hirdetés

HÍREK

Valamikor szükség lesz egy új vakcinára az omikron variáns ellen a BioNTech vezérigazgatója szerint

Ugur Sahin szerint egyelőre az a kérdés, hogy mennyire lesz sürgős elérhetővé tenni az újfajta oltóanyagot.

Link másolása

hirdetés

Egyelőre még a tudósok sem tudják biztosan, hogy a koronavírus legújabb, először Dél-Afrikában felfedezett, de már világszerte terjedő variánsa, az omikron mennyire veszélyes, és hatásosak-e ellene a jelenleg alkalmazott koronavírus-védőoltások. A gyártók már tesztelik az oltóanyagaikat az új mutánssal szemben, de egyelőre még nem érkeztek hivatalos adatok ezekről a vizsgálatokról.

A Pfizerrel közösen vakcinát fejlesztő BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin most a Reuters konferenciáján azt mondta, a német cég viszonylag gyorsan tud változtatni a védőoltáson, ha kell, az pedig a következő hetekben fog eldőlni, hogy mennyire lesz sürgős a frissítés.

Ugyanakkor szerinte eljön az a pont is, amikor már egy új vakcinára lesz szükség az omikron ellen, a kérdés az, hogy milyen sürgősen kell ezt elérhetővé tenni.

Elmondása szerint a Pfizer-vakcina újabb, omikron ellen is hatásos változatának tervezése már folyamatban van, és 100 napon belül elérhetővé is válhat. De ha bebizonyosodik, hogy a meglévő oltások védenek a súlyos megbetegedés ellen az új variáns esetében is, azzal a vakcinagyártók időt nyerhetnek.

"Ha a harmadik emlékeztető oltás továbbra is 85-90 százalékban megelőzi a betegséget, több időnk lenne az oltóanyag omikronhoz való igazítására"

- mondta Ugur Sahin.

hirdetés

A BioNTech vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az omikron variáns szerintük "kicselezheti" az antitesteket és nagyobb eséllyel fertőzheti meg azokat, akik már beoltatták magukat. Ugyanakkor arra számítanak, hogy az oltottak továbbra is védettek lesznek a súlyos megbetegedéssel szemben. Sahin egyébként arra számított, hogy csak valamikor jövőre jelenhet meg egy ilyen rendkívül mutáns vírus. Hozzátette, az, hogy a vírus ilyen gyorsan és ilyen sokszor mutálódik, azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel évente szükség lesz a védőoltás beadatására, ahogy a szezonális influenza esetében is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Baranyi Krisztina megvétózná az ellenzéki képviselők 280 százalékos fizetésemelési tervét Ferencvárosban
Az ellenzéki polgármester a vele egy politikai oldalon álló önkormányzati képviselők tervének ment neki, mert túlzásnak tartja.

Link másolása

hirdetés

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíj-emelésének öletével álltak elő az – egyébként ellenzéki vezetésű – Ferencváros ellenzéki képviselői, ám Baranyi Krisztina polgármester megvétózná az ötletet, mert túl magasnak tarja az emelés mértékét.

„Ferencváros tizennyolc képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik

az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni.

A tizedik képviselőnek valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer Forint helyett 520 ezer járna. Mindez Ferencváros Önkormányzatának mintegy nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente” – vázolta a helyzetet a Facebookon az ellenzék által indított, független Baranyi. Mint írja, ez a pénz több, „mint amennyit idén járda- és útfelújításra tudunk fordítani.”

Hogy miért ellenzi az emelés mértékét, azt úgy magyarázza: „Tény, hogy a ferencvárosi képviselők jövedelmét a fideszes vezetésű településekkel szemben nem egészíti ki semmilyen alkotmányos költség. A rohamosan növekvő infláció is indokolhat emelést. Ez azonban nem jelenthet ilyen gátlástalan lépést.”

Hozzáteszi azt is, hogy ezzel „a képviselők előterjesztése alapján ők maguk a teljes főállásért, napi nyolc órás munkáért járó átlagos magyar bérnél 70 százalékkal többet kapnának”. Azt közli, ő a javaslatot nem támogatja, és megszavazni sem fogja.

hirdetés
„Ha a testület megszavazza, akkor polgármesteri vétóval élek”

– teszi hozzá Baranyi Krisztina.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Völner-ügyben elhíresült Schadl György egy bíró ellehetetlenítését is el akarta intézni
A Bírósági Végrehajtói Kar elnöke gyakran igen magas szintekig jutott a kéréseivel. Néha nem is utasították el.

Link másolása

hirdetés

A Völner Pál korrupciós ügyében folyó nyomozás egyik fő gyanúsítottja, Schadl György hadjáratott indított egy bíró ellen, aki akadályozta egy ellenfele kiszorításában – írja 444, ahol harmadik napja jelennek meg nyomozati anyagok, amik Völner és Schadl megfigyeléséből származnak. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a Bírósági Végrehajtói Kar elnökét a jegyzőkönyvek szerint az igazságszolgáltatás magasabb szintjein is fogadták.

Schadl az iratok szerint egy, a cikkben Cs.-ként nevezett végrehajtó szárnyai alatt tanulta ki a szakmát, ám ezután ismeretlen eredetű konfliktus alakult ki közöttük. Emiatt el is akarta tünteti egykori "mentorát" a végrehajtók közül, és erről beszélt Völnerrel is. Hamarosan azonban újabb ellenséget talált magának, a a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bíróját, aki jelentésével megakadályozta a kiszorításra vonatkozó tervét. Schadl emiatt ezt a bírót megpróbálta kirúgatni az állásából. Schadl ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, a Handó Tündét váltó Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel.

Tatár-Kis a nyomozati iratok szerint azt mondta neki, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy „ne érezze jól magát a munkahelyén”.

Schadl az ügyben felkereste a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, Szabó Imrét is, akinek Völnerre is hivatkozva azt mondta, hogy a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk itt látni”. Szabó a „megbeszéltük” és „persze” szavakkal nyugtázta a kérést.

Szabó azóta nyilatkozott a 444.hu-nak, és azt mondta: ígérni biztos nem ígért neki semmit, és nem is tett semmit a bíró eltávolítása érdekében.

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát tavaly december 7-én gyanúsította meg az ügyészség azzal, hogy rendszeresen fogadott el kenőpénzt a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől – alkalmanként akár 2-5 millió forintot is. Schadl Györgyről közben kiderült az is, hogy gyakran szólt bele az ország különböző egyetemein zajló vizsgáztatásokba azért, hogy számára vagy a köreihez tartozók számára fontos diákok mindenképp jó eredménnyel vizsgázzanak. Néhány napja az is kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium január 3-án visszavonta Schadl György diplomata-útlevelét.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
50 napja lebeg élet-halál között Csollány Szilveszter – Zacher Gábor szerint van esélye a túlélésre
Az olimpiai bajnok tornászt lassan 2 hónapja kezelik intenzív osztályon.

Link másolása

hirdetés

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter szervezete nem adja fel harcot, és abban is bízhatunk, hogy ilyen hosszú küzdelem után többeknek sikerült a felépülés - írja a Bors.

Zacher Gábor nyilatkozott most a lapnak a sportoló állapotáról.

„Ez egy hosszan tartó kezelés, és nagyban függ a sikere attól, hogy ki milyen állapotban került a kórházba. Nem mindegy, hogy egy idős, több betegséggel küzdő, vagy egy jó egészségi állapotban, és kiváló kondícióban lévő egykori élsportoló kerül ebbe a helyzetbe. Csollány ugyan már hosszú ideje harcol, de annak örülni lehet, hogy a szervezete még nem adta fel. Tudunk olyanokról, akik három hónap mélyaltatás után is felépültek, ezért bízhatunk abban, hogy Csollány is megnyeri ezt a csatát.”

Vereckei István, korábbi edzője, elmondta, őt az is meglepte, hogy a koronavírus ekkora kárt okozott az 51 éves Csollány szervezetében.

„Maga az a hír is alapvetően meglepett, hogy a szervezete, az immunrendszere nem állt ellen a vírusnak, mert újabban félmaratonokat teljesített.”

Csollány nyíltan vállalta oltásellenességét, de betegsége előtt két héttel mégis beoltatta magát Janssen vakcinával. Azonban úgy tűnik ez kevés idő volt a védettsége kialakulásához.

Az egész tornásztársadalom imádkozik érte, mondta a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán. Bíznak benne, hogy győztesen fog kikerülni a csatából.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Elhunyt Meat Loaf Grammy-díjas rockénekes
A sztár 74 éves volt.
Forrás: Metro, fotó: Youtube/Sky News - szmo.hu
2022. január 21.


Link másolása

hirdetés

Elhunyt a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Amerikai otthonában érte a halál, felesége és két lánya körében, aminek okát egyelőre nem osztották meg a nyilvánossággal.

A 74 éves rockénekes Dallasban született, Marvin Lee Aday néven. Édesapja alkoholizmusa miatt nem volt felhőtlen gyerekkora, ideje nagy részét nagyszüleivel töltötte. Zenei karrierjét Los Angelesben kezdte, megalakította Meat Loaf Soul zenekart.

Az 1977-es Bat Out of Hell című albuma nagyon népszerű lett. 14 millió darabot adtak el belőle és bekerült a 35 legkedveltebb lemez közé az Egyesült Államokban.

Színészi karrierjének ikonikus szerepei a Rocky Horror Picture Show Eddie-je és Bob Paulson karaktere a Harcosok klubjában. Ezenkívül több mint 50 filmben szerepelt és az egyik Monthy Python emlékműsorban műsorvezető is volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: