HÍREK
A Rovatból

Szijjártó Péter ezúttal a Richterre hivatkozva blokkolja Ukrajna uniós támogatását

2 milliárd euró kifizetését akadályozza a magyar kormány. A külügyminiszter ezt azzal indokolja, hogy Ukrajnában visszavonnák a Richter tucatnyi gyógyszerének engedélyét.

Link másolása

Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál – írja a hvg.hu.

A blokkolt pénzek az Európai Békekeretbe tartoznak, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz és a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék – részletezi a hvg.hu. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség volt a tagállamok hozzájárulásához.

Azonban a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt, mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed.

Szijjártó érveléséről az MTI is beszámolt. E szerint a külgazdasági miniszter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette:

„Amíg nem kapunk garanciát az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar cégekkel szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni.”

A magyar kormány egy évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról az OTP-t, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették – utóbbi Szijjártó szerint szintén csak az ukrán fél önkényének a jele. Újabb indokként pedig azt hozta fel a miniszter, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig szerinte semmi sem indokolja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter Orbánról: nem olyan ostobák, hogy megöljenek, akkor forradalom törne ki
Magyar talán minden eddiginél többet árult el arról, mit gondol Orbán Viktorról, vagy az ukrajnai háborúról. Kiderült: nem célja börtönbe juttatni Orbánt és úgy érzi, Oroszországgal szemben sem politizálhat.

Link másolása

Két cikkben is foglalkozik a Rzeczpospolita című lengyel lap Magyar Péterrel, aki – mint a 444.hu szemléjéből kiderül – szokatlanul nyíltan beszélt Orbán Viktorról és az ukrajnai háborúról is.

„Orbán Viktor 2000 embert állított rám. Az ügynökeit. De nem olyan ostobák, hogy megöljenek. Akkor forradalom törne ki Magyarországon”

Idézik például azt, amit Magyar akkor mondott, amikor jelenlegi helyzetéről és a miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról kérdezték. Emellett az is kiderült, hogy a TISZA Párt elnöke nem csak a negatív példát látja Orbánban:

„Az 1998-as Orbánhoz szeretnék visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött, és semmi sem fenyegette a demokráciát.”

A közelgő EP-választásról Magyar azt mondta, szerinte Orbán már tudja, hogy elveszítette az emberek bizalmát, noha a választási eredménynek ezt még igazolnia kell. Majd azzal folytatta:

„Meglátjuk, mi lesz a jelenlegi ellenzékkel, ami véleményem szerint az Orbán által kiépített rendszer része volt, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szocialistái mindenképpen.”

Amikor megkérdezték, hogy szerinte Orbánnak börtönbe kellene-e mennie, úgy válaszolt, hogy nem rajta fog múlni, noha nem ez a célja:

„Orbán okos. Nem hiszem, hogy elkövetett volna bármi törvénytelenséget. Könnyedén meg tud változtatni bármilyen törvényt, egy nap alatt. A célom nem az, hogy börtönbe zárassam, hanem hogy olyan rendszerváltást érjek el, hogy az igazságszolgáltatás újra függetlenné váljon, és dönthessen Orbán sorsáról. Ma ez teljesen a Fidesztől függ.”

A riportcikk mellett az újság interjút is közölt Magyar Péterrel, mely ezzel a címmel jelent meg:

„Magyar Péter: Senki sem segített a magyaroknak. Miért kéne most segítenünk az ukránoknak?”

Magyar leszögezte, hogy ha hatalomra kerülne, Magyarország nem küldene fegyvereket Ukrajnának. Ezt a magyar kisebbség védelmével, illetve történelmi eseményekkel indokolta. Magyar ezek után arról beszélt, hogy a tíz éven át tartó fideszes „agymosás” miatt nem folytathat nyíltan oroszellenes politikát:

„Ha elkezdenék rosszakat mondani Oroszországról, azonnal elveszíteném minden támogatottságomat.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Karinthy vagy Babits között választhattak a magyarból érettségizők hétfőn
A középszinten érettségizők egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhattak, amivel maximum 60 pontot lehetett szerezni.

Link másolása

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak. Akik nem a műelemzést választottak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk – írta meg a hvg.hu.

A diákok két és fél órát kaptak az esszé megírására.

A középszinten érettségizők egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhattak, amivel maximum 60 pontot lehetett szerezni.

Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk. A műértelmezés elvárt terjedelme ebben az esetben 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szóról szóra ugyanazt a felszólalást mondta el a parlamentben a fideszes Halász János
Csak a nyakkendő különbözött a március 19-i és az április 29-i napirend előtti felszólalásban. Az elmondott szöveg betűről betűre megegyezett.

Link másolása

Hadházy Ákos számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy a fideszes képviselő alig több mint egy hónap különbséggel ugyanazt a felszólalást mondta el.

A független képviselő szerint csak a nyakkendő különbözött a március 19-i és április 29-i napirend előtti felszólalás alkalmával, de az elmondott szöveg betűről betűre megegyezett.

Hadházy szerint „a kétszer elmondott beszéd mindent megmutat a magyar parlamentarizmusról és persze a propagandáról is”.

"A nagy kérdés, hogy miért asszisztálnak még mindig ehhez az ellenzéki pártok, és miért csodálkoznak azon, hogy az emiatt kiábrándult tömegek biankó csekket adnak egy olyan új pártnak, amely ugyanazt mondja, mint ők, csak még nem kompromittálta magát"

– tette hozzá Hadházy.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bevallotta a kormány: alig lenne nagyobb a növekedés, ha véget érne az orosz-ukrán háború
Az összesítés szerint 0,3 százalékpontnyi pozitív vagy 0,6 százalékpontnyi negatív különbség a gazdasági növekedésben ahhoz képest nem számít sokat, hogy a kormány az eredeti 2023-as költségvetésben még 4,1 százalékos növekedéssel kalkulált.

Link másolása

A Pénzügyminisztérium számításai szerint 0,3 százalékponttal lenne nagyobb a hazai gazdasági növekedés itthon, ha „rendeződnének a geopolitikai feszültségek”.

Ezzel arra utaltak, hogy akkor lenne nagyobb a gazdasági növekedés, ha véget érne az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus.

Mindezt a Hvg360 írta meg az EU-nak nemrég beadott konvergenciaprogram alapján.

Az összesítés szerint 0,3 százalékpontnyi pozitív vagy 0,6 százalékpontnyi negatív különbség a gazdasági növekedésben ahhoz képest nem számít sokat, hogy a kormány az eredeti 2023-as költségvetésben még 4,1 százalékos növekedéssel kalkulált, a 2024-es költségvetést 4 százalékos GDP-növekedésre alapozta, a most beadott konvergenciaprogramban viszont már csak 2,5 százalékot vár.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET: