News here
hirdetés

HÍREK

Puccs Mianmarban: a hadsereg őrizetbe vette a kormányfőt, az elnököt és több kormánytagot is

A fegyveres erők szükségállapotot hirdettek egy évre, a hatalmat a hadsereg főparancsoka vette át. A lakosság pánikba esett.

Link másolása

hirdetés

Átvette az uralmat a hadsereg Mianmarban, miután őrizetbe vették az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, az elnököt, Vin Mjintet és több magasrangú kormánytagot - írja a Guardian.

A fegyveres erők szükségállapotot hirdettek egy évre, a hatalmat pedig ideiglenesen Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át.

Mianmar fővárosában, Nepjidában és a legnépesebb városban, Yangonban is megnőtt a katonai jelenlét az utcákon,

a telefon- és internet-szolgáltatás is leállt, az állami televízió is elérhetetlen lett, és országszerte bezártak a bankok. Yangonban kígyózó sorok alakultak ki a szupermarketek előtt, az emberek pánikvásárlásba kezdtek, de tömegek lepték el a bankautomatákat is. Egyesek szerint most biztonságosabb otthon maradni egy ideig.

Szú Kji - akit 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki a demokráciáért és emberi jogokért való erőszakmentes küzdelméért - egy közleményben arra kérte a lakosságot, hogy ne fogadják el a hadsereg által visszaállított diktatúrát és tüntessenek a fegyveres erők ellen.

A délkelet-ázsiai országban a novemberi választások óta feszült a helyzet, mivel az államot 2011-ig uraló fegyveres erők szerint választási csalás történt. Szú Kji fölényes győzelmet aratott, pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért a 476-ból 396 helyet szerzett meg a parlamentben. A hadsereg követelte a választási eredmények felülvizsgálatát, és már korábban is puccsal fenyegetőzött.

hirdetés
A hadsereg hatalomátvételét világszerte elítélték a kormányfők és az emberi jogi képviselők.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki azt mondta, az Egyesült Államok ellenzi a legutóbbi választás eredményeinek megváltoztatására irányuló kísérleteket, és ha ezeket nem szüntetik meg, akkor Amerika fel fog lépni azokkal szemben, akik ezért felelősek. Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította a hadsereget, hogy engedjék szabadon a mianmari kormányfőt és a többi fogvatartottat.

Antonie Guteress, az ENSZ főtitkára úgy fogalmazott, a történtek komoly csapást jelentenek a mianmari demokratikus reformokra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ilyen a harc testközelből: egy lövészárokból, tűzharc közben készített videót egy ukrán katona
A felvételen látható, hogyan lőnek és dobnak gránátot az ellenségre, és hallani lehet a folyamatos fegyverropogás és bombázás hangjait.

Link másolása

hirdetés

Lassan harmadik hónapja dúlnak a harcok Ukrajnában. Február óta számos képet és videót láthattunk már a lerombolt ukrán városokról, tömegsírokról, óvóhelyeken bujkáló ártatlan emberekről és az orosz és ukrán csapatok harcairól. Most azonban egy egészen egyedülálló felvételt osztott meg a Nexta hírcsatorna a Twitteren.

A videót egy ukrán katona készítette egy lövészárokban, ahol társaival húzta meg magát egy tűzharc közben. A háttérben fegyverropogások és bombázások hangjait lehet hallani szinte folyamatosan. Láthatjuk azt is, ahogy a katonák lehúzzák a fejüket egy közeli lövés hallatán, és azt is, ahogy újratöltik a fegyverüket és lőnek.

A kamera többször is megremeg egy-egy robbanástól, egyszer pedig el is sötétül, miután a felvételt készítő eszköz eldől. A visszaállítása után felvette, ahogy a katonákra sűrű füst ereszkedik, majd az egyikük egy kézigránát vesz a kezébe és eldobja. Ezután néhány másodpercre csend lett, de a harc nem állt le, pár pillanattal később újra hallatszik a fegyverropogás hangja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orosz külügy a finn és svéd NATO-csatlakozásról: „Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrjük”
A külügyminiszter-helyettes súlyos hibának nevezte a két ország várható csatlakozását, amely szerinte „messzemenő következményekkel jár”.

Link másolása

hirdetés

Svédország és Finnország biztonsága nem fog megerősödni a NATO-csatlakozás következtében, és Moszkva nem fogadja el ezt a helyzetet - jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Interfax hírügynökség szerint.

Rjabkov súlyos hibának nevezte a két ország várható csatlakozását, amely szerinte „messzemenő következményekkel jár”.

„A helyzet természetesen gyökeresen megváltozik a történtek fényében. (...) Mindez annak a teljesen hamis és torz felfogásnak a tükörképe, amit a nyugati politikai körök, és különösen az észak-európai országok a világban történtekről alkotnak”

– mondta Moszkvában újságíróknak.

Hozzátette: Oroszország annak megfelelően alakítja át a biztonságpolitikáját, hogy a gyakorlatban mi lesz a következménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának. „Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrjük” – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kövér László: Az Európai Unió egy lehetetlen küldetés
A házelnök arról is beszélt, szerinte valójában egy amerikai-kínai háború zajlik.

Link másolása

hirdetés

„Európa nemzetállamainak és az EU vezetését is egy olyan politikai garnitúra tagjai vették át, akiknek sem szellemi képességeik, sem morális tartásuk alapján nem lenne ott a helyük, csak gyenge utánzataik elődeiknek” – mondta Kövér László a Hír Tv Bayer show című műsorában.

A házelnök szerint „Európa eszménye és valósága között még soha nem tátongott akkora szakadék, mint napjainkban.” Ezért azt gondolja, hogy

az Európai Unió "egy lehetetlen küldetés".

Majd arról beszélt, hogy

egy Európai Egyesült Államoknak csak formálisan lenne Brüsszelben a központja, valójában Amerika érdekeit szolgálná. Hozzátette, nem geostratégiai elemző, de számára úgy tűnik, történelmi sérelmeik miatt számolnának le Oroszországgal, de ez „nem fog sikerülni, vagy ha sikerülni fog, akkor olyan árat fognak fizetni, amilyet nem szeretnének”.

Szerinte ugyanis egy hatodikos-hetedikes diák szellemi szintjén is fel lehet fogni azt, hogy „az orosz-ukrán háború valójában egy amerikai-kínai háború, amelyben az Egyesült Államok célja az, hogy Európát leválassza egy nagyobb földrajzi, eurázsiai egységről”.

A választási eredmény kapcsán az ellenzékről azt mondta: „Na végre, azt kapták, amit megérdemeltek. (…) Akkorát estek arcra, mint az ólajtó, és ez már járt nekik”. Hozzátette: a fideszeseknek azonban nem szabad belefeledkezniük az örömködésbe, mert ahogy Orbán Viktor is megfogalmazta a győzelmi beszédében, egy világ fogott össze ellenük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Márki-Zay Péter pártot alapít
„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is” – fogalmazott Márki-Zay.

Link másolása

hirdetés

„Létrehozzuk a civilek pártját” – írta Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán hétfő reggel.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint azért alapítanak pártot, mert „a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudtuk egy párton keresztül érvényesíteni.”

„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is”

– írta.

Hozzátette, örülnek neki, ha sok szakember és politikus melléjük áll, de azt szeretnék, ha a fiatalokra épülne a párt. A pártalapítással kapcsolatban május végén, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tisztújítása után tud részleteket mondani.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: