HÍREK
A Rovatból

Stefano Bottoni: Hadüzenet Varga Judit volt férjének NER-bírálata

A történész szerint a kegyelmi ügy az egész rendszer lakmuszpapírja, amiben felvetődött az Orbán-család esetleges érintettsége.

Link másolása

Stefano Bottoni történész szerint nagy kérdés, tovább megy-e Varga Judit és volt férje, Magyar Péter, lévén „a rendszer működéséről nagyon sokat tudhatnak” - írja az RTL.hu. A portál a hvg.hu-nak nyilatkozó történészt ídézi:

„Simicska Lajos óta nem láttunk ilyet”

– mondta Stefano Bottoni, annak kapcsán, hogy Varga Judit lemondását követően volt férje kemény posztban reagált, kétszer is.

Magyar Péter szombaton úgy fogalmazott: „A mai napon benyújtom a lemondásomat mindkét állami társaságban betöltött pozíciómról. Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak. Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak”.

Vasárnap pedig újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán:

A történész úgy véli, hogy annak idején Simicska gondolhatta azt, hogy Orbán Viktorral egy súlycsoportban van. Ám most Magyar Péter nem véléekedhet így.

„Nem lett volna kötelező posztolnia, emögött személyes motiváció állhat, ami kőkemény. Ez egy hadüzenet”

– közölte Stefano Bottoni.

A történész úgy véli, hogy az nagy kérdés, hogy egyeztetett-e a bejegyzése előtt volt feleségével. És az is kérdés, hogy tovább mennek-e ezen az úton, hiszen „a rendszer működéséről nagyon sokat tudhatnak”. Szerinte most volt igazságügyi minisztert roppantották meg leginkább. Úgy vélte, hogy

Novák Katalinnak és Varga Juditnak azért kellett bukniuk, hogy Orbán Viktornak ne kelljen.

A kegyelmi ügy az egész rendszer „lakmuszpapírja”, amiben felvetődött az Orbán-család esetleges érintettsége.

„Orbán egyszerűen rotálja az embereket, megerősíti a pozícióját mások kárára, és ő jön ki pozitívan a dologból az alkotmánymódosítással. Ez számomra aggasztó, de ez a maga módján tanítani való” – mondta a szakember.

Úgy véli, hogy amint azt látták, hogy a helyzet eszkalálódik és nem lehet megoldani, akkor „azonnal előkerült a brutális forgatókönyv”, Novák lemondása, lévén a júniusi választási kampányoknak „nem lehet így nekifutni”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Döbbenetesen sokan szavaznának Magyar Péter pártjára a Blikk olvasói közül
Egyelőre megállíthatatlan üstökösnek tűnik Magyar Péter a magyar közéletben, és most úgy tűnik: az emberek túlnyomó többsége látatlanban akár szavazna is rá.

Link másolása

Magyar Péter közel három hete kezdett bele intenzív közéleti kampányába: Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje Novák Katalin és felesége lemondása és visszavonulása után maga is visszaadta minden megbízását államicégekben, és vehemensen nekiment Rogán Antalnak és a NER-nek. Az elmúlt hetekben több interjúban kritizálta Orbán Viktor kormányát és annak prominens személyiségeit, többször konkrét ügyeket tárva a nyilvánosság elé.

Mivel az elmúlt napokban (a kezdeti teljes elzárkózás után) már pedzegette, hogy akár politikai karrierbe is kezdene, logikusnak tűnt, hogy előbb-utóbb valaki felmérje, mennyi eséllyel indulna egy választáson. Az első, nem reprezentatív felmérést a Blikk szolgáltatta. A lap megkérdezte olvasóit, szavaznának-e Magyar pártjára – úgy, hogy egyelőre vajmi keveset lehet tudni arról, pontosan milyen irányultságú politikai tömörülésben gondolkodna, és eddig céljait is elég elnagyoltan közölte csak.

Ennek ellenére az eredmény mindent elsöprő lett: a Blikk oldalán szavazók mintegy 85 százaléka szavazna az ügyvéd potenciális politikai formációjára.

A szavazás e cikk megírásakor még egy órán keresztül tart, de az már világosan látszik, hogy a Diákhitel Központ volt igazgatója rendkívül felkavarta a közéleti állóvizet Magyarországon, és ha tényleg politikai karrierbe kezdene, nem volna esélytelen. Magyar Péter egyébként a napokban meg is hirdetett egy mozgalmat, esetleges pártalapításáról is hírt adtunk, március 15-ére pedig gyűlésre hívta az embereket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Karsai László: Sulyok Tamás apja náci szimpatizáns volt
A történész szerint nem igaz, hogy a népbíróság halálra ítélte volna Sulyok Lászlót. Viszont 1944-ben egy szélsőségesen németbarát párt megyei vezetője volt.

Link másolása

Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – írta Karsai László a hvg360-on megjelent írásában.

Az ügyet a történész azért vette elő, mert Sulyok még az alkotmánybíróság elnökeként úgy nyilatkozott: apját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság. Az ok szerinte az volt, hogy székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Szerinte az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált.

Karsai szerint ennek azonban nincs valóságalapja.

„Sulyok Tamás vagy rosszul tudja, vagy hazudik. Édesapját, Sulyok László székesfehérvári ügyvédet soha, senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra. Az igaz, hogy elkezdett bujkálni, de nem 1946-ban, és nem az állítólagos halálra ítélése után, hanem már 1945 tavaszán, közvetlenül a felszabadulás után”

– fogalmaz az elsősorban a holokauszt kutatásában elismert történész.

A hatóságok azért figyeltek fel rá, mert 1944. június 17-én a Fejérmegyei Napló Zászlóbontás címmel közölte Sulyok, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei vezetőjének a cikkét. Ebben az ország német megszállását ünnepli azzal, hogy 1944 március végén „végre levegőhöz jutottunk”. A háború után ezért dönthetett úgy, hogy jobban jár, ha elbújik. Ugyanakkor – állítja Karsai – ezért a cikkért aligha ítélték volna halálra, legfeljebb néhány hónap börtönt kapott volna.

Sulyok több ügyvéd kollégája később azt vallotta, hogy a cikk szerzőségét a gyanúsított már annak idején sem vállalta, kettőjük szerint azt egy cisztercita nyilas pap írhatta Sulyok neve alatt. Karsai szerint viszont ügyvéd barátai csak ezzel akarták Sulyok bőrét menteni.

„Most már csak egyetlen kérdés vár tisztázásra: tudja mindezt az apjáról dr. Sulyok Tamás főbíró, az új államelnök, vagy nem? Ha tudja, akkor tudatosan hazudik, hamisít, legendát gyárt nemzetiszocialista apja állítólagos halálra ítéléséről.

Vagy csak egy nagyon könnyen megtéveszthető, naiv emberről van szó, aki mindent elhisz, amit szülei és/vagy idősebb testvérei neki (be)mesélnek? Neki, mint képzett jogásznak, akinek ismerősei között talán még történészek is vannak, könnyű lett volna ellenőrizni, hogy édesapja neve szerepel-e az 1945 után halálra ítéltek mintegy 500 fős névsorában. Jobb lett volna, ha mielőtt elkezdi terjeszteni, hogy apját a gonosz kommunista népbíróság halálra ítélte, és szegénynek tíz évig kellett bujkálni, először megpróbál utánanézni annak, hogy milyen politikai nézeteket vallott dr. Sulyok László székesfehérvári ügyvéd 1945 előtt”

– írja cikkében Karsai László.

Sulyok Tamás 90-es évek eleji üzleteiről egy korábbi cikkünkben írtunk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter nagy bejelentésekre készül március 15-én
Varga Judit exférje a nemzeti ünnepen sok mindent elárul majd politikai terveiről, fontos közéleti kérdésekről. Hétvégén bejelenti megmozdulásának pontos helyszínét is.

Link másolása

Számos kérdést kap követőitől Magyar Péter, aki nemrég belebegtette, hogy esetleg politikai karrierbe kezdene – írja az ügyvéd legutóbbi Facebook-bejegyzésében.

Magyar szerint a legtöbben olyan kérdésekben kérik a véleményét, mint az Európai Ügyészséghez történő csatlakozás, elszámoltatás, vagy Magyarország viszonya az Unióval és a NATO-val, hazánk viszonya az orosz-ukrán háborúhoz, a világ vezető hatalmaihoz és a szomszédaihoz.

Varga Judit exférje azt mondja, kérdezik ezen kívül az euró bevezetéséről, a kisebbségek helyzetéről, az oktatás leépüléséről és az egészségügyben valamint a szociális szférában uralkodó áldatlan állapotok felszámolásáról és persze a mindent elborító korrupcióról, kivagyiságról.

Az ügyvéd azt ígéri, ezekre mind válaszolni fog majd, amihez időpontot is adott:

március 15-én 15 órára ünnepi rendezvényt és zászlóbontást tervez – aminek pontos helyszínét még e hét végén elárulja.

Magyar Péter már korábban bejelentette, hogy tiltakozó megmozdulást szervez a nemzeti ünnepre.

„Csak együtt sikerülhet, legyünk minél többen és mutassuk meg, hogy nem félünk és hogy közösen képesek leszünk új hazát építeni!”

– zárja sorait a több állami cégben is vezető pozíciót betöltött, de a NER-rel látványosan szembeforduló Magyar, akire a Blikk közvélemény-kutatása szerint az embereknek akár 85%-a is szavazna egy választáson.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Alig köszönt le Novák Katalin, máris 653 ezer forinttal többet kap havonta – Orbán Viktor fizetése 814 ezer forinttal nő
A miniszterelnök havi összjövedelme 6 és fél millió forint fölé fog nőni az idén. De nem járnak rosszul más kormánytagok és az országgyűlési képviselők sem.

Link másolása

Havi 814 ezer forinttal többet keres Orbán Viktor március elsejétől. Erről vitázni vagy szavazni sem kellett, a miniszterelnök fizetése az előző évi bruttó átlagkeresethez igazodik, és így azzal együtt automatikusan emelkedik – számol be az RTL Híradója.

Novák Katalinnak pedig a leköszönése után néhány nappal máris 653 ezer forinttal nő a havi juttatása.

Novák ebben a hónapban már egy percet sem kell dolgoznia, mégis többet fog keresni, mint amikor még hivatalban volt. Élete végéig megilleti a köztársasági elnökök juttatása, ami március elsejétől 5 millió 249 ezer forint lesz. Ez 653 ezer forinttal több, mint amit hivatali ideje alatt kapott.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölte, hogy tavaly bruttó 589 ezer 114 forint volt az átlagjövedelem. A képviselők ennek háromszorosát, azaz 1,7 millió forintot kapnak márciustól, ez 220 ezer forinttal több, mint az eddigi alapfizetésük.

A kormánytagok fizetése is nőni fog, havonta legalább 440 ezer forinttal. Azok, akik emellett képviselők is, 660 ezer forinttal kapnak majd többet.

A legjobban Orbán Viktor jár: a miniszterelnöki fizetése annyi, mint amennyit a házelnök Kövér László is kap. Ez március elsejétől néhány forint híján 4 millió 772 ezer forint, majdnem hatszázezer forinttal több, mint eddig. A kormányfő ezen felül az országgyűlési képviselői alapfizetést is megkapja. Ezzel együtt márciustól már 6 és fél millió forint fölött lesz az összes jövedelme, ami 814 ezer forinttal több, mint amit eddig keresett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk