PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
A Rovatból

Tavaszi lakásfelújítás - íme a legolcsóbb tippek hozzá

Adunk néhány ötletet, hogy hogyan újítsd meg saját magad a lakásod kevés pénzből, látványosan.

Link másolása

Időről időre szüksége van az embernek egy kis felfrissülésre, hogy a környezet és a mindennapok monotonitását megtörje. A tavasz közeledtével jót fog tenni neked is, ha az otthonodon végrehajtasz egy kis ráncfelvarrást. Egy látványos és üdítő lakásfelújítást már fillérekből is el lehet intézni. Ráadásul lehet ezt élvezetes időtöltéssé tenni, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Nem muszáj mindjárt felszedni a csempét és áttologatni a falakat.

Mázolj kedvedre!

Az első, kézenfekvő dolog egy festés. Az unalmas fehér falakat már kis költségből magad is kiszínezheted, ehhez nem kell külön mestert hívni. Itt igazán elengedheted a fantáziád, de pár szabályt azért érdemes szem előtt tartanod. A színek ereje jelentős, hiszen képesek tágítani és szűkíteni a tereket. Kis helyiségeket világos színnel ajánlott pingálni, a hosszú magas tereknél pedig alkalmazd azt a trükköt, hogy a padlót és a mennyezetet színesre, a falakat pedig fehérre fested. Ettől a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik majd. Kicsi és alacsony tereknél minden falat és a padlót is világosra színezd, ettől a könnyed lebegés érzetét kelti a tér, úgy, mint ha a hátsó fal irányába tágulna.

Ápol és eltakar

Ha a padló nem festhető – mert például járólap borítja, akkor sem kell beletörődnöd és életed végéig megtűrni annak megunt színét és mintáját. Kaphatóak kifejezetten ilyen célra tervezett öntapadó burkolólapok, ezeket különösebb szakértelem nélkül magad is lerakhatod. Először tervezd meg a kívánt mintázatot – háromnál több színt nem érdemes használni, mert attól kaotikus lesz a kép, különösen kis helyiségekben. A mintát a szoba közepéből indulva kell megtervezni, hogy a széleken mindenhol egyenlő mértékben kelljen majd a burkolólapokból levágni. Egy szürke, ódivatú fürdőszobát ezzel a módszerrel tökéletesen újjávarázsolhatsz! Nemcsak lapokkal, de erre a célra készült matricákkal is operálhatsz, ha a falakon lévő csempékre kerül a sor.

Kiegészítőkkel manipulálj!

Ha a plafontól a padlóig megvagy az új színekkel, akkor térj át a berendezési tárgyak és bútorok kiegészítőire. Sokan legszívesebben kidobnák megunt konyhabútorukat és szekrénysorukat, pedig egy pár száz forintos fogantyúval új életet lehelhetünk beléjük. Ezekből a kiegészítőkből igen széles a választék a különféle áruházakban, de érdemes körbenézni az online aukciós piactereken is, főleg ha különlegesebb vagy antik darabra fáj a fogunk. A bútorok arculatát még úgy is felfrissíthetjük, ha MDF lapból kivágott mintákat ragasztunk vagy csavarozunk rájuk és azt lefestjük. A felújítás utolsó felvonásaként újítsd meg a kárpitokat és drapériákat. Nem kell megijedni, nem kell az egész kanapét áthuzatolni, elég, ha a párnákra új “ruhát” adsz és pár kisebb kiegészítővel – például zsinórokkal – díszíted.

Használd, ami már a tiéd!

Ha a lakásod kinézetén sikerült változtatnod, akkor jöhet a következő lépés. Rendezd át a szobát vagy szobákat! Cseréld fel a bútorokat, variáld át a függönyöket! Gondolkozzatok együtt a családdal, hogy mi hova illene, mi hol lenne praktikus, kinek mire van szüksége.

További lakásfelújítós tippekért, pedig látogass el a Provident blogjára!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
10 praktikus tanács a gyerekszoba berendezéséhez
Új taggal bővül a család? Megunták a srácok a dekorációt? Mutatjuk, mire figyelj oda, ha barátságos és praktikus végeredményt szeretnél, amit a lurkók is imádni fognak!

Link másolása

A gyerekszoba kulcsfontosságú a kicsik életében. A saját tér egyszerre nyújt számukra biztonságot és nyugalmat, később pedig az önkifejezés és az önállóság gyakorlásának terepe lehet – utóbbi persze csak akkor, ha a szorgos édesanyák megosztják velük a takarítás kötelességét. Ezekhez azonban megfelelő alapokra lesz szükség, éppen ezért összegyűjtöttük, hogy a gyerekjátékok és a gyerekbútorok kiválasztása mellett mire érdemes még figyelni a tervezésnél:

Tágas tér

Minél nagyobb, annál jobb! A kicsik drága bútorokkal telezsúfolt szobák helyett inkább nagy, üres területekre vágynak, ahol szabadon lehet játszani és mozogni. Természetesen később bekerülhet egy íróasztal és bővülhet a ruhásszekrény, de eleinte érdemes a minimalizmus jegyében gondolkodni, ha berendezésről van szó.

Biztonság

Babaszoba esetén – akkor is, ha ez az első időszakban a saját hálószobánk – semmi sem fontosabb a balesetek megelőzésénél. A sérülések elleni küzdelem legjobb fegyverei a sarokvédők és a konnektorok biztonsági dugói. Később érdemes a biztonság kedvéért az ablakokat is külön gyerekzárral felszerelni.

Falfestés

A színek az első időszakban legyenek lágyak és megnyugtatók, mint például a pasztell árnyalatok. Később már jöhetnek az élénkebb tónusok, vagy a különböző falmatricák és falfestések, hogy a kicsik kedves figurái is felkerülhessenek a gyerekszoba falára. Akár a festék, akár a tapéta mellett döntünk, sok időt, bosszúságot és pénzt megspórolhatunk azzal, ha mosható verziót választunk belőlük, hiszen a kisebb-nagyobb baleseteknek és a gyerekek kreativitásának egy ideig képtelenség gátat szabni. Az is fontos, hogy a szobafestés környezetbarát, kíméletes alapanyaggal történjen, de ilyenkor is kötelező pár napot várni száradás után a beköltözéssel.

Burkolat

A két legfontosabb szempont itt is a gyerekek egészsége és a kiadások racionalizálása. Ezek alapján a padlószőnyeget nem tanácsolnánk senkinek, hiszen nehezen tisztítható, ráadásul könnyen allergizál. A kő keménysége, valamint hűvös és csúszós mivolta miatt kerülendő. A legjobb megoldás a strapabíró parketta vagy laminált padló.

Tárolás

Eleinte el se tudjuk képzelni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű tárolóhely és eszköz a picik szobájában (ezen a téren talán csak a konyha versenyezhet vele). Hihetetlen mértékben megkönnyíti az életünket, ha van elég hely a labdák, babák, kisautók, társasok, könyvek, gyurmák, legók és a többi gyerekjáték számára. Nem csak mi tudunk majd gyorsabban kitakarítani, de a gyerekek is hamarabb megtanulnak maguktól rendet rakni, ha erre megfelelő eszközök és átlátható rendszerek állnak a rendelkezésükre. A szekrények és polcok ideális kialakítása mellett a tároló ládák és a beépített fiókok is sokat segíthetnek.

Fűtés és szigetelés

A megfelelő hőmérséklet kulcsfontosságú a picik szobájában. A termosztát felcsavarás mellett (vagy helyett) ezt leginkább a megfelelő szigeteléssel érhetjük el. A már emlegetett parketta ebből a szempontból igen kiváló, a többi esetben viszont padlófűtéssel biztosíthatjuk, hogy a kicsik mezítláb rohangálva se fázzanak meg. Az ablakok megfelelő szigetelése elengedhetetlen: ellenőrizzük, és szükség esetén cseréljük le a nyílászárókat – válasszunk minél nagyobb profilvastagságú és minél több légkamrával rendelkező változatot.

Gyerekbútorok

Az idő itt sajnos nem nekünk dolgozik, így muszáj előre gondolkodnunk, ha meg akarjuk kímélni pénztárcánkat a 3-4 évente esedékes cseréktől: látványos és drága darabok helyett törekedjünk inkább strapabíró és egyszerűen bővíthető berendezések beszerzésére. Színek terén eleinte döntsünk a semleges és természetes árnyalatok mellett, elkerülve a később esedékes esztétikai vitákat a szoba tulajdonosával. Idősebb gyerekek és felújítás esetén már egyszerűbb közös döntést hozni, ám ilyenkor is muszáj időnként határozottan kiállnunk a józan ész és a praktikum mellett. Plusz tipp: az emeletes ágy nem csak a szobán osztozó tesóknak való! Kisebb lakásokban rengeteg helyet spórolhatunk egy galériás kialakítással, amit a gyerekek is imádnak.

Világítás

Az ideális világítást sem szabad elhanyagolni a gyerekszoba tervezésénél! Kisebb korban a megnyugtató éjjeli lámpának lehet inkább jelentősége, melyet ezután a megfelelő fényt adó olvasólámpa és a hangulatvilágítás vált fel. Arról viszont egyik esetben se feledkezzünk meg, hogy mindenképpen legyen egy erőteljesebb, egész szobát megvilágító mennyezeti lámpa és/vagy spotlámpa sor a helyiségben!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
Otthoni gyerekjátékok, melyeket gyerekjáték összerakni
Lassan itt a hívogató tavasz, ám az időjárás még sokszor csalóka, így a gyerekeknek továbbra sem árt, ha van mivel elfoglalni magukat a négy fal között is. Ehhez hozunk pár kreatív és filléres ötletet.

Link másolása

A gyerekek gyorsan megunják a játékokat, erre pedig rátesz a bezártság is. Ahhoz azonban, hogy változatosak legyenek a hétköznapok és a játékok, nem kell minden alkalommal méreg drága új holmikat vásárolni, hiszen némi kreativitással akár az otthon megtalálható eszközökből is szuper játékokat lehet varázsolni, benti és kinti játéknak egyaránt. Ráadásul a közös alkotás már maga is jó program és szinte mindegyik játékötlet egyénre szabható.

Saját memóriajáték

A kisgyerekek körében a rajzolás egyébként is népszerű tevékenység, de persze egy idő után könnyen unalmassá válhat. Egy memóriajáték megalkotásával azonban ezen is lehet csavarni egyet! Találjátok ki hány párból álljon a pakli, majd jöhet a különféle figurák megrajzolása. Nem kell hozzá más csak pár A4-es papír és színes ceruza vagy filcek. A legjobb, ha akad hozzá kartonpapír, hiszen úgy tartósabb lesz a végeredmény is. A cél, hogy minél jobban hasonlítson egymáshoz a két pár, majd ha elkészültek a rajzok ollóval óvatosan vágjátok ki őket és mehet is az új memóriakártyák tesztelése!

Kavicsfestés

Szinte minden gyerekszobában rejtőznek a kirándulásokról hazavitt kisebb nagyok kavicsok és kövek. Ha pedig nem, külön kavicsgyűjtő túrát is lehet tenni, majd otthon indulhat az újonnan szerzett kincsek dekorálása. A letisztított kavicsokat festékkel vagy akár filccel is lehet dekorálni, a végén érdemes védőlakkal bevonni, hogy kevésbé kopjon. A tarka kavicsok remek díszek lehetnek, de a nagyszülőknek is kedves ajándék.

Ügyességi játék a hűtőre ragasztva

Ismered azokat az ügyességi játékokat, ahol egy kis csőben kell vezetni a golyót, hogy eljusson a célba? Pár wc papír guriga és kerek mágnes segítségével te is könnyedén építhetsz ilyen pályát és indulhat is az ügyeskedés. Csak vágd félbe a gurigákat, rögzítsd a hűtő ajtóra őket enyhén egymás alá, úgy, hogy egy könnyű golyócskát pl. egy üveggolyót vagy galacsint végig lehessen rajtuk görgetni is kész is. A mágnesek és a hűtőajtó helyett bármilyen könnyen tisztítható felületre rögzítheted a gurigákat pár cellux darab segítségével is.

Készítsetek társasjátékot

Bonyolultságától függően, ezzel akár egy egész napot is el lehet tölteni. A kreativitás mellett jó hatással van a logikai gondolkozásra is. Tervezzétek meg, milyen játékot szeretnétek, mik legyenek a szabályok, majd jöhet az építés! A legegyszerűbb, ha egy pizzás dobozon festitek meg a pályát, ha van kedvetek, akkor pedig bábut is fabrikálhattok gyurmából. Az összes szabály rajtatok áll. A mezőkre kitalálhattok külön utasításokat, de akár külön kártyákat is gyárthattok hozzájuk. Ha pedig mindez megvan, indulhat is a közös családi társasozás a saját játékotokkal!

Házi ugróiskola

Esős napokon, amikor mindenki csak vágyódik ki és nincs hol levezesse a gyerek az energiáit, mentőötletként jöhet a saját ugróiskola! Nem kell hozzá más csak szigetelőszalag és egy nagyobb parketta vagy sima, ragasztható padlófelület. Itt közösen kitalálhatjátok az ugróiskola hosszát és vonalait, amit a ragasztószalaggal egyszerűen fel lehet vinni, majd ha nincs rá szükség, könnyen el is lehet távolítani. Azonban, ha emeletes házban laktok, jobb az ickázást olyan időpontra tartogatni, amikor biztosan nem riad fel rá az alsó szomszéd…


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
5 egyszerű konyhai praktika, amivel időt és pénzt spórolhatsz
Kellemetlen szagot áraszt a mosogatógép? Már a második serpenyődet dobnád ki, mert képtelen vagy levakarni az odaégett ételmaradványokat? A most következő praktikák ezekre a mindennapos problémákra is egyszerű ám nagyszerű megoldást nyújtanak!

Link másolása

1. Így tartsd tisztán a vágódeszkát

Azt hiszed, elég, ha használat után gondosan lesikálod mosogatószerrel, majd jól leöblíted? A csapból folyó víz nem elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a nyers hús előkészítése során a deszkára került baktériumokat, amelyekkel a sütés-főzés során végez a magas hő. Ezért mindenképp használj fertőtlenítő hatású konyhai tisztítószert. A műanyag deszkát be is áztathatod, a fát csak permetezd be egy flakonos szerrel, majd dörgöld át. A fertőtlenítés után ne feledkezz meg az alapos öblítésről!

2. Így előzd meg, hogy elduguljon a mosogató

Soha ne önts a lefolyóba kávézaccot (megreked a szifonban), használt sütőzsiradékot (egyrészt vonzza a szennyet, másrészt kihűlve megszilárdul), maradék lisztet a gyúródeszkáról (vízzel érintkezve letapad) és főtt rizst (a víztől tovább duzzad). Kockázatot jelentenek továbbá a gyümölcsökről és zöldségekről (pl. almáról, banánról, citrusfélékről, paradicsomról) mosáskor leváló és a szifonba sodródó kis ragacsos címkék, amelyek vízben nem oldódnak fel.

3. Ezt tedd, ha rossz szag jön a mosogatógépből

A szűrő és az evőeszközkosár rendszeres tisztításával elejét veheted a problémának, mert elsősorban a felgyülemlett ételmaradék a felelős a büdösségért. A rossz szagok ellen egyaránt bevethetsz márkás gyári készítményeket és filléres, ám nem kevésbé hatásos házi szereket. Próbáld ki, hogy a program elindítása előtt a gép aljába kb. fél pohár ecetet öntesz vagy 2 tk szódabikarbónát szórsz, és a szokásosnál magasabb hőfokot állítasz be. (Egyszerre ne használj ecetet és szódabikarbónát!) A rekeszekbe tett kifacsart citromhéj remek illatosítószer.

4. Így pucold meg könnyedén a serpenyődet

Az odakozmált nemesacélt edényt csillogóra sikálhatod gombóccá gyúrt alufóliával – kíméletesebben tisztít, mint a háztartási boltban kapható acélforgács. Tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő esetén segít a konyhasó: tölts belőle bőven az edénybe, önts rá forró vizet és hagyd állni egy éjszakát. Másnap csak el kell öblítened.

5. Így akadályozd meg, hogy megbarnuljon az avokádó

Jártál már úgy, hogy csak egy fél avokádóra volt szükséged a drága zöldségből, és a másik fele megbarnult, mielőtt felhasználtad volna? Ezentúl úgy tedd el egy légmentesen záródó tárolódobozba, hogy a vágott felületét előzőleg megcsepegteted citromlével vagy beecseteled olívaolajjal. Az is jó megoldás, ha egy félbevágott vöröshagymát helyezel mellé.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROVIDENT OTTHONI TIPPEK
5+1 tipp, hogy hangulatos legyen a teraszod
Itt a tavasz, ideje eltenni mindent az erkélyről, ami nem oda való, és beköltöztetni a növényeket, a kávézó asztalkát és a jókedvet!

Link másolása

Hívják bár balkonnak, erkélynek, terasznak, az embernek szüksége van egy térre, ahol úgy tud szabadban lenni, hogy közben otthon is van egyszerre. Tudja ezt minden olyan szerencsés, akinek valaha volt terasza, de mi most senkit nem a terasz fontosságáról akarunk meggyőzni, hanem sokkal inkább arról, hogyan kell berendezni azt úgy, hogy kedvünk is legyen kiülni akár a hűvösebb tavaszi estéken is.

1. Ne használd lomtárnak!

Ezen nincs mit magyarázni, az évek óta porosodó vödör, a nem használt szobabicikli, a valamire majd jó lesz kartondoboz minden, csak nem otthonos vagy szexi. Első lépés: vegyél egy nagy levegőt, és dobd ki az összes szemetet! A legjobb, ha semmit nem kell az erkélyen tárolnod, de ha valamit mégis, egy szép láda (tetején mutatós ülőpárnával) kisebb tárgyak esetén megoldja ezt a gondot, és plusz ülőhelyként is funkcionál.

Itt a tavasz és a szép idő, ideje hát felújítanod teraszod és/vagy erkélyedet! A cikkünkben összegyűjtött tippek segíthetnek, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet.

2. Legyél bátor!

Egy pár négyzetméteres erkélyen nyugodtan kísérletezz olyan megoldásokkal, mint a műfű, a kültéri szőnyeg, vagy egyes fa (vagy fa jellegű) járólapok. Ezek lerakhatók a régi, csúnyácska kőre is, 3-4-8 négyzetméternyi helyre nem jelentenek olyan őrületes kiadást, viszont instant módon kábé az ötszörösére növelhetik az erkélyed menőségét, hangulatát.

3. Terjeszkedj fölfelé!

Minél kisebb az erkély, annál inkább érdemes kihasználni a falakat is, és a növényekkel, dekorációval fölfelé terjeszkedni. Egyszerű polcok, egyszerű kis állványok, és egymással összepasszoló kaspók, virágládák használatával nem nagyon lehet melléfogni.

4. Legyen világosság!

A hangulaton óriásit dobhat a hangulatvilágítás, gömböcskés fényfüzérek, fellógatott mécsestartók, gyertyák. Az sem gond, ha nincs konnektor, mostanra rengeteg napelemes lámpasor, mécses, lampion kapható, ha itthon drágállod, érdemes körülnézni a német amazonon (sokszor ingyenes a szállítás 30-40 euró fölött), vagy az aliexpressen (ami még olcsóbb, csak lassabban ér ide). Ha nem konnektor, és nem napelem, akkor is lehet lógatós tartókba mécseseket tenni (ilyenkor viszont fontos, hogy maradj otthon, véletlenül se menj el anélkül, hogy elfújtad volna).

5. Legyen zöld!

A hangulatos erkély/terasz titka a sok-sok növény. Még kis helyen sem lehetetlen! Ne csak a korlátot rakd tele muskátlival, a falakra is tehetsz növényt, egy-egy formára vágott, magasabb, nem túl nagy koronájú fácska pedig behozza az egyensúlyt a formák közé. Ha nem értesz a növényekhez, ne vásárolj be ész nélkül, pláne ne egy barkácsáruházban/hiperben, mert nem lesz benne sok örömöd később. Először is tisztázd magadban, milyen tájolású az erkélyed, és mennyi napot kap telibe. Azt is, hogy mennyi időt, energiát vagy hajlandó fordítani az öntözésre.

Itt a tavasz és a szép idő, ideje hát felújítanod teraszod és/vagy erkélyedet! A cikkünkben összegyűjtött tippek segíthetnek, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet.

Aztán menj el egy kertészetbe, és kérj tanácsot! Hidd el, megéri, ha olyan növényeket viszel haza, amik oda valók, nem fognak a nyár közepére meghalni, kiszáradni, elsenyvedni. Tapasztalataink szerint a kertészetes növények - bár valamivel drágábbak - sokkal stapabíróbbak, mint mostoha körülmények között tartott barkács/nagyáruházi társaik.

Kapcsolódó
A melegebb hónapokban szívesen „menekülsz” ki te is az erkélyedre, teraszodra, kertedbe, de még nem teljesen vagy megelégedve a berendezéssel? Jöjjenek hát a puffok, párnák, napágyak, kerti bútorok, minden, ami a kényelmes kerti pihenéshez szükséges! Összegyűjtöttünk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes beszerezned ahhoz, hogy teljes kényelemben lazíthass az otthonodban!
5+1. Bútorok és textilek

Az erkélyen jó, ha van valamilyen bútor, de légy reális. Négy négyzetméterre valószínűleg nem fog kiférni egy elfekvős sarokgarnitúra, de egy filigrán asztal két székkel igen. Ha ennél több extrára vágysz (és kicsit több helyed van), meg lehet nézni a nagy lakberáruházak kerti bútor kínálatát, és persze továbbra is óriási divat a raklap-bútor.

Az otthonos hangulathoz hozzájárul a puhaság, a puhasághoz pedig textilek kellenek. Mutatós ülőpárnák, egy egyszerű, fehér függöny (ha meg tudod oldani, hogy oldalt rögzíthető legyen, nehogy elvigye a vihar), egy jópofa terítő az asztalodra, és máris sokkal jobb lesz a hangulat. Ha nem fedett tér, azért gondolj arra, el tudod-e őket pakolni egy-két egyszerű mozdulattal, például az első pontban már említett ládába.

További tippekért látogass el a Provident Blogjára!

Link másolása
KÖVESS MINKET: