News here
hirdetés

HÍREK

Zaklatási ügy miatt mentették fel a Debreceni Egyetem kitüntetett dékánját

A 2020 áprilisában leváltott vezető menesztését eddig nem indokolták, most kiderült: „megengedhetetlenül közeledett” egy kolléganője felé.

Link másolása

hirdetés

2020 áprilisában váratlanul Bálint Péter dékán vezetői megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) éléről. A volt vezető 2015 óta állt a kar élén, ám menesztésének okáról akkor nem adtak részletesebb információt - írja a 24.hu.

Az új vezető, Móré Marianna megbízatása december 31-ig szólt, de július 1-jével már Gortka-Rákó Erzsébet főiskolai tanár váltotta a kar élén.

A 24.hu több forrásból úgy értesült: Bálint hivatalosan nem indokolt távozása mögött egy zaklatási ügy állhat, miután a menesztett dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen. Elmondása szerint Bálint ellen zaklatási vád miatt indítottak etikai eljárást, és a procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult.

Ezt az intézmény etikai bizottságának egyik tagja erősítette meg a lapnak. Mint írják, egy női oktató jelentette, hogy a dékán „megengedhetetlenül közeledett hozzá.” Bálint Péter az eljárás során ezt nem ismerte el, állítása szerint „stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó” volt - tudta meg a portál. A karról ketten ismerték el, hogy tudnak az ügyről, de konkrét részletekről egyikük sem beszélt.

A 2012-ben József Attila-díjjal kitüntetett, 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazott Bálint Péter mesekutató-író, számos könyv szerkesztője és szerzője, 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Videó: megjelentek Ukrajnában a városi harcra kifejlesztett félelmetes orosz BMPT Terminátorok
A feladata az lenne, hogy a városokban az orosz harckocsikat kísérje, és a gyalogsági támadások elhárítását segítse.

Link másolása

hirdetés
Először filmeztek le Ukrajnában orosz BMPT „Terminátor” páncélos katonai járműveket

- írja a Portfolio.

A kifejezetten városi hadviselésre fejlesztett harci járműveket Szeverodonyeck térségében videózták le.

A lap megjegyzi, hogy nagy kérdés, miért nem vetették be eddig ezeket a harci járműveket, mikor az oroszok elsősorban városokat támadtak. Szakértők szerint elképzelhető, hogy sokkal kevesebb van ezekből az eszközökből, mint ahogy azt korábban feltételezték.

A most feltöltött felvételt egy lakóházból készíthették, és azt látni rajta, hogy több orosz BMPT halad az úton.

A BMPT „Terminátor” harcjárművet kifejezetten városi hadviselésre fejlesztették az első csecsen háború súlyos páncélosveszteségei után. Egy T-72-es alvázra szerelték és fő fegyverzete két 30 milliméteres 2A42 gépágyú és 4 Ataka páncéltörő rakétaindító, de van rajta két sorozat-gránátvető és egy PKM-géppuska is. Az erős páncélvédettségű harckocsiban legénység nincs a toronyban, mind az 5 tagja a páncéltestben helyezkedik el.

hirdetés
A feladata az lenne, hogy a városokban az orosz harckocsikat kísérje, és a gyalogsági támadások elhárítását segítse.

Ideális esetben két BMPT kísér egy harckocsit - teszi hozzá a lap.

VIDEÓ: A harci eszközről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Lemerevedtem, hogy ilyen létezik” – négy évvel későbbre kapott időpontot rehabilitációra a szívműtött beteg
A rehabilitációt megtépázta a covid miatti átszervezés, az osztályok átalakítása, a dolgozók átcsoportosítása. Sokkal nehezebben áll vissza a rendszer, mint ahogy azt gondolták - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Link másolása

hirdetés
Négy évet kell várnia, hogy rehabilitációra mehessen, pedig évente kellene járnia a szakorvosi javaslat szerint

– mondta el egy szívműtött beteg az RTL Híradónak.

A 47 éves Fehérvári Renátót 2019-ben operálták Zalaegerszegen, műszívbillentyűt kapott egy rendellenesség miatt. Ezt követően pár hetet a balatonfüredi Állami szívkórházban volt rehabilitáción. De a koronavírus-járvány miatt leálltak a kezelések. Mikor újra lehetett időpontot kérni, négy évvel későbbra adtak neki.

Szakorvosi ajánlása szerint azonban évente kellene neki a terápia.

"Kihűltem, megmondom őszintén kihűltem és lemerevedtem, hogy ilyen létezik"

– mondta a férfi. Félti az egészségét, és aggasztja, hogy nem tud fizikai munkát végezni.

"Ezzel nem tudunk mit tenni, most forduljak a minisztériumhoz? Nem tudom. Megmondom őszintén sakkmatt helyzetben vagyok, mert nem tudom, hogy mit csináljak" – mesélte kétségbeesetten a férfi.

hirdetés

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a probléma általános, a covid miatt a rehabilitációk rendszerét megtépázta a sorozatos átszervezés.

"Az elmúlt kettő esztendőben a rehabilitáció világát nagyon megtépázta ez a sorozatos átszervezés. hiszen a covid ellátás érdekében kellett az osztályokat átalakítani átköltöztetni illetve az ott dolgozó munkavállalókat átcsoportosítani, sokkal nehezebben áll vissza a rendszer, mint ahogy azt gondoltuk"

– mondta Balogh Zoltán.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: Foszforbombákkal szórhatták meg az Azovsztalt az oroszok
A felvételen látható, hogy a hatalmas üzemet valóságos rakétaáradat érte.

Link másolása

hirdetés
Foszforbombákkal szórhatták meg Mariupolt az oroszok

- állítja egy Twitteren közzétett videó.

A felvételen Mariupol látható, ahol az ukránok továbbra is kitartanak az Azovsztal acélgyár bunkereiben - írja a hvg.hu.

A hatalmas üzemet valóságos rakétaesővel támadták, miközben a bent rekedt civileket még a nap folyamán is igyekeztek evakuálni.

Azt, hogy valóban foszforbombával támadták a várost, még nem erősítették meg.

VIDEÓ: A támadásról

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hidegfront söpri el a nyári időt kedden, 10 fokos lehűlés jöhet
Szerda délután már több lesz a napsütés, de a 30 fokos meleg még nem tér vissza.

Link másolása

hirdetés

Kedden zivataros, szeles idővel vonul át a hidegfront, 10 fokos lehűlés jöhet - írja az Időkép.

Hétfőn még kitart a nyárias meleg, az ország legnagyobb részén napos idő lesz jellemző. Kevés zápor az Alpokalján alakulhat ki, de napsütésből itt sem lesz hiány. A legmelegebb órákban 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden zivataros, szeles idővel vonul át a hidegfront, 10 fokos lehűlés jöhet.

A szél a Dunántúlon már délelőtt feltámad, többfelé indítják záporok a napot. A légkör energiája délutánra nő meg a hevesebb zivatarok kialakulásához, melyek az ország bármely részén kipattanhatnak (az északnyugati tájakon kisebb, máshol nagyobb eséllyel). Ekkorra a szél is nagy területen megerősödik, nyugaton és zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A lehűlést a csapadék hozza meg, így azon tájakon, melyeket kikerülnek, vagy később érnek el a záporok, zivatarok, még 25-30 fokos melegre kell számítani.

Szerdán délelőtt még lehet kevés zápor, délután viszont ragyogó napos idő ígérkezik. A hidegfront átvonultával a hőmérséklet visszavált tavaszira, a legmelegebb órákban 18-22 fokot mérhetünk. 20 fok alatt északkeleten maradnak a csúcsértékek. Az északias szél még erős, keleten többfelé viharos lehet.

Csütörtökön marad a napos idő, csillapodik a szél, és pár fokkal emelkednek a maximumok.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: