HÍREK
A Rovatból

Vitézy Dávid újraszámlálást követel, ha lesz, a vizsgálat július közepéig biztosan eltart

Ha csakugyan lesz újraszámlálás. Idő van rá, az új főpolgármester csak októberben lép hivatalba.


Vitézy Dávid, a Fidesz és az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, szerint rengeteg jogsértés történt az önkormányzati választások során. „Újpesten és Erzsébetvárosban például rosszul húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét. A csütörtöki határidőig komplex fellebbezést fogunk bemutatni a Nemzeti Választási Bizottságnak” – mondta a Népszavának. Vitézy úgy véli, hogy egyértelműen újraszámlálásra van szükség, mivel „számos bizonyítékuk van arra, hogy ez elkerülhetetlen”.

A választás éjjelén Vitézy már kétségeinek adott hangot, mivel 324 szavazattal maradt el a jelenlegi ellenzéki főpolgármestertől, Karácsony Gergelytől, miközben 24 592 érvénytelen szavazólapot találtak.

„Sem nekem, sem Karácsony Gergelynek nincs meggyőző fölénye, éppen ezért időközi köztes eredménynek neveztem a kihirdetett számokat”

– nyilatkozta.

A Fővárosi Választási Bizottság hétfőn késő este kihirdette, hogy a választás eredményes volt, és Karácsony Gergely lett a főpolgármester. A hivatalos jegyzőkönyvben szereplő szavazatszámok szerint 324 voks a különbség a két jelölt között.

Többeknek szemet szúrt, hogy a jegyzőkönyvet ketten nem írták alá, egyikük pedig éppen a választási bizottság elnökhelyettese, Tarlós István egykori tanácsadója, Szegvári Péter.

A Népszava információi szerint egyikük sem jelent meg a határozatról döntő ülésen.

Karácsony Gergely szerint a lényeg, hogy győzött. „Soha még nem kapott ennyi voksot főpolgármester-jelölt egy választáson, mint most én” – mondta a Telexnek adott interjúban. Bár nem tagadta a kis különbséget, szerinte ez a hivatalos végeredmény, és az újraszámlálás se fog ezen változtatni. Ahogy fogalmazott, a fővárosi szavazatszámlálás sajátossága, hogy a külső kerületekből jönnek először az eredmények, és csak utána a belső városrészekből. Most Zugló és Erzsébetváros maradt a számlálás végére, ahol „nagyot nyert”.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Karácsony által említett két kerületben összesen 4676 szavazattal kapott többet, mint Vitézy. Ugyanakkor a Vitézy által említett két kerületben (IV. és VII.) összesen 758 érvénytelen szavazatot találtak.

A választási eredmény megtámadása bonyolult procedúra. A fővárosi eredményt megállapító döntés ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) nyújtható be fellebbezés a döntés meghozatalától számított 3 napon belül. Eddig ilyen kérelem nem érkezett. Az NVB-nek újraszámlálás esetén 6 napja van a kérelem elbírálására.

Minden határidő betartásával is legkorábban valamikor július közepén hirdethet végleges győztest a választási bizottság.

„A szavazatok teljes körű újraszámolására eddig igen kevés példa akadt. Ha valamilyen rendszerszintű visszásságra derülne fény – amit persze bizonyítani kell –, egész Budapestre kiterjedően is elrendelhető az újraszámlálás” – magyarázta Magyar György ügyvéd. Hozzátette, hogy a szavazás megismételtetését szinte kizártnak tartja, de ha mégis, akkor annak idejét az erről szóló bírósági döntés kihirdetését követő 30 napon belüli időpontra kell kitűzni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter elárulta, ki lett rajta kívül a Tisza Párt másik alelnöke
Kiderült az igazság. Ő lesz a párt másik alelnöke. A Tildát alakító színésznő élettársa.


Radnai Márk. Vele fotózkodott egy hajón, a parlamenttel szemben Budapesten.

Radnai Márkról itt lehet bővebben olvasni.

Az életrajzából kiderül, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, ahol 2012-ben végzett Máté Gábor osztályában színművész szakon.

2016-ban megfenyegette Koltai Tamás kritikust, ami akkor nagy sajtóvisszhangot kapott. 2018-ban a Korhatáros szerelem második évadát rendezte, majd a Drága örökösök főrendezője lett, amit naponta több mint egymillió ember nézett a televízióban.

A Barátok közt sorozat Tildáját alakító Erdélyi Tímea élettársa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Pócs János a kisfiút felrúgó karateedzőről: Volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek
A politikus szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.


A fideszes Pócs János, Jászberény országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki kalandparkban kisfiút felrúgó karateedző tette „védhetetlen”, de szerinte „egy gyenge pillanat” volt csupán, ami bárkivel megeshet.

Pócs szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.

Pócs az ATV videójában 1:43-tól hallható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A felrúgott kisfiú édesanyja reagált a bántalmazó karateedző állításaira
Szeretné, ha A. Tibor valóban személyesen kérne bocsánatot kisfiától, ugyanakkor ezután már nem szeretné ilyen ember közelébe engedni a gyerekét, akiben mély nyomott hagyott az eset – inkább pszichológus segítségét kérik.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. július 20.Tóthné Nagy Judit, a szolnoki kalandparkban bántalmazott kisfiú édesanyja az RTL Híradónak reagált a gyerekét felrúgó karateedző szombati nyilatkozatára.

Mint arról korábban írtunk, az edző az ATV-nek nyilatkozott az esetről, és azt mondta, hogy mindenkitől szeretne bocsánatot kérni.

Az anya szeretné, ha A. Tibor személyesen kérne bocsánatot a kisfiútól, ahogy arra az edző ígéretet is tett.

„Engedni fogom, mert szeretném, hogy Rolinak mondja meg, hogy ő semmi rosszat nem csinált, és ezt nem érdemelte”

– mondta az édesanya.

Itt az interjú az édesanyával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Nem kapott elég szavazatot, ezért a leváltott fideszes polgármester szerint Lázár János nem ad majd pénzt a régóta várt útfelújításra
Kreisz László 18 év után távozik Taksony polgármesteri székéből, a település havilapjában pedig elmondta, szerinte ez milyen következményekkel jár majd.


A fideszes Kreisz László 18 évig volt Taksony polgármestere, de a független Zsolnai Pál 66 százalékos szavazati arányban megnyerte az idei választást. A leköszönő Kreisz szerint az 510-es főút régóta húzódó felújítása meghiúsul, mert nem kormánypárti polgármestert választott a település - írja a Telex.

Kreisz a Taksonyi hírharang című havilapban gratulált az új polgármesternek, egyúttal pedig sajnálkozott, amiért nem volt elég szavazó, aki rá és „a 18 esztendeje megkezdett lokálpatrióta alkotó szolgálatára” voksolt volna. Utalt rá, hogy szerinte ennek negatív következményei lesznek az 510-es főút felújítására nézve:

„Lázár János építési és közlekedési miniszter [korábbi] látogatása során világossá tette, hogy csak akkor tudja támogatni Taksonyt ebben a beruházásban, ha a falu egésze is fontosnak tartja azt.

Taksony lakossága azonban úgy döntött, hogy nem kívánja ezt a beruházást olyan áron, hogy cserébe kormánypárti polgármestert kelljen választania.

(...) A választás eredménye a főútberuházás célegyenesében arra enged következtetni, hogy a választópolgárok a »fürdővízzel együtt mindent kiöntöttek«” - fogalmazott a leköszönő polgármester a település havilapjában.

Hozzátette, az elmúlt években komoly kihívást jelentett az 510-es út taksonyi szakaszának rekonstrukciója, amely „a mai áron számolva csaknem 3 milliárd forintos beruházás”, és Kreisz szerint erre nem lesz pénze egyedül a helyi önkormányzatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk