hirdetés

HÍREK

Védettségi app: nem mindenhol fogadják még el, érdemes tájékozódni, mielőtt valahova mennénk vele

Az intézmények honlapján található erről friss információ.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, elérhető egy mobilalkalmazás, amely a védettségi igazolvány helyett is használható. A rendelet szerint:

"A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja".

Azt is írják benne, hogy a védettség igazolásakor az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutására külön is felhívható. Az applikációt ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett hatósági igazolványán és az applikációban feltüntetett adatait megismerni, de azokat nem rögzítheti.

Fontos tudni, hogy az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

hirdetés

Ám mint kiderült, a rendelet ellenére még voltak olyan helyek, ahol az applikációt nem fogadták el. A Telex.hu cikke szerint egyik olvasójuk azt írta, hogy az Országgyűlési Múzeum sem fogadta el a mobilos applikációt. Az írásos megkeresésre azt válaszolták:

"A plasztikkártya felmutatása szükséges a múzeum kiállítóteremben való belépéshez".

Az intézmény honlapján azonban vasárnap délelőtt már az olvasható:

"Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy az Országgyűlési Múzeum tárlatai

védettségi igazolvánnyal, illetve a védettséget igazoló applikációval rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára látogathatók.

Az Országházban, a Látogatóközpontban és az Országgyűlési Múzeum kiállítótereiben az orrot és szájat eltakaró maszk viselése továbbra is kötelező."

Hasonló helyzetről számoltak be más múzeumok esetében is. Volt ahol szintén most került csak ki az új információ az app elfogadásáról. A lap írása szerint a Természettudományi Múzeum is hasonló választ küldött, mint kiderült, a múzeum a minisztérium visszajelzésére várt, de most már el tudják fogadni az appot is. Ezt követően a honlapjukat is frissítették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kunetz Zsombor: „Politikai gyávaság”, hogy nem tették újra kötelezővé a maszkviselést

Az egészségügyi szakértő szerint már ott tartunk, hogy az FPP2-es maszkot kellene kötelezővé tenni a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

Link másolása

hirdetés

Bár egyre nő az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma a járvány negyedik hulláma során, a kormány egyelőre nem rendelt el védekező intézkedéseket. Továbbra is csak az egészségügyi és a szociális intézményekben kötelező a maszkviselés, pedig egyre több szakértő mondja azt, hogy szükség lenne kiterjeszteni ezt a szabályt legalább a zárt terekre.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint már eljutottunk arra a szintre, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, áruházakban FFP2-es maszkot kellene kötelezően hordani.

Politikai gyávaságnak minősítette azt, hogy a kormány ezt még nem rendelte el. De a Fővárosi Önkormányzatot is politikailag gyávának tartja, mert bár Karácsony Gergelyék arra hivatkoznak, hogy ők nem tehetik kötelezővé a maszkviselét, Kunetz szerint nincs semmilyen szabályozás, amely ezt gátolná.
VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Dezső András elárulta: ő volt az az újságíró, akit megpróbált beszervezni a titkosszolgálat

A titkosszolgálati és bűnügyi szakíró elmesélte, hogyan keresték meg a nemzetbiztonság emberei és mit akartak tőle.

Link másolása

hirdetés

Dezső András, a hvg.hu újságírója a Partizánnak adott interjújában mondta el, hogy ő volt az az újságíró, akit be akart szervezni a titkosszolgálat.

A 444.hu 2016 szeptemberében írta meg, hogy egy magyar újságíróhoz 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni. A cikk megjelenése után ellenzéki kezdeményezésre összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. A Belügyminisztérium ugyan elismerte, hogy "valami történt", egy közleményben kémkedést emlegettek, de nem indítottak vizsgálatot.

Most, öt évvel később Dezső András a Partizánnak elmesélte, hogy azután keresték meg az AH-tól, hogy amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett az amerikai kitiltási botrányról, ezekből pedig cikkeket írt.

Mint mondta, az utcán szólították le a szolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről. Arra a kérdésre, hogy megzsarolták-e, azt mondta, hogy egy fedősztorit mondtak el, amit lehet nyomásgyakorlásként értelmezni.

Elmondása szerint a nemzetbiztonság munkatársai arra voltak kíváncsiak, kik a forrásai, és honnan jönnek az információk a cikkeihez. Azt adták elő, hogy valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt, ezért cserébe viszont segítséget vártak volna. Dezső viszont nem működött együtt velük.

A titkosszolgálati és bűnügyi szakírónak most jelenik meg Fedősztori című könyve a magyar titkosszolgálatok működéséről.

hirdetés
VIDEÓ: A teljes interjú

Forrás: 444.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A CÖF tagadja, hogy embereket buszoztatott volna a Békemenetre

Azt közölték, hogy elszámolnak minden fillérrel, de nem a DK-nak.

Link másolása

hirdetés

Szombaton tartott Békemenetet Budapesten a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amelyre sok más településről is érkeztek, sokan csoportosan, busszal. A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn arra szólította fel a szervezetet, hogy hozza "nyilvánosságra a Békemenetre embereket szállító, futballakadémiák vagy önkormányzatok, kistérségek tulajdonában álló buszok bérleti szerződéseit".

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) egy közleményben reagált erre, amelyben azt állítják, nem szerződtettek buszokat vidékről történő személyszállításra. "Az emberek autóval, vonattal, sőt busszal is járnak, villamosra, metróra szállnak, szabad döntésük alapján" - írták.

Sőt, vissza is vágtak a pártnak azzal, hogy szerintük a DK "saját elszámoltatását, pontosabban a közpénzből pártja fenntartását az előző években elég hiányosan végezte", "a Gyurcsány-kormány pedig számoljon el a csőd szélére juttatott nemzetünk vagyonával"

"Persze mi elszámolunk minden fillérrel, de nem az arra fel nem jogosított DK-nak, aki Júdás-pénzekkel állítja csatasorba követőit. Sőt újabb csattanó! Olasz vendégeink saját költségen érkeztek. A lengyelek külön vonattal, maguk fizették utazásukat.

Javasoljuk, hogy a DK ne turkáljon az emberek pénztárcájában, mert ilyen esetben polgáraink mindig rosszul jártak. Számoljon el nyilvánosan az Uniótól kapott, ALTUS cégnél landolt pénzekkel, a Czeglédy-nek nyújtott hitellel, és talán még azzal a milliárdos osztalékkal is, amit Gyurcsány Ferenc vett fel a rablóprivatizáció során megszerzett cégétől" - olvasható a közleményben.

Végül azt is írták, hogy hogy szerintük nagy a különbség a DK közpénzfelhasználása és a CÖF között, mert a szervezet a közpénzből kapott szponzorálási juttatásokért "keményen megdolgozik és azzal pontosan elszámol".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

7 millió forintot fizetett a Parlamentben való forgatásért az Elk*rtuk stábja

A film több jelenetét is az Országházban vették fel, a főhős az épület folyosóin és a tárgyalótermeiben is nyomoz.

Link másolása

hirdetés

7 010 000 forint + Áfát fizetett az Elk*rtuk című film stábja azért, hogy a Parlamentben forgathassanak - árulta el az Országgyűlés Sajtóirodája a 24.hu érdeklődésére.

A múlt csütörtökön bemutatott film több jelenetét is az Országházban vették fel, a főhős az épület folyosóin és a tárgyalótermeiben is nyomoz.

Az Országgyűlés Sajtóirodája arról is tájékoztatta a 24.hu-t, hogy

nem csak az Elk*rtuk stábja forgatott a Parlamentben, hanem több más film készítői is.

Közlésük szerint jelenleg szerződéskötési stádiumban van két film forgatása - ezek minden bizonnyal az Antall Józsefről készülő Blokád című film és egy másik, Tisza Istvánról szóló alkotás. Ezen kívül az elmúlt egy évben 12 turisztikai jellegű országházi forgatásra adtak engedélyt, de a Kossuth téren is rendszeresen készítenek felvételeket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: