HÍREK
A Rovatból

Zelenszkij: Minden városban, amit megszállt az ellenség, menjetek az utcára, és indítsatok offenzívát!

„Minden egyes földdarab, amit megvédünk a megszállóktól, ahol meggyalázzuk a megszállókat, egy lépés előre, az egész államunk győzelme felé. Ez egy esély az életre” - mondta az ukrán elnök videoüzenetében.

Link másolása

Volodimir Zelenszkij szombaton késő este közzétett beszédében arra kérte az ukránokat, hogy továbbra is álljanak ellen az oroszoknak. Kiemelte az eddigi hősies védekezést, és közölte, hogy nem adják át Ukrajnát a támadóknak - írja a Telex.

VIDEÓ: Az ukrán elnök üzenete

Beszédében megemlített mindenkit, a mentőket, a tűzoltókat, a tanárokat és a mérnököket is. Azt üzente nekik:

"Most vagytok a lelkesedésetek csúcsán, a lehetőségeitek maximumán. Emberek milliói, akik eggyé váltak – a lélek szupererejévé. Mi mind ellenálltunk a nyomásnak, és mi mind együtt fogjuk újjáépíteni az országunkat."

Beszélt arról is, hogy az önbizalmuk nem csak egy szó, nem csak egy hit: "ez a mi valóságunk, amit a népünk energiája tölt meg minden nap, az ellenállásunkkal, a tüntetéseinkkel. A herszoni Szabadság tér jelenti ma Ukrajna egészét, és Konotop, ahol a tüntetők üvöltve küldik el a megszállókat" - mondta.

Kitért arra is, milyen fontos az ellenállás:

"Különleges hősiesség tüntetni akkor, amikor a városodat megszállják – ha csak időlegesen is.

Amikor nincs fegyvered, és cserébe golyókat kapsz – de te nem futsz el. Amikor nincsen sem védőfelszerelésed, sem fegyvered, de nem mozdulsz el. Ezért időleges csak ez a megszállás. Ez mind csak egy kreálmány. A mi népünk, a mi ukránjaink nem adják meg magukat. Nem adják fel. Nem hagyják abba az ellenállást."

Felidézte:

"Kiabálnak a megszállók felé: »Húzzatok haza, oda, ahova a hadihajótok!« Elvitetik őket a területünkről, elállják az útjukat.

Minden egyes földdarab, amit megvédünk a megszállóktól, ahol meggyalázzuk a megszállókat, egy lépés előre, az egész államunk győzelme felé. Ez egy esély az életre.

Arra kérte az ukránokat, hogy továbbra is álljanak ellen a támadó orosz csapatoknak. Azt kérte, hogy mindenhol, ahol az ellenség megszállt egy várost, ott indítsanak offenzívát:

"Ki kell mennetek az utcára! Harcolnotok kell! Minden alkalommal, amikor lehetőség van rá, akár Herszonban, akár Bergyanszkban, akár Melitopolban, akár Konotopban. Ki kell mennetek, és ki kell űznötök a gonoszt a városainkból. Meg kell akadályozni, hogy új »népköztársaságok« alakuljanak ott, ahol elképzelhetetlen a normális élet. Ahol csak a szolgaság van, csak a térdepeltetés."

A szeparatisták irányítása alatt álló kelet-ukrajnai területeken élőknek is üzent:

"Donbasz! Emlékezz, mit mondtak rólad: senki nem kényszerítheti térdre a Donbaszt! Senki nem lesz képes rá!

Mindenki ismeri ezeket a mondatokat Donyeckben és Luhanszkban, ismételték is ezeket régen. És mi van most? Donbasz, eljött az idő! Mindenkit felszólítunk az ideiglenesen megszállt területeken, aki meghall minket, akinek az emlékeit még nem törölte ki a propaganda, akinek a szemeit még nem fedi el a félelem, akinek a lelkét még nem csonkította meg a cinizmus – harcoljatok a jogaitokért! A szabadságotokért! Ukrajnáért! Herszonnal, Bergyanszkkal, Kijevvel és az összes ukrán várossal együtt, ahol megbecsülik az életet, és nem félnek semmitől"

- üzente. Elmondta, hogy hazugság az az orosz tévében hangoztatott hír, hogy Ukrajna gyűlöli őket:

"Az orosz tévé hazugjai erről beszélnek naphosszat – hazugok, hiszen az a munkájuk, hogy hazudjanak napról napra. De nem kell, hogy ez legyen a sorsotok – csak nézzétek meg, mi történt Donyeckkel nyolc év háború után, és Harkivval nyolc nap háború után".

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az ukrán városokat az oroszok bombázzák:

"Azt mondták nektek, mi romboltuk le a saját városainkat. Nézzetek Harkivra. Nézzetek Csernihivre.

Nézzetek az ötszáz kilós bombákra, amelyeket ukránok házaira dobtak le. Minket ölnek. Gyerekeket ölnek. Nézzetek a lerombolt iskolákra, a felrobbantott óvodákra, az omladozó harkivi székesegyházra. Nézzétek, mit tett Oroszország – a saját szemetek láttára"

- mondta Zelenszkij, majd hozzátette: védjék meg magukat a Kelet-Ukrajnában élők is, mert különben velük is az fog történni, ami Harkivban.

"Ukrajna nem lő a saját embereire, nem robbant fel lakónegyedeket, és minden donbaszi a mi emberünk volt, és az is lesz. A mi ukrán állampolgárunk"

- zárta a beszédét az ukrán elnök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott
„Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

Link másolása

Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

Link másolása

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

„ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot
Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Link másolása

Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

– nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

„Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

– fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gyurcsány Orbánról: „Micsoda szörnyűség ez az ember”, Orbán az ellenzékről: Soros!
Dübörög a politikai kommunikáció, ki tudja, hol áll meg...

Link másolása

Magvas gondolatokkal jelentkezett szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Orbán pénteki rádióinterjújának egy részletét posztolta, drámai videó kíséretében. Ebben arról beszél: „Nem csak a politikával foglalkozók számára, hanem szerintem minden ember számára feltűnt már az a jelenség, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben különösképpen, folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”.

Szerinte az ellenzék háború- és szankciópárti, ami rosszat tesz a hazának. Az ellenzéki pártokkülföldi támogatására utalva azt mondta, most legalább már tudjuk, hogy a baloldali pártok azért ilyenek, mert ezért fizetik őket.

Orbán Viktor arra még kíváncsi, hogy pontosan kiktől érkezett a pénz, de abban biztos, hogy Soros Györgynek köze van ehhez – akit egyébként „derék honfitársunknak” nevez.

Ugyanígy facebookozással töltötte a szombat délelőttjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Ő Orbán Viktor minapi szavaira reagált. Mint Rod Dreher amerikai konzervatív újságíró cikkéből kiderült, a miniszterelnök egy médiakonferencián arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon „egyértelmű nem”-mel felelt, bár hozzátette, hogy gazdaságilag nincs más választása.

Gyurcsány úgy fogalmaz:

„Magyarország vagy európai marad vagy meghal – hisszük mi.”

Orbánról azt mondja: „Micsoda szörnyűség ez az ember. Mi meg nem szeretnénk, hogy ez a politikai, történelmi kalandor, egyébiránt bűnöző vezesse hazánkat. Ádáz ellenfele vagyunk. Mostantól inkább, mint bármikor.”

Ezután politikai iránytűt is megfogalmaz követőinek: „A hazafiak ma európaiak és ellenzékben vannak. Az ellenzék ezzel a rongy világgal, amit a kormányfő képvisel, szemben áll. Nincs középút. Vele vagy a hazafiakkal. Mi vagyunk az ellenzék.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: