HÍREK
A Rovatból

Von Der Leyen szerint teljesen elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása

Az Európai Bizottság elnöke alapos vizsgálatot tervez, hogy kiderüljön, igazak-e a sajtóban megjelent hírek.

Link másolása

"Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan" – mondta az Európai Bizottság elnöke, majd a szóvivője is a magyar megfigyelési botrányról.

Hozzátették: a Bizottság alapos vizsgálódást tervez, hogy meggyőződjön róla, igazak-e a nemzetközi sajtóban vasárnap este megjelent hírek. Mint ismert, a magyar kormány többek között újságírók és ellenzéki kötődésű vállalkozók telefonjait is feltörhette egy izraeli kémszoftver segítésével.

Von Der Leyent egy más témában meghirdetett prágai sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.

Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás

– fogalmazott. Az angol nyelvű nyilatkozatot ITT lehet megnézni.

Christian Wigand bizottsági szóvivő pedig Brüsszelben azt tette hozzá a fentiekhez: az EU-ban alapvető elvárás, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak, a tagállamok titkosszolgálatai pedig betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat.

A szóvivő időt kért arra, hogy a Bizottság eldönthesse, lép-e az ügyben, ha pedig igen, pontosan mit fog tenni. Elmondása szerint egyelőre csak annyi információjuk van, ami a nemzetközi sajtóban megjelent.

Forrás: 444.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Somogyi Zoltán: Magyar Péter változtatott az eddigi stratégiáján, és nagyon komoly kockázatot vállalt
Szerinte az EP-választással nem vállalt olyan sokat a Tisza Párt politikusa, de abban, hogy önkormányzati helyekért indulnak, sokféle csapdahelyzetbe kerülhetnek.

Link másolása

Somogyi Zoltán politikai elemző szerint Magyar Péter taktikát váltott azzal, hogy a kampány közepén döntött úgy: részt vesz az önkormányzati választásokon is. Szerinte olyan hangulat állt elő, ami elragadta magával a politikust és a Tisza Pártot – fejtette ki a Népszavának.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter első három polgármester-jelöltjét olyan kerületekben (a VII.-ben, a XI.-ben és a XVIII.-ban) mutatta be, ahol jelenleg ellenzéki (DK-s) városvezetők irányítanak, ami miatt vitába került Dobrev Klárával, a párt vezető politikusával is.

Pénteken aztán bejelentette, hogy azonos számű jelöltet indítanak ellenzéki és fideszes vezetésű kerületekben is, igaz, mindeközben a Színes Erzsébetváros jelöltje, Lajos Béla közölte: mégsem a Tisza Párt színeiben indul a VII. kerületben.

Somogyi Zoltán szerint egyelőre csak annyit lehet biztosan állítani, hogy Magyar Péter eltér attól a stratégiától, amit eddig követett, és ami láthatóan jól működött. A NER-ből év elején kiszálló politikus eddig egyenlő távolságot igyekezett tartani Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől is, akikhez képest alternatívát igyekezett nyújtani. Azokat a választókat szólította meg, akiknek elegük van nemcsak a Fideszből, hanem abból az ellenzékből is, amely – a közvélemény egy része szerint – alkalmazkodott a kormányzati kívánalmakhoz.

Somogyi szerint ehhez a taktikához ideális volt az EP-választás, amivel egy „bent is vagyok, kint is vagyok” állapottal tudott belépni a politikai színtérre.

„Azzal, hogy elindul az önkormányzati választásokon, Magyar Péter feladja az eddig követett stratégiát”

– jelentette ki a politikai elemző.

Ezzel már nem tudja fenntartani azt a látszatot, hogy a jelenlegi pártstruktúra felett áll. „Ha túlságosan elmérgesedik a viszony a DK-val, akkor az szavazatveszteséget is okozhat Magyar Péter pártjának” – tette hozzá Somogyi. Szerinte az önkormányzatokban viszont napi szinten kell döntéseket hozni, a Tisza Párt politikusai nem kerülhetik el, hogy egy-egy adott ügyben együttműködjenek akár a Fidesszel, akár az ellenzéki pártokkal.

Hozzátette: Magyar Péternek felelősséget kell majd vállalnia azokért a politikusokért is, akik a Tisza Párt színeiben kerülnek be adott esetben önkormányzati testületekbe. A politikai elemző nem állítja, hogy az önkormányzati indulás feltétlenül rossz ötlet volt a pártvezető részéről, „de azt igen, hogy nagyon komoly kockázatokkal jár számára.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Nyilvánosságra került a mentők jelentése arról, amikor Varga Judit kihívta őket Magyar Péterhez
Az eset P1-es, vagyis az életet veszélyeztető szintű volt. A jelentésben az is szerepel, hogy mire megérkeztek, Magyar Péter ismeretlen helyre távozott.

Link másolása

A Bors Online hozta nyilvánosságra azt a jegyzőkönyvet, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) írt tavaly. A bulvárlap szerint Varga Judit ex-igazságügyi miniszter igazat mondott a Hajdú Péternek adott interjújában, ahol arról beszélt, volt férje, Magyar Péter rá akart ijeszteni, és eljátszotta, hogy öngyilkos lett és gyógyszermérgezést szimulált.

„Amikor megtaláltam, ott volt mellette egy levél Xanax és már csak egy darab volt benne a tízes levélen. Nem tudtam, hogy most egyet vett be, vagy kilencet, vagy nyolcat. Nem kockáztathattam nyilván, ez alapvető emberi kötelesség. Úgyhogy fogtam, felhívtam a mentőket”

– mesélte Varga a Frizbi műsorvezetőjének.

A lap szerint Magyar Péter és Varga Judit lakására mérgezési tünetek miatt riasztották a rohammentőket. Ám amikor Varga Judit letette a telefont Magyar, azaz „a beteg” ismeretlen helyre távozott, ezért nem tudták ellátni.

Nem először fordult elő, hogy a Varga Judit és Magyar Péter házasságával kapcsolatban jegyzőkönyv került ki a hivatalos szervektől. A kettejük veszekedéséről szóló rendőri jelentésről először a Hvg.hu írt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Zivatar, heves széllökések, jégeső: mutatjuk, hol csaphatnak le hamarosan
A katasztrófavédelem közlése szerint elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki heves zivatarok veszélye és katasztrófát okozó széllökések miatt a HungaroMet.

Link másolása

Heves zivatarok veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki HungaroMet – közölte a katasztrófavédelem. Közleményükben azt írták, hogy az érintett területeken jégeső is előfordulhat, de heves széllökésekre is lehet számítani.

„[Szombat] délután, este az ország nyugati felén és a déli határ közelében egy-egy helyi zivatar kialakulhat. Holnap délutántól elsősorban a Dunától keletre fordulhatnak elő elszórtan zivatarok, de néhány zivatar az északnyugati határ közelében is lehet. A zivatarokat átmeneti viharos (körülbelül 60-70 km/h) széllökés és kisméretű jég kísérheti”

– számol be róla a meteorológiai oldal.

A riasztások által érintett területeket a met.hu állandóan frissülő térképein lehet monitorozni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor Nyíregyházán kampányolt, „Ferihez” is volt egy kérése
A miniszterelnök „rábeszélte” az eddigi polgármestert, hogy induljon újra a városvezetésért, amit ő már márciusban bejelentett.

Link másolása

Nyíregyházán folytatta kampánykörútját a miniszterelnök – derül ki Facebook-oldaláról. Orbán Viktor két okból ment el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyére.

„Ma két okból jöttem el önök közé, túl azon, hogy mindig örömmel jövök. Az első, hogy rábeszéljük Ferit, hogy még az életéből adjon további öt évet ennek a városnak”

– fogalmazott a kormányfő Kovács Ferenc jelenlegi polgármesterre utalva.

Majd hozzátette: „A második ok, amiért eljöttem önökhöz, az az európai parlamenti választás. Ha nem hozzuk tűzbe az embereket az európai választás szempontjából is, akkor bajba kerülhetünk”.

Nyíregyházán is elismételte: a tét az, hogy „háborús bizottság és háborús többségű parlament alakul-e Brüsszelben”. Kovács Ferenc egyébként már márciusban bejelentette, hogy ismét elindult a polgármesteri székért.


Link másolása
KÖVESS MINKET: