HÍREK
A Rovatból

Rejtély: több mint 350 elefántot találtak holtan két hónap alatt Botswanában


Link másolása

A kormány májusban már kizárta az orvvadászatot, mint lehetséges magyarázat, ugyanis az agyarak nem tűntek el, és a ciánmérgezést is kizárták, mert akkor nem csak elefántok pusztulnának el, hanem más állatok is. Bár tavaly legalább 100 elefánt lépfene miatt halt meg, McCann a mostani esetnél ezt is kizárta.

A szakértők szerint lehetséges, hogy valamilyen elefántok között terjedő betegség vagy mérgezés végzett az állatokkal, de egyelőre nem lehet tudni biztosat. Mintát vettek a tetemekből, hogy megvizsgálják, de ezek eredményei csak hetek múlva érkezhetnek meg.

Botswanában él Afrika kihalófélben lévő elefántpopulációjának egyharmada, csak az Okavango-delta vidékén 15 ezer elefánt él, amely az ország összes elefántjának 10 százalékát teszi ki.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán újabb csatamezőn: Ukrajna EU-csatlakozása a tét
Korábban Orbán vétója akadályozta a tárgyalások megkezdését. Most próbálják megkerülni, de később még blokkolhatja a csatlakozást.

Link másolása

Brüsszel a háttérben már gőzerővel dolgozik, hogy június 25-én elinduljanak az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló hivatalos tárgyalások. A cél világos: morálisan és politikailag támogatni Kijevet, amely immár több mint két éve áll ellen az orosz inváziónak. Azonban az Orbán-kormány hallgatólagos beleegyezésére is szükség van, amit egyelőre nem sikerült megszerezni.

A Politico névtelen forrásai szerint az EU és Kijev diplomatái hevesen lobbiznak Budapestnél, hogy engedje meg a tárgyalások megkezdését.

Az uniós vezetők már tavaly decemberben kifejtették Volodimir Zelenszkijnek, hogy szeretnék, ha Ukrajna és Moldova csatlakozna az EU-hoz, de az orbáni vétó azóta is útjukat állja.

Intenzív diplomáciai manőverek Budapest és Kijev között

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter áprilisi megbeszélései után „pozitív párbeszéd dinamikájáról” számoltak be az ukránok. Kijev válaszolt a magyar kormány 11 pontból álló listájára, és most az Orbán-kormány válaszát várják.

Az EU politikai jóváhagyása már megvan, de a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez egy kormányközi konferencia szükséges. A 27 uniós tagállam már hetek óta alkudozik a tárgyalási keretről, és a technikai szinten zajló tárgyalások eddig jól haladnak.

A következő hetekben várhatóan új tervezetet kapnak az uniós nagykövetek, hogy a legkényesebb kérdéseket végleg letisztázzák.

A magyar elnökség árnyékában

Ukrajna és az EU támogatói azt szorgalmazzák, hogy a kormányközi konferenciát még Magyarország július 1-jei EU Tanácsi elnöksége előtt tartsák meg. Orbán Viktor az elmúlt két évben rendszeresen akadályozta Ukrajna támogatását és az EU orosz szankcióit. A magyar kormány további garanciákat követel az ukrajnai magyar kisebbségi jogok megerősítésére.

Az uniós diplomaták szerint azonban Magyarországnak is érdeke, hogy sikeres legyen az EU Tanácsának elnöksége.

A jelenlegi belga elnökség is próbálja meggyőzni Budapestet, hogy az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése politikai érdekük is. Ha Magyarország most enged, később még mindig lesz lehetősége blokkolni Kijev csatlakozását, ha úgy kívánja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gázrobbanás volt egy tapolcai társasházban, az épülethez mentőhelikopter érkezett, 102 lakást kiürítettek
A látványos Y-épületek egyikében történt a robbanás, amely több utcára néző falat is kidöntött.. A lakókat a közeli általános iskolában helyezték el.

Link másolása

Gázrobbanás történt szerdán egy tapolcai lakásban, az úgynevezett Y-épületek egyikében, írja a veol.hu.

A Kazinczy téri tízemeletes társasházban valószínűleg gázpalackok cseréje közben történt a robbanás, amely több utcára néző falat is kidöntött.

Az épülethez mentőhelikopter érkezett, eddig egy embert vittek kórházba, de az egész társasházat kiürítették, és a lakókat egy közeli iskolában helyezték el ideiglenesen.

Dobó Zoltán polgármester a helyszínen videót is készített, ami itt tekinthető meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Audi terepjáróval ment lángosozni Völner Pál
Az Audi Q5-ös, amivel érkezett, legalább 18,5 millióba kerül. Korábban arra panaszkodott, hogy az autóit is lefoglalták a hatósági vagyonzár miatt.

Link másolása

A 24.hu olvasója kapta lencsevégre Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt, ahogy családjával lángosozni érkezett Dunaalmáson.

A fotó érdekessége, hogy Völner, aki korábban arra panaszkodott, hogy családja autóját is lefoglalták a hatósági vagyonzár miatt, egy Audi Q5-ös városi terepjáróval érkezett a lángosozóhoz.


HÍREK
Vitézy Dávid: Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek
A budapesti főpolgármesteri címért induló politikus reagált Lázár bejelentésére. A miniszter kedd este jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot.

Link másolása

Lázár János kedd este jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot, erről a Nagykállón tartott lakossági fórumon is beszélt a miniszter.

A budapesti főpolgármesteri címért induló Vitézy Dávid szerda reggel reagált a hírre a közösségi oldalán.

„Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek: Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot. Ráadásul a BMW gyár mellé, egy csak autóval megközelíthető, világvégi autópálya-csomópont mellé”

- írta Vitézy, aki teljesen ledöbbent ezen a terven.

„A rombolás olyan újabb szintje ez, amire már nehéz épeszű magyarázatot találni. Ez a kormány 2015-ben zárta be a városligeti múzeumot. Ezt követően, 2016-tól vezettem az intézményt és elértük, hogy ne a Városligetben építsük újjá, ahol jelentős föld alatti bővítéssel és kétséges építészeti megoldásokkal terveztek. Így kiváló új otthont kapott a múzeum, a kőbányai Északi Járműjavítót”

- tette hozzá Vitézy Dávid.

Lázár Nagykállón azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: még magaskultúrát is lehet a keleti országrészbe hozni, ezért javasolja a kormánynak, hogy Debrecenben építsék meg a Közlekedési Múzeumot.

(via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk