HÍREK
A Rovatból

„Utállak mint a szart, de most teljesen igazad van”– írta egy fideszes kommentelő Hadházynak a lombkoronaösvény kapcsán

60 millió forintból épült fel a tanösvény Nyírmártonfalván, egy tarra vágott erdőben.

Link másolása

„Úgy tűnik, a fideszes fanyűvő polgármester lombkorona sétánya még a propaganda által megtévesztett honfitársainknak is sok volt. Pedig ha tudnák, mennyi ilyen van még” - írta a Facebook-oldalán hétfőn Hadházy Ákos, aki megosztott egy kommentet is, amit kapott a témában.

A független országgyűlési képviselő a múlt héten számolt be arról, hogy

Nyírmártonfalván 60 millió forintnyi uniós pénzből épült meg egy lombkorona tanösvény egy tarra vágott erdőben.

A támogatási kérelmet még 2018-ban adta le Filemon Mihály, aki 2019 óta polgármester a településen fideszes színekben. A pénzt végül 2021-ben ítélték meg, tavaly nyáron azonban az 50 méter hosszú sétány építése kivágták a fákat körülötte.

„Az elmúlt években igyekeztem olyan helyszíneket bemutatni, amik képileg is megmutatják azt az iszonyatos szervezett lopást, ami az elmúlt 10 évben az európai uniós pénzekkel történt. Én úgy gondolom, hogy ennél szebb helyszínt, ennél szimbolikusabb helyszínt nemigen fogunk találni” - mondta akkor Hadházy.

Ebben a témában érkezett egy komment az ellenzéki politikusnak, amit most megosztott a Facebook-oldalán. A hozzászóló azt írta:

„Utállak, mint a szart, de most teljesen igazad van!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Gryllus Dorka is üzent Rákay Philipnek: „Schilling Árpád, meg a Sárosdi Lilla nem árufeltöltők”
A színésznő is reagált a megafonos influenszer Nagy Ervinnek címzett üzenetére. Szerinte Rákaynak is büszkének kéne lennie Schilling Árpádra és Sárosdi Lillára.

Link másolása

Gryllus Dorka is beszállt abba a csörtébe, ami Nagy Ervin és Rákay Philip között robbant ki a napokban a Facebookon. A színésznő a megafonos influenszernek üzente, hogy az általa a posztjában emlegetett színházi emberek, Schilling Árpád és Sárosdi Lilla nem árufeltöltők.

A színész és az egykori műsorvezető közötti verbális csetepaté előzménye az volt, hogy a múlt heti, státusztörvény-javaslat elleni budapesti tüntetésen Nagy Ervin a 24.hu-nak nyilatkozva kiállt a pedagógusok és a diákok demonstrációja mellett.

„Nem lehet elvárni, hogy ha valakit állandóan sakkban tartanak, lehetetlen helyzetbe hoznak, akkor ő majd mindig marha kulturált válaszokat fog adni. Párizsban már égne az egész város. Ahhoz képest a magyar diákok szerintem rendkívül kulturáltak”

– fogalmazott akkor a színész.

Rákay Philip másnap személyeskedéstől sem mentes Facebook-bejegyzésben reagált Nagy Ervin mondataira. Többek között ezt írta: „Ez itt Magyarország, gondolkodó emberekkel, akik egyáltalán nem vevők a ti szánalomra méltó »szent ügyeitekre«, amelyek se nem szentek, de még valódi – össztársadalmi értelemben vett – ügyeknek sem tekinthetők. Pusztán politikai blöffakciók, amelyeket külföldi zsoldban álló, hivatásos felforgatók és egyéb féleszű, balos aktivisták nyomnak, mintha nem volna holnap.”

A Jászai Mari-díjas színész a Facebookon szóvá tette, hogy Rákay néhány nappal korábban személyesen is megbeszélhette volna vele a dolgot, ám ehelyett az üzengetést választotta. Nagy Ervin ezért egyszerűen lecsivavázta Rákayt, „aki a gazdi kezében veszettül csahol, ám mihelyt a flaszter valóságára kerül, ijedtében maga alá piszkít”.

Ebben a csörtébe szállt most be Gryllus Dorka is. A Színésznő Facebookon közzétett videójában Rákay első üzenetében írtakra reagált. A fideszes megmondóember ugyanis akkor arról is írt, hogy ha Nagy Ervin mindenképpen Párizsba vágyik, nem tartóztatják.

„Schilling és Sárosdi nevű kollégáid is gigantikus karriert futottak be arrafelé: árufeltöltők egy helyi kisboltban. Sok szerencsét!” - írta akkor Rákay.

Gryllus erre videójában azt mondja:

„Szia Philip, azt szeretném elmondani neked, hogy a Schilling Árpád, meg a Sárosdi Lilla nem árufeltöltők. Nem tudom, te honnan szerezted ezeket az információkat. Ezek az információk tévesek.”

A színésznő ezután hozzáteszi, hogy Schilling „rengeteg színházban rendezett az elmúlt években, Sárosdi Lilla pedig „legalább öt francia nyelvű projektben játszott már” színpadon.

„Szerintem legyünk rájuk büszkék, magyar ember létükre sokat értek el magyar művészként a világban. Szerintem erre az egész ország büszke lehet, szerintem legyél rá te is büszke” - üzente a Megafon influenszerének Gryllus.

(Forrás: Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Az egész országra kiadták a figyelmeztetést: megint rengeteg eső zúdul a nyakunkba
Egyes helyeken akár több mint 50 milliméternyi csapadék is lehullhat, az Északi-középhegységben villámárvizek is lehetnek. A zivatarok és felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adtak ki.

Link másolása

Zivatarok miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Három megyében pedig felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzésében azt írja, hogy csütörtökön ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához - egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak.

Délelőtt kisebb, délután, este pedig nagyobb számban várható zivatar, amelyek várhatóan késő este sem csengenek le teljesen. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz:

rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben pedig akár 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat.

A villámárvíz veszélye az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is előfordulhatnak. A zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt.

Az OMSZ ezért az ország összes megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre zivatarok miatt.

Felhőszakadás miatt három megyében - Nógrádban, Pesten és Hevesben - másodfokú, míg az ország három nyugati megyéjét leszámítva az összes többiben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szabadon vihetőek lesznek a milliárdokból felújított kastélyok és a várak, Lázár János fog dönteni a kérelmekről
Ha még a héten elfogadják az építési miniszter javaslatát, akkor már nyáron elindulhat az ajándékozás. Aki megfelel „a törvényben meghatározott céloknak”, viszi az ingatlant a bútorokkal és festményekkel együtt.

Link másolása

Már nyáron elindulhat a várak, kastélyok és kúriák ajándékozása, ha elfogadják a héten benyújtott új építészeti törvényt. Lista nincs, a magánszereplők bejelentkezhetnek a milliárdokból felújított ingatlanokért is, a kérelmekről Lázár János dönt.

Az ajándékozás ötlete már felsejlett a szintén az építési és közlekedési miniszter által benyújtott új építészeti törvény márciusban társadalmi vitára bocsátott koncepciójában is. A Magyar Építész Kamara (MÉK) műemléki tagozata akkor közleményében azt írta, hogy

„a kastélyokkal való kereskedés gondolata túlzottan vállalkozóbarát” és „fennáll a közösségi vagyon megkárosításának veszélye”.

Csepreghy Nándor, az építési tárca államtitkára akkor a DK-s Vadai Ágnes ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy „a kormány célja, hogy a műemlékek ne kihasználatlanul és leromlott állapotban álljanak, a törvény elő fogja segíteni a fenntartható és méltó használatukat, értékőrző felújításukat, az épületek közműfejlesztését és lakórendeltetéssel való hasznosítását”.

A komrány végül külön törvényt is írt „A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” címmel. A Lázár János, építési és közlekedési miniszter által jegyzett javaslatban úgy fogalmaznak, hogy „az állam kiemelten elismeri és rögzíti a magánjogi szereplők társadalmi értékteremtő szerepét a

kulturális örökség elemeinek védelme terén”, és védeni kívánják „közérdekű erőfeszítéseiket” a szükséges jogszabályi környezettel.

A tervezet szerint így

a kastélyokért, várakért és történelmi parkokért csupán egy kérelmet kell benyújtaniuk a magánembereknek, cégeknek Lázár János építési miniszternek, ő pedig eldönti, hogy az abban foglaltak megfelelnek-e „a törvényben meghatározott céloknak és alapelveknek”.

A feltételek között szerepel az állagromlás megakadályozása, és az épület látogathatóságát is biztosítani kell. Ez utóbbi azonban csak azokra az ingatlanokra érvényes, ahol a vagyonátadáskor múzeum, könyvtár vagy közgyűjtemény működött. A többi örökre magánbirtokká változhat – az ingatlanokban található bútorokkal, festményekkel és egyéb ingóságokkal együtt.

A Válasz Online-ban ismertetett első tervezetben még volt egy melléklet, amely nevesítette az így elajándékozható ingatlanokat. Csakhogy ez a végleges tervezetbe már nem került be, így

minden a miniszter irányítása alá tartozó kastély vihető, ha akad rá érdeklődő.

A Népszava cikkében emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány a 2015-ben indult Nemzeti Kastély- és Várprogramjában csak 2018-ig 14 milliárdot költött a hazai kastélyok és várak felújítására. Ezeknek a most elajándékozni szánt ingatlanoknak az értéket azonban ehhez képest a vagyon kezelésével megbízott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. tavalyi beszámolójában alig 16,5 milliárd forintban határozta meg.

(Forrás: Népszava)

Címlapképünkön a nádasdladányi Nádasdy-kastély, amit 2021-ben újítottak fel a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Apokaliptikus fotók: a kanadai erdőtüzek füstjétől fuldoklik New York
Több nagyvárosban is egészségtelennek minősítették a levegő minőségét. New York polgármestere azt kérte a városlakóktól: aki teheti, maradon zárt térben.

Link másolása

Riasztást adtak ki a levegő minősége miatt New Yorkban szerdán, miután az amerikai nagyvárost elérte a Kanadában tomboló erdőtüzek füstje. A metropoliszt utcáit szmog borítja, a levegőminőséget az egészségre ártalmas kategóriába sorolták.

Szerda reggel

New York állam több részén is a legmagasabb riasztási fokozatot adták ki a levegő finomrészecske-tartalma (PM 2,5) miatt. New York városban, Philadelphiában, Washingtonban, Detroitban és Chicagóban is az egészségre károsnak minősítették a levegőminőséget.

A new yorki La Guardia és Newark repülőtereken átmenetileg leállították a légi forgalmat, annyira leromlottak a látási viszonyok. A városi iskolákban pedig törölték a szabadtérre tervezett foglalkozásokat.

Eric Adams, a város polgármestere szerdán rendkívülinek nevezte a kialakult helyzetet, és mindenkit arra kért: amennyiben teheti, maradjon zárt térben.

A füstköd ráadásul még napokig megmarad az Egyesült Államok északi államai felett a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség előrejelzése szerint. Ennek oka, hogy a kanadai Québecben pusztító erdőtüzek füstjét egy lassan mozgó alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja az USA keleti része fölé. A következő napokban ez egészen Észak- és Dél-Karolináig juthat el.

Az RTL egy éppen New Yorkban tartózkodó munkatársa azt írta, hogy már tegnp olyan vörös volt az ég a város felett, mint a Mars-járó fotóin.

„Amikor reggel elindultunk, még akkor sem gondoltam, hogy ez lesz, a sárga ég ugyan érdekes volt, de be lehetett lélegezni a levegőt, megnéztük délelőtt a Woodlawn temetőt, aztán a bronxi Little Italy-be tartva kezdett besötétedni és a füstszag is megjött. Megfájdult a fejem, nehezebben kaptam levegőt és volt némi világvége-hangulata is az egésznek”

- írta beszámolójában.

A különös, apokaliptikus hangulat a fotókon is jól érzékelhető.

(Forrás: rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: