki, hogy kommentelik. Így az évek során egyre megszokottabbá válnak a szélsőségesebb, alapvető érzelmi reakciók kiváltására (gyülőletre, félelemre) építő tartalmak.

Az algoritmusok ráadásul arról is gondoskodnak, hogy minden felhasználó elsősorban a neki tetsző témákkal, megközelítésekkel találkozzon, ezeket ugyanis szívesebben fogyasztja, vagyis ezeknek az olvasásával/megnézésével hosszabb időt tölt. Emiatt véleménybuborékok jönnek létre, amikben egyre ritkábban tűnnek fel ellenvélemények, és amelyek megerősítik az előítéleteket.

Mindez a megosztottság növekedéséhez vezet, egy olyan társadalomhoz, amiben egyre nehezebbé válik a párbeszéd vagy a konszenzus. Mintha külön-külön világban élnénk, külön-külön igazságokkal.

Termékeiket a technológiai cégek rendkívül hatékonyan adják el. Pontosan ismerik a pszichológia eszköztárát, például azt, hogyan teszik függővé a játékosokat a nyerőgépek, és ezeket a módszereket használják a saját applikációikban is. A tetszik gomb például egyfajta jutalmazás, ami képes igazi függőséget kialakítani.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Olyan pusztító szárazság vár ránk, hogy otthon is érdemes lehet gyűjteni az esővizet
Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

Link másolása

hirdetés

A klímakutató szerint a mostani pusztító aszály és a 20 tartósan meleg nap csak a kezdet, elképzelni is nehéz, mi vár majd ránk, amikor a következő években tovább emelkedik a hőmérséklet, márpedig minden előrejelzés szerint emelkedni fog. Fel kell készülnünk az extrém szárazságra, új kártevők megjelenésére, és arra is, hogy a hirtelen lezúduló zivatarokat, sőt az árvizeket is hasznosítanunk kell. A mezőgazdaságban pedig olyan új gabonafajtákat kell nemesíteni, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, különben Európa-szerte éhínség alakulhat ki hangzott el az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

A kánikula és a csapadékmentes időjárás rendkívüli aszályhelyzetet okozott Magyarországon. A növények elszáradnak, a rétek kisülnek, a fákon pedig sok helyen már alig maradtak levelek. Ebből a szempontból a nyár közepén máris itt a kora ősz.

Dr. Aponyi Lajos, a Nővényorvosi Kamara főtitkára elmondta, a gyümölcsfák elkezdték hullatni a lombjukat, de már a gyümölcshullás is nagyon jelentős. A fák részéről ez egy védekezési lehetőség, így próbálják menteni az életüket, hogy minél kisebb legyen a párologtató felület. De nem csak a gyümölcsfák, a bükkfák, a tölgyfák és több fenyőfa is nehezen viseli ezt az egyre inkább mediterrán klímát.

A szőlő és a kivi viszont kifejezetten élvezi a szélsőséges meleget.

Kovács Erik klímakutató szerint néhány évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy Közép-Európában Magyarországon lesz a legnagyobb kiviültetvény, ma már csak Zala megyéig kell elmennünk érte.

A kukorica és a búza mostani típusai nem fognak egyszerűen megteremni, különösen az évszázad második felétől. Tehát olyan hibrideket, illetve olyan fajtákat kell kinemesíteni, amelyek hő- illetve aszálytűrő képességük sokkal jobbak a maiaknál

hirdetés

– fogalmazott a kutató.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
A sivatag, ahol élni fogunk – Megdöbbentő drónvideó a vízhiány hazai következményeiről
„Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról” – írja a filmről a készítője.

Link másolása

hirdetés

Sorra érkeznek a rossz hírek apadó folyókról, kiszáradó patakokról és tavakról. Az aszálykár egyre nagyobb területeken okoz súlyos gondokat Magyarországon is.

A becslések szerint a kár már 800 milliárd forint körül van. A növények elszáradnak, nem lehet aratni, az állatok a száraz mezőkön nem jutnak táplálékhoz.

A helyzetet Pápai Gergely videós dokumentálta. Heteken keresztül rögzítette az elsárgult határokat, a porzó vidéket. Filmjében - A sivatag, ahol élni fogunk - mutatja be a vízhiány okozta károkat.

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása.

hirdetés
A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása”

– mondta a Telexnek.

„Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik".

VIDEÓ: A sivatag, ahol élni fogunk


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Az esővíz ma már a Föld minden pontján tele van súlyos betegségeket okozó „örök vegyi anyagokkal”
Egyelőre nagyon keveset tudunk tenni, hogy a határérték alá csökkentsük a PFAS-ok arányát a csapadékban. A tudósok szerint irtózatos összegbe kerülne akár csak a csökkenés elérése is, de a kármentést azonnal el kell kezdeni.

Link másolása

hirdetés

Még a világ legtávolabbi pontjain is olyan magasra emelkedett a légkörben az „örök vegyi anyagok” szintje, hogy sehol sem biztonságos az esővíz fogyasztása, írja az Independent.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok), másnéven „örök vegyi anyagok” olyan mesterségesen előállított anyagok csoportját jelölik, melyek többek között egyes daganatos betegségek, máj- és tüdőkárosodás, pajzsmirigy rendellenességek, termékenységi problémák vagy a túlsúly kialakulásáért felelősek.

Ezek az ember által előállított vegyületek az elmúlt évtizedekben a talajban, vízfolyásokon és óceánokon keresztül az egész világon elterjedtek.

Kutatók szerint így ma már az Antarktisztól Tibetig bezárólag nincs olyan pontja a bolygónak, ahol ne fordulnának elő az esővízben vagy a hóban.

Ráadásul ahogy egyre jobban megértették a tudósok a PFAS-ok káros hatásait, úgy csökkentették az elfogadható mennyiségek arányát a talajban, felszíni vizekben és ivóvízben. Ennek eredményeképp ezeknek a vegyszereknek a szintje az esővízben „már mindenütt az irányadó szint felett van”.

hirdetés

A stockholmi és a zürich-i egyetem kutatói példának hozzák fel a perfluoroktánsav (PFOA) ivóvízben mért irányértékét, amit 37,5 milliószor alacsonyabbra csökkentettek az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban. Ennek pedig az országban hulló csapadék már nem tud megfelelni. Bár a világ fejlett részein szinte alig isznak esővizet az emberek, világszerte milliók várják a csapadékból kinyerhető folyadékot, mint a egyetlen ivóvízforrást.

A két egyetem kutatói arra jutottak, hogy bár a PFAS-okat nagymértékben előállító 3M már két évtizeddel ezelőtt felfüggesztette a gyártást, a légkörben ennek ellenére nem csökkent a vegyi anyagok jelenléte számottevően. Mindez valószínűleg a szinte elpusztíthatatlan „örök vegyi anyagok” tulajdonságainak, illetve a természetes folyamatoknak köszönhető, ami mindig visszajuttatja a légkörbe a vegyszereket.

A körforgás megállítása ellen és a PFAS-szennyezettség csökkentése érdekében pedig jelenleg szinte tehetetlen az emberiség.

A tudósok szerint azt az irtózatos összeget, amibe a vegyi anyagok jelenlétének mérséklése kerül, egy az egyben a vegyszereket előállító iparágak szereplőire kellene terhelni. A kármentést pedig azonnal el kell kezdeni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ilyen lehet majd Ausztrália 2070-ben a mesterséges intelligencia szerint
Olyan vörös lesz a kontinens, mint a Mars. Az emelkedő tengerszint miatt pedig egyre beljebb kell költözni a szárazföldön.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás, a világjárványok és a technológiai fejlődés miatt jó eséllyel egészen máshogy fog kinézni a Föld a jövőben, mint napjainkban. A mesterséges intelligencia segítségével pedig akár már ma megpróbálhatjuk kitalálni, milyen lesz a bolygó fél évszázad múlva, írja a LADbible.

Erre volt kíváncsi az a redditező is, aki a Midjourney mesterségesintelligencia-generátortól próbálta megtudni, hogyan fog kinézni Ausztrália 2070-ben. A végeredmény egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Az elkészült grafikák alapján úgy tűnik, hogy

az emelkedő tengerszint miatt a kontinens belseje felé költöznek majd az emberek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a képeken a táj kísértetiesen emlékeztet a Marsra: a Földön Ausztrália éghajlata áll legközelebb a szomszéd bolygóéhoz. Az ország kőzetei rengeteg oxidot tartalmaznak, ami a Mars vöröses színét is adja.

Kifejezetten ijesztő az egyik képen a várost bekebelező hatalmas porvihar. Azonban talán mégis ez az apokaliptikus vihar a legreálisabb a felvételeken szereplő valamennyi részlet közül.

hirdetés

A Midjourney az utóbbi időben az egyik kedvenc szórakozása lett az internetezőknek. Nemrég az egyik felhasználó azt kérdezte a mesterséges intelligenciától, hogyan ér véget majd az emberiség. A robot egy égből lecsapó sugárnyalábot rajzolt válaszként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: