HÍREK
A Rovatból

Rogán a legnagyobb adózó, Orbán a középmezőnyben – nyilvános lett, mennyit adóztak a kormánytagok

Novák Katalin szerint adminisztrációs elírás történt, valójában nem 0 forint szja-t fizetett 2020-ban.

Link másolása

Nyilvánossá váltak a miniszterek és az államtitkárok adóbevallásai, vette észre a 24.hu. 2020-ban a legtöbbet Rogán Antal adózott, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 29,1 millió millió forint szja-t fizetett be a tavalyi évben.

Rogán vagyonnyilatkozata szerint 157 millió forintot kapott a Mobilsign Kft.-től találmányhasznosítási díj címen, ehhez még hozzáadódott a miniszteri fizetése, összevont adóalapja így elérte a 194,5 millió forintot.

A második legtöbbet adózó Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, akinek 73,2 milliós bevétele volt, és 10,9 millió forint szja-val járult hozzá az államkasszához. Adókedvezményt Rogán és Süli sem vett igénybe.

Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter 9 millió forint szja-t fizetett be. A többi miniszter és államtitkár 3 és 6 millió forint közötti szja-t fizetett.

Szijjártó Péter szja-ja 5 millió forint volt, amit 480 ezer forint adókedvezménnyel csökkentett. Orbán Viktor adóalapja 28,7 millió forint volt, ezután 4,3 millió forintot fizetett be, kedvezményt nem vett igénybe.

A legnagyobb adókedvezményt Palkovics László vette igénybe, ő 3,2 millióval fizetett kevesebbet. Novák Katalin a hivatalos adatok szerint ennél is többet, 4,8 millió forint adókedvezményt használt fel, így ő nem fizetett szja-t, de a hír megjelenését követően az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ő minden adófizetési kötelezettségének eleget tett, kedvezményt egyáltalán nem vett igénybe, "az adminisztrációs elírást soron kívül helyesbíteni fogja".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Sárga csekken, Orbán Viktor fotójával kér pénzadományokat a Fidesz a kampányra
A Szikra Mozgalomnak is küldött egy sárga csekket a párt. Őket nemrég azzal vádolták a kormánymédiában, hogy pénzért kuncsorognak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Orbán Viktor arcképe szerepel azon a levélen, amit egy sárga csekk mellé csatolva küld ki a Fidesz, írja az rtl.hu. A párt így próbál pénzt gyűjteni a június 9-i választások kampányára. Az adománykérő levelet a Szikra Mozgalom kapta és posztolta ki, akiket nemrég „pénzért kuncsorgással” vádolt meg a kormánysajtó.

„Nézzük csak, mit kaptunk a postaládánkba a minap: Orbán Viktor levélben gyűjt adományt a Fidesz számára az Európai Parlamenti kampányukra. Az az Orbán Viktor, aki Hatvanpuszta földesura. Az a Fidesz, ami közel 4 milliárd forintot költött a 2022-es kampányban. Állami szerveken, állami médián és civil szervezeteken keresztül. Az a Fidesz, ami a Megafonon keresztül több mint 140 millió forintot költött. Csak az elmúlt 1 hónapban. Mindezt nem adományból, hanem a te és a mi adónkból” – olvasható a mozgalom bejegyzésében.

A levélben szó esik Gyurcsányról, a genderről, Ukrajnáról, Brüsszelről, szuverenitásról, migránsgettókról, majd az ismert kampányszlogenek felsorolása után „amennyiben lehetőségei engedik” felszólítással pénzt kérnek.

A Szikra a posztban megjegyzi, hogy négymillió forintra van szükségük a kampányhoz. Nekik azonban „nincsenek nagybirtokaink és luxushajóink.

„Mögöttünk nem állnak oligarchák. Messzire elkerülnek minket, és mi is őket. Mi csak egymásra számíthatunk.”

Az RTL az adománykérő levél ügyében kérdéseket küldött a Fidesznek is. Azt szerették volna megtudni, hogy előre nem látott kiadások miatt szorul rá a párt a támogatóik adományaira, ha pedig nem, akkor mi az oka ennek. Választ egyelőre nem kaptak.

A Szikra Mozgalom teljes posztját itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Schadl–Völner-ügy: a volt igazságügyi miniszterről is beszélt egy titokzatos tanú a bíróságon
Még a tanú nevének kezdőbetűi sem hangozhattak el a Fővárosi Törvényszéken. A férfi korábban dolgozott az Országgyűlés Hivatalában is és a külügynél is.
FM. Kép: szmo.hu - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Az 1-es számú, titkos tanú meghallgatásával folytatódott kedden Schadl György és Völner Pál, illetve társaik büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken – írja a Blikk. A lap a tárgyalásról beszámolva azt írja, a bíróságon még a tanú nevének kezdőbetűi sem hangozhattak el. A férfi korábban dolgozott az Országgyűlés Hivatalában, állományban volt a külügyi tárcánál, diplomata beosztásban, több egyetemen is jogot tanított. 2018-ban tette le a végrehajtói vizsgát és a múlt héten kihallgatott, már korábban felfüggesztett börtönre ítélt Sz. Balázs végrehajtó-helyettese volt a monori irodában.

„Azt gondoltam, hogy azok, akiktől származnak az információk, szavahihető emberek”

– idézik az 1-es számú tanút, aki arról is beszélt, hogy személyesen többször is találkozott Trócsányi László akkori igazságügyi miniszterrel. A férfi korábban önként ment az ügyészségre, hogy tanúvallomást tegyen, az ügyben a lap szerint egyébként nem merült volna fel a neve.

A most felolvasott vallomásában hosszasan ecsetelte, hogy egyes végrehajtóknak Schadl György számára vissza kellett osztani a bevételeikből. Mint mondta, kellő alkoholos befolyásoltság alatt mesélte egy végrehajtó, hogy 70 millióért vett egy végrehajtói irodát. Az is elhangzott ezen a szakmai rendezvényen egyesektől, hogy voltak, akik visszafizettek Schadl Györgynek a bevételeikből. Ezek között volt szerinte saját munkáltatója, Sz. Balázs is – ezt mostani vallomásában is megerősítette.

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy a tanú a számos titulusa és végzettsége ellenére számtalanszor hiába pályázott végrehajtói irodáért. Mint a Blikk idézi, erről ezt mondta:

„Konkrét személlyel szemben nem volt sértettség, de kétségtelenül nagyon rosszul éltem meg, mert úgy véltem én is alkalmas vagyok végrehajtónak. Több, mint száz vidéki státuszra pályáztam az évek során, ám sohasem nyertem. Ne mondja senki sem, hogy ez egy kellemes élmény. Miközben az ember végzi a tanulmányokat, számtalan bizonyítványt megszerez, hogy plusz pontokat szerezzek az értékelésnél. Valóban az is motivált, hogy szerettem volna tudni, miként is működik valójában a pályázati elbírálás.”

Mint ismert, a vád szerint Schadl György, a végrehajtói kar elnökeként több végrehajtó kinevezésében közreműködött, ehhez Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár segítségét is igénybe vette. Schadl a végrehajtóktól visszakért bevételekből 970 millió forintot tehetett zsebre, Völner Pálnak pedig 83 milliót juttatott. Mindketten tagadják a vádakat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szijjártó Péter ezúttal a Richterre hivatkozva blokkolja Ukrajna uniós támogatását
2 milliárd euró kifizetését akadályozza a magyar kormány. A külügyminiszter ezt azzal indokolja, hogy Ukrajnában visszavonnák a Richter tucatnyi gyógyszerének engedélyét.

Link másolása

Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál – írja a hvg.hu.

A blokkolt pénzek az Európai Békekeretbe tartoznak, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz és a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék – részletezi a hvg.hu. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség volt a tagállamok hozzájárulásához.

Azonban a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt, mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed.

Szijjártó érveléséről az MTI is beszámolt. E szerint a külgazdasági miniszter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette:

„Amíg nem kapunk garanciát az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar cégekkel szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni.”

A magyar kormány egy évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról az OTP-t, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették – utóbbi Szijjártó szerint szintén csak az ukrán fél önkényének a jele. Újabb indokként pedig azt hozta fel a miniszter, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig szerinte semmi sem indokolja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Rákay Philip Lilut támadja: szerinte a műsorvezetőnő miatt kellett távoznia a zenetévétől
Az egykori zenetévés szerint kolléganője is azok között volt, akik azért lobbiztak, hogy ő ne szerepelhessen tovább a tévénél.

Link másolása

Valószínűleg sokan ismerik legalább felszínesen a közel 30 éve Rákay Philipként szereplő tévés-üzletember pályafutását. A jelenleg a Fidesz médiacsapatában dolgozó egykori tévés a Z+ (majd Viva+, majd Viva) csatornákon lett országosan ismert, többek között Sebestyén Balázs és Lilu (Kovalcsik Ildikó) műsorvezetőtársaként. 2002-ben aztán a Fidesz politikai nagygyűlésén tűnt fel, és azóta is a jobboldali politika körül mozog. 2010 után volt a Magyar Televízió intendánsa, később a közösségi médiában erősítette a fideszes jelenlétet. Legutóbb a több mint hétmilliárd forintból forgatott Most vagy soha! című film producereként szerepelt a médiában.

Rákay kedden Fiala János KeljFelJancsi című műsorának adott interjút. Ebben többek között arról beszélt, hogy 2002-ben, amikor a – szerinte – Fidesz-ellenes hangulatban elkötelezte magát a legnagyobb jobboldali párt mellett, egyből megszűntek a lehetőségei a médiában.

„Meghatározó napként éltem meg 2002. április 13-át, amikor a Kossuth téren a Fidesz nagygyűlést tartott, és ott műsorvezetőként részese lehettem egy euforikus eseménynek, amely korábban ismeretlen műfaj volt Magyarországon” – mesélte erről az időszakról. Mint mondta, ha többet nem dolgozhatott volna a médiában, ez a pillanat akkor is megérte volna. Beszélt ugyanakkor ennek a szereplésnek a negatív következményeiről is.

„A rendezvényt követően, Orbán Viktor melletti hivatalos kiállásom miatt szinte az egész médiaszakmát magamra haragítottam. Elfogyott körülöttem a levegőn, ennek első precedense volt, hogy az általam is alapított Z+tv egyik műsorvezetője, Lilu által gerjesztett hangulatban, összehívták a vezetőséget és számon kérték rajtam szereplésemet. Később az MTV egyik beszélgetős műsorát is elvették tőlem”

– panaszkodott a műsorban Philip, megemlítve a mostanában inkább ellenzéki véleményeket megfogalmazó volt munkatársát is.

Hozzátette, hogy akkoriban a magyar médiavilág egyik irányítója azt mondta neki, amíg pozíciót visel, tesz róla, hogy „Rákay még portásként se dolgozhasson” a szakmában.

Azt ugyanakkor nem tartja problémásnak, hogy a Magyar Péter (szintén Kossuth téri) tüntetésén felszólaló Tarr Zoltánt kirúgták állami állásából. „Üdv a klubban!” – fogalmazott, majd egyetértett a Fidesz kommunikációs vezetőjével, Menczer Tamással, aki egy posztjában úgy fogalmazott: Miért kellene a kormánynak bízni egy kormányt támadó személyben?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk