HÍREK
A Rovatból

Tetőzött az ötödik hullám, jó nyarunk lehet Vattay Gábor járványelemző szerint

A főváros és a Dunántúl már túl van az omikron-hullám csúcsán, az ország keleti részén ezen a héten lehet a tetőzés. Május végére pedig szinte teljesen visszavonulhat a járvány.

Link másolása

Közeledünk a koronavírus-járvány lecsillapodásához dr. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője szerint.

„Budapesten a múlt hét csütörtökön már megvolt a tetőzés: akkor érték el az egyhetes átlagok a maximumukat, és pénteken már csökkentek. Ugyanígy történt Pest és Bács-Kiskun megyében is, és szinte az összes dunántúli megyében, így Vas és Győr-Sopron megyében is. A járvány ezeken a területeken pénteken érte el a csúcsot”

– mondta a szakértő a B&L Online Hír és Cikkügynökségnek.

Vattay úgy számol. hogy a kelet-magyarországi megyék jó részében február első hetében lesz a tetőzés. Szerinte egyértelműen látszik, hogy a járvány a megyék gazdasági aktivitása szerint terjedt, ami nem véletlen. „Ahol nagyobb az emberek mozgása, közlekedése, keveredése, ahol nagyobb a népsűrűség, ott futott fel gyorsabban a fertőzési hullám.”

Napi estszámok várható alakulása 2022. február 1-jétől Magyarországon (Forrás: dr. Vattay Gábor)

Ugyanakkor a halálozás mértéke általában tíz nappal követi az új fertőzöttek számának változását, és egy ideig még növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma is.

A delta-hullám ugyan már lement, az abban megbetegedettek azonban még kórházban fekszenek, és a várható elhunytak egy része még azt a vírust kaphatta el. Az omikronnal kórházba kerülteknek viszont már kisebb százaléka fog meghalni, köszönhetően az új vírus okozta betegség enyhébb lefolyásra.

„Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc–negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felfutottt, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia”

– mondta elemzései alapján dr. Vattay Gábor.

Kérdésként merülhet fel, hogy az újrafertőzöttek száma nem késleltetheti-e az ötödik hullám lecsengését. Egy január eleji angliai kutatás százezer PCR-teszt eredményét elemezve jutott arra a megállapításra, hogy a friss Covid-betegek kétharmada korábban már elkapta a koronavírus-fertőzést. Dr. Vattay Gábor is úgy látja,

a mostani omikron-hullám egyik jellegzetessége, hogy azok is újra megfertőződhettek, akik a korábbi hullámokban már átestek a járványon, illetve akik már be voltak oltva.

Immunológiai szempontból tehát más vírus ez az új mutáns a korábbi, delta és delta plusz variánshoz képest. „Ez adta az omikron »versenyelőnyét« a deltához képes – mondta a járványügyi modellező, hozzátéve egy fontos szempontot. – Aki megfertőződött a deltától, azt az omikron meg tudja fertőzni, de akit az omikron megfertőz, azt a delta már nem képes. Így nyomta el, szorította ki a terjedésben az omikron a deltát, amit a hullám elején még nem lehetett előre tudni.”

Dinamikáját tekintve az ötödik hullám sokkal gyorsabban futott fel. Exponenciális szakasza gyorsabb volt, a világon mindenütt két-három naponta duplázódtak meg az esetszámok. Míg a korábbi hullámok idején csak egy-két hét alatt lett kétszer annyi fertőzött. A tetőzés hirtelen, előjelek nélkül áll be, ennek oka pedig egyszerű – magyarázta dr. Vattay Gábor. A fertőzöttek száma egy darabig folyamatosan nő, majd egy idő után elkezd stagnálni.

A tesztelésnek viszont van egy véges kapacitása, az emberek pedig beállnak a feltorlódott sorba. Amikor a járvány elkezd enyhülni, a sor elkezd apadni, de a tesztelés egy ideig még „bedugult” állapotban van, és azt követően is magas esetszámot jelentenek. Ez történhetett január utolsó egész hetében is, ezért volt még magas a mozgó átlag Budapesten. A többi városban is hasonló lesz a helyzet – jegyezte meg az elemző.

Kérdésként merülhet fel, vajon a Nyugat-Európában lábra kapott úgynevezett B2 omikron variáns nem tolhatja-e ki a lecsengést, nem növelheti-e újra az esetszámokat. Dániában és Portugáliában még nem tetőzött az újabb járványhullám, de már megjelent az új mutáció, mely valóban lökést adhat a koronavírus terjedésének. Ha viszont egy népességet a járvány gyengülő, lecsengő szakaszában ér el, akkor – feltéve, hogy az új verzió nem tudja megfertőzni azokat, akik átestek az omikron és a korábbi variánsok fertőzésein – már kevéssé tud hatékonyan terjedni. „Sokat fogunk tanulni abból, vajon tud-e a B2-mutáns újabb hullámot kelteni például a lecsengési szakaszban lévő Nagy-Britanniában, ahová biztosan elér Skandináviából” – mondta dr. Vattay Gábor.

S hogy mit hoz a nyár? Reménykedhetünk-e abban, hogy szinte eltűnik majd a koronavírus, ahogy az elmúlt két évben történt? A járványelemző szerint igen: Magyarországon eddig is jellemző volt a vírusok terjedésének, visszaszorulásának szezonalitása. Úgy tűnik, nem tudnak annyira jól terjedni a száraz levegőben, és várhatóan a jövőben is így lesz. Májustól állnak elő azok az időjárási feltételek, amelyek majdnem vírusmentes nyarat hozhatnak el.

De dr. Vattay Gábor optimista a további időszakra is.

„Azt várjuk, hogy a vírus ősszel már nem hullám formájában fog terjedni, hanem hasonlóan a többi megfázásos betegséghez, szinte csak egyike lesz azoknak. Mivel az omikron végigrohant az egész országon, nagyjából az oltatlanokon is, szinte „beoltotta” a maradék lakosságot is. Az, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okozott, vagy alig okozott, azon is múlt, hogy már sokan be voltak oltva, vagy korábban elkapták a koronavírust.

Nem csupán a vírus változott meg, hanem az emberek immunitása is elért egy bizonyos szintet. De azért ez senkit se tévesszen meg, ezt még nem lehet nyájimmunitásnak nevezni. Ennek ellenére úgy gondolom, ha a következő mutáns megjelenik, nem úgy hat majd az emberekre, mint az eddigiek, és kevésbé lesz halálos.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Veszteségbe kényszerítheti őket a kormány a benzinkutasok szerint
Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.

Link másolása

Veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését – mondják a Független Benzinkutak Szövetségénél. Szerintük az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy a költségvetés nem tud lemondani további bevételekről. Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté Magyar Péterről: már az egyetemen is nagyképű és arrogáns volt
„Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám” - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Kocsis Máté az Index és az ATV közös műsorában nyilatkozott Rónai Egonnak, és megemlítette Magyar Pétert is

Kocsis a Fidesz paneljét hangoztatta, és kijelentette, hogy nincs dolguk Magyar pártjának előretörésével, minden a baloldalon történik, „ellenzékváltó hangulat van”.

„A baloldali érzelmű emberek, akik kormányellenesek, úgy érzik, hogy most reménykedhetnek másfél évtized kudarcai után. De ilyet láttunk már” – mondta. A Fidesz frakcióvezetője a „finanszírozói világról” beszélt, ami állítása szerint külföldről pénzeli a magyar ellenzéket a kormányváltás reményében.

„Azt nem tudom, hogy kiábrándult-e, úgy gondolom, hogy ott inkább egy bosszúról van szó” – mondta Kocsis, aki árulónak tartja Magyar Pétert, de nem politikai, hanem baráti értelemben. Bár szerinte ők nem voltak barátok.

"Az egyetemen is arrogánsnak és nagyképűnek tartottam, és ennek hangot is adtam. Az elmúlt húsz évben körülbelül három vagy négy alkalommal kerültem vele egy légtérbe, de akkor sem beszéltünk érdemben semmiről"

– mondta.

A Tisza párt vezetője Kocsis szerint soha nem volt része a politikai struktúrának, amit tud, azt csak a volt feleségén, Varga Juditon keresztül tudhatja.

"Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám."

Kocsis szerint Varga Judit hülyeségeket beszélt az ügyészségen landolt hangfelvételen, a frakcióvezető emellett zokon vette, „indokolatlanul goromba volt”, amikor Magyar Péter azzal vádolta őt, hogy a munkaidejében iszik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blikk: Százmilliós kártérítést kaptak a bicskei áldozatok, de eddig erről nem beszéltek
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezséget, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Összesen kilencen kaptak jelentősebb összeget kártérítésként, mert zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban - írta meg a Blikk. Az ügy 2016-ban pattant ki, az intézmény vezetőjét, V. Jánost nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak és kényszerítés miatt. Idén robbant ki a kegyelmi ügy, amelyben a bűntársaként ismert K. Endrét Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette, ekkor újra ráirányult a figyelem a zaklatások ügyére.

Az áldozatok 2020 februárjában jelentették be, hogy kártérítési pert indítanak.

"Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan"

– nyilatkozta akkor Pop Mert Julián a 168.hu-nak.

A Blikk úgy tudja, hogy 2020-ban ő is megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként. A kilenc áldozat közül néhányan kevesebb pénzt kaptak, a lap szerint valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összeg mértékét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki

– tudta meg a Blikk a Belügyminisztérium sajtóosztályától.

A pénzt nem ugyanabban az időpontban kapták meg, de mindannyian elfogadták az egyezséget.

Ide tartozik, hogy Magyar Péter péntekre tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, hogy Pintér Sándor tárcavezető és az egész kormány távozását követeljék. Magyar szerint a kormány „két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól”.

Link másolása
KÖVESS MINKET: