Étterem nyílt egy szlovéniai bányában, ahol 31 ember halt meg egy gázrobbanásban
Szlovénia északkeleti részén, Velenjben egy régi barnaszénbányát pop-up étteremmé alakítottak át. Az izgalomra vágyó ínyenceket az új étterem négy fogásos vacsorával várja, aminek alapanyagait helyi forrásokból készítik el – írja Metro.
A hely a szlovén Szénbányászati Múzeum részét képezi. Ebben a bizonyos bányában, ahol ma étterem működik 1983-ban 31 bányász vesztette életét a rossz szellőztetés következményeként, ugyanis a biztonsági intézkedések hiánya gázrobbanást idézett elő.
Tehát megkérdőjelezhetjük, hogy biztonságos-e napjainkba a mélybe vetni magunknak, hogy bányásszunk valami finomat a tányérunkról, ha ugyanezt megtehetnénk a földfelszínen is.
A szlovén Szénbányászati Múzeum szerint van kockázat, ugyanis a szénbányákban metán van, hiszen a szén egy szerves anyag, aminek lerakódásakor ezek a gázok fejlődnek.
Akik mégis befizetnek erre a különleges vacsorára, azokat egy üdvözlő ital és egy bányászati köszöntés várja: „Jó szerencsét!” Ezután mindenki kap egy sisakot a biztonsága érdekében, majd 160 méter mélyre engedik őket egy aknába.
A felszolgált ételek modern módon, kissé átgondolva mutatják be azokat a fogásokat, amiket a bányászok is fogyasztottak. A vacsorát azonban a metán veszély miatt a földfelszínen készítik, majd melegen tálalják a vendégeknek.
A desszert után a látogatók egy kisvonatra szállhatnak, és egy bányászati kalandutazásban vehetnek részt.
A túra végén pedig a vezetők imitálnak egy „metánrobbanást”, hogy egy falatot megtapasztalhassanak a vendégek a bányászok életéből. Ezt követően pedig egy pohár pezsgővel koccintanak.
Ha érdekelne ez a kissé veszélyes és morbid történelmi vacsora, akkor az ára 475 euró (kb. 150 ezer forint) személyenként 2 főre, 6 főre személyenként pedig 250 euró (kb. 80 ezer forint).