News here

JÖVŐ
A Rovatból

„Ez az egész sokkal többről szól, mint hogy ne használjunk eldobható evőeszközöket”

A HighVibes Magyarország első zero waste rendezvényszervezőjeként hirdeti magát. Egyik alapítójukkal beszélgettünk arról, mit jelent ez a gyakorlatban.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. május 30.


Link másolása

Pécsi Szabolcs már korábban is üzleti rendezvények szervezésével foglalkozott, 2019 végén viszont megfogalmazódott benne és cégtársában, hogy specializálódniuk kellene egy konkrét területre.

Mivel a magánéletükben mindketten egyre tudatosabban és fenntarthatóbban éltek, a szakmájukban viszont ez akkor még szinte egyáltalán nem volt jellemző – konkurenciát sem találtak –, arra jutottak, hogy megpróbálják betölteni a piaci rést. Így alakult meg a HighVibes.

„Elkezdtük a nulláról felépíteni és végiggondolni a folyamatokat, amelyek mentén rendezvényt szervezünk, ezzel átalakítva a saját addigi működésünket is”

– meséli. A pandémia alatt kapacitásuk is volt képezni magukat ezen a téren, egyik kollégájuk több nemzetközi online képzést is elvégzett a témában.

Rájöttek, hogy bár sok mindent tudnak, bizonyos területeken vannak náluk sokkal hozzáértőbb civil szervezetek is. Ezért felvették a kapcsolatot például a WWF-fel és Felelős Gasztrohőssel, hogy az ő tudásukat is lefordítsák rendezvényes nyelvre.

Alig pár év alatt lett az egyik legfontosabb szempont

Pécsi szerint már nem igaz, hogy a környezetvédelem csak viszi a pénzt és csökkenti a nyereséget. Fontosnak tartja leszögezni azt is, hogy nem sokkal kerül többe, ha valaki ilyen szemlélet mentén dolgozik.

„Karbonkompenzációra természetesen kell költeni, de mi azzal kapcsolatban is adunk tanácsot, mivel lehetne csökkenteni a költségeket. Például felmérjük, a résztvevők száma alapján mennyi ételre lesz szükség, hogy lehetőleg semmi ne menjen a kukába.”

Azt elismeri, hogy az elején még nehezebb volt, sokszor elakadtak beszerzőkön, akik annak ellenére nem akartak plusz kiadásokat bevállalni, hogy az adott cég elméletben nagyon zöldnek mondta magát.

Most viszont már sokkal jobb a helyzet, amit egy felmérés is alátámaszt: 2019-ben a cégek alig 6 százaléka nyilatkozta, hogy a rendezvények szervezésénél gondol a fenntarthatóságra, 2020-ban ezzel szemben az 59 százalékuk.

Nagy cégek ajánlatkérése ma már alig jön ki anélkül, hogy ne ezt tartanák az egyik legfontosabb szempontnak.

„Legelőször azt kell szem előtt tartani, hogy minél inkább kerüljük az eldobható dolgokat. Bár ez nem mindig valósítható meg, fesztiválokon például nagy kihívás, egy nagyobb létszámú családi napon viszont ma már simán opció lehet, hogy porcelán étkészletet használjunk” – mondja Pécsi Szabolcs.

Tehát nagyon fontos, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, ami pedig elkerülhetetlen, annak meg kell találni az utóéletét. Ha ez sem opció, akkor legyen olyan anyagból, amit be lehet illeszteni a körforgásba, tehát újrahasznosítható.

A Covid-járvány kitörésével a teljes rendezvényszervező piachoz hasonlóan a HighVibes is nehéz helyzetbe került. Jobb híján online rendezvényekre álltak át, profi stúdióban és technikai stábbal készítettek egy mindig az adott megrendelő igényeire szabott műsort, amelybe online kapcsolódhattak be a cég dolgozói.

„Volt olyan, hogy Mautner Zsófival főztünk, mindenki előre megkapta az alapanyagcsomagot, úgy követhette az utasításokat a saját konyhájából. Emellett a cég egy-két vezetője is bejött a stúdióba, ott mondták el a köszöntő beszédet, sorolták fel a dolgozók által elért eredményeket.”

Az online rendezvényeknél is odafigyeltek a fenntarthatóságra, a csomagolóanyagoktól kezdve a szállítás karbonlábnyomán át a stúdió és az otthoni laptophasználat energiaigényéig. Ezeket mind megváltották karbonkompenzációval.

Mitől lesz fenntartható egy rendezvény?

A HighVibes ügyfelei főként multinacionális vállalatok, nekik szerveznek kis és nagy létszámú konferenciákat, családi napokat, Mikulás-ünnepségeket, termékbemutatókat, és bármi mást, ami csak felmerülhet.

Pontokba is szedték, mire kell odafigyelni ahhoz, hogy egy rendezvény zöld és fenntartható legyen. Az első a teljeskörű tervezés, a következő a helyszín- és hulladékmenedzsment az építéstől a bontásig. Nagy falat a catering, ahol a már említett Felelős Gasztrohős a partnerük: mindig szezonális alapanyagokat használnak helyi beszállítóktól, a tálalás pedig porcelán tányérokban, üveg- vagy repoharakban történik.

A következő nagy csoport a dekoráció és a berendezés, itt arra törekszenek, hogy lehetőleg mindent újra lehessen használni. Ha molinóra van szükség, nem tesznek rá évszámot, hogy egy évvel később is elővehessék, de szívesebben alkalmaznak LED-paneleket vagy televíziókat, így spórolva meg a nyomdai tevékenyéget.

A karbonkibocsátás sajnos elkerülhetetlen, hiszen a szállítástól a résztvevők odautazásáig minden tevékenység ezzel jár. Az ellentételezést a WWF-fel összefogva dolgozták ki: miután kiszámolják egy kalkulátorral, mekkora a kibocsátás, az ezzel arányos összeget egy élőhely-rekonstrukciós programba fektetik.

Felmerül a kérdés, minden partnerük egyformán nyitott-e arra, hogy fizessen a fentiekért, vagy vannak olyanok, akik mondjuk a műanyagmentességbe belemennek, a karbonkompenzáció miatt viszont már húzzák a szájukat.

Pécsi Szabolcs szerint vannak olyan területek, amelyeket el tudnak engedni, ha valaki nagyon tiltakozik ellene – ilyen például a marhahús mellőzése –, a karbonlábnyom ellentételezéséhez viszont ragaszkodnak, de szerencsére a cégek többsége ma már nem akad fenn ezen.

Az edukációt is fontosnak tartják, ezért minden rendezvényükre összeállítanak egy rövid prezentációt érdekes adatokkal, ami aztán vagy egy tévén fut a háttérben, vagy a catering pultnál lehet nézegetni egy tableten. Ha az adott cégvezető nyitott rá, akár a saját beszédébe is beépíthet néhányat ezek közül.

A HighVibes csapatát jelenleg 5 rendezvényszervező alkotja, illetve kreatívok is dolgoznak mellettük. Pécsi szerint van még bennük növekedési potenciál, ha nem is akármeddig, de a mostani rendezvénymennyiség kétszeresét elérhető célnak tartja.

„Bizakodóak vagyunk, főleg azért, mert látjuk, hogy tényleg egyre fontosabb szerepet tölt be a cégek életében a fenntarthatóság. Amikor elkezdtük, mindenkinek volt egy erről szóló menüpontja a honlapján, de konkrét cselekvést nemigen rakott mögé. Mára viszont érezhetően megváltozott a hozzáállás.”

A cég összeállított egy fenntartható rendezvény-útmutatót is, amivel azoknak szeretnének segíteni, akik inkább nem vonnának be ügynökséget, de maga a témakör fontos számukra. Ezt bárki ingyenesen letöltheti innen.

Pécsi Szabolcs május 31-én a Rendezvény ReStart konferencián is előadást tart a témáról, ennek részletei itt olvashatók.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Valóra válhat egy rémálom: fertőzőképes, 48 ezer éves vírust szaporítottak laboratóriumban
A vírust a szibériai jégrétegben találták, és felélesztésével arra a veszélyre hívják fel a figyelmet, amit a jégtakaró alól kiszabaduló ősi kórokozók jelenthetnek az emberiségre.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Az északi félteke egynegyedét tartósan fagyott talaj borítja, amit permafrosztnak hívnak. A klímaváltozás egyik szemmel is jól látható következménye a Föld állandó jégtakaróinak olvadása, és az utóbbi években egészen riasztó képet mutatott a grönlandi és a szibériai permafroszt. Biológusok figyelmeztettek ennek rejtett, ám annál fenyegetőbb veszélyére: az olvadással nemcsak szén-dioxid és metán kerülhet a levegőbe, erősítve az üvegházhatást, hanem életre kelthetnek olyan évezredek óta hibernált állapotban lévő baktériumok és vírusok is, amelyekkel szemben a mai emberek védtelenek.

Hogy mindez nem alaptalan feltételezés, azt most ismét bebizonyította a marseille-i egyetem kutatócsoportja. Jean-Michel Claverie és kollégái laboratóriumukban felélesztettek 13 különböző típushoz tartozó vírust, amelyeket hét ősi, szibériai jégmintában találtak.

A „legfiatalabb” 27 évvel ezelőtt fagyott meg, míg a legrégebbi 48.500 évet töltött a jég fogságában, ami világrekordot jelent a felélesztett vírusok történetében.

Ez utóbbit Jakutföld egyik tava alatt 16 méterrel találták a jégrétegben. A New Scientist szerint egy pandoravírusról van szó, amely az egysejtű organizmusokat, az amőbákat fertőzi meg, és ezt a kísérlet során sikerült is reprodukálni.

Az is elképzelhető, hogy még korábbról való, mivel a jégtakaró legmélyebb rétege legalább egymillió éves. Ennek megállapítása azonban nehéz lenne, mert a normál szénizotópos (radiokarbon) kormeghatározás nem működik 50 ezer évnél régebbi leletek esetében.

Nem a francia tudósok voltak az elsők, akik az örök fagy birodalmában talált kórokozókat vizsgálták. Korábban például kutatóknak sikerült életre kelteniük egy influenza RNS-t, amihez a mintát egy olyan áldozat tüdejéből vették, aki 1918-ban fagyott meg. Később pedig izoltálták a himlővírus DNS-ét egy 300 éves szibériai múmiából vett mintában.

2014-ben Claverie és csapata két 30 ezer éves vírust támasztott fel. Erről akkor a BBC is beszámolt. A tudósok egy óriás kórokozót keltettek életre, amit 30 méter mélyen, a fagyos talajban fedeztek fel. Más vírusokkal ellentétben olyan nagy volt, hogy a mikroszkóp alatt is jól láthatták, és 30 ezer év elteltével is fertőzőképes maradt, ugyanis megtámadta és végül meg is ölte az amőbákat, amelyeket megfertőztek vele.

A kutatók szerint az a tény, hogy az ilyen hosszú idő után életre kelt vírusok képesek sejteket megfertőzni, megerősíti, hogy az olvadó jégből előkerülő másfajta ősi vírusok is veszélyt jelenthetenek minden mai élőlényre: növényre, állatra, emberre egyaránt. És a klímaváltozással szinte naponta kerülnek felszínre újabbak.

Claverie szerint a veszélyt növeli, hogy míg korábban kevesebb ember merészkedett az Arktikumba, manapság egyre többen mennek értékes ásványokat, aranyat, gyémántot bányászni. A bányászathoz pedig fel kell törni a permafroszt felső rétegeit.

Veszélyt jelenthetnek a baktériumok is. A tudósok szerint az utóbbi időben a szibériai rénszarvaspopulációt pusztító lépfene-járvány visszatérése is annak köszönhető, hogy a rendkívül forró nyarak során a talajfelszínen lévő permafroszt mélyebb rétegeiből állattetemek, és velük együtt évszázados Bacillus anthracis spórák kerültek a felszínre.

A kutatók attól tartanak, hogy a nagyon mély (azaz millió éves) örökfagyrétegekből teljesen ismeretlen kórokozók is elszabadulhatnak.

De míg egy ősi baktérium okozta járvány esetén remélhetjük, hogy azt a rendelkezésünkre álló modern antibiotikumokkal gyorsan megfékezhetnénk, a vírusokkal már korántsem ilyen egyszerű a helyzet.

Azt a közelmúltban lezajló járványok is bizonyítják, hogy minden új vírus, még az ismert családokhoz kapcsolódó vírusok is, szinte mindig nagyon specifikus orvosi válaszok kidolgozását igénylik, például új vírusellenes szerek vagy vakcinák kifejlesztését. Ez pedig időigényes folyamat.

Eric Delwart, a San Franciscó-i egyetem molekuláris virológia professzora egyetért a francia kollégáival, ugyanakkor úgy véli, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy egy permafrosztból feléledt vírus világjárványt okozzon, mint a vadon élő vagy a háziállatok által hordozott vírusok esetében. Rebecca Katz, a washingtoni Georgetown egyetemről viszont olyan valóságos fenyegetésnek tekinti az ősi kórokozók elszabadulását, amelyre minden lehetséges eszközzel fel kell készülni.

Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a permafrosztból kiszabaduló vírusok meddig maradhatnak fertőzőképesek, ha kültéri körülményeknek, például UV-fénynek, oxigénnek vagy hőnek vannak kitéve, és mekkora valószínűsége annak, hogy ez idő alatt találkoznak és megfertőznek egy megfelelő gazdaszervezetet. A kockázat azonban a globális felmelegedéssel összefüggésében nőni fog, amikor a permafroszt olvadása tovább gyorsul, és az ipari vállalkozásoknak köszönhetően egyre többen népesítik be az Északi-sarkot - írják a tudósok a kutatásról szóló beszámolóban tanulmányukban.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Több mint 330 kiló szemetet találtak egy bálna gyomrában, ami „lassú és fájdalmas halált” halt Új-Skócia partjainál
A bálnák egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a tengerben található szemét miatt.

Link másolása

Egy bálna „lassú és fájdalmas” halált halt Új-Skócia partjainál a hónap elején, miután elfogyasztott 330 kilónyi, a gyomrában összetömörödött szemetet. A bálnát egy sziklás parton találták Craigmore-ban, Judique közelében.

A DailyMail beszámolója szerint a 45 méter hosszú hím lesoványodottnak tűnt, amikor november 4-én partra vetődött. Bár több csapat is dolgozott a megmentésén, másnap elpusztult.

Az átlagos kifejlett bálna súlya 35-45 tonna között van, de ez a kifejlett hím nem haladta meg a 30 tonnát, mivel a szemét megakadályozta, hogy megfelelően tudjon táplálkozni.

A kanadai Wildlife Health Cooperative a boncolás során megállapította, hogy az állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak.

Ezek a bálnák úgy esznek, mint a porszívók – kinyitják a szájukat, és hagyják, hogy bármi, ami körülöttük van, beáramoljon. Ezzel nagy a veszélye annak is, hogy a vízben és a tengerfenéken lévő szemetet lenyeljék.

Tonya Wimmer, a MARS munkatársa elmondta, hogy a bálnák lakmározása miatt gyakran találnak műanyagot a gyomrukban, de a hím gyomrában összetömörödött szemétcsomó nagyobb volt, mint amit valaha is találtak.

Egy új tanulmány szerint, amit november elején tettek közzé, felhívja a figyelmet, hogy a bálnák naponta akár 10 millió mikroműanyagot is megesznek.

A kék bálnák fogyasztják a legtöbbet, mivel szinte kizárólag apró, garnélarákszerű állatokkal táplálkoznak. E miatt rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve.

Ennek oka a szűrővel táplálkozó viselkedésük, az általuk megevett hatalmas mennyiségű zsákmány, valamint az a tény, hogy jellemzően szennyezett területeken élnek, mint például a Kaliforniai Áramlat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
Közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget a Földön
Argentínában épp hőhullám van, néhol 40 fok fölé melegszik a levegő, míg az oroszországi Ojmjakonban tegnap -50 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Link másolása

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Hozzátették: miközben Magyarországon a sokévi átlag környékén alakulnak a hőmérsékletek, másutt előfordulnak szélsőségek.

„Argentínában épp hőhullám van, néhol 40 fok fölé melegszik a levegő, míg az oroszországi Ojmjakonban tegnap -50 fok alá süllyedt a hőmérséklet”

– írták.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Tudósok olyan sisakot hoztak létre, amely képes az elmével irányítani a tolószéket
Új reményt adhat több millió mozgássérültnek az a most kifejlesztett sapka, ami képes az elme által irányítani a kerekesszéket.

Link másolása

Az austini Texasi Egyetem kutatói kifejlesztették azt a technológiát, ami egy olyan 31 elektródával ellátott koponyához illeszkedő sapka, ami érzékelni képes az agyi régióban a mozgást szabályozó jeleket.

Ehhez tartozik egy kerekesszékhez rögzített laptop is, ami a jeleket mozgássá konvertálja át.

A betegeknek csak azt kell elképzelniük, hogy a kezüket vagy a lábukat mozgaltják. Ha jobbra haladnának, akkor a felhasználók mindkét karjuk, a balra való mozgáshoz pedig mindkét lábuk mozgatását kell elképzelniük.

A DailyMail által szemlézett sajtóközleményben kifejtették a kutatók, hogy a gondolattal irányított kerekesszék koncepcióját évek óta tanulmányozták, de a legtöbb projektben nem fogyatékkal élő alanyokat vagy nem megfelelő ingereket alkalmaztak, ezért nem tudták irányítani az eszközt.

Ebben az esetben három tetraplégiában szenvedő személy, akik a gerincsérülések miatt nem tudták mozgatni karjaikat és lábukat, zsúfolt, természetes környezetben működtették a kerekesszéket, változó sikerrel.

Az elektródákkal ellátott koponyakupak non-invazív módszerrel gyűjtik össze az agyból érkező jeleket, amit végül egy eszközre, jelen esetben a kerekesszék hátulján lévő laptopra továbbít.

A kísérlet első fázisában kiképezték a betegeket, hogy hogyan használhatják az elme által irányított kerekesszéket.

A kutatók arra kérték őket, hogy képzeljék el azt, hogy a saját kezüket és lábukat mozgatják. Ezek az elképzelések adták meg, hogy a rendszer milyen irányba mozgassa a széket.

A sikeresség másik fontos eleme a robotika, ugyanis a kerekesszéket olyan szenzorokkal szerelték fel, amit képes a környező környezetet feltérképezni. A szoftver pedig megtervezi a pontos és biztonságos mozgást a felhasználó elképzeléseinek összehangolásával.

A csapat mind a három résztvevővel összesen 60 alkalommal tesztelte a balra vagy jobbra mozgást a New Scientist információi szerint.

Az első 10 alkalom során az „1. ​​személy” átlagosan az 37 százalékában adott megfelelő parancsokat, ami az utolsó 10 alkalommal viszont már 87 százalékos pontosságú volt, azaz a kerekesszék nagy részben olyan irányba fordult, amerre a testelő szerette volna.

A „3. személy” pontossága pedig 67 százalékról 91 százalékra javult a tesztelési folyamat során.

A tesztelés következő fázisában minden résztvevőnek egy olyan akadályokkal teli utat kellett megtenniük egy szobában, amiben voltak térelválasztók és a kórházi ágyak is.. Ezeket szándékosan úgy rendezték, hogy szimulálják a valós környezetet.

Az első személy körülbelül négy perc alatt fejezte be a pályát, 80 százalékos pontossággal. A 3. személy hét perc alatt teljesítette, a 2. személy azonban 5 perc alatt elérte el a harmadik ellenőrző pontot, de nem tudta teljesíteni a pályát.


Link másolása
KÖVESS MINKET: