News here

HÍREK

„Szolidaritást érdemelnek” - mondta a magyar újságírókról a közmédiában lejáratott osztrák riporter

A közmédia Híradója szerda este azzal vádolta meg Franziska Tschinderle osztrák újságírónőt, hogy „kérdésekkel provokálta” a Fidesz EP-delegációját.

Link másolása

Nem hagy fel a demokrácia hanyatlásáról készített tudósításaival az osztrák újságíró annak ellenére sem, hogy a magyar közmédia lejárató anyagot közölt róla - nyilatkozta a HVG-nek Franziska Tschinderle újságíró.

A Profil című osztrák hetilap munkatársa a múlt heti budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban emailben tett fel néhány kérdést a Fidesz EP-delegációjának, amely nem várt fogadtatást kapott.

Az M1 szerda esti híradójában külön anyagot szenteltek Tschinderlének, aki a felirat szerint "kérdésekkel provokált".

Többek közt arra volt kíváncsi az újságíró, hogy az ominózus találkozóra a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül miért nem kapott senki meghívást.

A Híradóban elhangzott, hogy az újságíró valótlan állításokat fogalmazott meg a találkozóval kapcsolatban. Meg nem nevezett elemzőkre hivatkozva azt is kijelentették a műsorban, hogy épp az "a cél, hogy már előre támadhassák a formálódó erős európai kereszténydemokrata szövetséget."

Tschinderlét "amatőr újságírónak" nevezték, akinek rejtett célja, hogy a most alakuló új mozgalmat az európai szélsőjobbosokkal kapcsolja össze.

A HVG megkérdezte Tschinderlét az esetről, aki elmondta: egy szerzőtársa jelezte neki, hogy rajta köszörüli a nyelvét a magyar közmédia.

„Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”

– válaszolta az újságíró.

Tschinderle saját Twitter-profilján meg is osztotta a három kérdést, amelyet a Fidesz EP-delegációja válasz nélkül hagyott, azokat ugyanis csak "provokatív állításoknak" nevezte.

A Tschinderle által készülő cikk pénteken jelenik meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Felakasztalak benneteket” – üvöltötte a teherautósofőr a két kamasznak, miután majdnem elütötte őket a zebrán
Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolják a 49 éves férfit.

Link másolása

Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádol a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy teherautósofőrt, aki neki támadt két fiatalnak Salgótarjánban, mert átmentek előtte a zebrán - derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség pénteki közleményéből.

Az eset még tavaly augusztus 3-án történt. A 49 éves sofőr Salgótarjánban autózott, amikor az egyik városi középiskola előtti zebrán két tizenéves fiú készült átkelni.

Az átkelőhöz érkező egyik autós meg is állt, hogy átengedje a fiúkat, így ők elindultak. A másik irányból érkező teherautós azonban későn észlelte őket, így hirtelen fékeznie kellett,

majd dudálással és szitkozódással jelezte nekik „a veszélyes közúti helyzetről kialakult véleményét”.

A két kamasz kérdőn nézett rá, a 49 éves férfi ezért a járda mellett haladva, lehúzott ablakon keresztül szidalmazta őket. A fiúkat ez nem érdekelte, ettől azonban a férfi még dühösebb lett, ezért végül kiszállt és utánuk eredt.

Az egyik fiatal megpróbált elhaladni mellette, de a sofőr elkapta, és a mellkasánál fogva ruháját megragadva rángatta, közben mindkettejük felé ordította, hogy

„felakasztalak benneteket és megöllek titeket, ha még egyszer ilyet csináltok!”

Ezután otthagyta a rémült kamaszokat és elhajtott.

Az egyik fiatal a felsőtestén könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyészség ezért a garázdaság mellett könnyű testi sértés vétsége miatt is vádat emelt a férfivel szemben. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki pénzbüntetést, valamint fizettesse meg a sofőrrel a 36 916 forint bűnügyi költséget is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Tízszer annyi elesett ukrán katonáról tudnak az amerikaiak és von der Leyen, mint Zelenszkij tanácsadója
Mihajlo Podoljak csütörtökön azt mondta, hogy legfeljebb 13 ezer ukrán katona halhatott meg eddig a háborúban.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. december 02.


Link másolása

Legfeljebb 13 ezer ukrán katona esett el az orosz invázió kezdete óta, írja a BBC Volodimir Zelenszkij tanácsadójának bejelentése alapján. A háború kezdete óta sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem hajlandó nyilvánosságra hozni a valós áldozatok számát.

Mihajlo Podoljak csütörtöki bejelentését az ukrán hadsereg nem erősítette meg. Bár az elnöki tanácsadó a Kanal 24 csatornának azt mondta, hogy az adatok a vezérkartól származnak.

Podoljak júniusban még arról beszélt, hogy naponta 100-200 katonát veszít a háborúban Ukrajna.

A civil áldozatok számáról azt mondta, hogy „jelentős” lehet, de pontos számot nem említett. A BBC június közepén 3600 civil áldozatot azonosított, mostanra ez már jóval több lehet.

Podoljak értesülései alapján ezzel szemben az oroszok 100 ezer katonát veszíthettek a harcok során, további 100-150 ezer pedig megsebesült, eltűnt vagy képtelen volt visszatérni a frontra. Ezzel szemben a BBC oroszügyi szakértői szerint legalább 9311 bármilyen rangú orosz katona halhatott meg február 24. óta, a valódi orosz elesettek száma pedig ennek a dupláját is meghaladhatja.

Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke néhány hete azt mondta, hogy

becsléseik szerint 100 ezer ukrán és ugyanennyi orosz katona halhatott vagy sebesülhetett meg a harcok kezdete óta.

A civil áldozatok száma pedig a 40 ezret is elérheti az amerikaiak szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán 100 ezer ukrán katona és 20 ezer civil haláláról beszélt. Később tisztázta, hogy tévedett és az adat a halottakra és a sebesültekre együttesen vonatkozik. Szavai ennek ellenére nagy port kavartak Ukrajnában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tragédia: halálra gázolt egy gyereket egy teherautó Tuzséron
A gyerek olyan súlyos sérüléseket szenvedett az ütközéstől, hogy a helyszínen meghalt.

Link másolása

Halálos baleset történt pénteken nem sokkal dél előtt Tuzséron - közölte a rendőrség.

egy teherautó elgázolt egy gyalogló gyereket, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A baleset körülményeit a Záhonyi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Holoda Attila: Kénytelen lesz kivezetni a benzinárstopot a kormány
Hiába olcsó, ha nem lehet kapni – mondja az energetikai szakértő, aki szerint az intézkedésben rejlő politikai haszon mára a visszájára fordult.

Link másolása

A kormány rákényszerül az üzemanyagárstop kivezetésére az egyre fokozódó készlethiány miatt - mondta Holoda Attila az mfor.hu-nak adott interjújában.

Az energiapiaci szakértő szerint nem véletlen, hogy a MOL többször is elmondta, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon. Most ugyanis a vállalat egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, holott a hatósági árak bevezetése előtt csupán a 70 százalékukat szolgálta ki. A finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt viszont ők sem tudnak teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött kutak ellátásába.

„Mindez egyértelműen az ársapka negatív következménye, ha pedig azt a kormány nem vezeti ki, akkor a jelenleginél is komolyabb zavarok lehetnek”

- mondta.

Holoda szerint az orosz olajra kivetett európai embargó további ellátási problémát okozhat, mivel a MOL két EU-s országban működő finomítójából (a százhalombattai és a pozsonyi) nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem. Az embargó miatt ugyanis tilos lesz az országok közötti kereskedelem az orosz alapanyagból finomított termékekkel, vagyis a pozsonyi finomítóból nem lehet Magyarországra szállítani benzint.

A szakértő úgy véli, hogy ha az üzemanyagárstop fennmarad, annak mindenképpen célzottan, például szociális alapon kellene működnie, de semmiképpen sem a kiskereskedelmi áron keresztül.

„Tehát nem közvetlenül a kiskereskedelmi árakat kellene lenyomni, hanem kompenzációt kellene biztosítani, célzottan. Van erre rengeteg módszer, a magyar kormány azonban eddig kizárólag a kiskereskedelmi árak korlátozásában gondolkodott az ársapkával, mára pedig látszik, hogy ez nem működik. Az embargót követően pedig biztosan még kevésbé fog működni”

- mondta.

Úgy gondolja, hogy ma már sokaknak fontosabb az ellátás, mint az ár, hiszen hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni. Ezért sokan inkább fizetnének piaci árat és kevesebbet autóznának, csak legyen elérhető számukra a közlekedés lehetősége. Ezt adná az üzemanyag-ellátás biztonsága, ami most sérült.

Holoda Attila szerint a kormány azért nem vezette még ki az üzemanyagárstopot, mert úgy gondolták, hogy még mindig több a politikai haszon. Ez azonban mára a visszájára fordult, és ma már sokkal inkább a bosszankodás időszakában vagyunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: