News here
hirdetés

HÍREK

Videón a Wagner zsoldosok főhadiszállásának romjai, a vezetőjük túlélte az ukrán támadást

Legalább 100 orosz zsoldos meghalt az ukrán média szerint.

Link másolása

hirdetés

Több, egymástól független hírforrás is arról számolt be, hogy az ukrán csapatok súlyos csapást mértek a Wagner-csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában, a luhanszki Popasznától nem messze, Szeverodonyecktől délre.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban kijelentette, hogy

a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra.

További részletekbe nem bocsátkozott, hanem azt javasolta, hogy várják meg az ukrán vezérkar hivatalos közlését. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy orosz Telegram-csatornák vasárnap adtak hírt a popasznai Wagner-támaszpont elleni ukrán támadásról.

VIDEÓ: A támadás után

Az orosz főhadiszállás olyan területen található, amelyet az oroszok már teljesen ellenőrzésük alatt tartanak.

Az ukrajnai főhadiszállást egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítaniuk az ukránoknak. Az Ukrajinszka Pravda ukrán napilap szerint a Kreml-barát újságíró augusztus 8-án egy Telegram-posztban buktatta le a Wagner főhadiszállás helyét, mikor fotókat közölt az ottani látogatásáról. Bár a posztját később törölték, de a másolatai a közösségi médiában megmaradtak.

Elterjedt a hír, hogy a csoport vezetője, Prigozsin is az áldozatok között van, de ezt még nem erősítették meg.

A vezetőjük:

A Wagner-csoport az orosz elnök nem hivatalos félkatonai szervezete. A katonai tevékenysége mellett például Afrikában maffiaszerűen terjeszkedik, és súlyos pénzügyi operációkat is folytat - írja a BBC. Ezen kívül jelentős aranykészleteket is felügyelnek és segítik finanszírozni az ukrajnai harcokat is.

Szolgáltak már Donbászban, Szíriában, Líbiában és Közép-Afrikában is. Maliban például tavaly többször érte őket a vád, hogy civilekkel kegyetlenkedtek. De többször összekapcsolták őket háborús bűnök elkövetésével is.

A csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz kötik a nyugati hírszerzők. „Putyin séfjének” becézik, mert vendéglátóipari vállalkozása már régóta segíti az orosz elnököt és a fegyveres erőit. A Kreml azonban nem ismeri el a Wagner-csoport létezését.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán Viktornak üzent Al Di Meola: „Ne gazdagítsd az ördögöt, Putyint!“
A világhírű zenész gyakran lép fel Magyarországon, többek között a kormánnyal szimpatizáló Mándoki László koncertjein.

Link másolása

hirdetés

Gyakori vendége Magyarországnak Al Di Meola világhírű fúziósdzsessz-zenész – többek között fellépett legutóbb Mándoki László vihar miatt lefújt Dísz téri koncertjén is.

Aki követte a zenész közösségi médiás aktivitását, eddig is tudhatta, hogy gyakran szólal meg politikai, közéleti ügyekben is, gyakoriak Donald Trump-ellenes posztjai és kommentjei. Most azonban az európai, és közvetlenül a magyar politikához is hozzászólt – szúrta ki a 444.

Di Meola Orbán Viktor posztja alatt kommentelt, és a magyar kormány szerinte Putyint támogató politikáját bírálta.

Először Gál Kinga fideszes EP-képviselő békepárti kommentjére írta válaszul a következőt: „Ha a béke pártján állnak, kérje meg Orbánt, hogy NE TÁMOGASSA PUTYINT!”

Később egy hosszabb megjegyzést is írt, amelyben próbálja jobb belátásra bírni a magyar kormányfőt, többek között jelezve, hogy más országok is le tudnak válni az orosz energiahordozókról.

„De Viktor, te támogatod Oroszországot azzal, hogy az ő gázukat és olajukat veszed! Ha más országok le tudtak róla válni, nektek is sikerülhet!

hirdetés
Ne gazdagítsd az ördögöt, Putyint!”

– írja többek között a zenész, hozzátéve, hogy mindannyiunknak teljes mellszéleséggel ki kellene állnia Ukrajna mellett a hazájukat védő harcban.

Korábban Orbán Viktor büszkén posztolt egy lemezt, amit maga Al Di Meola dedikált neki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Negyedik helyen is szivárog az Északi Áramlat gázvezeték
A legújabb helyet a svéd parti őrség fedezte fel.

Link másolása

hirdetés

Egy újabb, negyedik ponton is szivárog a gáz az Északi Áramlat vezetékből – ezt közölte a svéd parti őrség a Svenska Dagbladet svéd napilappal.

„A negyedik helyszínt azt követően fedezték fel, hogy az Oroszországot és Németországot összekötő vezetékpár hétfőn három helyen megrongálódott”

– írja a lap.

A szivárgási pontok közül kettő a svéd, kettő pedig a dán kizárólagos gazdasági övezet területén van – közölte a hvg.hu.

Korábban mi is írtunk róla, hogy dán és svéd földrengéskutatók is jelentették, hogy erős lökéshullámokat érzékeltek az Északi Áramlat vezetékeinél észlelt gázszivárgások környékén. A svéd szeizmológiai központ munkatársa akkor azt nyilatkozta, kétség nem fér hozzá, hogy robbanások történtek.

hirdetés

Az esetről nemrég Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Újabb történelmi mélyponton a forint és nem biztos, hogy nem romlik tovább a helyzet
A gyenge a forinthoz többek között a dollár szárnyalása és az uniós forrásokkal kapcsolatos sikertelen tárgyalások vezettek.

Link másolása

hirdetés

Történelmi mélypontra zuhant a forint csütörtök délelőtt.

Az eddig mélypont 416,7 forint volt július 6-án, most azonban már 418 forint felett jár az euró árfolyama.

Az sem kizárt, hogy a mai napon az euró árfolyama elérheti a 419 forintot.

A Portfolio.hu szerint a gyengülés egyik oka, hogy az MNB kedden váratlanul leállította kamatemelési ciklusát. A piac a jelenleginél magasabb kamatpályát várt korábban, így ez egyértelműen negatív hír, ráadásul az meghirdetett leállítás kiszámíthatóbb környezet jelent a forintot shortolni akaró spekulánsoknak.

A portál hozzáteszi, hogy a fokozódó amerikai kamatvárakozások mellett a dollár szárnyalása megfékezhetetlen.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról a kormány igyekszik pozitívan nyilatkozni, de nem látszik komoly áttörés.

Továbbá az infláció sem csillapodik, ami szintén a forint ismételt gyengülésének oka.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Két hónapig gáz nélkül maradhat egy zuglói társasház, amit az MVM levágott a hálózatról
Nem tudták visszakötni őket a rendszerbe, mert probléma technikai probléma történt.

Link másolása

hirdetés

Akár két hónapra gáz nélkül maradhat egy zuglói társasház, pedig csak néhány óra kimaradásra számítottak egy felújítás miatt.

Az MVM levágta őket a hálózatról, majd ekkor derült ki, hogy vissza már nem tudják kötni őket, mert probléma van a rendszerrel.

„[Úgy volt, hogy] az új csőre rákötik a házat és mindenki megy tovább. Délben derült ki, hogy ez nem történik meg, azóta sincs gázunk. Az MVM azt mondja, azért, mert nem tömített a gázvezetékrendszer” – mondta el a házban lakó Szabó M. István, aki arról is beszélt, rutinmunkának indult az eset. Az RTL Híradó a helyszínen járt, akkor 15 fok volt az épületben.

Szőcs Andrásék 11 hónapos kislányukkal maradtak fűtés nélkül.

„Hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy akár két hónapig is fűtés és melegvíz nélkül maradhatunk. Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy a lakásban ne legyen meleg”

– nyilatkozták a Híradónak.

„Semmilyen szivárgás nem volt sehol. Erről jegyzőkönyv készült. Nem is értjük, hogyan nyilvánították most hirtelen életveszélyessé a hálózatot. Azt akarják, hogy az egészet felújítsuk” – mondta el a ház közös képviselője, Gyarmati Stefánia. „Érdekes módon amikor egy ilyen elzárás történik, rögtön megtalálnak minket vállalkozók az ajánlattal, hogy ők azonnal tudnak jönni, azonnal felmérnek és nagyon, nagyon jó ajánlatot tudnak adni” – tette hozzá.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja a fűtés nélkül maradt társasházról


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: