News here

HÍREK

Videó: Hatalmas lángokkal égett a harkivi egyetem épülete, miután az oroszok telibe találták a rendőrkapitányság helyett

A polgármester elmondta, hogy a város északkeleti és északi részét érte támadás.

Link másolása

Kigyulladt a harkivi egyetem épülete, miután rakétatámadás érte. A cél a szemközti rendőrkapitányság lehetett, de a rakéta végül az intézmény épületét találta el.

Az egyetemet még 1804-ben alapították az orosz birodalomban.

Legalább 21 ember meghalt és 112-en megsebesültek Ukrajna második legnépesebb városának a bombázásában – közölte a város polgármestere.

Éjjel az ukrán védelmi állások „folyamatosan ellenséges tűz alatt álltak” – közölte Oleh Szinehubov Facebook-oldalán ma reggel.

A polgármester elmondta, hogy a város északkeleti és északi részét érte támadás.

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkiv városában, és megtámadták a város egyik katonai kórházát – közölte az Ukrán Független Információs Ügynökség ukrán katonai vezetők.

A BBC szerint az ukrán hadsereg hivatalosan is megerősítette az erről szóló híreket, de maga a polgármester is beszámolt erről.

A támadás kezdetén Harkivban és a környező régióban megszólaltak a légiriadó szirénák. Harkiv az egyik központi helyszíne az Ukrajna elleni orosz inváziónak.

Kedden rakétát lőttek ki a város önkormányzati épületére, hatalmas tűzgolyót lökve az égbe. A közelben más épületek és autók is kiégtek. Egy másik légitámadás is érte Harkov egyik lakónegyedét. Zelenszkij ukrán elnök háborús bűnnek nevezte a támadást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Matolcsy ezt nem teszi zsebre: Bayer Zsolt már Simicska Lajoshoz hasonlítja, miután kritizálta a gazdaságpolitikát
A publicista sálat ajánl a szánkózáshoz az MNB elnökének.

Link másolása

Nagy vihart kavart a héten, hogy durván beleszállt Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikájába. Szerinte nem csak a brüsszeli szankciók, hanem a kormány elrontott döntései is hozzájárultak a magyar gazdaság jelenlegi állapotához.

A korábban Orbán Viktor által saját jobbkezének is titulált Matolcsyt azóta többször is kritizálták a kormányoldali sajtóban, és csütörtökön bevetette magát a jobboldal egyik legkeményebb hangú publicistája is.

Bayer Zsolt blogjában osztotta ki a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Simicska Lajoshoz, a korábban Fidesz-közeli, majd a párttól teljesen eltávolodott oligarchához hasonlítva őt.

„Te is fiam, Brutus? Szánkózni indul az elnök úr? Húzzon sálat, hideg lesz...”

írta Bayer, utalva Simicska ún. G-napi interjújára. 2015 februárjában a milliárdos üzletember, miután trágár szavakkal szidta a miniszterelnököt, a kérdésre, hogy mit fog csinálni azt felelte: elmegy szánkózni.

Matolcsy György kritikájában többek között az ársapkák negatív hatásával vádolta a kormányt. A jobboldali médiabirodalom sajtóorgánumai jellemzően sértettséggel vádolják a jegybank elnökét, aki azonnal helyreigazítást is követelt a lapoktól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti úton írják át a teljes jövő évi költségvetést, nem kell hozzá a parlament se
A nyáron elfogadott 2023-as büdzsét a gazdasági helyzet változása miatt akarják átírni.

Link másolása

Még decemberben módosul a már elfogadott 2023-as költségvetés. Ám ez nem a parlamentben, hanem kormányrendeleti formában várható, mivel az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot – erősítette meg a hírt a Pénzügyminisztérium a Világgazdaságnak.

A lap emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor szeptemberben közölte, hogy decemberben alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, amiben már az új családtámogatási intézkedések is benne lesznek.

A korábbi bejelentést a Pénzügyminisztérium is megerősítette. Indoklásuk szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség, mert az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította.

Azt ígérik, hogy a költségvetés továbbra is az elfogadott, legfontosabb irányvonalak mentén készül, így fontos lesz a családok és a nyugdíjasok támogatása, Magyarország biztonsága, valamint a munkahelyek védelme.

Az Országgyűlés szerdán befejezte az idei munkáját, és majd februárban ül össze újra. Így

a költségvetés módosításáról nem az Országgyűlés dönt majd, hanem a kormány minden bizonnyal rendeletben fogja átírni a büdzsét, amire az ukrajnai háború miatt hatályban lévő veszélyhelyzet ad lehetőséget

– jegyzi meg a portál, hozzátéve, hogy a részletek majd a Magyar Közlönyből derülhetnek ki.

A nyáron elfogadott 2023-as büdzsé, amelyre a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott:

• 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel,

• 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal,

• a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és

• 5,2 százalékos inflációval számol.

Azóta a gazdasági helyzet megváltozott, így jövőre már 15 százalék körülire inflációval számol a kormány, ehhez pedig 1-1,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szijjártó Péter személyesen üdvözölte Mészáros Lőrinc új vállalkozását
A V-Híd Zrt. tulajdonosa szerint a csehekkel közös vegyesvállalat létrehozása vasúttörténeti pillanat.

Link másolása

A magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú a vasúti közlekedés és szállítmányozás, ezért hatalmas előrelépés, hogy

a magyar V-Híd Zrt. biztosítóberendezéseket gyártó közös céget alapít a területen regionális piacvezető, cseh AZD Prahával

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető – a többségi magyar tulajdonú V4SIL cégalapító ünnepségén – üdvözölte a vegyesvállalat létrehozását, amely szerinte nem csupán munkahelyeket teremt, de gondoskodik majd a szakképzett utánpótlásról is.

A világ az elmúlt években válságról-válságra bukdácsolt, amelyekből le kell vonni a tanulságokat. Az egyik ilyen a vasúti közlekedés és szállítmányozás felértékelődése, amit jól mutat, hogy míg a koronavírus-járvány alatt sok esetben megszakadtak a beszállítói láncok, a vasút „kifejezetten jól vizsgázott, válságállónak bizonyult, átment a stresszteszten” – mondta.

Szijjártó beszámolója szerint az elmúlt években általában „a levetett és már karrierjük vége felé közeledő nyugati biztosítóberendezéseket” használták, ami hatalmas versenyhátrányt jelent, most viszont „létrejön az a szellemi, fizikai és pénzügyi kapacitás, amelynek segítségével a magunk erejéből át tudjuk adni a múltnak ezt a versenyhátrányt”.

„Ez lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország kihasználja a mindabból fakadó előnyöket, hogy itt vagyunk Európa szívében, mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati közlekedési folyosó közös metszéspontjában” – hangsúlyozta.

A közösen létrehozott társaságban feladat lesz a MÁV előírásainak megfelelő berendezések szoftver- és hardverelemeinek korszerűsítése, későbbiekben pedig gyártása. A cseh gyártó a kor legmodernebb szintjét képviselő rendszeréhez kapcsolódó technológiai transzfert is végrehajt a beruházás során, hogy megteremtse az alapjait a magyar piacra specializált berendezésnek.

A miniszter szerint az elmúlt időszak eseményei demonstrálták, hogy milyen kiszolgáltatottak azok az országok, amelyek nem tudják saját ellenőrzésük alatt tartani kritikus infrastruktúrájukat, márpedig ennek egyik legalapvetőbb része a vasúti közlekedés és szállítás.

„A magyar gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vasúti közlekedést gyorsan és biztonságosan, valamint menetrendszerűen lehetővé tevő biztosítóberendezések közül a legmodernebbeket alkalmazzuk” - közölte.

A többségi tulajdonú V-Híd Zrt. egyedüli részvényese az Opten céginformációs adatbázisa szerint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország leggazdagabb embere.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kivégezték az első kormányellenes tüntetőt Iránban
Mohszen Sekarit azért akasztották fel, mert a kormányellenes tüntetések során elzárt egy teheráni főutat, és machetével megsebesített egy biztonsági tisztet.

Link másolása

Csütörtök reggel kivégezték az első tüntetőt, akit a közelmúltban kirobbant kormányellenes tüntetések miatt ítéltek halálra, írja a BBC. A 23 éves Mohszen Sekarit „moharebeh”, vagyis Isten elleni harc vádjában találták bűnösnek november 1-jén az állami média jelentése szerint.

Sekari még szeptemberben elzárt egy főutat Teheránban, és machetével megsebesített egy biztonsági tisztet. Egy aktivista elmondta, hogy a férfit valójában egy „minden megfelelő eljárás nélküli” kirakatperben ítélték halálra. A norvég székhelyű iráni jogvédők vezetője szerint ha Sekari felakasztása nem jár súlyos következményekkel a kormányra nézve, akkor iráni tüntetők tömeges kivégzésével várható. Mahmud Amiri-Moghaddam egyúttal felszólított a nemzetközi közösséget az azonnali és határozott reagálásra.

Sekari hiába fellebbezett az ítélet ellen, a legfelsőbb bíróság november 20-án helyben hagyta a döntést. Az aktivisták szerint a kihallgatás és az eljárás során sem léphetett kapcsolatba az ügyvédjével. Órákkal a férfi kivégzése után a Fars hírügynökség nyilvánosságra hozta a férfi vélhetően kényszer alatt tett beismerő vallomásait. A felvételeken az arca jobb oldalán zúzódások láthatók.

Az iráni igazságszolgáltatás közleménye alapján további tíz tüntetőt ítéltek halálra hasonló vád vagy korrupció miatt. Az elítéltek listáját nem hozták nyilvánosságra.

Az Amnesty International szerint a kivégzések célja a felkelések visszaszorítása és a félelemkeltés. Úgy vélik, hogy a bíróságok nyomás alatt szabták ki a szigorú ítéleteket, túlnyomórészt rövid, titokban tartott és tisztessségtelen tárgyalások után.

Iránban azután kezdődtek lázadások az ősszel, hogy az erkölcsrendészet őrizetében meghalt Mahsza Amini. A 22 éves nőt azért állították elő, mert nem az előírásnak megfelelően viselte a fejkendőt, azaz a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt már a rendőrautóban megverték, majd három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Halála után országszerte tüntetések robbantak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET: