HÍREK
A Rovatból

Rákkeltő lehet, meddőséget okozhat, lassan bomlik le - Magyarországon is múlik egy gyomirtó sorsa

Évek óta folyik a vita a glifozát használatáról. Mit kell tudni erről a szerről? És mi köze hazánknak az ügyhöz?

Link másolása

Majdnem 290 millió dolláros, azaz 81 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie a Monsanto vegyipari óriáscégnek – a hírről 2018-ban mi is beszámoltunk. A kedvezményezett, aki a kártérítést kapja, egy daganatos betegségben szenvedő férfi. Kertészként dolgozik San Francisco környékén, 2012 óta használja a Roundup nevű gyomirtót, és 2014-ben diagnosztizáltak nála DeWayne Johnson limfómát (ez a nyirokmirigy rosszindulatú megbetegedése).

Az esküdtszék szerint a Monsanto tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, de erről nem tájékoztatta a vásárlóit. Az ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Mi köze a Monsantónak és ennek a hírnek Magyarországhoz? Vagy Magyarországnak a Monsantóhoz? Sokkal több, mint hinnéd. Magyarországon is múlhat ugyanis, hogy a jövőben használhatnak-e az Európai Unióban glifozát tartalmú gyomirtó, illetve növényvédő szereket a mezőgazdaságban.

2015-ben a glifozátot a „valószínűleg rákkeltő anyagok” közé sorolta az ENSZ és a WHO rákkutatási intézete.

Nemrég a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Washingtoni Egyetem kutatói korábbi esettanulmányokat is figyelembe véve állapították meg, hogy

41 százalékkal nőtt a non-Hodgkin limfóma, vagyis az immunrendszert támadó, rosszindulatú daganatos megbetegedés kialakulásának esélye azoknál az embereknél, akik glifozát tartalmú szerekkel dolgoznak.

Az Európai Parlament 2017 októberében még azt tervezte, hogy öt éven belül ki kell vonni a forgalomból a glifozátot, ám a következő hónapban az Európai Bizottság már megszavazta a hatóanyag 5 éves uniós újraengedélyezését.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Odamentek Orbán Viktorhoz, és megkérdezték, szóvá tette-e Putyinnak a magyar külügyet ért orosz kibertámadasokat
Az ügy tegnap pattant ki, amikor a 444 megírta, hogy birtokukba jutott információk alapján biztosan tudott a külügy arról, hogy az oroszok már a szervereikben vannak.

Link másolása

„Mindent elmondtam már, nem fogok más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal foglalkozom”

– ezt válaszolta Orbán Viktor egy kecskeméti kampánygyűlésen a Telexnek, miután megkérdezték tőle, szóvá tette-e tavaly Vlagyimir Putyinnak a Magyarország elleni orosz kibertámadásokat.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy dokumentumok bizonyítják azt a tényt, hogy a magyar külügy tudott arról, hogy nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a minisztérium gépeiről. Kiderült az is, hogy mindezért az orosz titkosszolgálat hekkerei a felelőssek.

A Momentum alelnöke, Tompos Márton Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen az orosz kibertámadás miatt.

„Újabb bejelentést teszek a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, ezúttal a Direkt36 és a 444 cikke alapján, ami bizonyítékot is mutatott arra, hogy 2021. szeptemberében orosz hekkerek törték fel a külügy informatikai rendszerét. Szijjártó Péter két hónappal később Moszkvában átvette Lavrovtól a »Barátságért« kitüntetést. A 2022-es kampányban pedig az összes fideszes politikus kampányhazugságnak nevezte azt, hogy a hekkertámadás megtörtént. Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása”

– írta a politikus. Hozzátette: a mai napig nem tudni azt, hogy a magyar kormány tett-e bármiféle válaszlépést, aktiválta-e a NATO 4. cikkelyét.

Tordai Bence, párbeszédes politikus ugyancsak a Facebookon posztolt egy videót, amelyben bejelentette, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az orosz kibertámadások miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter: Amikor megszületik a gyermek, érdemes bejelentkezni fogszabályozásra, mert 12 év a várakozási idő egy zala megyei édesanya szerint
Folytatódik a Tisza Párt politikusának országjáró körútja; ezúttal a Pest megyei Pilisvörösvárról jelentkezett be élő videójával.

Link másolása

Magyar Péter élő videóban jelentkezett be a Facebookon. Ezúttal a Pest megyei Pilisvörösvárra látogatott el, ahol többek között a hazai orvoshiányról is beszélt.

„Zala megyében azt mesélte egy édesanya, hogy ha nem tudja megfizetni valaki a magánfogorvosi ellátást a gyerekének, és fogszabályozásra van szüksége, akkor 12 év a várakozási idő. Tehát, ha megszületik a gyermek, és még nem nőttek ki a fogai, érdemes bejelentkezni fogszabályzásra, hogy Magyarországon 12-13 évesen megkaphassa a szükséges orvosi ellátást”

– magyarázta Magyar Péter pilisvörösvári közönségének, majd hozzátette: ha a beteg túlélte a várólistát és a beavatkozást, akkor a magyar állam biztosít a páciensnek egy kemény zsömlét és két szelet párizsit.

„Itt tartunk 2024-ben, 40 000 milliárd forint után!” – mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ahelyett, hogy lenyitotta volna a rámpát, feldobta a 9-es buszra a kerekesszékes nőt
A BKV szerint a kerekesszékes utasoktól érkezik a legritkábban panasz; idén eddig tíz mozgásában korlátozott utas tett panaszt a vállalatnál, amiből hármat találtak megalapozottnak.

Link másolása

A rtl.hu írta meg, hogy egy buszsofőr a 9-es buszon ahelyett, hogy lenyitotta volna egy kerekesszékes nőnek a rámpát, inkább „feldobta” a járműre. A nő szerint az ilyen esetek mindennaposnak számítanak a budapesti buszon.

A nő beszámolt arról az esetről, amikor május 11-én, szombaton a 9-es busz egyik sofőrje

„szó nélkül mögém kerekedett, és »feldobott« a buszra, mint egy zsák krumplit.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a sofőrök ahelyett, hogy lenyitnák a rámpát, „sokszor köszönés, kérdés, engedély nélkül megfogják a székemet, és felraknak a buszra még akkor is, ha nagyon nagy a szintkülönbség”. Elmondása szerint ilyenkor „gyakorlatilag egy olyan vadidegen kezében van az életem, aki lehet, még életében nem tolt kerekesszékest”.

A lap megkereste a BKV-t, akik annyit írtak válaszlevelükben az üggyel kapcsolatban, hogy „panasz társaságunkhoz nem érkezett, így azt nem vizsgáltuk.”

A cég azt is elmondta, hogy 2024-ben eddig tíz alkalommal küldtek panaszt mozgásában korlátozott utasok, melyek közül három esetben volt megalapozott a reklamáció.

A mozgásukban korlátozott utasok szállításának szabályairól a BKV járművezetői pontos utasítást kapnak, és az autóbusz-vezetőik rendszeresen oktatásokon vesznek részt, amelyeken téma a mozgásukban korlátozott utasok segítése is – írták.

Hozzátették továbbá:

„Szabályozásunk szerint a járművezetők kötelesek fokozott gondossággal eljárni a mozgásukban korlátozott utasok le- és felszállásánál, azokon a járműveken pedig, amelyeken van a mozgáskorlátozottakat segítő berendezés, kötelesek azt működtetni, amennyiben annak nincs fizikai akadálya, vagy az érintett utas nem kéri kifejezetten ennek mellőzését.”

A cég közlése szerint „kerekesszékes utasainktól a legritkább esetben érkezik negatív visszajelzés”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Süddeutsche Zeitung: Fico magára hagyta Orbán Viktort a vesztes csatában
A német lap szerzője felidézte, hogy bár a szlovák kormányfő Ukrajna ügyében átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát, a legfontosabb döntéseket azonban megszavazta.

Link másolása

Az EU-ban a szlovák miniszterelnök ugyan a magyar vezető szövetségesének számít, ám amikor igazán kényes kérdésekről van szó, mégsem áll be mellé - írja elemzésében a Süddeutsche Zeitung. A szerző, Hubert Wetzel szerint, amikor őket egy lapon emlegetik, az minden csak nem bók a szlovák politikus szemszögéből.

Wetzel azt írja, hogy a jobboldali-populista magyar kormányfő, aki megértéssel nyilatkozik Oroszországról, ellenben háborús uszítóként bélyegzi meg Ukrajnát és annak európai partnereit, jó esetben idegesítő laikus, rossz esetben Moszkva titkosügynöke. Ugyanakkor

szlovák kollégáját, akinek populizmusa Wetzel szerint besorolhatatlan, úgy tekintik, mint az ő politikai és ideológiai társát.

Süddeutsche Zeitung újságírója felidézi, hogy Fico is panaszkodott, hogy kár az EU-nak Ukrajnát támogatnia, de amikor erről kellett határozni, akkor átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát. Megszavazta viszont, hogy kezdődjenek meg a felvételi tárgyalások Kijevvel, ahogy azt is, hogy az Unió 50 milliárdos segélyt nyújtson.

„Magára hagyta a magyar politikust a vesztes csatában”

- fogalmazott Hubert Wetzel.

Szerinte az, hogy Fico nyerte megnyerte az őszi választásokat, az véglegesítette a szakadékot is a V4-eken belül, „ez pedig lényegesebb, mint ez vagy az kérdés valamelyik csúcskonferencián”.

„A visegrádi csoport széttört, és a cserepeket egyhamar nem lehet összeragasztani. A háborúra és arra ment rá, hogy Európa miként viszonyuljon Oroszországhoz” - írta. A szerzú úgy látja, hogy ez a megosztottság nagymértékben meggyengíti a régiót, és mivel a kisebb államok együttműködnek, ezért jóval nagyobb szavuk van az EU-ban, mint a magyaroknak vagy a szlovákoknak.

via HVG

Link másolása
KÖVESS MINKET: