HÍREK

Szijjártó Péter az orosz hekkertámadás jelentéséről: Nem tudom, mi van benne, azt sem tudom, valós-e, és nem is különösebben érdekel

Egy lakossági fórumon válaszolt kérdésekre a külügyminiszter, aki szerint azonban továbbra sincs semmi látnivaló abban az ügyben, amiben az oroszok rengeteg adathoz juthattak a minisztérium szervereiről.


„Nem foglalkozom vele, hát nem veszik észre?!” – vágta oda Szijjártó Péter külügyminiszter a 444.hu újságírójának, amikor az orosz hackertámadást bizonyító levélről kérdezte.

A miniszter 15 percet szánt a sajtóra a nagykőrösi lakossági fóruma után, ahol az újságírók az orosz titkosszolgálatok által a külügyminisztérium ellen elkövetett kibertámadásokról is kérdezték.

Szijjártó sérelmezte, hogy a hackerbotrányt feltáró, a Direkt36-on megjelent cikk olyan színben tüntette fel őt és kollégáit, mintha az orosz érdekek szándékos kiszolgálói lennének, és ölbe tett kézzel nézték volna, hogy minden adatukat elvitték. Előzőleg arra utalt, hogy más szolgálat segítségével kerülhetett ki a támadásról szóló levél a 444.hu újságírójához. Ezt a nagykőrösi fórumon újra felhozta, miközben a dokumentum hitelességét a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt megjelenő titkosszolgálati vezetők sem tagadták.

Szijjártó megismételte, hogy szerinte bűncselekményt követtek el a lap újságírói azzal, hogy nyilvánosságra hozták Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori főigazgatójának levelét. Majd újra azzal érvelt, hogy titkosszolgálati dolgokról nem szabad a nyilvánosság előtt beszélni.

„Nem tudom pontosan, mi van ebben a levélben, azt sem tudom, hogy ez egy valós levél-e, és nem is különösebben érdekel”

– mondta a miniszter. Hozzátette: ők mindig megtették a szükséges védelmi lépéseket, ha bárki támadást indított valamelyik rendszerük ellen. Ezután már arról beszélt, hogy a külügyminisztérium egyébként nem rendelkezik a szükséges kapacitásokkal.

„Úgy tudom, hogy olyan információ, ami a szuverenitásunkat, működőképességünket veszélyeztette volna, nem került idegen kezekbe” – állította a miniszter, de arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy bizalmas információ került-e ki. Elmondta, hogy sok beavatkozási kísérlet van az informatikai rendszereikbe.

Korábban a 444.hu az orosz támadásról szóló levél alapján azt írta: a titkosszolgálatok már akkor javaslatot tettek egy új rendszer felállítására, de ez végül elmaradt. Szijjártó most azt mondta: nem tud róla, hogy készült volna terv a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatának megújítására, miközben azt a KKM vezetése rendelte meg.

A miniszter most arra sem válaszolt, hogy miért nem valósították meg a terveket. Hogy miért nem hívatta be az orosz nagykövetet a hackertámadás után, azt azzal indokolta: akkor sem tett ilyet, amikor más irányból érhették „kísérletek” az informatikai hálózataikat.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a kiszivárgott dokumentum alapján Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek 2021-ben feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A hírt a 2022 áprilisi választások előtt még a tárca és több kormánypárti politikus is „kampányhazugságnak” nevezte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.



A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.



Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.



Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk