HÍREK
A Rovatból

Ukrán szellemlakosok Szabolcsban, így ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán

340 ember volt bejelentve egy szabolcsi falu romos házába. A lakcímet kiárusító férfi Ukrajnából szerezte a kuncsaftokat. Az egyik kamu lakos és a lakcímnepper segítője is elmesélte a Szabad Európának, hogy ment a biznisz.
Címkép: Szabad Európa/Báthory Róbert - szmo.hu
2021. március 06.


Link másolása

A Szabad Európa riportja szerint

340 ukrán-magyar kettős állampolgár volt bejelentve egy tornyospálcai romos házba.
A lap interjút készített az egyik bejelentett nővel, akit el is ítéltek költségvetési csalás miatt, amiért felvette az államtól a szociális juttatásokat a fiktív lakcímre hivatkozva.

Az öt évig jól jövedelmező üzlet egyik tornyospálcai működtetője is elmesélte, hogyan ment a biznisz, amit a hatóságok csak a 2018-as választások után kezdtek el felszámolni.

VIDEÓ: 340 ember egy házban

Anasztázia 23 évesen egyszerűsített honosítási eljárásban kapta meg a magyar állampolgárságot 2012-ben.

Élt is a lehetőséggel az addig Ukrajnában élő nő, aki már fiatalon egyedül nevelte a gyerekét. Nem volt tehetős, ezért magyar társadalombiztosítást akart a vérszegénységgel küzdő gyerekének meg magának, plusz egy autót. Használtat. Mert az fele annyiba kerül Magyarországon, mint Ukrajnában. Ezekhez azonban igazolt lakcím is kellett, ami neki nem volt. A boldogulásának kulcsa M. Krisztián volt.

"A kinti ukrajnai ismerősöm felajánlotta ingyen, hogy bejelent. Tényleg ingyen jelentett be. Úgyhogy lett ez a lakcím, amit Krisztián intézett nekem. Utána cserébe hoztam neki több embert, akiket ő már pénzért jelentett be. Ötvenezret fizettek neki fejenként"

– mesélte a Szabad Európának Anasztázia, aki így lett a Kisvárdához közeli Tornyospálca lakója, ahol valójában soha nem élt egy napot sem. Az ukrán-magyar nő havonta egyszer ment a kamu lakcímre a postájáért. Közben egy ukrajnai szupermarketben dolgozott, onnan szerzett féltucatnyi kuncsaftot Krisztiánnak, aki mindig minden akadályt megugrott a kisvárdai kormányhivatalban.

M. Krisztián tíz évig élt Ukrajnában, onnan ismerte Anasztáziát is.
A hét gyerekes férfi kimondottan szegény volt, ezért is kezdett bele élete bizniszébe: a fiktív lakcím kiárusításába. Az édesanyja tornyospálcai háza éppen kapóra jött neki.

Az elhanyagolt, lepusztult házban akkoriban csak az anyja élt, ráadásul az ingatlan egy semmibe vezető utca utolsó előtti portájaként szem előtt sem volt. Anasztázia számára csak akkor derült ki, hogy a férfi üzlete beindult, amikor egyre több időbe telt, mire a levélkupacban megtalálta a neki címzett borítékokat.

Krisztián édesanyja két éve halt meg tüdőgyulladásban a fűtetlen és áram nélküli házban. A villanyvezeték már akkor is le volt vágva a rendszerről, amikor lakták. Kerítés nincs, de a postás még mindig lelkesen hordja a leveleket a szellemlakosokkal zsúfolt házba.

Pedig a tornyospálcai Hajnal utcai házban ma már nem él senki. Pontosabban csak két macska és egy kutya. A néhai tulajdonos húga naponta egyszer elbiciklizik a portához, és enni ad a jószágoknak. ​

"Ezeket mind a postás hozza, de annyi van... Alexeyenko, na ilyen nevekkel van tele"
-mondta a Szabad Európának a ház új tulajdonosa, miközben szemezgetett a levelek közül, amelyek felét a NAV küldte.

Mónika egy másodpercig sem tagadta, hogy ő is nyakig benne volt az üzletben.

"Krisztián szólt, hogy majd jönnek ide autóval az emberek. Úgy is lett. Beültem a kocsijukba, és átmentünk Várdába a kormányhivatalba, sok olyan volt közöttük, akik egy mukkot nem beszéltek magyarul, pedig magyar állampolgárok is. Én nem fizettem le senkit, csak én kaptam pénzt az aláírásért" -mesélte az asszony, akkoriban mennyire olajozottan ment minden. Bár utólag már bánja, hogy akciósan adta a lakcímet.

"Én nem kértem érte 50 ezret, mint Krisztián. Harmincat, húszat kaptam. Ha egy jött, akkor olyan 25-öt kértem. Hát, de jó volt na, mert pénz szűkében van az ember mindig."

Az asszony szerint 2013-2018 között soha senki nem ment ki a házhoz ellenőrizni, hogy valóban ott laknak-e ezek az emberek. Pedig tudott róla a postás és a postamester is. Csodálkoztak, de nem szóltak egy szót sem.

"A tanács is tudta! És a tanácsot, miért nem b*szták meg? Hát, azok kapcsolatba vannak az okmányirodával"
-fakadt ki az asszony.

Anasztázia és Mónika egybehangzóan és egymástól függetlenül állították azt, hogy a faluban mindenki tudott arról, hogy a lakcímre több százan vannak bejelentkezve. Tudta a postás, a hivatalnokok és a zsinórban negyedik ciklusát nyerő tornyospálcai polgármester is. A törvény szerint a lakcímmel szavazati jog is jár. Anasztáziának is voksolnia kellett Lukácsi Attila László függetlenként induló polgármesterre.

"Szólt Krisztián, hogy mennünk kell szavazni, mert amíg ez lesz a polgármester, addig jó lesz, addig nem dobálják kifelé az embereket a lakcímről. Az a 340 ember nem egy nap alatt jelentkezett be oda. Nem egy nap alatt létesítettek nekik lakcímet. Hogy valakit is számon kértek volna a hivatalokban emiatt, azt nem tudom. Vagy a polgármester hol van? Füstre akasztották? Hát mindenki tudott róla. Azt nem csak Krisztián tudta, aki bejelentette az embereket. Hát tudták, ugye, a kormányablakban, tudta a polgármester" - magyarázta Anasztázia.

Lukácsi Attila László 15 éve független polgármester a faluban. 2014-ben egyedül indult a választáson, legutóbb már kihívója is volt, de így is a voksok 92 százalékát zsebelte be. A polgármester azt mondta: hivatalosan nem tudott a fiktív lakosokról.

"A kormányhivataloknál kellett bejelenteni a lakcímeket, nem itt nálunk. Az meg butaság, hogy el kellett menniük szavazni. Egyik sem jött el szavazni arról a lakcímről. Ezek az emberek se országgyűlési, se önkormányzati választásokon nem szavaztak. Se jelöltre, se pártra, se rám" – magyarázta Lukácsi Attila László, aki azt is elmondta a Szabad Európának, hogy a tapasztalata megfigyelésen alapult.

"Kíváncsi voltam, hogy mozdulnak, vagy van-e egyáltalán valami mozgás arról a lakcímről, és akkor megfigyeltem, hogy senki nem jött onnan szavazni"
- tette hozzá a polgármester.

Miután a Fidesz 2010 májusában átütő többséggel vitte át a parlamentben a honosításra vonatkozó törvényjavaslatát, Tornyospálcán is robbanásszerűen megnőtt a falu lélekszáma. 2012-ben csak 2500-an éltek itt, miután felpörgött a lakcímbiznisz, 2017-ben már majdnem 3000-nél járt a lélekszám-mutató. Az új betelepülők nagy részét azonban sosem látta senki.

Anasztázia élete 2017-ben rendeződni látszott. Ukrajnában megismerkedett egy férfival, akivel úgy döntöttek, eladják mindenüket és Vásárosnaményban vesznek egy romos házat, amit felújítanak majd. 2018-ban költöztek be az új otthonukba, és az asszony akkor jelentkezett át a tornyospálcai fiktív címéről ide. A boldogsága azonban alig egy évig tartott. A rendőrök 2019. szeptember 18-án akadtak a nyomára - meséli.

„Tudtam, hogy miért akarnak kihallgatni. Akkor már hallottam, láttam a tévében, hogy ez a majom Gyurcsány elment a házhoz. Videó, tévé, minden volt ott, újságba ki voltak rakva, persze senkit sem talált meg a média közülünk,
de akkor már tudtam, hogy az a lakcím, az bukta. Bementem és elmondtam, hogy hogy történt. Mérges voltam, mert mondtam, hogy nem engem kell emiatt kérdezni, hát mondom, kérdezzék meg a kormányablakban, aki ott ült és aki csinálta ezeket".



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hann Endre: több olyan felmérés is volt az elmúlt hetekben, amik nem kerültek nyilvánosságra
Megbolydult a közvélemény-kutatói szakma – állítja a Medián vezetője, aki arról is beszélt, hogy a TISZA Pártot nagyon különböző helyekre mérik a cégek.

Link másolása


Hann Endre, a Medián ügyvezetője a Klubrádió adásában beszélt arról, hogy az elmúlt hetekben „nemcsak a politikai élet bolydult meg, hanem a közvélemény-kutatói szakma is”.

A Závecz Research felmérése szerint ugyanis jelentősen meggyengült a Fidesz, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséget pedig erősebbre mérte, mint Magyar Péter Tisza Pártját, de az Iránytű Intézet felmérése szerint a Fidesz nem nagyon gyengült, míg a Tisza Párt pedig kiemelkedik az ellenzékiek közül.

Hann a két felmérés közti különbséget abban látja, hogy az Iránytűnél kifejezetten magas azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni, míg a Závecznél ez alacsonyabb.

Hann szerint nagyon meglepő eredmények jönnek ki, és további ingerültséget vált ki az ellenzéki pártok oldaláról, ez az ingerültség pedig a közvélemény-kutatókra is átterjedhet.

„Magyar Péter megjelenése rosszul érinti az ellenzéki pártokat, noha nem mindegyiket egyformán”

– tette hozzá.

Hann nem akart neveket, cégneveket mondani, de tudomása szerint több olyan felmérés készült az elmúlt hetekben, amelyet a készítője nem, vagy csak késleltetve hozott nyilvánosságra,

A Medián egyébként most kezdi az adatfelvételt, felmérésük pedig jövő héten fog megjelenni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Csányi Sándor az OTP történetének eddigi legnagyobb bankvásárlására készül
A vezérigazgató az OTP közgyűlésén jelentette be az akvizíciót: egy Európai Unión belüli bankot vásárolhatnak meg.

Link másolása


Csütörtökön délelőtt tíz órától közgyűlést tartott az OTP, ahol a részvényesek egyebek mellett az osztalékfizetésről és saját részvényeik visszavásárlásáról is döntöttek – számol be a Portfolio,

Az eseményen beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy az OTP a zászlóshajója a magyar bankpiacnak, megkerülhetetlen tényező, kellő súllyal, nagy piaci részesedéssel és a hazai érdekek mentén vesz részt a pénzügyi világ folyamataiban.

Az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor feltette a kérdést, hogy hogyan lehet az, hogy a 2023-as, 990 milliárd forintos eredmény után csak 150 milliárd forintot fizetnek osztalékként. Csányi szerint ez egyrészt azért van, mert a válság alatt is fizettek osztalékot és vettek vissza részvényeket, másrészt pedig mert

szerdán indikatív ajánlatot tett az OTP egy Európai Unión belüli bank megvásárlására, és ez a bank történetének legnagyobb akvizíciója lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Hadházy be is kaphatja” – mondta Nyírkarász fideszes polgármestere, aki korábban rávallott a térség fideszes képviselőjére
Szalmási József a rendőrség által lezárt korrupciós ügyben azt vallotta, hogy Kovács Sándor parlamenti képviselő a barátja érdekében manipulálta Nyírkarász egyik közbeszerzését, és megzsarolta őt azért, hogy az általa kiválasztott cég építse meg a falu termelői piacát.

Link másolása

Nyírkarász fideszes polgármestere, Szalmási József azt mondta a rendőröknek, hogy Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő behívatta, és közölte, barátja cégének kell megépítenie a település piacát, másképp nem kapják meg az elnyert uniós pénzt.

A 24.hu szerint a rendőrség mégis megszüntette a nyomozást három év után. Azért nyomoztak, mert kiderült, Kovács barátjának a cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben, és ezért Hadházy Ákos feljelentést tett.

A lezárás ilyen megállapítások dacára történt:

„A közbeszerzési dokumentumokból megállapítást nyert, hogy egy behatárolt földrajzi körzetben elhelyezkedő hét település önkormányzata és az egyesület (a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület, amit ma is Kovács Sándor felesége vezet) beruházásaik megvalósítására kevés kivétellel ugyanazon hat gazdasági társaságot választották ki és kérték fel ajánlattételre, melyek közül kivétel nélkül a többnyire egyedül pályázó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. ajánlata került ki győztesként,

mely tények egyidejű és együttes fennállása a gazdasági szereplők összehangolt magatartására utalhat, illetve versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény gyanúját keltheti”.

A nyomozás során lehallgattak telefonokat, tanúkat is kihallgattak, köztük volt Szalmási József is, aki egyébként idén is a Fidesz jelöltjeként indul az önkormányzati választáson.

Külön érdekes, hogy a polgármester rávallott Kovácsra a rendőröknél, azt mondta, hogy

a parlamenti képviselő a barátja érdekében manipulálta Nyírkarász egyik közbeszerzését, és megzsarolta őt azért, hogy az általa kiválasztott cég építse meg a falu termelői piacát. A falu végül 50,5 millió forint uniós forrást kapott.

A rendőrség azt is kimondta, hogy a bűncselekmény megvalósulását „a foganatosított eljárási cselekmények egy részének eredménye” nem zárja ki, ám „ezek a pályázatok készítésére, a beruházásokat kivitelező vállalkozások kiválasztására irányuló összehangolt magatartás vagy irányítottság mértékét, mélységét, az abban résztvevő személyeket illetően nem kellően egzaktak, cselekményre, illetve személyre mutatóak, és ilyen adatokat az eljárás során nem lehetett beszerezni, még a kiterjedt bizonyítás és a leplezett eszköz alkalmazás ellenére sem”.

Hadházy szerint így még ebben a lezáró határozatban is olyan bizonyítékok vannak, amik miatt „Kovács Sándor fideszes képviselőnek már régen a börtönben kéne ülnie”.

A 24.hu nak most nyilatkozott röviden Szalmási József, aki ezt mondta:

„Hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se önök. Hadházy be is kaphatja.”

Kovács Sándorral amúgy szerinte ma is jóban vannak, a rendőrségen tett állításairól pedig most azt mondta: „Lehet, piás voltam akkor.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nagyon a zsebedbe kell nyúlnod, ha a budapesti agglomerációban akarsz ingatlant – mutatjuk, hol a legdrágábbak
Majdnem 20 százalékkal nőtt a négyzetméterár, nincs nagy meglepetés a települések listáján.
MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása


A Duna House csütörtökön közölte adatait az MTI-vel, amikből kiderül, hogy 2023-hoz képest nőtt az adásvételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal nőtt a Budapest környéki területek ingatlanpiacán.

Tavaly a gazdasági nehézségek és magas hitelkamatok miatt országosan csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami az agglomerációban is éreztette hatását, 2022-hez képest 18 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján idén is a nyugati szektorba vágyók (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint, Zsámbék) fizetik meg a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ami jelenleg 19 százalékkal több, mint tavaly, 824 ezer forint.

12 százalékos emelkedést tapasztaltak a délkeleti szektorban is (Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés), ott jelenleg átlagosan 569 ezer fointba kerül egy négyzetméter.

Link másolása
KÖVESS MINKET: