HÍREK

Szijjártó: Az európai gázársapkát semmilyen módon nem támogatja a kormány

A külügyminiszter szerint az intézkedés áremelkedéshez és ellátásbiztonsági kockázatokhoz vezetne.

Link másolása

Magyarország semmiképp nem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését, mivel az álcázott szankciós intézkedés, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján

teljességgel abszurdnak nevezte az erre vonatkozó brüsszeli javaslatot, amely szavai szerint gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul.

Mint mondta, az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy ez politikai intézkedés, pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés. „Ezért ez nem más, mint szankció. Azért álcázzák ársapkának, mert így kereskedelmi intézkedésként minősített többséggel át lehet nyomni, míg ha szankcióként hoznák be, ahhoz egyhangúság kellene” – figyelmeztetett.

„Ha az orosz gázt kitiltják az európai piacról, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát súlyos kockázatok fogják érni. Az nem politikai, ideológiai vagy álombeli, hanem fizikai kérdés, hogy egy ország hogyan látja el magát földgázzal”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert az áremelkedéshez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne, de volt nyolc másik tagállam is, amelyek ellenezték a javaslatot vagy fenntartásaik voltak vele szemben. „A kérdésünk világos: meddig akarja Brüsszel ezt a szankciós politikát folytatni, ami teljesen ellentétes Európa érdekeivel? Természetesen erre a kérdésre választ a mai nap folyamán sem kaptunk” – közölte.

„A szankciók kudarcot vallottak, a háború egyre súlyosabban zajlik, az energiaárak egyre magasabbak és az energiaellátásunk egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül” – emelte ki.

„Az ársapka bevezetése politikai döntés lenne. Mi azonban nem ismerünk olyan politikai okot, amely miatt feladnánk Magyarország energiaellátásának biztonságát. Nincs az a politikai ok, amely miatt magyar embereket olyan méltatlan helyzetbe hoznánk, hogy ne legyen fűtésük, ne tudjanak főzni vagy ne legyen elég meleg vizük”

– tette hozzá.

A mostani politikai vita volt, döntés nem született, az Európai Bizottság a következő hetekben nyújtja be írásos javaslatát az ügyben.

Sajtóértekezletén a miniszter arról is beszámolt, hogy hazánk földgázellátása jelenleg biztos lábakon áll, míg az EU-ban a gáztározók töltöttsége átlagosan az éves fogyasztás 22 százalékán áll, addig ez Magyarországon 38 százalék, ami a harmadik legmagasabb adat. A közösségi elvárás a 35 százalék, ennek egyelőre csak öt tagállam felel meg. Majd rámutatott, hogy a szerződéses mennyiségen felül vásárolt plusz földgáz szállítása zavartalanul zajlik, az érkező összes gáznak mára már mintegy 60 százalékát a déli útvonalon át szállítják.

Szijjártó kitért arra is, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagjának másik négy pontja kisebb korrekciókkal elfogadható lehet, azonban ezek az alapproblémát nem tudják kezelni, pusztán a tünetek enyhítésében lehet szerepük. Ezek némelyikét ráadásul bizonyos formában már most is alkalmazzák Magyarországon:

  • az első a villamos energia megtakarítását célzó javaslat, amelybe csak önkéntes alapon egyezik bele a kormány
  • a második a nem földgázt használó energiatermelők bevételének korlátozása, vagyis az áram és a földgáz árának elválasztása, ami a magyar piacon részben már megtörtént
  • a harmadik a fosszilis energiavállalatokra kivetett szolidaritási hozzájárulás, ami szintén létezik Magyarországon
  • a negyedik pedig az energiapiacok likviditási helyzetének javítása.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Pétert Felcsúton is tömeg fogadta: Köszönöm, hogy eljöttek a hatalom szívcsakrájába!
Felcsútra látogatott a Tisza Párt alelnöke, ahol sokan vártak rá a kisvasút megállójában. Magyar előtte Hatvanpusztáról jelentkezett be, a beszéde után pedig felszállnak majd a „szocialista szellem vasútjára” is.

Link másolása

Magyar Péter ezúttal Felcsútra látogatott el, melyről Facebook-oldalán közvetített élő adást.

„A helyiek szerint Hatvanpusztán van két harci jármű is, amivel játszadozni szoktak az urak, így játszanak háborúsat, nekünk pedig milliárdokból hirdetik a békét”

– mondta a Tisza Párt alelnöke.

„Gyurcsány és Orbán közösen az Európai Unió második legszegényebb országgá tetténk hazánkat”

– emelte ki Magyar Péter, majd hozzátette:

„Ma Magyarország egy családi részvénytársaság, ezért azt javasoljuk, hogy ne engedjenek tovább! Mert a magyar emberek békések, türelmesek, de ne felejtsék el: habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!”

A politikus megkérte a jelenlévőket, hogy június 9-én küldjenek jelet a hatalomnak, mutassák meg, hogy a magyar emberek már nem félnek.

„Ma este a 15. megyébe látogatunk el, eddig több mint 140 településen jártunk. A szellem kiszökött a palackból, és már nem lehet visszazárni!”

– mondta Magyar Péter, mire a tömeg elkezdte skandálni, hogy „Nem félünk!”.

Magyar Péter felcsúti beszédét a jól ismert Kossuth-nótával fejezték be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a kórház Robert Fico állapotáról
A szlovák miniszterelnököt május 15-én lőtte meg négyszer is egy nyugdíjas költő. Robert Ficót többször műtötték azóta.

Link másolása

Enyhén javult, és továbbra is stabil Robert Fico állapota, derült ki a besztercebányai Roosevelt kórház közleményéből. A szlovák kormányfőt még május 15-én, a handlovái kihelyezett kormányülést követően lőtte meg négyszer egy 71 éves költő, aki nem értett egyet a politikával.

„A kormányfő egészségi állapota stabil, illetve kissé javult. Úgy véljük, ez a javulás folytatódni fog”

– tette hozzá a kórház a Paraméter szerint.

A Ficóra öt lövést is leadó nyugdíjast azóta vizsgálati fogságba helyezett a Specializált Büntetőbíróság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter Bástya elvtárs képével indul vonatozni: A magyar narancs kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de már nem is a mienk
A Tisza Párt politikusa Hatvanpuszta után Felcsúton mondott beszédet, majd felszállt a „szocialista szellem vasútjára."

Link másolása

Magyar Péter Felcsútra látogatott, ahol a tömeg a kisvasút előtt fogadta a politikust. A Tisza Párt alelnökének beszédéről korábban itt írtunk.

„Van nekünk egy molinónk, és nem tudom, hogy megengedik-e a vasutasok, hogy felrakjuk. Bástya elvtárs szerepel rajta, citrommal a szájában, és az van ráírva: a magyar narancs kicsit savanyúbb, kicsit sárgább, de már nem is a mienk”

– mondta Magyar Péter, aki hozzátette: próbálták Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívni a vonatozásra, de a hatvanpusztai birtokon nem volt csengő, ezért nem tudtak becsengetni a kormányfőhöz. Orbán Viktor ebből fakadóan nem hívta be őket teázni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Nem szeretném, ha kicsinálnának, mert nyilatkoztam” - elkísértük Felcsútra Magyar Pétert
Megkérdeztük a rendezvény résztvevőit, azokat, akik most járnak először Felcsúton. Próbáltunk helyi lakosokat is kérdezgetni, de egy embert kivéve senki nem mert nyilatkozni, ő is csak úgy, ha eltorzítjuk a hangját, őt magát pedig nem mutatjuk.

Link másolása

Kisebb tömeg fogadta Felcsúton is, az országjáró kampánykörútján odaérkező Magyar Pétert. A TISZA párt alelnöke szerint az „ország szívcsakrája” a település, amely minden szálon a miniszterelnökhöz kapcsolódik, akinek köztudottan van is itt egy háza a stadion árnyékában.

A résztvevőket kérdezgettük arról, hogy jártak-e már Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor falujában, és mi tűnik fel a településen. Többen már jártak itt, mások most először vetődtek el erre, és általában azt emelték ki, hogy a gazdagság, a jólét, ami először feltűnik az ide utazóknak.

Volt, aki megemlítette, hogy minden új, szépek és jók az utak, míg máshol ez nem annyira mondható el, egy megszólaló a közeli Bicskét említette, ahol, bár 10 ezres város, semmilyen fejlesztés nem történt.

Volt, aki azt mondta, jó ötlet volt az „oroszlán barlangjába jönni” , mások a hatalom félelméről beszéltek. Magyar Péter a kisvasúton ülve azt mondta, hogy valószínűleg megduplázták az éves bevételét a vonalnak, és reméli, hogy orbán nem azt vonja le következtetésképp, hogy tényleg meghosszabbítja Bicskéig.

Sok helyi lakost is próbáltunk kérdezni, de senki nem akart/mert nyilatkozni. Végül egy helyi ember állt kötélnek, de ő is csak úgy, ha nem mutatjuk őt, és a hangját is eltorzítjuk. Azt mondta, hogy itt az emberek nagy része a helyi cégeknél dolgozik. Tőlük pedig teljes lojalitást várnak el, sőt a családjuktól is, mert a megélhetésük forog kockán.


Link másolása
KÖVESS MINKET: