News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Svédország is bejelentette, hogy csatlakozni szeretne a NATO-hoz

A lépés történelmi változás az ország biztonságpolitikájában - mondta a 30 országból álló katonai szövetséghez való csatlakozásról a miniszterelnök.

Link másolása

hirdetés

Svédország miniszterelnöke hétfőn bejelentette, hogy országa csatlakozni kíván - Finnországhoz hasolóan - a NATO-hoz. Oroszország Ukrajna elleni inváziója késztette őket a történelmi lépésre, hiszen az északi ország több mint 200 éve katonailag semleges volt - írja az AP.

A 30 országból álló katonai szövetséghez való csatlakozás Magdalena Andersson miniszterelnök szerint: „történelmi változás ez hazánk biztonságpolitikájában".

"Tájékoztatni fogjuk a NATO-t, hogy a szövetség tagjává kívánunk válni" - mondta. Svédországnak formális biztonsági garanciákra van szüksége, amelyek a NATO-tagsággal járnak. Andersson hozzátette, Svédország együtt cselekszik Finnországgal, amelynek kormánya vasárnap bejelentette, hogy csatlakozni kíván a szövetséghez.

A parlamentben hétfőn lezajlott vita megmutatta, hogy óriási a támogatottsága a NATO-csatlakozásnak. Svédország nyolc pártja közül csak két kisebb baloldali párt ellenezte a döntést.

A közvélemény eddig mindkét skandináv országban határozottan ellenezte a NATO-csatlakozást. De az oroszok február 24-i ukrajnai inváziója óta mindkét országban gyorsan megugrott a NATO-tagság támogatottsága.

„A svéd kormány szándéka, hogy NATO-tagságot kérjen. Történelmi nap ez Svédország számára” – írta Ann Linde külügyminiszter a Twitteren. A parlamenti pártok úgy vélik, hogy Svédország erősebb lesz a NATO szövetségeseivel együtt.

hirdetés

Az egykori regionális katonai hatalom Svédország a napóleoni háborúk vége óta kerülte a katonai szövetségeket. Finnországhoz hasonlóan a hidegháború alatt semleges maradt, de az 1991-es szovjet összeomlás után szorosabbra fűzte a kapcsolatokat a NATO-val.

Ukrajna orosz inváziója után Finnország és Svédország kormánya azonban megbeszéléseket folytatott a pártokkal a NATO-tagságról, és megkeresték az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Németországot és más NATO-országokat is a csatlakozási kérelmük támogatásáért.

A Kreml a hírt kommentálva többször is arra figyelmeztetett, hogy a lépés destabilizáló következményekkel járna Európa biztonságára nézve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy Moszkvának „nincs problémája” Svédországgal vagy Finnországgal. De ha NATO-tagságot kérnek, arra reagálni fognak.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője Helsinkiben gyors ratifikációra számít, és reméli, hogy az augusztusi szünet előtt sikerül szavazni a kérdésről.

Andersson azzt mondta, Svédország nem engedi az atomfegyvereket vagy az állandó NATO-bázisokat a területén, és a szomszédos Norvégiához és Dániához hasonló feltételeket szeretne.

Bár a NATO-tisztviselők bíznak a gyors ratifikációs folyamatban, de ahhoz mind a 30 jelenlegi NATO-tagnak bele kell egyeznie Finnország és Svédország csatlakozásához. Törökország a múlt héten hangot adott néhány kifogásnak, azzal vádolva a két országot, hogy támogatják a kurd fegyvereseket és másokat, akiket Törökország terroristának tart. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter az SVT-nek elmondta, svéd delegációt küldenek Ankarába, hogy megvitassák a kérdést.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

Link másolása

hirdetés

Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

hirdetés
„Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

- írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több, mint 170-en is meghalhattak egy stadionkatasztrófában Indonéziában
A rendőrség könnygázzal kezdte lefújni a meccs után a pályára berohanó több ezer szurkolót, ekkor tört ki a pánik. Az emberek a kijárat felé kezdtek menekülni, és agyontaposták egymást.

Link másolása

hirdetés

Lehet, hogy minden idők legnagyobb stadionkatasztrófája történt Indonéziában. Malang városában az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3–2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, ekkor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket. Pánik tört ki, és egymást taposták az emberek, mindenki a kijárat felé rohant.

A kelet-jávai városban 34-en a stadionban vesztették életüket, a többiek a kórházban. Összesen a The New York Times jelentése szerint a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi azt közölte, hogy a halottak száma 153-ra emelkedett, A BBC szerint már 174 a halottak száma, és 11 súlyos sérült is van.

A zavargások később átterjedtek a stadiont övező utcákra, felgyújtott rendőrautókat is láttak, majd kiderült, hogy két rendőr is van a halottak közt.

Joko Widodo indonéz elnök elrendelte a labdarúgó-mérkőzések biztonsági felülvizsgálatát, és azt, hogy azonnali hatállyal értékeljék a helyzetet és mérjék fel a többi sportesemény esetleges biztonsági kockázatait.

Indonézia biztonsági minisztere szerint a nézők száma körülbelül 4000 fővel lépte túl a Kanjuruhan stadion 38 ezres befogadóképességét.

hirdetés

Állítólag a FIFA szabályzata tiltja a könnygáz használatát ilyen esetekben, ugyanakkor Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke védelmébe vette embereit, mondván, hogy a pályán kitört az anarchia, és ezért kellett könnygázt alkalmazni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Gyurcsány: „Most megint kirúgtatok pár tanárt. Micsoda rongyemberek vagytok.”
A DK elnöke a Facebookon ment neki a kormánynak a kölcseys tanárok kirúgása miatt. És közben Pink Floydot idézett.

Link másolása

hirdetés

Facebook-posztban reagált Gyurcsány Ferenc a kölcseys tanárok kirúgására. Egy hosszabb bevezető után felidézi " rel="noopener" target="_blank">a Pink Floyd dalát, amelyben elhangzik, hogy „Teacher, leave them kids alone, azaz Hagyjátok a gyerekeinket!”

Természetesen a kormánynak is jut néhány keményebb mondat:

„Most megint kirúgtatok pár tanárt. Valószínűleg jó embereket. Micsoda rongyemberek vagytok. Ugye tudjátok, hogy ennek csak rossz vége lehet számotokra!? Miért csináljátok akkor? A szemét újratermeli magát. Fájdalmas módon vannak szemetek, akik erre jelentkeznek pár százezer forintért. És megteszik.”

Gyurcsány azt írja, hogy a kirúgásokért felelősök a Pink Floyd dalából talán többet érthetnek meg a világból és a felelősségből,

"mintha csak leporoljátok nagymama kredencén az Orbán nevű csávó lassan sárguló fényképét. A porrongyot időnként azért rázzátok ki! Belemegy az atka."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: