hirdetés

HÍREK

Reggel 5 és este fél 10 között lehet kiülni a teraszokra – ott már nem, máshol egyelőre még kötelező a maszk

A Magyar Közlönyben megjelentek a nyitás újabb részletei.
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is - írja a Kormány.hu.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást.

A vendéglátósok tehát már készülhetnek a teraszok nyitására.

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartókodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

hirdetés

Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től szintén lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. Ugyanakkor az alsósoknak sem kötelező részt venni a jelenléti oktatásban - erről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt korábban.

A kormány emellett május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak 10 napos hatósági házi karanténban kell maradniuk, ez alól csak 2 darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

Az erről szóló kormányrendelet-módosítások a csütörtöki Magyar Közlönyben olvashatóak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem lesz könnyű dolga annak, aki orosz vagy kínai oltással utazna Olaszországba

Többek között a teljesen átoltott külföldiek esetében hamarosan eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget. De az olasz hatóságok egyelőre csak az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett védőoltásokat fogadják el.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Május 15-től indul az olaszországi nyári idegenforgalmi szezon, amikortól a többi között a teljesen átoltott külföldiek esetében eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget - számoltak be erről az olasz lapok szerdán.

A lapok Mario Draghi kormányfő bejelentésére hivatkoztak, miszerint Olaszország május második felétől új szabályokat vezet be a külföldi látogatók, valamint a külföldről hazatérő olasz állampolgárok számára. Az iparilag fejlett G20-as csoport turisztikai minisztereinek keddi internetes találkozóján Draghi közölte: az európai digitális zöldigazolvány június második felétől lép életbe.

Hozzátette, hogy az unió koronavírus-védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma - több más európai államhoz hasonlóan - bevezet egy nemzeti zöldkártyát, amellyel az olasz és a külföldi turisták szabadon, tesztelés és karantén-kötelezettség nélkül mozoghatnak az országban városok és tartományok között.

A sajtó május 15-i dátumról ír. Ami pedig az olasz "zöldkártyát" illeti, a miniszterelnöki hivatal megerősítése szerint nem külön igazolványról, digitális dokumentumról vagy telefonos alkalmazásról van szó.

Azok léphetnek be teljesen szabadon Olaszországba, és közlekedhetnek bármilyen korlátozás nélkül városok és tartományok között, akik két adag védőoltásban részesültek, az érkezés előtti hat hónapban felgyógyultak a Covid-19-ből, vagy az érkezés előtti legfeljebb negyvennyolc órában negatív eredményű tesztet végeztek.

Elegendő lesz felmutatni az átoltást, gyógyulást vagy negatív teszteredményt bizonyító igazolást. Ugyanez vonatkozik a belföldön utazó olaszokra is.

hirdetés
Egyelőre az olasz hatóságok az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által engedélyezett védőoltásokat fogadják el. Más vakcinák esetében, kétszeres dózis beoltása után is, külön tesztelés szükséges.

Vincenzo Amendola EU-ügyi államtitkár hangoztatta, hogy átmeneti intézkedésekről van szó az európai digitális védettségi dokumentum bevezetéséig. Eloszlatni igyekezett az uniós zöldigazolvánnyal kapcsolatos fenntartásokat, hangsúlyozva, hogy nem útlevélről van szó. "Az európai igazolvány nem sérti a személyes adatvédelmet, és korlátozott időre szól" - jelentette ki Vincenzo Amendola.

Úgy vélte, hogy az EU-tagállamok közös dokumentuma segítségével nem alakulhat ki "szabálytalan verseny" a nyári idegenforgalmi szezonban. Megjegyezte, hogy tavaly nyáron egyes országok "tisztességtelen magatartást" tanúsítottak a turisták csalogatásakor. Sajtóforrások szerint Olaszország az idén is attól tart, hogy Görögország és Spanyolország "elszedi" a látogatókat. Az olaszországi szigeteken ezért kezdték el a lakosság teljes átoltását, hiszen a görög szigetek már hónapok óta "Covid-mentes" üdülőhelyként hirdetik magukat

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Kidőlt fa, letört ágak, leszakadt villanyvezeték - Budapesten is károkat okozott a viharos szél

A hivatásos és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.
MTI, Fotók: MTI/Lakatos Péter - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Pest megyében és Budapesten is károkat okozott a viharos szél - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda este az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton egy letört faágat kellet eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A II. kerületi Margit körúton a gyalogosforgalmat elválasztó kerítés dőlt az úttestre. A Bajza utca VII. kerületi részén egy hatméteres fa ága veszélyeztette a parkoló autókat. A XIX. kerületben a Határ út és az Esze Tamás út kereszteződésében leszakadt villanyvezeték miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A Margitszigeten egy két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa dőlt ki a viharban.

Vecsésen a Széchenyi utcában is egy nagy méretű, letört faágat távolítottak el a fővárosi hivatásos tűzoltók. Érden, a Krisztina utcában letört faág, Tárnokon, a Kölcsey utcában kettéhasadt fa miatt riasztották a katasztrófavédelmet.

A hivatásos és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán

- ismertette a szóvivő.

Mukics Dániel azt kérte, hogy ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, akkor hívja a 112-es telefonszámot és az elektromos szolgáltatót.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat esti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt jelenleg mindenhol csak elsőfokú riasztások vannak érvényben. Az esti órákban viszont még Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében újra kiadhatnak másodfokú riasztásokat. Így továbbra is előfordulhatnak viharos, akár óránkénti 90 kilométeres széllökések is. Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés a szél miatt.

Emellett az ország nagy részén zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak. Azt írták: az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

Csütörtökön veszélyes időjárási esemény nem várható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Látványos balatoni hullámokat és egy kevés havazást is hozott a szerdai vihar

A Balatonnál és a Börzsönyben is lenyűgöző felvételek készültek a lehűlést hozó viharról. A hegyekben még hópelyhek is megjelentek - május ötödikén.
Fotók: Időkép - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

Szerdán mi is beszámoltunk róla, hogy sok helyütt porviharral érkezett meg a nagy lehűlést hozó vihar az országban. A fővárosban több helyen komoly károkat okozott a nagy szél.

Az Időkép tudósítása szerint a Balatonon is látványos jelenetekkel érkezett meg a vihar. Mint írják,

„a hidegfront a Balatont sem kerülte el, a viharossá fokozódó északnyugati szél felkorbácsolta a vizét. A déli partra hatalmas hullámok csapnak ki”.

A portál csapata erről nemcsak képeket, de élő videóközvetítést is mutatott:

hirdetés

A hullámok olykor az egy métert is megközelítették. A felhők között átsütő nappal együtt páratlanul látványos fotók is születtek.

A szerdán bemutatott porvihar mellett egy másik meglepő hozadéka is volt a betörő hidegfrontnak:

havas eső alakult ki a Börzsönyben.

A front hatására a magasban is jelentősen lehűlt a levegő: a fagyhatár nagyjából 1500 méter magasan van, a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyen pedig 5 fok alá csökkent a hőmérséklet a kora esti órákban. Így az eső mellett már néhány hópehely is meg tudott jelenni - írja az Időkép.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kellemes lesz a csütörtöki időjárás, de aztán jön egy újabb hidegfront

A hétvégére már érkezik az igazi tavasz, a jövő hét elején pedig már koranyári melegnek örülhetünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

A változó mennyiségű közép- és magasszintű felhőzet mellett rövidebb-hosszabb napos időszakokra is számíthatunk, az Északi-középhegységben és környékén azonban naposabb lehet az idő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen eső. A nyugati, délnyugati szelet az ország északi megyéiben erős széllökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Péntekre aztán érkezik egy újabb (bár a szerdainál kevésbé markáns) hidegfront. Ekkor napközben az ország nagyobb részén felhős, esős időre számíthatunk.

Szombattól azonban felmelegdés kezdődik, a nap is egyre több helyen kisüt majd. A hétvégén jellemzően 14-16, majd vasárnap már 18-21 fok közötti hőmérsékletekre számíthatunk.

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét első napjaiban aztán megérkezik a koranyári meleg: ekkor - magas UV-B sugárzás mellett - már akár 27-28 fokot is mérhetünk.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: