HÍREK

Szijjártó: Június 24-től visszaállhat a normális rend a schengeni határokon

A Magyarország és Szlovákia közti mind a 36 határátkelőt megnyitnák a jelenleg működő 19 helyett.

Link másolása

Amennyiben a világjárvány nem vesz új váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja schengeni határain a normális átjárást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.

A magyar diplomácia vezetője erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet közösen tartott a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki magyar párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás - elnökeivel.

"Ez azért jó, mert a Magyarország és Szlovákia közti 36 határátkelő közül jelenleg csak 19 működik, és ha sikerül végrehajtani ezt a döntést, akkor végre minden határkeresztező úton lehet majd közlekedni a két ország között"

- fejtette ki Szijjártó Péter.

Hozzátette: terveik közt szerepel az is, hogy már hamarosan lehetővé teszik, hogy a Magyarországgal határos megyékben, régiókban élők Magyarországon vehessék fel a koronavírus elleni oltást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ötpárti javaslat: fel kell függeszteni a Magyarországnak szóló pénzek kifizetését
Az Európai Parlament képviselői aggódnak amiatt is, hogy júliustól Magyarország lesz az EU soros elnöke.

Link másolása

A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét, olvasható a Népszavához eljutott ötpárti határozattervezetben, melyről a jövő héten szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

A magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló parlamenti állásfoglalás-tervezet leszögezi, hogy az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya. Végeredményben pedig mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette.

A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szöveg megismétli, hogy a hetes cikkelyes eljárásban végre el kell jutni ajánlások megfogalmazásáig, majd ki kell mondani, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket.

A képviselők aggodalmaiknak adnak hangot a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség miatt, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanács demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein.

Az állásfoglalás-tervezetben szó van arról is, hogy komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, amely – az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló intézkedések nyomán – 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára anélkül, hogy az uniós források szabályszerű elköltését megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások biztosítanák.

Ezért felszólítja a döntéshozó Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében“.

A Népszava úgy tudja, hogy az EP utolsó, jövő heti plenárisa elé kerülő határozattervezethez a frakciók még be fognak nyújtani módosító indítványokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter dédapja sírját is meglátogatta a dobozi temetőben országjárása során
A TISZA Párt politikusa beugrott az egykori lelkész felmenője sírjához a helyi temetőbe, ha már éppen Békésben járt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Nem véletlenül kezdte országjárását Békés megyében Magyar Péter. A politikai okok mellett ugyanis kiderült, hogy a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának dédapja Dobozon élt. Magyar Péter szerdán érkezett a megyébe, és csütörtökön meglátogatta az egykori lelkész sírját is a helyi temetőben:

Az országjárás első napján a politikus több békési települést is felkeresett. Magyar Péter az egyik helyszínen lapunknak is nyilatkozott. Elmondta, hogy össze sem lehet hasonlítani saját pártja és a Fidesz EP-listáját. Utóbbi párttal kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelenlegi EP-képviselőit a hátuk mögött Senki úrnak hívják Brüsszelben, miközben százmilliós fizetéseket tesznek zsebre évente.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rendkívüli feladatokat kapott Orbán Viktortól Varga Mihály
Határidő: azonnal. Forrás: találja meg. Varga Mihály feladata azt is megtalálni, honnan vegyen el pénzt erre a célra, mert az Orbán Viktor által jegyzett határozat forrást nem jelöl meg.

Link másolása

Megemeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét a kormány. A 24.hu tájékoztat arról, hogy

ehhez a pénzügyminiszternek 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kell előteremtenie, azonnal.

Varga Mihály feladata azt is megtalálni, honnan vegyen el pénzt erre a célra, mert az Orbán Viktor által jegyzett határozat forrást nem jelöl meg.

Pintér Sándor belügyminisztertől május közepére várja a kormányfő az előterjesztést a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről.

Varga pénzügyminiszter a Kormányinfón beszélt a kórházi adósságrendezés kérdéséről.

A kórházak adóssága havi átlagban 20 milliárd forinttal növekszik, így a 63 milliárd forint erre a feladatra idén nem lesz elégséges.

A pénzügyminiszternek emellett azonnali hatállyal 8 milliárd 224 millió 349 ezer 414 forintot kell a Központi Maradványelszámolási Alaptól a Bethlen Gábor Alapnak utalnia.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter a sarkadi lángosozóban folytatta az országjárást
A politikus szabályosan felszántja a Viharsarkot: három nap alatt 13 településre látogat el csapatával. A munkaidő ellenére is sokan várták Sarkadon.

Link másolása

A sarkadi Éden Büfénél folytatta az országjárást Magyar Péter, írja a Telex. A politikus közvetlenül a dobozi temetőlátogatás után érkezett a vendéglőhöz, ahol beszédet tartott, majd meg is kóstolta a helyi lángost, miközben rajongói az egyesületének furgonjával fényképezkedtek.

Az Éden Büfénél csütörtökön 40-50 helyi gyűlt össze, akikkel kezet is fogott, sokan pedig közös képet kértek tőle. Magyar Péter rövid beszédében arra kérte az embereket, szavazzanak honlapjukon a Tisztelet és Szabadság Párt EP-listájának jelöltjeire.

Magyar Péter szerdán járt Gyulán, ahol a lapnak nyilatkozva azt mondta Kocsis Mátéról, hogy alig dolgozik, helyette inkább pezsgőzni szokott. Erre a Fidesz frakcióvezetője csütörtök délelőtt reagált is:

A Békés megyei Sarkad egyébként azóta híres vendégszeretetéről, hogy a kilencvenes években polgármesteri köszöntővel és ajándékba adott szőnyeggel hozták zavarba a település diszkójában fellépő Scooter tagjait. Az erről készült felejthetetlen videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk