HÍREK

Vakcina: Megmutatjuk, melyik országban ki kapta meg elsőnek az oltást

Szinte mindenhol az egészségügyi dolgozók, illetve az idősek közül kerültek ki az első emberek, akik megkapták az oltást.

Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy vasárnap az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása.

Németországban, Magyarországon és Szlovákiában viszont már egy nappal korábban, szombaton kezdték az oltást. Most pedig Arnold Platon Twitter-gyűjtééből az is látható, hogy melyik országban ki kapta meg elsőként a koronavírus elleni oltást.

Szinte mindenhol az egészségügyi dolgozók, illetve az idősek közül kerültek ki az első emberek, akik megkapták az oltást.

Magyarországon például elsőként Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa kapta meg a koronavírus elleni oltást.

Romániában pedig egy 26 éves nővér, Mihaela Anghel volt az első.

Máltán Rachel Grech nővér, Lengyelországban Alicja Jakubowska varsói főnővér, Olaszországban a 29 éves római nővér, Claudia Alivernini, Litvániában Nijola Ramonaitė vilniusi nővér, Észtországban Jelena Rozinko, 24 éves rezidens. Görögországban pedig Eustathia Kampisiouli, athéni nővér, Szlovákiában Vladimír Krčméry infektológus, Portugáliában António Sarmento, 65 éves portói orvos. Finnországban pedig hatan kapták meg egyszerre, orvosok és nővérek.

Németországban viszont egy halberstadti idősotthon 101 éves lakója, Edith Kwoizalla kaphatta meg elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Spanyolországban egy guadalajarai idősotthon 96 éves lakója, Araceli Hidalgo, Svédországban Gunn-Britt Johnsson, a Mjölby-ben lévő idősotthon 91 éves lakója, Dániában pedig Leif Heiselberg, egy odinesei idősotthon 79 éves lakója volt az első.

Ausztriában egy 84 éves asszony, Franciaországban egy 78 éves asszony, Cipruson pedig a 84 éves Andreas Raounas az Athos Matsas idősotthonból, és az intézmény 88 éves igazgatója, Panagiota Loizou Fylaktou voltak az elsők. De Szlovéniában és Horvátországban is egy idősotthonban oltottak először.

De Csehországban például Andrej Babis miniszterelnök kapta meg elsőként az oltást, Bulgáriában pedig egyszerre oltották be Kostadin Angelov egészségügyi minisztert, Zlatina Parusheva nővért és Ivan Madjarov orvosszövetségi elnököt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban” – Magyar család mesélt a földrengés sújtotta törökországi helyzetről
Állandósult káoszról és mindent elborító romokról is beszámolnak.

Link másolása

A Blikk beszámolót közölt egy magyar családtól, akik a hatalmas földrengés által érintett kisázsiai Malatyában laknak. Itt a becslések szerint 50-100 halálos áldozatot szedett a földmozgás.

„Malatyaban lakom, pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban a családdal. Áram este jött vissza, egy kis kályhánk van. Lakásunk életveszélyes állapotba került. Haza szeretnék jutni mihamarabb. Kislány csak sír, sír, nem enged el maga mellől. Ennivalónk épphogy van.

Hajnali fél 5-kor 7,4-es [volt a földrengés], alig tudtunk kikeveredni a városból, mert mindenhol csak a romok meg a káosz. Fél 3-kor egy nagyobb, [majd] pár percre rá újra egy ekkora. Összekuporodva vagyunk egy kis házba. Áramunk este 6 óta van. Félünk, nem tudni, hogyan tovább”

– írja kétségbeesetten a Facebookon a magyar család egyik tagja.

Arról, hogy milyen pusztítást végzett a mostanra több mint 5000 halálos áldozatot követelt rengés, egy korábbi cikkünkben számoltunk be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Drámai videók: így mentik ki a romok alá rekedt embereket Szíriában és Törökországban
A mentőegységek versenyt futnak az idővel, az éjszakai hideg is még sürgetőbbé teszik az emberek kiszabadítását. Már több mint 5000 halálos áldozatot jelentettek a két országból, számuk várhatóan tovább fog növekedni.

Link másolása

A hivatásos mentőegységek mellett civilek is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimentsék az embereket a romok alól Szíriában és Törökországban.

A halálos áldozatok száma már meghaladta az 5000 főt, számuk várhatóan még tovább fog növekedni, mivel a hideg idő (Szíriában ráadásul havazott is) is az emberek ellen dolgozik.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy újszülöttet emelnek ki a törmelék alól. A szülei sajnos nem maradtak életben.

A világ számtalan országa, köztük Magyarország is segítséget küldött a katasztrófa sújtotta területekre.

Hétfőn két nagyobb és több kisebb utórengés rázta meg a két országot, amit kedd reggel egy újabb nagyobb erejű követett.

Drónfelvételek a földrengés pusztításáról:

Egy macskát is sikerült kihozniuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Örökre kitiltották a magyar utast a Wizz Air járatairól, miután verekedett a dzsiddai gépen
A férfi több millió forintos kárt okozott azzal, hogy a gépnek le kellett miatta szállni Kairóban.

Link másolása

Korábban beszámoltunk róla, hogy 18 órát késett a Wizz Air egyik, Dzsiddából Budapestre tartó járata, mert egy magyar utas verekedni kezdett a gépen.

A Telex kérdésére a légitársaság elárulta, hogy a férfi többmilliós kárt okozott azzal, hogy a gépnek Kairóban le kellett szállnia:

  • a kényszerleszállás miatt módosult a menetrend,
  • megnövekedett az üzemanyag-használat,
  • az utasok számára szállást kellett biztosítani és
  • a mentesítő járatnak is magas költségei voltak.
A Wizz Air megteszi a szükséges jogi lépéseket a szabályszegő utassal szemben, akit a légitársaság járatairól végleg eltiltottak, hogy ilyen eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

„A Wizz Air az érintett utasoktól elnézést kér a késésért és az esetleges kellemetlenségért, de továbbra is minden esetben az utasok, illetve a személyzet biztonsága az elsődleges, így a velük szemben elkövetett agresszió minden lehetséges formájával szemben zéró toleranciát alkalmaz a légitársaság, és mind a szóbeli, mint a tettleges agresszió ellen szigorúan fellép” – tette hozzá a légitársaság.

Link másolása
KÖVESS MINKET: