HÍREK
A Rovatból

Saját hátán cipelt le a halálzónából egy hegymászót a Suhajda Szilárdért indult mentőcsapat serpája

A nepáli serpa 6 órán át cipelte a hegymászót, akivel végül elért 7900 méterig, ott már kapott segítséget.

Link másolása

Gelja serpa akkor került be a hazai köztudatba, amikor a Suhajda Szilárdot kereső mentőcsapat tagjaként ő és társa, Mikel serpa egy 4 napig tartó túrát tett meg 20 óra alatt, hogy felkutassa a magyar hegymászót, akit végül sajnos nem sikerült megtalálni.

A 444 cikke szerint a serpának már május 18-án már is volt egy mentése, amikor a halálzónába indult, és körülbelül 8500 méter magasságban egy halálközeli állapotban lévő maláj hegymászót talált.

A nepáli serpa 6 órán át cipelte a mászót, akivel végül elért 7900 méterig, ahol már kapott segítséget.

Csatlakozott hozzá ugyanis Nima Tahi Serpa, akivel közösen a 7162 méteren lévő hármas táborig szállították a mászót, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba.

A 8000 méter feletti halálzónában végrehajtott sikeres mentőakciók nagyon ritkák, Gelje Serpa teljesítménye ezért is óriási bravúr.

A mentésről készült videót itt lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Pankotai Lili: „Ez egy nyugati országban elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros”
Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák. A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert.

Link másolása

„Az, hogy a tanévkezdés előtt egy nappal ideiglenes órarendeket adnak, mert nem lehet tudni, milyen tanári állások betöltetlenek, egy nyugati országban önmagában elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros” – mondta Pankotai Lili aktivista az oktatás helyzetéről a Reggeliben.

Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák.

A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert. Lili a Reggeliben elmesélte, nem számított a TASZ díjára, mégis készült köszönőbeszéddel, hogy tudjon mit mondani, ha őt tüntetik ki.

A fiatal aktivista mesélt az utóbbi évek tüntetéseiről is – a diákok másfél éve küzdenek a tanárok és az oktatás helyzetének javításáért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Beszólt Orbán Matolcsynak: „a jegybank nem tud megbirkózni” az infláció megfékezésével, ezért a kormány ezt átvállalta tőle
A parlamentben folytatódott a jegybank és a kormány közötti adok-kapok. Négy napja Matolcsy nevezte kalandornak a kormány inflációkezelését, most Orbán szólt vissza a jegybank elnökének.

Link másolása

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti ülésszakát most is a kormányfő beszéde nyitotta meg.

A miniszterelnök beszélt az energiahelyzetről, az ukrán gabonaválságról, megemlékezett az atlétikai világbajnokság sikeres megrendezéséről és persze foglalkozott a migránshelyzettel is.

Minden bizonnyal legérdekesebb része a beszédének azonban az volt, amikor a Nemzeti Bankról beszélt. Mint ismeretes, a jegybank vezetője is egyre határozottabban bírálta az elmúlt jó egy évben a kormányt,

most a kormányfő mondta el a véleményét a Matolcsy György vezette intézményről.

Azt mondta, hogy a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években. A költségvetés képes lenne ezt kifizetni, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el egyéb területekről. Orbán úgy fogalmazott, hogy a kormány ezért azt javasolja, hogy ne ezt tegyék, és

inkább törvénymódosítással menti ki a jegybankot a szorult helyzetéből.

Orbán elismételte, hogy az a céljuk, még idén egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. A miniszterelnök szerint

ezzel a feladattal „a jegybank nem tud megbirkózni”, ezért a kormány ezt átvállalta tőle.

További pénzügyi kérdésekről szólva Orbán szerint a kormány olyan döntéseket is hozott, amelyekkel érdekeltté tenné a magyarokat, hogy fektessenek állampapírba. A kormányfő arról beszélt, a magyar államadósság egyharmada magyarok, kétharmada külföldiek kezében van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
45 ezer helyett már havi 90 ezer forintért buszoztat súlyosan sérült gyerekeket a Református Gyógypedagógiai Intézmény
Bár az ellenzéki képviselő szerint ez az ár nem kiugróan magas, de nehezen érthető, hogyan lett egyik napról a másikra a duplája.

Link másolása

Az eddigi 45 ezer helyett 90 ezer forintot kér havonta a Református Gyógypedagógiai Intézmény azért, hogy hétköznaponként 25 kilométerről a kiskunhalasi iskolába buszoztat súlyosan sérült, illetve sajátos nevelési igényű gyerekeket - számolt be róla Hadházy Ákos a Facebook-oldalán hétfőn.

Mint írta: a kisbuszt 10-12 gyerek veszi igénybe naponta. Az ellenzéki képviselő szerint, ha az amortizációt, szervízköltséget és a sofőr munkabérét is nézzük, akkor ez az ár már nem olyan kiugróan magas, „bár nehéz elképzelni, hogy önköltséges lenne, és még nehezebben érthető, hogyan lett egyik napról a másikra a duplája”.

„Az igazán felháborító azonban az, hogy korrupt tolvajkormány teljesen leépítette a szociális hálót. Ezeknek a gyerekeknek az ellátása teljes embert kíván, emellett nem lehet dolgozni. Az államtól a szülők a gyermek gondozásáért és a gyermek ellátására körülbelül havi 208 ezer forint bruttót kapnak. Ebből kell megélni gyerekestől, és rezsit fizetni. Gyógyszert venni. És erre jön még az egyik napról a duplájára emelkedett buszköltség”

- írta bejegyzésében Hadházy.

A politikus bejegyzésében megosztotta a tagintézmény-vezető erről szóló levelét is, amelyből az is kiderült, hogy az összeget a szülők két részletben is befizethetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
72 tragikus állapotban lévő, a saját ürülékükben tartott kutyát találtak Pusztavámoson
A házban 20-30 centi vastagon állt az ürülék, az állatok férgesek, bolhásak, soványak voltak. A gazdájuk meg volt róla győződve, hogy jót tett a kutyákkal.

Link másolása

72 tragikus állapotban lévő kutyát találtak Pusztavámon az ASKA Alapítvány munkatársai szombaton. Az állatokat ürülék borította, soványak, bolhásak voltak és több megvakult a sötét épületben.

Az alapítvány szombaton délután kapott egy hívást a katasztrófavédelemtől, hogy bedőlt egy ház oldala, és az épületben körülbelül 70 kutya van. A szervezet munkatársai „enyhe túlzásnak” gondolták a becslést, egészen addig, amíg meg nem érkeztek az épülethez Pusztavámosra.

„Az Alpha-vet Ebrendészei és az ASKA munkatársai, 4 szállító autóval érkeztünk Pusztavámra. A kutyák állapota borzalmas, vastagon áll rajtuk az ürülék, soványak, bolhásak. A további vizsgálatok ma indulnak, este 9-re tudtuk elhelyezni őket. Valószínűleg beltenyészet, hiszen most is sok a vemhes közöttük, illetve szoptatós anya. Vannak, akik megvakultak a sötét házban”

- írta az ASKA vasárnapi bejegyzésében.

A szervezet a bejegyzésében segítséget kért, többek között kutyaházakra, bolhanyakörvekre, kutyatápra, konzervekre van szükségük, és ideiglenes befogadókra.

„72 kutya, egy nap alatt, ez iszonyatos szám, úgy, hogy ott vannak mellettük az eddigi kutyáink is. Most karanténba kerülnek, és folyamatosan próbálunk kutyát csinálni belőlük”

- írták.

Egy későbbi bejegyzésből kiderül, hogy a kutyák közül 20 hím, 52 pedig nőstény.

„Ez nagyon nem jó arány, feltételezhető nagyon sokan vemhesek a szukák közül, olyanok is akiket eddig még nem láttunk.”

Molnár Tamásné Zsazsa, az ASKA menhelyének vezetője később a Fehérvár TV-nek azt mondta, hogy az állatok, férgesek, bolhásak, soványak, oltása pedig egyiknek sincs. Ahogy fogalmazott, a helyiségben 20-30 centiméter vastagon állt az ürülék, és vélhetően a fal is azért dőlt ki, mert „szétázott teljesen”.

Az állatvédő az eset kapcsán arra is felhívta a figyelmet: ha valakinél tíznél több kutyát látnak, de az állatok nincsenek kint a kertben, nem látható rajtuk, hogy egészségesek, akkor ott már baj van, „állatgyűjtögetésről van szó”.

„Pontosan az történt, amire számítottunk: a gazda meg volt róla győződve, hogy ő segített az állatokon, jót akart, hogy ne az utcán éljenek”

- mondta Molnár Tamásné Zsazsa. A menhely vezetője azt is hozzátette, hogy a kutyákat elhozták, vállalták őket, és ezt meg is fogják oldani. Ebben pedig számítanak a támogatóik segítségére is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: