JÖVŐ
A Rovatból

A darwini törvényeket máris felülírta a mesterséges intelligencia – interjú Pierre Baldi professzorral

A nemzetközileg elismert kutató szerint a mesterséges intelligencia veszélyei valósak, de segítségével megfejthetjük az univerzum titkait is.

Link másolása

Van annak már 55 éve, amikor Rómában, a Lycée Chateaubriand iskolában együtt fociztunk egy vöröses hajú, csupa szeplő sráccal, aki nemcsak a pályán tűnt ki, hanem a tanulmányokban is évfolyamelső volt. Ma Pierre Baldi a számítógép-tudomány nemzetközileg elismert kutatója, a kaliforniai Irvine Egyetem (UCI) professzora, akinek szakterülete a mesterséges intelligenciák (AI) alkalmazása a természettudományokban. Több mint öt évtized után láttuk-hallottuk egymást először a zoomon keresztül, és a régi szép idők felidézése után rátértünk korunk talán legégetőbb tudományos-technológiai kérdésére.

- Ön azon tudósok közé tartozik, aki az AI előnyeire, nélkülözhetetlenné vált szerepére hívják fel a figyelmet. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a világméretű aggodalmakat, amelynek olyanok által az élére, mint Elon Musk vagy Yuval Harari. Ön szerint valósak ezek a félelmek?

- Igen, a helyzet nagyon komoly. Tudatában kell lennünk a valós veszélyeknek, és határozott döntéseket kell hoznunk azért, hogy a dolgokat a lehető legjobb irányba tereljük, amíg még megtehetjük, amíg nem csúszik ki az irányítás a kezünkből. Bízom abban, hogy lehet olyan szabályozásokat hozni, amelyeket a tudósok, a gyártó cégek egyöntetűen elfogadnak. Már vannak ilyen törekvések az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, de globális erőfeszítésekre van szükség. Mivel a mesterséges intelligenciák potenciális fenyegetést jelenthetnek az emberiségre, egyesült erővel kell fellépni a veszélyei ellen.

- Az ezredforduló után jelent meg könyve a Széttört én: a természetes evolúció vége (The Shattered Self: the End of Natural Evolution) című könyve, amelyben biotechnológia és számítógép-tudomány jövőbeli lehetőségeiről elmélkedett. Ma azt hallani, hogy az AI semmissé teheti a darwini törvényeket...

- Igen, ez a változás máris bekövetkezett bizonyos értelemben, hiszen a modern tudomány több területen is belenyúlt a természetes fejlődésbe. Valóban úgy történt, ahogy 20 évvel ezelőtt leírtam, hogy a fejlődés ezen a két területen lehetővé teszi, hogy önmagunk számtalan variációjával kísérletezzünk. És a mesterséges intelligenciákkal még a mai lehetőségeken is túlmehetünk...

- Az Ön által vezetett Genomikai és Bioinformatikai Intézet munkatársai a gépi tanulás technológiáját használják fel biológiai problémák megoldására. Melyek a legfontosabb kutatási területek?

- Ez a technológia gyakorlatilag valamennyi tudományág, köztük a fizika, a kémia, a biológia és az orvostudomány előrelépését segíti. Az orvostudományban például használható a molekuláris elemzésekhez, a gyógyszerek kifejlesztéséhez, az elektronikus orvosi adatok feldolgozására, de akár egy ország lakossága egészségi állapotának felmérésére, láttuk ezt a Covid esetében. Legalább olyan pontos, mint az emberek, néha pontosabb, és természetesen gyorsabb. Rövid idő alatt képes nagyon nagy adatmennyiségből tanulni, vagy orvosi felvételekből, röntgenből, MRI-ből, ultrahangból következtetéseket levonni, rákos daganatokat észlelni, génelemzést végezni, ezzel segítve a pontosabb diagnosztizálást. A jövő egy olyan kórház, amelyet a mesterséges intelligenciák irányítanak. Nem helyettesítik az embereket, hanem együtt dolgoznak velük minden szinten.

- Láttam erről egy közelmúltbeli előadását. Ez már többé nem science-fiction.

- Néhány évvel ezelőtt már tisztában voltunk azzal, hogy óriási fejlődésnek indult az AI, de azt nem sejtettük, hogy mikor éri el azt a szintet, amikor már okosabb lehet az embernél. 30, de legalább 15 évre tippeltünk. Most a ChatGTP-vel elérkezett ez a pillanat. Egy olyan rendszer van a kezünkben, amelyet az emberiség teljes tudásával lehet kiképezni, és erre egyetlen egyén sem képes. Éppen ez okozza az aggodalmakat.

- Tavaly egy cikkük jelent arról, hogy molekuláris alapja lehet a napi biológiai óránk összezavarodásának, az úgynevezett cirkadián ritmuszavaroknak. Ez a felfedezés újabb nagy lépés lehet a személyre szabott gyógyításban.

- Meg kell értenünk, hogy életünket a cirkadián ritmus irányítja. Olyanok vagyunk, mint a robotok: mindennap felkelünk, eszünk, dolgozunk, este lefekszünk, aztán másnap minden kezdődik elölről. Úgy is mondhatjuk, hogy ennek a ritmusnak a rabszolgái vagyunk anélkül, hogy ennek tudatában lennénk, éppen ezért nem is foglalkozunk vele kellőképpen. Ha pedig túlságosan hangosan lázadunk ellene, akkor rövid úton meghalunk – mint a rocksztárok. A cirkadián ritmus már molekuláris szinten is meghatározza életünket, ha ezt jobban megértjük, jobban tudjuk a zavarait diagnosztizálni és a gyógyítás is könnyebb lesz. Ha ma felírnak egy gyógyszert, az orvos azt mondja, az ebéddel vegyük be. Csakhogy ezzel nem veszik figyelembe napi ritmusunk kilengéseit, és azt, hogy ezek a kilengések mennyire befolyásolják a gyógyszer hatását. A személyre szabott molekuláris vizsgálattal hatékonyabbá lehet tenni a gyógyszert, esetleg még a mellékhatásokat is ki lehet kerülni. Ebben is nagy segítségünkre lehet a mesterséges intelligencia.

- 2021-ben jelent meg a Mélytanulás a tudományban (Deep Learning in Science) című könyve, a mesterséges intelligenciák és természettudomány kapcsolatának fontosságáról. Ennek egyik fontos gondolata, hogy a mélytanulás az univerzum legmélyebb titkaival is összefügghet.

- Az egyik ilyen titok természetesen a tudatosság, nemcsak a gépek és az agy vonatkozásában, hanem az is, hogy van-e tudatosság az univerzum fejlődésében. De még fontosabb ez a kapcsolat a fizikával. A mai fizikában két elmélet uralkodik: az általános relativitás és a kvantummechanika. Mindkettő nagyon jó, bármit előre lehet jelezni velük, de együtt mégsem működnek igazán, miközben vannak hiányzó láncszemek az univerzum alapvető törvényei között. Ezért próbálkoznak a fizikusok olyan kísérletekkel, mint amit a CERN Nagy Hadronütköztetőjével végeznek. A részecskék ütközéséből származó több száz millió adatot a mélytanulás tudja elemezni. De így lehet tanulmányozni a világegyetemből érkező képeket, akár szubatomikus szintig lebontva.

- 2019-ben egy mélytanulási kísérletet végeztek a Rubik-kockával. Miért alkalmas ez a híres magyar logikai játék az ilyen tesztelésre?

- A mesterséges intelligenciák sokáig érzékelhető adatokat vizsgáltak: képeket, hangokat, szövegeket. A következő szint azonban már a gondolkodásé, a matematikáé. A kutatók játékokkal kezdtek dolgozni, mint a sakk, vagy a Go. Ezért próbálkoztunk a Rubik-kockával, amelyben minden a szimmetriáról szól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az AI képes-e megtanulni a Rubik-kocka megoldását.

- Ön nagy zenerajongó, még gyermekeinek második „keresztneve” – Jazz és Melody – is erről árulkodnak, hobbija pedig a flamenco gitározás. Mit gondol, a mélytanulás életet adhat-e új Mozartoknak vagy Beatles-eknek?

- Ebben biztos vagyok. A generatív AI, amely az elmúlt évtizedben indult rohamos fejlődésnek, már tud képeket, szövegeket és zenét is alkotni. Ezeknek a minősége még nem túl magas szintű, de a fejlődés tempóját látva el lehet képzelni, hogy zseniális alkotások is születhetnek majd, tán előbb, mint gondolnánk.

Baldi professzor sokat utazik, világszerte tart előadásokat. Bevallja, hogy bár ismer számos magyar kutatót és nagy tisztelője a magyar matematikai hagyományoknak, valamint a palacsintának, még soha nem járt hazánkban, de mostanában körvonalazódik egy budapesti útja is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Csak az okos embereknek kellene gyereket vállalni Elon Musk szerint
A világ leggazdagabb embere szerint a születési ráta nagyobb gond, mint a globális felmelegedés. De szerinte azért nem mindegy, hogy kinek születik gyereke.

Link másolása

Elon Musk szerint komolyan kellene foglalkozni a gyerekszületések számának növelésével világszerte. A milliárdos azonban úgy véli, hogy csak bizonyos intelligenciaszintű embereknek kellene szaporodniuk. Musk erről a hamarosan megjelenő életrajzi könyvében vall, írja a Page Six.

A New York Times birtokába került részletben az 52 éves üzletember azt mondja, mindent megtesz azért, hogy harcoljon a világot sújtó alulnépesedési válság ellen. A 11 gyerekes apuka szerint „az összeomló születési ráta messze a legnagyobb veszély, amivel a civilizációnak szembe kell néznie”. Musk nézeteit rendszeresen posztolja is az X-re átkeresztelt Twitterre.

Grimes-szal közös harmadik gyereke születés után nem sokkal a SpaceX alapítója azt írta egy bejegyzésben, hogy az alacsony születési ráta „sokkal nagyobb veszélyt jelent a civilizációra, mint a globális felmelegedés”. De már hat évvel ezelőtt is aggodalmát fejezte ki a témában. Akkor úgy fogalmazott, hogy „a világ népessége az összeomlás felé gyorsul, de úgy tűnik, kevesen veszik észre, vagy kevesen törődnek vele”.

Walter Isaacson, Musk hamarosan megjelenő életrajzának szerzője elárulta: a milliárdos felajánlotta a spermáját a Neuralink vezetőjének, Shivon Zilisnek, hogy „a gyerekek genetikailag az övéi legyenek”. A párnak 2021 novemberében születtek végül ikrei. Rajta kívül Musknak három gyereke született Grimestól, míg Justine Wilsontól hármasikrei és egy ikerpárja is született a termékeny vállalkozónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Egy éves bérlet árát fizetheti ki Bécsben az az autós, aki a tömegközlekedést akadályozva parkol
A városvezetés már hosszabb ideje igyekezett különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat, most azonban jelentősen bekeményítettek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 12.


Link másolása

Bécsben a figyelmetlenül parkoló autósok tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók - írja a 444 az osztrák főváros képviseleti irodájának közleménye alapján.

Történt mindez annak ellenére, hogy a városvezetés már hosszabb ideje igyekszik különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor. Emellett folyamatosan építik át az érintett megállók és szakaszok környezetét.

Most azonban drasztikusabb lépéshez folyamodtak: szeptember 15-től a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul az elvontatás és a tűzoltóság költségét is nekik kell állniuk.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem az, hogy a buszok és villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta a döntést Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok.

Egy alacsony padlós villamoson körülbelül 200 utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Balatoni nádpusztulás: „Valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk”
Tóth Viktor limnológus szerint könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a szabályozott nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

Link másolása

Egyre több nádpusztulást jelentenek a Balaton környékéről. Hétfőn a balatontipp.hu közölt megdöbbentő fotókat a Paloznak és Alsóörs közötti szakaszon szürkévé változó növényzetről. Két nappal később pedig a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) honlapján jelentek meg hasonló fotók a tihanyi Külső-tó környékéről.

Tóth Viktor limnológussal beszélgettünk arról, mi történhet a Balaton partján.

– Tényleg rendkívüli az, ami most a nádasokkal történik?

– Idén összesen hat balatoni helyről jelezték nekünk, hogy szokatlan, de kísértetiesen hasonló események zajlanak. Eddig a nádpusztulás a Balatonban mindig a víz felőli oldalon történt, míg most a szárazföld felőli részeket érinti.

Úgy tűnik, hogy valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk, mert annyira egyedi eset.

A bejelentések mindegyike csónakbeállók, strandok és stégek környékén kipusztuló nádasokról érkezett. Amikor körbejártuk az érintett területeket, egyértelművé vált, hogy olyan helyekről van szó, ahol az emberi tevékenység nagyon-nagyon intenzív.

– Arra gondol, hogy valaki szánt szándékkal pusztíthatja a nádast?

– Nem hiszem, hogy szánt szándékkal történne ez. A nádas sok mindent képes tolerálni, de egy bizonyos határig. Idén például nagyon megemelték a tó vízszintjét, ami messze áll a természetes ingadozástól. Ez normális esetben egy magas kora tavaszi vízállásról alacsonyra csökken az ősz elejére, ám a Balaton esetében ennek pont az ellenkezője történt. De itt vannak az egymástól tíz méterre épített stégek is. Az emberek gyakran jobbító szándékkal próbálnának valamit kezdeni a tó körül, például amikor le akarják aratni a „pusztuló” nádast. De mi alapján gondoljuk egy több millió éves növényfajról, hogy jobban tudjuk, mire van szüksége?

– Akkor természetes okai lehetnek a jelenségnek?

– Legfeljebb tíz százalékban. Például a tihanyi Külső-tó esetében nagy valószínűséggel egy microburst, vagyis kis területre lecsapó függőleges irányú, intenzív légzuhatag állhat a pusztulás hátterében. Innen nem messze, Sajkodnál pedig egy nagyon jól körülhatárolható fertőzést figyeltem meg. Az a baj, hogy a tó 240 kilométeres teljes partszakaszát képtelen vagyok folyamatosan egyedül felügyelni, ezért a [email protected] e-mailcímen bárki bejelentést tehet, ha problémát észlel a balatoni nádasok esetében.

– A szóban forgó paloznaki, ábrahámhegyi vagy éppen pálkövei nádasok végleg elpusztultak vagy még menthetők?

– Erre sajnos nem tudok válaszolni, mivel annyira egyedi esetekről van szó. Őszintén szólva én még ilyet nem tapasztaltam korábban. A jelek alapján mindenesetre én leginkább zsombékosodásra gondolok, melynek a végkövetkezménye zsombékmocsár, ami pedig visszafordíthatatlan.

– Miért probléma, hogy ez történik a balatoni nádassal?

– Nem probléma, ez egy természetes jelenség. A gond a sebességgel van.

Ha ez valóban zsombékosodás, akkor egy ilyen folyamat évszázadokat vesz igénybe. Ehhez képest most azt látjuk, hogy nagyjából két év alatt lezajlik a zsombékosodás olyan területeken, ahol korábban nem voltak erre utaló jelek.

Többször elmondtam már: véleményem szerint nem a bolygót kell megvédeni, hanem saját magunkat. A Föld köszöni szépen, alkalmazkodni fog. A kérdés az, hogy az emberiség szeretni fogja-e, ahogyan a bolygó alkalmazkodik az általunk teremtett feltételekhez. Könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

– Mit gondol, ki fog derülni valaha, hogy pontosan mi történik most a tóval?

– Igen, persze, ha lenne szándéka a kormánynak arra, hogy ezt kivizsgálja. De pontosan tudjuk: minden kutatás csak addig működik, amíg pénz van mögötte. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben én egyedül foglalkozom ezzel a területtel, más intézményeknél még vannak olyan kutatók, akik értenek a növényökológiához. Szeretem, amit csinálok, ezért kimegyek önszántamból is az érintett területekre, de igazából évtizedekig tartó vizsgálatra lenne szükség.

– Mit tehetnek ebben a helyzetben a kirándulók, strandolók, vitorlázók, horgászok? Tudnak ők segíteni valahogyan?

– Nem igazán. De mondjuk jó lenne, ha a nyaralótulajdonosok felszámolnák a néhány tízméterenként telepített saját stégeket, és átállnának mondjuk egy-két kilométerenként kialakított közösségi stégek építésére. Ehhez azonban a jelenlegi gondolkodásmód teljes átalakítására lenne szükség.

– Milyen problémákat okozhat a tó életében, ha ez a folyamat nem áll meg, tovább terjed, és a nádas nem regenerálódik?

– A partmenti területek, beleértve a hinarasokat is, a biodiverzitás központjai minden tó esetében.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak maga a nádas tűnik el, hanem az ahhoz köthető élőlényközösségek is.

Magyarországon börtönbe kerülhet, aki meggyilkol egy macskát. Ellenben egy négyzetméter nádas kivágásáért semmi nem jár, holott az a kis terület több ezer, esetenként több millió faj élettere is lehet.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Kinyírta a LEGO az újrahasznosított műanyagból készült építőkockákat, mert több szén-dioxidot bocsát ki a gyártás
A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból. Ennek most vége.
MTI - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.

A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára.

A Lego csoport 2021 nyarán mutatta be az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát, amely a cég akkori tájékoztatása szerint megfelelt ugyan a Lego szigorú minőségi és biztonsági előírásainak, ám már akkor jelezték, hogy a PET-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és fenntarthatóságot elősegítő fejlesztések után fognak döntést hozni.

A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a PET-műanyag felhasználásával új berendezéseket igénylő termék több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe.

Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a PET-műanyagnak extra összetevőkre van szüksége a biztonság és a tartósság érdekében, valamint nagy mennyiségű energiára a feldolgozásához és a szárításához. "Olyan mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni" - fűzte hozzá.

A Lego a PET-formula bevezetése helyett a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag szén-dioxid-kibocsátásának a javítására törekszik majd.

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a különféle anyagok százainak tesztelését követően végül megtalálják majd a "varázsmatériát" a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére, ám eddig ez még nem történt meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk