hirdetés

JÖVŐ

Egy jól átgondolt felújítással akár 45-50%-os energiafogyasztási csökkentés is elérhető

Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója a Másfélfok sajtóklubjában beszélt arról, hogy a klímacélok teljesítéséhez elengedhetetlen a lakások „mélyfelújítása”.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2021. április 05.

hirdetés

Amikor a karbonsemlegesség eléréséről beszélünk, legtöbbször az ipar és a közlekedés okozta káros kibocsátásokra gondolunk. Holott az épületek, mindenek előtt lakóházaink fenntarthatósága legalább ennyire fontos tényező. Ezzel a témával foglalkozott a Másfélfok legutóbbi sajtóklubja, amelynek vendége Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) ügyvezető igazgatója volt.

Vigh Péter, a Másfélfok projektmenedzsere bevezetőjében hangsúlyozta: energiahatékonyság nélkül sem itthon, sem világszerte nem teljesíthetők a klímacélok. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 672 milliárd eurós helyreállítási és ellenállóképességi alapjának (RRF) 37%-át klímacélokra, zöld gazdaságra kell elkölteni és ezen belül is kiemelt a energiahatékonyság.

Irtózatos mennyiségű felhasználható forrás érkezik Magyarországra is, de egyelőre nem látjuk azokat a kormányzati eszközöket, célokat és politikákat, amelyek ennek az összegnek a helyes felhasználását vetítenék előre. Ehhez kapcsolódik, hogy a lakosság sem feltétlenül veszi figyelembe az energiahatékonysági szempontokat felújításkor.

Koritár Zsuzsanna éppen az épületek energiahatékonyságának témakörére koncentrálta előadását. Elmondta, hogy 2018-ban az európai épületállomány a végső energiafelhasználás 43%-át, a CO2-kibocsátás 40%-át tette ki.

A kontinens épületeinek mintegy negyede energetikai szempontból elavult, ugyanakkor várhatóan 85-90%-uk még 2050-ben, a klímasemlegesség kitűzött évében is használatban lesz. Jelenleg az épületfelújítási ráta 1% körül mozog, de a jelentős energiamegtakarítást eredményező mélyfelújítások aránya legfeljebb 0,2%. Pedig enélkül nem elérhető európai szinten a klímasemlegesség.

Éppen ezért kiemelkedő jelentőségű stratégiai célkitűzés lett az Unióban, tavaly külön terv készült erről Renovation Wave néven. Ebben konkrét célokat is megfogalmaznak: 2030-ig meg akarják duplázni az épületfelújítási rátát a mélyfelújítás irányában: az évtizeden belül 35 millió épület felújítása a cél. Erre is szolgálnak az RRF által biztosított források, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatások, másik része pedig hitel formájában áll rendelkezésre – hangsúlyozta Koritár Zsuzsanna.

hirdetés

Ami Magyarországot illeti, nálunk a végső energiafelhasználás 40, a CO2-kibocsátás 36%-a származik az épületekből. A legnagyobb fogyasztó a lakossági szektor, 80%-ot a lakóházak fűtése teszi ki. Felújítási rátánk 3% körüli, viszonylag sok az energetikai jellegű felújítás, de a mélyfelújítások aránya nálunk is tartósan 1% alatt marad.

Egy épület energetikai korszerűsítésének három fő területe van: a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése. Mélyfelújításról akkor beszélünk, ha ezeket a rendszereket komplexen építjük és olyan beruházásokat végzünk, hogy a lehető legnagyobb energiafogyasztást tudjuk elérni – mondja a MEHI igazgatója.

A hazai háztartási fogyasztás a legmagasabbak között van az uniós országok között, de ez egyben azt is jelenti, hogy hatalmas potenciál van a mélyfelújításokban, akár 45-50%-os energiafogyasztási csökkentés is elérhető. Ez vonatkozik a zömmel az 1970-es években házgyári elemekből épült lakótelepekre, az úgynevezett "Kádár-kockákra" is.

Magyarországon jelenleg közel 4 millió lakás és családi ház van, ezeknek túlnyomó része, akárcsak uniós szintén, 2050-ben is állni fog. Ez azt jelenti, hogy ha most elkezdjük folyamatosan felújítani a lakóingatlanokat, évi 100 – 130 ezer felújítással kell számolnunk – mondta Koritár Zsuzsanna.

Az európai helyreállítási alappal, az RRF-fel kapcsolatban az igazgatónő emlékeztetett arra, hogy minden tagállamnak április 30-ig kell „egy helyreállítási és alkalmazkodási tervet” benyújtania az EU-bizottsághoz. A Magyarországnak jutó 6,3 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és 9 milliárd eurós hitel 6,7%-át teszi ki az energetikai komponens, ez azonban nem tartalmazza az épületek energiahatékonyságának javítását.

A célkitűzések között van az energiaszektor dekarbonizálása megújuló forrásokkal, például lakossági napelemes beruházásokkal, elektromos fűtéssel, hálózatfejlesztéssel, az okos mérés elterjesztésével.

Ha azonban csak a dekarbonizálásra megyünk rá és nem foglalkozunk azzal, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak, nem spórolunk meg annyi energiát, amennyi a klímacéljaink eléréséhez szükséges.

Ahogy tegnap megírtuk, a MEHI 2020-ban lakossági felmérést készített az elmúlt 5 évben végzett és a következő 5 évben tervezett energiahatékonysági felújításokról. Kiderült, hogy az elmúlt 5 évben nagyobb számban történtek ilyen irányú beruházások, de ezek zömmel egyedi vagy részleges intézkedések voltak, és nem az energiahatékonyság volt a fő szempont, hanem inkább az állagjavítás, komfortnövelés. Éppen ezért az esetek többségében nem is történt energetikai tervezés, vagy ezzel kapcsolatos műszaki felmérés.

Elég nagy a felújítási hajlandóság a következő 5 évre is, de sajnos ugyanezen elgondolások, és nem a mélyfelújítások mentén. Ez azért baj, mert ha egy felújítás során nem a legnagyobb megtakarítási lehetőséget aknázzuk ki, gyakorlatilag évtizedekre „belakatoljuk” otthonainkba ezt a rosszabb energetikai állapotot („lock-in” hatás) – hangsúlyozta Koritár Zsuzsanna, aki szerint

ha a következő 5 év alatt 650 ezer lakás mélyfelújítása történne meg, azzal évi 7,5 PJ energiát és 420 ezer tonna CO2-t takarítanánk meg. Ezzel teljesíti tudnánk a 2030-as Európai Uniós vállalásainkat.

Tehát ki kell használni a soha vissza nem térő lehetőséget és az állam is jól jár vele – mondta.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Minden rendelkezésre áll, hogy igazi Jurassic Parkot hozzunk létre a Neuralink elnöke szerint

Pont ugyanazokat a dinókat még nem tudjuk feltámasztani, amik egykor uralták a bolygót, de nagyon hasonlókat már most létre tudunk hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés
"Valószínűleg megépíthetnénk a Jurassic Parkot, ha akarnánk"

- írta szombati tweetjében Max Hodak, a Neuralink társalapító-elnöke. Az Elon Musk érdekeltségébe tartozó futurisztikus neurotechnológiai vállalkozás vezetője hozzátette, hogy a manapság tenyésztett dinók nem egyeznének meg genetikailag a korábban élt őslényekkel, de nagyjából 15 év tervezés és mérnöki munka után "szuper egzotikus új fajok" jöhetnének létre.

Hodak azonban itt még nem fejezte be. Órákkal később egy újabb posztban azt fejtegette, hogy az egykor már kihalt élőlények feltámasztása érdekes eszköz lehetne bolygónk biodiverzitásának növelésére, már csak azért is, mert épp egy tömeges kihalás kellős közepén járunk.

Természetvédők ugyanakkor évek óta aggodalmaikat fejezik ki azért, mert korábban kihalt fajok újbóli feltámasztásán dolgoznak egyes tudósok, írja a Futurism. Azonban azok az ökoszisztémák, amikben a mára eltűnt fajok léteztek, nem véletlenül tűntek el a Föld felszínéről. Éppen ezért lenne teljesen idegen napjainkban egy új faj bevezetése, miközben a jelenlegi rendszerben ezeknek a lényeknek tulajdonképpen nincs helyük. Vagyis - bár az ötlet jól hangzik - fennáll a veszély, hogy a filmhez hasonlóan legalább annyira kontraproduktív lenne a dinoszauruszok feltámasztása.

hirdetés

A Jurassic Park Michael Crichton 1990-es könyve, mely két évvel később, Őslénypark címen jelent meg Magyarországon. A regény alapján Steven Spielberg készített azonos című, nagy sikerű filmet 1993-ban. A történet szerint a dinoszauruszokat a DNS-ek alapján klónozzák, az őslényeket pedig egy távoli szigetre költöztetik, ahol látványosságként mutogatják. A park megnyitása előtt néhány nappal azonban a dinók elszabadulnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: