GASZTRO
A Rovatból

A vegán pizza szintlépése - a GreenGorillában jártunk

A Dohány utca 88. alatt egy picike, beülős pizzéria található, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. november 30.



Pár évvel ezelőtt a Vegazzi nevű pop-up formáció árult először vegán pizzát Budapesten, és baromi jól is csinálták, megmutatták, hogy a pizza hús nélkül is lehet isteni. A vegán sajtok terén azonban akkoriban még nem igen volt nagy választék, sőt nagyon világszerte sem, legalábbis elérhető áron. A vegazzi azóta eltűnt, és évekig nem is volt senki, aki a nyomdokaiba lépett volna. Idén azonban változott ez a helyzet - és két másik mellett - a GreenGorilla is vegán pizza készítésbe vágta a fejszéjét.

Durván egy évtizeddel ezelőtt kezdett nagyjából kibontakozni Magyarországon is a vegán étkezés kultúrája. Akkoriban még én is csak barátkoztam a szóval, és furán ízlelgettem a szocreál étrenden táplált agyammal, hogy ez mégis hogyan kivitelezhető. Ahogy fejlődött itthon is a vegán kultúra, és sorra jelentek meg a jobbnál jobb vegán éttermek tisztává vált előttem, hogy itt szó sincs arról, hogy füvet kéne legelni.

Ennek ellenére sokan még a mai napig így vélekednek, és a vegánokban csak a szélsőséges cikkekben látott hentesüzlet felgyújtó fanatikusokat látják, akik rá akarják erőltetni az akaratukat másokra, és elvből undorodnak a ténytől, hogy valami húsmenteset egyenek, miközben boldogan falják otthon a krumplis tésztát, mert azt belénevelték. A krumplis tészta esete pontosan rávilágít arra, hogy mennyire nagy úr a megszokás, amivel nem is lenne nagy baj, ha az egy egészséges és fenntartható étrendhez kötődne, de az elmúlt 80 év húsfogyasztása sehol sem volt normális, és egészséges, a régi paraszti mértéktartás pedig, az antibiotikumos parizer és az olcsó műanyag szalámik világában már teljesen eltűnt, még a kevésbé tehetősebbek életéből is.

Ezen sorokat csak azért írtam le, mert rengetegen fognak fintorogni a címben lévő vegán szó láttán, ez nekik szólt, egy mértékletes húsevőtől.

A Dohány utca 88. alatti GreenGorilla egy picike beülős pizzéria, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.

Az ötlet Bíró Attila és felesége fejéből pattant ki, akik a gyes után szerettek volna új életet kezdeni, és megvalósítani az álmaikat, kilépni az alkalmazotti mókuskerékből.

Állatjogi szempontok miatt lettek vegánok, így nemcsak az élelmiszerek terén, de még a mosogatószer és a csomagoló anyag ügyében is a növényi utat követik. Az ügyvezetővel Nórival, egy cukrász OKJ képzésen találkozott Attila, és egyből kialakult a kölcsönös szimpátia közöttük. Végig együtt dolgoztak a gyakorlati képzéseken, majd ezután jött az ötlet, hogy Budapesten nyissanak közösen egy vegán vendéglátással foglalkozó helyet.

Több mint egy év után, hosszas keresgélést követően állt össze a kép, és megnyitott a GreenGorilla, logójában a csak növényi étrendet folytató főemlőssel.

Úgy voltak vele, hogy a pizzát szeretik, és a COVID miatt olyan terméket kerestek, amiből annyit készítenek, ahány vásárló van, így nem keletkezne "szemét" ha felültervezik a napi fogyást. A kettő dolog így egybevágott, és meg is született a vegán pizzéria ötlete. A pizza szakácsukkal óriási szerencséjük volt, ugyanis a hirdetésükre jelentkezett Giuseppe, aki Milánóban szerezte pizzaiolo diplomáját.

Giuseppe vegetáriánus és nem szeretett volna hústermékekkel dolgozni, valamint fontos volt neki, hogy az étterem hamarabb zárjon, mint a szokásos egységek, hogy időben hazaérjen az idős, beteg kutyájához.

Az étlapon megtalálhatóak a húsos feltétekre hasonlítani vágyó felszereltségű pizzák, valamint a “zöldebb” verziók is.

Én az előbbieket preferálom sőt, egyszerűen imádom ezt a játékot az állati eredetű elemekre való hasonlítással.

Van vegán son-go-kujuk és vegán baconös pizzájuk is.

Ennél nyilván erős lenne a szójabaconre azt mondani, hogy megtévesztésig hasonlít az igazira, de ettől még elképesztően jól működnek együtt az ízek, és a textúrák.

A kedvencem a mexikói jellegű pizza volt, jalapenoval, kaliforniai paprikával és a gabonakolbásszal, ami ízében és majdhogynem állagában is hozza a füstölt kolbászt.

Ami azért is tetszett kifejezetten, mert a kolbász ízét imádom, de elég kolbásztöltést láttam ahhoz, hogy ne gondoljak jó szívvel arra, ami belekerül.

A signature pizzájuk a GreenGorilla pizza, ami egy totál zöld darab, pestóval, cukkinivel, articsókával és rukkolával rommá pakolva érkezik.

Egy másik érdekes tétel a nemhalas pizza, ami úgy hozza a hal ízét az algával, ahogy a hal is, hiszen nem az algának van hal íze, hanem a halnak alga.

A tészta egy klasszikus olasz vékony tészta, amiben azért van egy kis lágy kraft a széleiben, ezt gluténmentesen is el tudják készíteni.

A kardinális pont pedig a vegán pizza témában nyilván a sajt, ami nélkül nem pizza a pizza, és az mindig is egy mumus volt vegán körökben. Szerencsére manapság itthon is készülnek már jó növényi sajtok, Gorilláék Hárskúti Attila pizzafeltétjét használják, ami a legközelebb van a mozzarella életérzéshez tej nélkül, és hibátlanul helyt áll a pizza tetején.

A pizzákon túl találunk még náluk Quesadilla-kat is, valamint Nóri időnként készít mindenféle vegán süteményeket is. Ottjártamkor éppen bejglit.

A GreenGorilla családias légkörét,és a rengeteg irányba szétáradó jóakaratát tanítani kellene, és még erre jönnek az isteni pizzáik, amik vegánoknak és a húsevőknek is egyaránt több, mint kielégítő lehet. Megtalálhatóak az összes nagy kiszállítós oldalon, de én szívből ajánlom, hogy látogassatok el személyesen, és üljetek le az ultrazöld gorilla logó alá, lessétek, ahogy Giuseppe összerakja a pizzátokat, érezzétek azokat illatokat, és utána igyatok egy jó kávét. Garantáltan imádni fogjátok!

Cím: Dohány utca 88.

Bővebben: https://www.facebook.com/GreenGorillaPizzeria


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Újjászületik a báli hagyomány: 2026-ban ismét Gundel Bál a Városligetben
A bál nem a múltba réved, hanem hidat képez múlt és jelen között: megmutatja, hogy az elegancia, a zene és az együttlét iránti igény ma is bennünk él – csak újra alkalmat kell teremteni hozzá.


A Gundel Palota több mint 130 éves története új fejezethez érkezik: 2026. február 7-én újra báli ruhába öltözik az ikonikus épület, és megrendezik a Gundel Bált.

A rendezvény célja, hogy életre keltse a klasszikus budapesti társasági élet hagyományát, de a 21. századhoz igazítva: elérhető, nyitott és örömteli formában.

A bál ötlete már évek óta ott volt a levegőben. A Gundel üzemeltetője, az Eventrend Group már évekkel ezelőtt megfogalmazta: szeretné, ha a Palota újra az elegáns, de közvetlen találkozások helyszíne lenne. A társasági élet visszahozása szívügyük.

Mi nem operabálban gondolkodunk” – mondta Nagy Gábor, az Eventrend egyik alapító-tulajdonosa a rendezvény sajtótájékoztatóján, az Erzsébet Teremben.

A cél csupán annyi, hogy az emberek felszabadultan érezzék magukat egy elegáns környezetben.

A bál mindenkié

A bál témája, a „Csillagok között”, a felfedezés, a könnyedség és az ünnepi ragyogás hangulatát idézi. Az este minden vendége ennek a különleges fényvilágnak lehet részese.

Az eseményre az egész épületet megnyitják a vendégek előtt, és a Palota minden szintje más hangulatot kínál majd.

Az Erzsébet Terem ad otthont a nyitótáncnak és a báli zenekarnak, ahol hajnalig tart a tánc.

Az éttermi részben ültetett vacsora, jazzprogram és Rakonczai Imre zongorás estje várja a vendégeket, míg a pincében DJ gondoskodik a fiatalabbak bulihangulatáról.

Az este során számos különleges elem is megjelenik: csokoládé- és pezsgőbár, rulettasztalok, élménypontok, sőt egy 3D hologram segítségével maga Gundel Károly is „visszatér” a Palotába.

A dress code black tie, vagyis elegáns báli viselet ajánlott, de a szervezők célja nem az, hogy bárki feszengjen. A bál az elegancia mellett a felszabadultságról szól, ezért érdemes olyan cipőt választani, amiben kényelmesen lehet táncolni. A vendégeknek Ordasi Zsolt stylist segít a tökéletes megjelenés összeállításában (igény esetén, előre egyeztetett időpontban).

Gundel Takács Gábor, Mikes Anna és Keleti Andrea

A bál egyik legszebb hagyománya a nyitótánc. A Gundel Bálon fiatal elsőbálozók mutatják majd be a bécsi keringőt Keleti Andrea vezetésével.

A táncművész már a nyári táncos estek háziasszonyaként is bebizonyította, mennyi örömet tud adni a közös tánc, most pedig egy új generációt segít bevezetni a báli kultúra világába. A szervezők azon 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnének részesei lenni ennek a hagyományteremtő eseménynek.

Jelentkezés az elsőbálozók nyitótáncára

Várjuk azon 16–25 év közötti fiatalok jelentkezését, akik:

szívesen tanulnak meg egy elegáns bécsi keringőt

vállalják a 10 alkalmas felkészítő próbasorozaton való részvételt

örömmel lesznek részesei egy rangos társasági eseménynek

vállalják a 2026. február 7-i fellépést a Gundel Bál nyitó pillanataként

A Gundel biztosítja:

- a báli ruhát

- a táncoktatás díját

- a sétálójegyet Bálra

Jelentkezés párban vagy egyénileg is lehetséges.

Amennyiben valaki egyénileg jelentkezik, mi gondoskodunk a párba állításról.

Jelentkezés: [email protected]

Határidő: 2025. november 20.

A nyitótáncosok a bál teljes élményének vendégei lesznek — elegáns megjelenéssel, emlékezetes szerepléssel és a Gundel Bál történetébe írt saját fejezettel.

Gasztronómia a hagyomány jegyében

A Gundel Bál nemcsak a zenéről és a táncról szól, hanem a gasztronómiáról is.

Az est vacsoráját Wolf András corporate séf és Vérten Róbert executive séf jegyzi.

Vérten 2022 óta erősíti a Gundel csapatát, most pedig Wolf András mellett ő felel a báli menüsorért is.

A filozófiájuk egyszerű, mégis időtálló: a hagyományokat megőrizni, de a mai vendégek igényeihez igazítani.

„Nem magunknak főzünk, hanem a vendégeknek” – fogalmazott Wolf András, aki szerint a Gundel étlapja nem lehet öncélú. Így a klasszikus ételek finomhangolása, a könnyedebb technológiák és az alapanyagok tisztelete jellemzik a konyhát.

A báli menüben helyet kap több tradicionális alapanyag is, mint a fácán, a szarvas, a mangalica és a fogas.

De a 4-fogásos tányérszervizes vacsoramenüből elérhető vegetáriánus opció is.

Sőt, az este alatt a Palota udvarán hütte hangulat várja a vendégeket bajor pereccel és kenyérlángossal. Így azok is jól érzik magukat, akik a tánc mellet csak egyszerűbb falatokra vágynak.

A szervezők többféle csomagot kínálnak, hogy mindenki a saját igényeihez és elképzeléseihez illő báli élményt választhassa.

Wolf András corporate séf és Vérten Róbert executive séf

A Gundel Bál nem profitorientált rendezvény. Nincsenek szponzorok, márkák, reklámok. A cél sokkal inkább az, hogy a Gundel ismét közösségi hellyé váljon.

A szervezők azt remélik, hogy a bál hagyománnyá nőheti ki magát, és évről évre megtöltheti élettel a patinás épületet.

Az elmúlt években a Gundel folyamatosan megújult, új séfekkel, új étlappal és új lendülettel. Most pedig egy este erejéig ismét visszatér a Palotába az a társasági élet, amely egykor Budapest egyik legjellegzetesebb arcát adta.

Hiszen a Gundel mindenkié!

gundel.hu/gundel-bal

A Gundel Étterem az Eventrend Group tagja. A magyar tulajdonú cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 35 projekt tartozik, és mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Grouphoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: