HÍREK
A Rovatból

Spar-vezér: A vásárlók nekiesnek a boltosoknak, mert idegesek a magas árak miatt

Heiszler Gabriella elárulta, amikor vásárláskor látja a számlát, ő is ledöbben az összegeken.

Link másolása

Heiszler Gabriella, a Spar vezetője a Forbes-nak adott interjút, amiben szó esett a vásárlói szokások változásáról, tapasztalatairól, valamit arról is, hogy az árstop hogyan kezdte torzítani a piacon.

A cég vezetője 99 százalékban a Sparban vásárol, de hétvégente megnézi a konkurenciát is. Saját üzleteiben a kasszások nem feltétlenül, de az üzletvezetők fel szokták ismerni.

Arra a kérdésre, hogy mennyire döbbenti meg az, hogy mennyivel drágább lesz körülöttünk minden, így válaszolt:

„Ez érdekes, ismerem a saját statisztikáinkat, pontosan tudom, hogy mi mennyivel drágul. De amikor vásárláskor látom a számlát, én is csak nézek, hogy »te jó ég!«”

Az árak emelkedésével saját magán és a vásárlóknál is azt tapasztalja, hogy mindenki elkezdte az egyre olcsóbb termékeket vásárolni. Sok saját márkás terméket vesz, ami jó minőségű, de a belépő szintű árkategória.

A saját márkás termékek forgalma az egyetlen szegmens, ahol mennyiségben több terméket adtak el. Éves szinten 4-5 százalékponttal ment fel a volumen, miközben a teljes forgalom volumene csökken.

A vásárlók "lefelé vásárlása", azaz olcsóbb termékek vásárlása már a nyár elején elkezdődött. Heiszler Gabriella szerint jól látható, hogy amikor elkezdenek spórolni, akkor a vásárlók az olcsó szénhidrátok felé fordulnak. Mint mondta, „hiába drágább a tészta, még mindig olcsóbb egy családot tésztával jóllakatni, mint hússal vagy zöldséggel”.

A hatósági áras termékek terén a csirkemellből és a cukorból vannak mennyiségi problémák.

Az árstop miatti veszteséget nem tudják teljes egészében kompenzálni, mert van egy vásárlói „árelfogadósági hajlandóság” és nem tudják más termék árát bizonyos szintnél jobban megemelni.

Több alkalommal konzultáltak a kormánnyal miniszteri szinten, de csak azt a választ kapták, hogy "nekik a választó a fontos, aki olcsón akarja venni a csirkemellet".

Kiemelte, hogy a hatósági árazásnak piactorzító hatása van. Példaként hozta fel a trappista sajtot, aminek azért emelkedett meg drasztikusan az ára, mert a 2,8 százalékos tejen van árstop, a 1,5 százalékoson nincs.

„A forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat. A hatósági árazásnak középtávon ilyen hatása van.”

A Sparnak jelenleg 14 ezer alkalmazottja van és hozzátevőlegesen 500-600 munkavállaló hiányzik, főleg fizikai dolgozók. Az eloszlás is egyenetlen, főleg Budapest és Sopron környékéről hiányoznak emberek. A 614 üzletünkből 234 franchise-rendszerben üzemel.

A megemelkedett költségek miatt kénytelenek spórolni. Csökkentették például az akciós szórólapok oldalszámát, kevesebb biztonsági őrt kérnek az üzletekbe, kevesebb csomagolóanyagot használnak. Télen 18 fok lesz az üzletekben az eddigi 21 fok helyett.

A háború miatti termékhiány a kiskereskedelemben nem tapasztalható. Ha van is termékhiány, azt már sokkal inkább a piac működése okozza, nem a háború.

„Az már egy komoly jel, hogy sokan, én is, azért költünk kevesebbet élelmiszerre, mert félünk a kilátásoktól”

- elemezte a jelenlegi gazdasági helyzetet Heiszler Gabriella.

A jelenlegi helyzet szerinte sokkal stresszesebb, mint két éve volt.

A kasszások, árufeltöltők sokat panaszkodnak, hogy a vásárlók idegesek és nekik esnek az árak miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Leplezd le Orbánt!” címmel hozott ki egymillió példányban „a kormány hazugságait feltáró” füzetet a DK
Molnár Csaba egy szerdai sajtóbeszélgetésen azt is elmondta, hogy a DK az EP-választáson egyedül indul, az önkormányzati választáson viszont kész Budapesten és a vidéki településeken is a helyi ellenzéki erőknek legmegfelelőbb együttműködésre.

Link másolása

Szeptember 29-én Dobrev Klára budapesti rendezvényével indítja a DK a választási programajánlatára fókuszáló országjárását.

Minderről Molnár CSaba beszélt szerdán egy sajtóbeszélgetésen, ahol elmondta, hogy minden állomáson más szakpolitikai kérdést elemeznek ki, és bemutatják „az Orbán-kormány hazugságaival foglalkozó kiadványt” is, amelynek címe ez lett:

„Leplezd le Orbánt!”

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, EP-delegációvezetője, egyben a párt árnyékkormányának kancelláriaminisztere szerdán egy sajtóbeszélgetésen ismertette a Gyurcsány Ferenc által vezetett párt terveit a jövő évi EP, illetve önkormányzati választásra.

Molnár azt is elmondta, hogy a DK az EP-választáson egyedül indul, az önkormányzati választáson viszont kész Budapesten és a vidéki településeken is a helyi ellenzéki erőknek legmegfelelőbb együttműködésre.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Idén sem marad el az óraátállítás – ekkor fogunk egy órával többet aludni az éjjel
Nincs meglepetés a dátumban: idén is október végén lesz a nap, amikor hirtelen egy órával korábban fog sötétedni.
Fotó: Pasja1000 / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. szeptember 27.


Link másolása

Évről-évre felmerül, hogy az adott esztendő lesz az utolsó, amelyikben még egy órával előre-, illetve hátratekerjük óráinkat (már amelyiket még manuálisan kell), de valahogy mindig elmarad a közös EU-s döntés a sokak által gyűlölt átállítás eltörléséről.

Így idén ősszel is egy órával vissza fogjuk állítani az órákat, ennek pedig a pontos dátuma is megvan már:

október 29-én, vasárnap hajnali három órakor fognak az időmérők kettőre ugrani, azaz ezen az éjszakán aludhatunk egy órával tovább.

Nincs tehát meglepetés, az óraátállítás idén is október utolsó vasárnapjának hajnalára esik. Az alvásunk meghosszabbításának örömét némileg beárnyékolja, hogy október 29-én este (sőt: késődélután) így már egy órával korábban fog sötétedni. Aznap már 16:31-kor elkezd lenyugodni a nap.

Az óraátállításról és annak hatásairól egyébként sokféle vélemény és tanulmány létezik, de egyre többen azt állítják, hogy ez a rendszer ma már elavult és szükségtelen – írja a Napi.hu.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Itt a döntés: Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben
A Fővárosi Ítélőtábla végzése megtiltotta az államnak, hogy több pénzt emeljen le Budapest számlájáról, mint amit forrásként biztosít.

Link másolása

Érvényt szereztünk a budapestiek akaratának, a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben - írta Karácsony Gergely szerdán a Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint a Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitika igazságtalan és káros.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

„Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz” - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony azt írta, hogy a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vett el Budapesttől, „több sarcot kell befizetnie a az államnak, mint amennyi támogatást kap”.

A mostani bírósági végzés Karácsony közlése alapján azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

A főpolgármester még júniusban jelentette be, hogy a Fővárosi Önkormányzat közigazgatási pert indított a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási adó miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orosz katona: kiderült, hogy a nácik a mi sorainkban vannak
Az oszét származású Arszen Temirajev szerint orosz katonai rendőrök nemzetisége miatt bántalmazták őt és társait.

Link másolása

A 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háborúban az agresszor Oroszország kormányzatának elsődleges célja Ukrajna „nácítlanítása” volt (és tulajdonképpen még ma is az). Az állami propaganda folyamatosan azt sulykolja, hogy az egykori szovjet tagköztársaság és katonsaságának vezetése (de tulajdonképp lakossága is) teli van nácikkal, akiket el kell távolítani.

Ezt a propagandát kapta Arszen Temirajev, az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia–Alánia Köztársaságból származó mozgósított katona is, aki most nyilvánosan is megszólalt. Temirajev azt állítja,

az orosz katonai rendőrök megverték őt és két másik katonát az oroszok által elfoglalt Zaporizzsjai területen.

Arról a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) is írt már, hogy a soknemzetiségű orosz hadseregen belül etnikai feszültségek ütötték fel a fejüket.

Temirajev is azt állította, hogy a katonai rendőrök a bántalmazás előtt az etnikai hovatartozásukról kérdezték őket, és azt állították, hogy „Oroszország az oroszoké” – írja jelentésében az ISW.

A katonákat gyerekek szexuális bántalmazásával vádolták meg, amit az oszét katona tagadott. Mint mondta,

azt hitte, hogy „a nácik a másik oldalon vannak, de kiderült, hogy nálunk vannak”.

Szergej Menyailo, az Észak-Oszétia–Alánia Köztársaság vezetője megerősítette az incidenst, és jelentette azt a felsőbb katonai hatóságoknak.

Az etnikai incidensek híre nem jön jókor az orosz hadseregnek, a térségben ugyanis Ukrajna védelmi sikereket ért el – hangsúlyozza az ISW.

(Index)

Link másolása
KÖVESS MINKET: