HÍREK
A Rovatból

„Odakint most szörnyek járnak, és az állam a legnagyobb szörny” - tízezrek tüntettek a Hősök terén

A szervezők szerint 50 ezren gyűltek össze. A felszólalók arról beszéltek, hogy valódi gyerekvédelemre van szükség, és ehhez az egész rendszert meg kell változtatni.

Link másolása

Több tízezren vettek részt a a Hősök terén megrendezett tüntetésen, amit kilenc „elkeseredett, de annál elszántabb véleményvezér, youtuber” szervezett a gyerekek védelmében.

„Ma úgy állok előttetek, mint Osváth Zsolt, a zacis, a kóteros” – kezdte Osváth Zsolt, aki maga is intézetben nevelkedett. Beszéde elején felidézte a bicskei gyermekotthonban történteket. Azt mondta, maga is látta annak idején a legaljasabb nevelőotthoni visszaéléseket. Amikor tudomást szerzett egy nevelő és egy diák kapcsolatáról, pszichiátriára zárták.

A kegyelmi ügy szerinte csak a jéghegy csúcsa. Valójában rendszerszintű problémák vannak.

Például az, hogy szinte lehetetlen bútorokat vásárolni az intézményekben, 1500 forint van egy napi étkezésre, nincs pedagógus, szakképzett nevelő.

Elmesélte, milyen érzés volt, amikor őt senki sem fogadta örökbe. „Pedig én örültem volna, két anyukának is. Egynek is” – mondta. A kormánynak szerinte a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, és elfogadhatatlan, hogy ki sem vizsgálják, történtek-e még a bicskeihez hasonló esetek.

Azahriah is bejelentkezett egy videóval.

„Nem vagyunk egyformák, sőt, egészen különbözünk. Védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket. Mondhatnám azt, hogy annyiszor hallottuk már ezt a mondatot, ezt a frázist, hogy értelmét veszítette a szó. De az igazság az, hogy értelme ebben a formában sose volt. Abban a formában, ahogy eddig a pofánk alá tolták, egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt ócska, hazug, eldöntendő kérdésekkel teleírt, mihaszna papírlap formájában” - kezdte beszédét.

Szerinte a hatalom arra használja a gyerekeket és a szülők aggodalmát, hogy buzdítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná konvertálódik. Úgy gondolja, tudatosan építik le az oktatást is.

„Legyenek szociopata, nyomorult lelkű tanárok a sulikban, hogy ugyanolyan betört felnőtteket neveljenek, mint amikké ők maguk is váltak. Legyen válság az oktatásban, omoljon össze a rendszer, hisz mi haszon származik abból, ha ezt mégis fejlesztenénk?”

Pedig az oktatás szerinte az egyik legnemesebb, leghumánusabb dolog az egész emberiség történelmében. „Az életben a tudás a legnagyobb hatalom, aki pedig ezt megosztja másokkal, az semmit nem nyer, maximum csak lemond a hatalmának exkluzivitásáról. Hát ebben az országban ez nagyon nem jönne kapóra.”

Az énekes arról is beszélt, a mostani sztori nem előzmények nélküli. „Nemrég még a több tízezer deepwebes gyerekpornót birtokló Kaletát engedték ki félmillió forint bírsággal. Több tízezer megrontott lélek és élet, amire a hatalom egyik eltartottja vígan élvezkedik tovább, kis aprópénz kicsengetése után.”

Szerinte most az a narratíva Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, hogy ez milyen bátor tett, de ő felteszi a kérdést: ha nem leplezi le őket egy cikk, maguktól lemondtak volna?

„Most az egyszer nem lehetett elsunnyogni, meg elügyeskedni a dolgot, mint eddig megannyi alkalommal”

- fogalmazott.

Hozzátette, ő nem akar háborút vívni. „Nem azt akarom mondani, hogy most lett rés a pajzson, most fogjunk kapát, kaszát és harcoljunk, mert nem ez kell. Legalábbis, most még nem. Most ébredni kell. Jobbára mindnyájan azt valljuk, hogy a gyermekbántalmazás no go. A pedofília no go. A nyilvános megaláztatás, karaktergyilkosság, állami milliárdok is legyen már no go!”

Szerinte van közös az emberekben. „Hogy bántja a lelkünk az igazságtalanság. Részben ez is az, ami emberré tesz minket.”

„Nem csak egyénenként, de együtt is változást szeretnénk, amit összefogással elérhetünk. Nem inkompetens politikai pártok összefogásával, hanem mint ember az emberrel, akinek valóban fontos, hogy olyan helyen alapozzuk meg a gyerekek életét és jövőjét, ahol egészséges, körültekintő, békés és érett felnőtté válhatnak.”

„Mert ez a mi hazánk, és mielőtt lelécelnénk, kötelességünk, hogy legalább erőnk teljéből megpróbáljunk tenni valamit a változásért!”

- fejezte be üzenetét.

Szabó Márton Csokker, a Jól van ez így csatorna házigazdája azt mondta, „ez a két hét rámutatott, hogy Magyarországot magára hagyták. Magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg”.

Felidézte Havasi Bertalan reagálását Magyar Péter szavaira. A miniszterelnök sajtósa úgy fogalmazott: „reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival a kormány nem foglalkozik”. Szabó Márton Csokker szerint

„valóban rengeteg kétségbeesett ember próbálkozik normális életet élni, de a kormányban süket fülekre talál.”

„De nem vagy egyedül” - mondta, amit a tömeg hosszan skandált is. Felsorolt három kérdést, amit szerinte mindenkinek el kell küldenie választott képviselőjének: Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények között nőhessen fel? Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek minőségi és életre felkészítő oktatást kapjon? Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják?

„Odakint most szörnyek járnak, de harminc éve is szörnyek jártak. Egyetlen kormánynak se sikerült megoldania ezt a problémát” – mondta. Most viszont szerinte a szörnyek „nagyon félnek, kétszer is meggondolják, mit mernek megtenni”.

Tapasztó Orsi egy videót vetített le, amiben olyan mondatokat idéztek, amiket bántalmazottak küldtek el nekik, és amiket a bántalmazóik mondtak.

Pottyondy Edina is úgy kezdte:

„Odakint most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak. Szörnyek, akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akik urambátyám alapon kegyelmet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott.”

Szerinte ezt bizonyítja, hogy nincs egy mindenre kiterjedő vizsgálat, ami tisztázná, kik tudtak a kegyelemről, kik intézték, kik engedélyezték. Nincs válasz, „csak lecseréltek két lélegző golyóstollat.”

„A magyar állam napok óta sunnyog. A magyar állampárt gyermekvédelem alatt a politikai ellenfeleik buzizását és démonizálását érti. És most fogják igazán ránk szabadítani a poklot, hogy fedezzék magukat” - fogalmazott.

Pedig a valódi gyerekvédelem szerinte az áldozatok védő, érzékeny, felkészült hatóságokat jelenti. A tisztességes fizetést jelenti azoknak, akikre a gyermekeinket bízzuk. Úgy látja, a rendszer teljes átalakítására van szükség.

„Az állam és a magyar társadalom süket. Odakint most szörnyek járnak, és az állam a legnagyobb szörny. De az a társadalom sem jobb nála, ami csendben tűr, amelyik elforgatja a fejét, amelyik még rajong is az elnyomóiért”

– jelentette ki. „Nem tűrjük” – skandálta a tömeg.

Pottyondy Edina úgy gondolja, vannak kivltelezettek, akik védelmet élveznek.

„Más jog, más szabályok vonatkoznak azokra, akiknek kutyabőrük van. A püspökre, az ispánra, a földesúrra” – mondta. „Ha holnap agyonver egy szétkokainozott oligarcha, ne számíts arra, hogy igazságot fogsz kapni. Éppúgy át fognak taposni a sérelmeden, mint a bicskei gyerekeken.”

Majd így folytatta: „A politika törvénye, hogy az a hatalom, aminek nem kell félnie a számonkéréstől, így fog működni. Amivel nem áll szemben társadalom, ilyenné válik. Az a hatalom, amitől nem követeljük meg, hogy polgárként, emberként viselkedjen velünk, az az árvákból prédát, a többiekből szolgát csinál.”

Szerinte a Hősök terén összegyűlt 50 ezer ember jó kezdet.

„Állítsuk magunk mellé a magyar társadalmat”

– üzente.

Gulyás Márton a tüntetés végén azt kérte az összegyűltektől, gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, hogy érdemi segítséget biztosítsanak minden magyar gyermek számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Lehallgatási botrány Gyulán: „Ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet”
A 2019-es hangfelvételen a polgármester próbálja rávenni a posta helyi vezetőjét, hogy megszerezzen tőle egy bizalmas információt, amit legálisan nem adhat ki.

Link másolása

A 2019. októberi önkormányzati választás előtt nem sokkal zajlott le az a 3 perc 21 másodperces telefonbeszélgetés, amelynek vágatlan hangfelvétele most jutott el a Narancs.hu-hoz.

A hanganyag és leirata a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amelyet formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, vélelmezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen. A per május közepén a Szolnoki Járásbíróságon kezdődik. (Torma egyben Galbács sógora, civilben a Magyar Posta Zrt. gyulai helyettes vezetője volt. Jelenleg a szomszéd városban, Sarkadon dolgozik.)

A hangfelvétel tárgya az, hogy a Fideszt elhagyó Galbács Mihály már ellenzéki polgármesterjelöltként

a város fideszes vezetése és egy jól körülhatárolható helyi üzleti kör összefonódásáról írt.

Majd ugyanezt az anyagot már mint ellenzéki polgármesterjelölt eljuttatta közel 14 ezer gyulai háztartásba. A telefonbeszélgetésben Görgényi Ernő, a város fideszes polgármestere rója fel Tormának, hogy nem értesítette őket előre a küldemények létéről és kézbesítéséről. Torme végig köti az ebet a karóhoz:

nem adhat ki semmilyen információt, ami a postán a tudomására jut.

A szakmai szabályokra való hivatkozást a fideszes városvezető „takarózásnak” nevezte, és azt mondta, hogy a rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti.

A beszélgetés legfontosabb részének leirata:

Görgényi Ernő: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

TB: Igen.

GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.

TB: Hát Ernő, de ha most... Mindegy, erről nem akarok vitatkozni. És tényleg nem telefonba.

A beszélgetés eredményeképpen

az akkori önkormányzati választást, a Fidesz helyi szervezetének asszisztálásával Torma Béla elvesztette saját körzetében, pedig ő indult ott a Fidesz-KDNP színeiben.

Valószínűleg nem függetlenül az előzményektől később a Galbács Mihály elleni, a NAV-nál tett feljelentésbe utóbb, feljelentés-kiegészítés formájában belekeverték Torma Bélát is.

Galbács Mihály szerint Görgényiék kicsinyes politikai bosszújáról van szó. „Görgényi Ernő, aki senki véleményét, főként ellenvéleményét nem tűri meg, aki egy hűbérúr, vagy ha jobban tetszik, egy maffiafőnök pózában tetszeleg és akként viselkedik. Azt pedig látjuk, hogy jogvégzett emberként és esküt tevő városvezetőként nem tartja magát a jogszabályokhoz és a törvényekhez, sőt, nyíltan ezek megsértésére biztat.” – nyilatkozta Galbács a Narancsnak.

Görgényi Ernő az újságírók megkeresésére nem válaszolt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
„Nem hagyjuk, hogy a mi Európánkat elpusztítsák a szélsőségesek” – mondta Orbánt is megemlítve Manfred Weber
Az Európai Néppárt elnöke szerint a migrációs paktumról való szavazás annak a jele, hogy az EU migrációs politikája jobb alapokra kerül. Nem érti, hogy a német kormánypártok egy része miért keveredett Orbánék társaságába.

Link másolása

Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnökének jelent meg írása a Die Weltben , amelyben

szégyenletesnek és abszurdnak tartja, hogy a Zöldek Orbán Viktorral szavaztak a migrációs paktum kapcsán.

Publicisztikájában nagy sikernek nevezi, hogy „gyötrelmesen hosszú” kilenc évnyi vita után végre elfogadták az egyezményt. Ugyanakkor elégedetlen, amiért a Zöldek, a Baloldali párt (Die Linke) és Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) egy része

még mindig nem érti meg, mi az igazán fontos, és a szélsőjobboldallal együtt majdnem megbuktatták a migrációs paktumot.

Emlékezetes, hogy Orbánnal már korábban is konfliktusa volt Webernek, aki azt mondta: „Kereszténydemokraták vagyunk, és nem hagyjuk, hogy a mi Európánkat elpusztítsák a szélsőségesek, mint a lengyel PiS, Orbán Viktor, az AfD és Marine Le Pen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Akár három mandátumot is szerezhet Magyar Péter pártja az EP-választáson
Azonban nem a Fidesztől, hanem az ellenzéktől veszi el a helyeket. A DK hasonló eredményre számíthat.

Link másolása

Az Euactiv írta meg, hogy Magyar Péter pártja az előrejelzések szerint három mandátumot szerezhet a közelgő európai parlamenti választáson.

Az előrejelzés szerint

a Fidesz 10 mandátumot szerezhet, a DK és a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA), azaz Magyar új pártja 3-3 mandátumot, a Kétfarkú Kutya Pártnak két mandátum juthat, a Momentum, a Mi Hazánk és a KDNP egy-egy mandátumot szerezhet.

Aprilis 10-én került beadásra Magyar Péterék nyilvántartásba vételi kérelme a Nemzeti Választási Bizottságnál. A TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt öndefiníciója szerint egy ideológiamentes, jobbközép pártként középutas politikát folytató politikai erő. Magyar április 17-én országjárásra indul, Békés megye lesz az első állomás, később Budapest, majd Baranya következik. Április 20. után pedig terveik szerint teljes kampányüzemmódra kapcsolnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Találkozott a benzin és a gázolaj ára
Tavaly augusztus óta nem fordult elő, hogy a benzin drágább lett volna, mint a gázolaj.

Link másolása

A benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal emelkedik, míg a gázolaj esetében bruttó 6 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár,

így közel egy szintre kerülnek

– írja a Holtankoljak.hu.

A következő átlagárakra lehet számítani péntektől:

•95-ös benzin: 650 Ft/liter

•Gázolaj: 647 Ft/liter


Link másolása
KÖVESS MINKET: