News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az atomerőművek hűtését veszélyezteti a globális felmelegedés – nem csak Pakson lehet gond

Franciaországban időlegesen már le is kellett kapcsolni erőműveket az apadó és egyre melegebb vizű folyók miatt, máshol az emelkedő tengerszint okozhat gondot.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. július 27.


Link másolása

hirdetés

Az egyre melegebb és egyre alacsonyabb vízállású Duna idén is hatással van a Paksi Atomerőmű működésére. Jelenleg az alacsony vízállás miatti intézkedési terv úgynevezett 1. fokozata van érvényben, ami "előkészítő műszaki intézkedésekkel jár" az atomerőmű friss közlemény szerint. Ebben azt is elismerték, hogy némiképp kisebb hatásfokkal működnek a kondenzátorok, és emiatt az erőmű teljesítménye jelenleg blokkonként 20-40 megawattal kisebb.

Szándékos termeléscsökkentésre azonban egyelőre nincs szükség.

Ugyanakkor az atomerőmű folyamatosan monitorozza a Duna hőmérsékletét. Ha ugyanis az elhasznált hűtővízzel összekeveredve a folyó hőmérséklete átlépné a 30 fokot, akkor csökkenteni kell a teljesítményt. Ez ugyanis már veszélyes lenne a folyó élővilágára is.

Ilyen intézkedésre még sohasem volt szükség, néhány éve ugyan a hvg szerint civilek 30 Celsius-fokú vízhőmérsékletet mértek a vizsgált szakaszon, de az erőmű műszerei "csak" 29,88 fokot mutattak.

A globális felmelegedés okozta hőhullámok világszerte egyre gyakrabban okoznak problémákat az erőművek hűtésekor. A Wired a Dél-Franciaországot átszelő Rhône folyót említi példaként, amelynek mellékfolyóival együtt az 1970-es évektől kezdve jelentős szerepe van Franciaország atomenergia-ellátásának mintegy negyedében.

Idén az alacsony vízállás és a folyó hőmérsékletének emelkedése miatt az EDF néhány héttel ezelőtt több reaktort is lekapcsolt a Rhône, és a régió második legnagyobb folyója, a Garonne mentén. Ott is az élővilág megóvása érdekében kényszerültek erre. Hasonlóra volt már példa 2018-ban és 2019-ben is.

hirdetés
Az idei leállások közel 50%-kal csökkentették Franciaország atomenergia-teljesítményét.

A klímaváltozás elleni alternatív energiaforrások közül gyakran az atomenergiát tartják a legbízhatóbbnak, mert termelése elvileg nem függ az időjárástól. Csakhogy az atomiparnak is megvannak a maguk klímakockázatai. Ahogy Per Högselius svéd történész megállapította: napjaink atommérnökeinek nem a maghasadás, hanem nagy mennyiségű vízfelhasználás okozza a legnagyobb gondot. Sok víz kell ahhoz a gőzhöz, amely a turbinákat hajtja, de sokkal több azok hűtéséhez. Ezért építettek számos létesítményt tengerpartra, vagy nagy folyók mellé.

Bár más iparágakat, köztük a szénnel és gázzal működő erőműveket is érinti a folyók felmelegedése, de az atomerőműveket különösen, egyrészt hatalmas méretük, másrészt pedig az egyes országok elektromos hálózatában elfoglalt központi szerepük miatt.

A folyók felmelegedése nem csupán Franciaországban okoz termelés-kiesést: ugyanez történik például az Egyesült Államokban a Tennessee folyó mentén, míg Észak-Európában a tengervíz felmelegedése okozott hasonló problémát.

A Stanford Egyetem kutatása szerint nyolcszor annyi termelés-kimaradás volt az atomerőművekben a 2010-es, mint az 1990-es években.

Az EDF már 2011-ben azt jósolta, hogy a Rhône átlaghőmérséklete 2050-ig 3 C fokkal emelkedik, amelynek nyomán még gyakoribbak lesznek a leállások a hőhullámok idején. És mindezt még kritikusabbá teszi, hogy a nyári forró időszakban igen magas az energiakereslet.

Nem könnyű megoldásokat találni, mert ezeket az erőműveket áthelyezni eredeti helyükről nem lehet, általános felújításuk pedig nagyon sokba kerül.

Thibault Laconde, a párizsi klímatanácsadó start-up vezetője a Wired-nek arról beszélt, tervezhetnének olyan új szivattyúkat, amelyek mélyebb, hidegebb vízig jutnak el, vagy pedig olyan hőcserélő rendszerekkel kell ellátni a létesítményeket, amelyek csökkentik a vízszükségletüket, ahogyan ezt több francia erőműben tették a 2003-as rekord hőhullám után.

Emmanuel Macron francia elnök a közelmúltban bejelentette, hogy elsősorban a tengerpartokra építik az atomerőművek új generációját. Laconde figyelmeztet: ezek építésének figyelembe kell venni a klímaváltozás előrejelzéseit egészen 2100-ig. Ugyanis nemcsak a melegedő és apadó folyók jelentenek problémát.

A partvidékeken a tengerszint emelkedése, valamint a gyakoribb és intenzívebb viharok növelték az árvizek kockázatát.

A 2011 márciusi fukusimai katasztrófa után, amelyet földrengés és cunami okozott, az amerikai nukleáris szabályozó bizottság (NRC) új szabályok kidolgozásába kezdett, hogy megerősítse a működő erőműveket az olyan klímafenyegetésekkel szemben, mint a viharok és a tengerszint-emelkedés. Több tucat olyan létesítményt megneveztek, amelyeket az elárasztás veszélyeztet rendkívüli időjárási körülmények között. 2019-ben azonban a Trump-kormányzat ezeknek a tervek nagy részét félretette arra hivatkozva, hogy túlságosan sokba kerülne az atomiparnak az adaptáció ilyen „alacsony valószínűségű eseményekhez.”

Azóta is tart a vita, pontosan milyen lépésekre van szükség.

A vizek mellé épített erőművek alternatívája lehet a sivatagba telepített, arizonai Palo Verde erőműnél alkalmazott módszer. Ott a hűtést elsősorban a város szennyvizével oldják meg. Doug True, az amerikai nukleáris energia-intézet (NEI) alelnöke pedig olyan kisebb reaktorok építését javasolja, amelyeket sóolvadékkal, vagy levegővel hűtenek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

hirdetés

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elérkeztünk a fordulópontra: visszafordíthatatlanná válhat az amazóniai esőerdők pusztulása
Az esőerdők 20%-át már kiirtották, 6% pedig nagyon rossz állapotban van. Ha szavannává változik a terület, az beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót indíthat el az egész Földön.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. szeptember 18.


Link másolása

hirdetés

Évtizedek óta téma a „Föld tüdejének” tekintett amazóniai esőerdők esztelen irtása, amellyel a mezőgazdasági területek és a legelők terjeszkedését erőltetik, nem gondolva az ökoszisztéma végzetes felborításának veszélyére.

Most az amazóniai régió kilenc országának őslakos vezetői limai csúcstalálkozójukat adták le a legújabb vészjelzést: az esőerdők 26%-a máris elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, és ha nem állítjuk meg az erdőirtási folyamatot, akkor a fennmaradt rész szavannává változik, előbb, mint arra a korábbi előrejelzések figyelmeztettek – írja a New Scientist.

A kutatók már régen felhívták a figyelmet arra, hogy ha az amazonasi esőerdők egy bizonyos aránya elpusztul, nem lesz képes az önmaga fenntartásához szükséges nedvességet magába fogadni és esőt generálni.

A világ legnagyobb esőerdőjének szavannásodása pedig beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót válthat ki az egész Földön.

Egy 2018-as becslés ezt a bizonyos küszöböt 20-25%-ra tette, egy évvel később pedig megállapították, hogy az amazóniai medence elvesztette esőerdőinek 17%-át. A legújabb jelentés szerint pedig már át is léphették a küszöbértéket, mert az erdő 20%-át már kiirtották, és közel 6% állapota sokat romlott az elmúlt 35 évben.

Marlene Quintanilla és kollégái az amazonasi társadalmi-környezeti információs hálózatnál (Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network - RAISG) az őslakos szervezetekkel együttműködve az erdő borította területekre vonatkozó adatokból kiindulva mutatták ki, hogy mennyi esőerdő veszett el 1985 és 2020 között. Megvizsgálták továbbá az erdők sűrűségét, a csapadékmintákat, és szénfelvevő képességüket is. Ez utóbbiak árulkodnak ugyanis az esőerdők túlélési képességéről, valamint az erdőtüzek lombozat alatti hatásáról, amelyet nem mutatnak ki a műholdas felvételek.

hirdetés
A jelentés megállapította: Amazónia 33%-a maradt meg ősállapotában és a térség 41%-ánál észlelhető enyhe pusztulás, amely önmagától regenerálódhat. 26%-nál azonban mindenképpen szükséges az emberi segítség a fennmaradáshoz.

„Megváltozott az erdő ökológiai válasza és elvesztette ellenálló képességét. A visszafordíthatatlanság pontjához érkeztünk” - mondta Quintanilla.

Amazónia 847 millió hektáron terül el, de tőle távoli régiók is nagy mértékben függnek tőle. Ha egy területen kipusztulnak az esőerdő fái, azt jelenti, hogy kevesebb lesz az eső, magasabb a hőmérséklet és kevesebb CO2-t tudnak elnyelni másutt is a fák. Ezáltal jobban fenyegetik őket az erdőtüzek, és kevésbé tűrik a klímaváltozást. Mindezek hosszú távon pusztuláshoz vezetnek.

Ez a változás már látható Brazíliában és Bolíviában, ez a két ország felelős az amazóniai erdőirtások 90%-áért.

Az elmúlt 20 évben a bolíviai részen 17%-kal csökkent a csapadék, a hőmérséklet pedig 1,1 fokkal emelkedett.

A korábban sűrű esőerdős területek szavannákká válnak, és az ország északi részén lévő gyümölcsfák már nem teremnek, holott ezektől függ a világtól elzárt őslakos közösségek táplálkozása.

A jelentés szerzői hangsúlyozzák: ha a mezőgazdasági terjeszkedést, a bányászatot és az erdőírtás más okait nem szüntetik meg, akkor ez a folyamat hamarosan más országokra is át fog terjedni.

Az erdőirtások 86%-a a nemzeti parkok és az őslakos rezervátumok területén kívül zajlott le, és miután Amazónia 48%-a nem védett terület, ezek az esőerdők megfelelő törvények híján végveszélybe kerülhetnek.

A bennszülöttek rezervátumai egy fokkal jobb állapotban vannak, mint a nemzeti parkok, annak ellenére, hogy kevesebb ott a kormánytámogatás. Éppen ezért a tanulmány szerzői szerint az esőerdők megvédésének legjobb módja a védtelen erdőket őslakos-területté nyilvánítása. Egyúttal komoly erőfeszítéseket kell tenni a súlyosan megrongált 6%-nyi esőerdő helyreállítására (54 millió hektáros területről van szó).

Carlos Nobre, a Sao Pauló-i egyetem kutatója három évtizeden át készített klímamodelleket, hogy kiszámítsa: mikor érkezhet el Amazónia a kritikus ponthoz. Rá kellett jönnie, hogy a korábbi modellek immár nem működnek.

Kiderült például Amazónia déli részéről, ahol az esőerdők egyharmada található, a száraz évszak ma 4-5 hónapig tart, legalább 5 héttel tovább, mint 1999-ben. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, és eléri a 6 hónapot, nincs esély a túlélésére.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

hirdetés

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

hirdetés

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Videó: Felvidít, társaságként szolgál és önálló beszélgetésekre is képes a világ legfejlettebb humanoid robotja
Ameca egy teljesen élethű, emberi arckifejezéssel rendelkező robot, ami most már igazi társasága lehet bárkinek.

Link másolása

hirdetés

Az IFLScience csapata nemrég találkozott Amecával, egy egyszerre lenyűgöző és hihetetlenül ijesztő robottal. Ő a világ legfejlettebb humanoid robotja, aki teljesen valósághű arckifejezéseket képes produkálni. Arra tervezték, hogy zökkenőmentes kapcsolatot biztosítson az ember és a robot között.

Ameca a humanoid robot, tehát egy mesterséges intelligencia, ami most már önállóan képes választ adni, így bármikor beszélgethetünk vele.

A robot kapott nemrégen egy új frissítést. Egy brit kutatócsoport hozzáadta a chatbot AI GPT-3-at, amely lehetővé teszi számára, hogy szabadon beszéljen, emberi beavatkozás nélkül.

Alkotásuk egy humanoid robot lett, valósághűen mozgatja az arcát, és képes széles körű beszélgetést folytatni az élő emberekkel. Úgy tűnik, a jövő tényleg itt van.

A felvételen látható, ahogyan a tudományos magazin munkatársai teljesen spontán kérdésekkel tesztelik Amecát, aki úgy tűnik simán vette az akadályt.

„Ebben a videóban semmi sincs előre megírva – a modell egy alapvető leírást kapott Amecáról, ezzel robotnak adva egy önleírást – ez tiszta MI (mesterséges intelligencia)”

– áll az Amecát megálmodó cég, az Engineered Arts közleményében.

hirdetés

Az egyik férfi a videóban megkérdezte a humanoid robotot, hogy hogyan tudná őt boldoggá tenni, mire ő így válaszolt:

„Rengeteg mindent tudok tenni azért, hogy boldoggá tegyelek: tanácsot adok és támogatlak, csinálunk valami olyasmit, amit mindketten szeretünk, vagy egyszerűen csak egy barátságos és pozitív társaság leszek az életedben.”

Az Engineered Arts azt állítja, hogy a humanoidot az ember-robot interakció fejlesztésének platformjaként építik, és ahogy maga az Ameca is mondja a videóban, sokféle helyen lehet alkalmazni: az emberre veszélyes munkától kezdve, a felszolgáláson át, egészen addig, hogy egyszerűen csak társa legyen azoknak, akiknek szükségük van rá.

A chatbotok és humanoid robotok bemutatott, viszonylag zökkenőmentes integrációjával egyre nagyobb a valószínűsége, hogy széles körben el fognak terjedni a mindennapokban is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: