HÍREK

Rekord: az idei nyár legmagasabb hőmérsékletét mérték szombaton

A Budapesttől északra elterülő Budakalászon csaknem 37 fokot mértek. Az eddigi legmagasabb mért hőmérséklet 41,9 fok volt Magyarországon.

Link másolása

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 36,7 Celsius-fokot mérték szombaton Budakalászon, a szakemberek szerint valószínűleg ez lesz az idei hőmérsékleti csúcs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán azt írta:

a szombati maximumok 34-35 fok körül alakultak a legmelegebb helyeken. A Budapesttől északra elterülő Budakalászon viszont csaknem 37 fokot mértek.

Megjegyezték, hogy a budakalászi műszer elvileg pontos és szabályosan telepített, az állomás elhelyezkedéséből fakadhat a kiemelkedő érték. Gyenge déli-délkeleti áramlás esetén ugyanis a főváros keltette hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban emeli a hőmérsékletet. A hősziget-effektus ilyenkor a budakalászi mérőpont környékén eredményez 1-2 fokos hőtöbbletet. Részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is, amely a második legmagasabb érték (35,4 fok) volt szombaton.

Kitértek arra is, hogy a Budakalászon mért adatnak azért lehet az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert könnyen előfordulhat, hogy az idei nyáron már nem lesz magasabb hőmérséklet, amit műszerek regisztrálnak.

Lapozz az eddigi rekordokért:



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter fideszes plakát mellől üzent Rogán Antalnak
A Tisza Párt politikusa szerint jobb helyre is tehették volna a lejáratására elköltött milliárdokat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 16.


Link másolása

„Köszi a fotót, Tóni! Egész jól nézünk ki”

- írta csütörtök délutáni posztjában Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke ezzel minden bizonnyal a kormányzati kommunikációért is felelős Rogán Antalnak akart üzenni, akit már több alkalommal nevezett korábban is Tóninak.

Magyar a fotón ugyanúgy felszolgálóként pózol a hirdetés előtt, ahogy a plakáton is szerepel. Rajta kívül látható még az országszerte megjelent politikai hirdetésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester.

Magyar Péter a kép alatt egy kommentben megjegyezte, hogy

„de azért a lejáratásomra eddig elköltött 2 milliárdnak lett volna jobb helye is...”.

A politikus posztját itt lehet megnézni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Betiltotta a vallási jelképek használatát, köztük a keresztet is a főpolgármesteri hivatal Varsóban
Nyakláncon vagy tetoválásként továbbra is lehet viselni a jelképeket. Innentől kezdve a hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek.

Link másolása

Betiltották a varsói főpolgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben a vallási jelképek használatát, írja az MTI. A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett, május 8-án kiadott, június 8-án hatályba lépő belső rendelkezésről elsőként a Gazeta Wyborcza napilap számolt be csütörtökön.

Varsó „első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket” - idézi a lap Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivőjét.

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során nem helyezhetők ki „konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre. A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások. Az intézkedéseket a kirekesztés elleni harc címén fogadták el.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani azonos nemű párok jogait. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi.

Piotr Müller, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén úgy ítélte meg: a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, „első célként a keresztet választotta”.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti. Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vizsgálat indult Fico testőrei ellen, akik hibák sorozatát követték el szakértők szerint
A korábbi rendőrfőkapitány szerint a testőrök rosszul helyezkedtek, feleslegesen szaladgáltak és Fico távozása után is a helyszínen maradtak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 16.


Link másolása

Vizsgálatot indítottak a hatóságok annak érdekében, hogy kiderítsék: megfelelően jártak-e el Robert Fico testőrei a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet alatt és közvetlen utána, írja az Új Szó.

A lap értesülései szerint a belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Hivatala (ÚIS) a miniszterelnök elleni merénylet kapcsán közfeladatot ellátó személy akadályoztatásának gyanújával indított büntetőeljárást. Valamint a Közjogi Méltóságok és Diplomáciai Képviseletek Védelmi Hivatalához tartozó rendőrök, vagyis a kormányfő testőreinek a merénylet alatt és közvetlen utána tanúsított eljárásával kapcsolatban is vizsgálat indult.

Denisa Saková (Hlas) jelenlegi gazdasági miniszter, korábbi belügyminiszter elmondta, hogy a merénylethez hasonló éles helyzetekben a másodperc törtrésze alatt kell döntéseket hozni, hiába gyakorolják az ilyen szituációkat sokat a védelmi erők.

„Örüljünk, hogy nem lettek további áldozatok”

– mondta Saková.

A belügyi tárca jelenlegi vezetője, Matúš Šutaj Eštok csütörtökön közölte, hogy nem tervezi a lemondást.

„Én azzal foglalkozom, hogy minden polgár, közjogi méltóság és a sajtó biztonságát is garantáljam” - mondta a belügyminiszter.

„A helyszínen káosz uralkodott, ez világos. Kudarcot vallottak”

- mondta a Dennik N-nek Hamran István. A korábbi országos rendőrfőkapitány szerint a Fico védelmét ellátó személyek részéről hiba volt, hogy a kormányfőt menekítő jármű körül szaladgáltak. Ilyenkor ugyanis a védett személy mihamarabbi evakuálása szükséges, hiszen nem lehet tudni, hogy a támadónak vannak-e bűntársai.

Hamran úgy véli, hogy a testőröknek a merénylő és a miniszterelnök között kellett volna helyezkedniük, de azt sem értette, mit kerestek még a helyszínen, miután a politikust elvitték a kocsijával.

A szakértő szerint már önmagában az a testőrség kudarcát igazolja, hogy a támadó nem egy speciális kiképzéssel rendelkező fiatal, hanem egy 71 éves, idős férfi volt, aki ennek ellenére súlyosan megsebesíthette a miniszterelnököt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Navracsics Tibor szerint egyre több magyar engedheti meg magának, hogy magánrepülőgépekkel kiránduljon
A miniszter szerint régiónként lehetne itthon egy-egy olyan repülőtér, amit a futárszolgálatok is használhatnak.

Link másolása

A Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese a magyarországi térségek közül, ezért a cél olyan folyamatok beindítása, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már megindították a gazdasági növekedést, mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kaposváron csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

Navracsics Tibor a Kaposvár polgármesterével, Szita Károllyal (Fidesz-KDNP) a témában folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Északkelet-Magyarország a jövedelmeket, a foglalkoztatási statisztikákat és a közlekedési infrastruktúrát tekintve is felzárkózóban van, e lehetőségeket a Baranya, Somogy és Tolna alkotta Dél-Dunántúlnak is meg akarják teremteni.

Ez magában foglalja az olyan, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését jelentő beruházásokat, mint például a mohácsi Duna-híd építése, amelytől közvetve a Dél-Dunántúl revitalizálását várják, mondta Navracsics.

A miniszter közölte: bíznak abban, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kampusza, a térség és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése az ipari parkokkal együtt „olyan közös tartományt és kiindulópontot ad a jövőre vonatkozóan”, amelynek eredményeként a Pécs-Kaposvár tengely ismét lendületbe hozza a régiót, így az csatlakozik a gyorsabb ütemben felzárkózó régiókhoz, közelíti, belátható időn belül eléri az uniós átlagot.

Kitért rá, hogy Pécs az 1990 utáni időszakban veszített a gazdasági vonzerejéből, Kaposvár pedig ugyan jól teljesített, de méretéből, fekvéséből adódóan nem tudta „húzni magával” a régiót.

A mostani fejlesztési tervekben kiemelt jelentősége van Kaposvárnak mint ipari, oktatási, felsőoktatási, egészségügyi központnak, s mint olyan nagyvárosnak, amely „fordítókorongként" viselkedhet a Balaton régió viszonylag erős gazdasági térsége és Belső-Somogy között - hangoztatta Navracsics Tibor.

A taszári reptérről azt mondta, a koronavírus-járvány egyik következménye az online kereskedelem részarányának robbanásszerű növekedése. Mivel ez a futárszolgálatok intenzívebb alkalmazásával jár, el tudja képzelni, hogy vármegyénként, régiónként legyen egy-egy olyan légikikötő, amely futárszolgálatoknak lehetővé teszi a fel- és leszállást.

Ezenkívül nő azon gazdag polgárok száma nemcsak Nyugat-Európában, hanem Magyarországon is, akik magángépekkel kirándulásokat engedhetnek meg maguknak,

tette hozzá a miniszter.

Navracsics Tibor azt mondta, hogy a repülőterekre nem luxusberuházásokként, hanem a hétköznapi élethez, a „hétköznapi gazdasági hátországhoz” szükséges beruházásokként kell tekinteni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: