News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Pozsony óvárosát letarolták a fociultrák – székekkel, asztalokkal dobálóztak

Éttermeket, teraszokat, kávéházakat rongáltak meg. Bár a rendőrség nagy erőkkel érkezett ki, a Ventur utca gyakorlatilag háborús övezetté alakult.

Link másolása

hirdetés

Szerda éjjel közel 100 embert vettek őrizetbe Pozsonyban, miután három focicsapat ultrái összeverekedtek és törtek-zúztak a belvárosban.

Az Ajax Amsterdam, a Levszki Szófia és a Cracovia Kraków fanatikus drukkerei székeket dobáltak, éttermeket, teraszokat, kávéházakat rongáltak meg. A rendőrség nagy erőkkel érkezett ki az óvárosba, a Ventur utcát azonban így is gyakorlatilag letarolták.

Többen meg is sérültek, számol be az Ujszo.com.

Bitka v centre Bratislavy

V centre Bratislavy sa strhla bitka. Do centra mesta smerovalo niekoľko policajných áut. Zisťujeme viac.

#domaceKözzétette: Televízne noviny TV Markíza – 2019. július 10., szerda

Lucia Mihalíková rendőrségi szóvivő arról tájékoztatott, a helyszínen 80 embert vettek őrizetbe, a belváros környékén további 14-et fogtak el. Ahogy a Parameter.sk-nak adott nyilatkozatából kiderül, a rendőrség ugyan fel volt készülve arra, hogy a Slovan Bratislava és a lengyel csapat szurkolói között rendbontásra kerülhet sor,

hirdetés

de arra nem, hogy a Ventur utcában véletlenül összetalálkozó bolgár és lengyel drukkerek ekkora pusztítást visznek véghez.

A rendőrség korábban a futballstadion és a belváros környező részén is erősített a biztonsági intézkedéseken, de

a dulakodás annyira elfajult, hogy a két tábor székekkel és asztalokkal dobálózott.

A rendőrök egy időre le is zárták az Óváros nagy részét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Guardian: Orbán Viktor nyomásgyakorlása a bíróságokra veszélyezteti a jogállamiságot
Az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint aggasztó, hogy a politikusok alulképzett családtagjai és barátai fontos tisztségeket tölthetnek be a bírói rendszerben.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” a hatáskörét és a bíróságok megingatására törekszik, írja a The Guardian egy magas rangú magyar bíró elmondása alapján. Vasvári Csaba a Fővárosi Törvényszék (FT) csoportvezető bírája szerint kollégáival éveken keresztül „külső és belső befolyásolási kísérletek tanúi voltak”.

A 18 éve bíráskodó Vasvári ugyanakkor megjegyzi, hogy a túlkapások a politikai spektrum minden oldaláról érkeztek, de túlnyomórészt a 12 éve hatalmon lévő Fidesz érdekkörei próbálták befolyásolni a döntéseket. Vasvári „egyértelmű belső befolyásolási kísérletként” említette Völner Pál ügyét, amikor a korrupciós ügyben nyomozó bírát elbocsátották, miközben másokat a munkahelyükön hoztak „kényelmetlen” helyzetbe. A fideszes politikus ügye még tavaly év végén robbant ki, amikor kenőpénzek elfogadásával vádolták az azóta tisztségéről lemondott igazságügyi államtitkárt.

Vasvári azt is nehezményezte, hogy az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének bírói kinevezései nem átláthatók. Nemzetközi jogvédő szervezetek is kritizálták az Orbán pártja által még 2012-ben létrehozott posztot, mely véleményük szerint túl sok hatalmat összpontosít a bírák vezetőjének kezébe, miközben hatalmát alig korlátozza valami.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint aggasztó az is, hogy a politikusok alulképzett családtagjai és barátai tölthetnek be fontos tisztségeket a rendszerben. A lap birtokába jutott dokumentumok alapján júniusban a Legfelsőbb Bíróság elnökének feleségét, Kovács Helga Mariannt annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla politikailag kényes ügyekkel foglalkozó bírói testületének élére, hogy feleannyi szavazatot sem kapott, mint riválisa.

hirdetés

Az ehhez hasonló gyakorlatok már csak azért is aggasztóak, mert a magyar kormány éppen több milliárd eurónyi forrás felszabadítása közben próbálja bizonygatni a jogállamiság, köztük a független igazságszolgáltatás meglétét.

Egy neve elhallgatását kérő bíró úgy látja, hogy a perek túlnyomó többsége tisztességesen zajlott le, ám a politikailag kényes ügyeket a Legfelsőbb Bíróságon tárgyalja majd egy „hűséges bírói testület, mely a kormány javára dönt”. Megjegyzi: a hétköznapi bíróságok próbálnak függetlenek maradni, de pontosan tisztában vannak azzal, hogy már rések keletkeztek a rendszerben.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője úgy fogalmaz, hogy ha egy ügy szembemegy a politika célokkal vagy a kormány érdekeivel, akkor „a kormány formális vagy informális nyomást gyakorol” a bírósággal szemben. A befolyásolt perek közé tartozik többek között a menekültekkel, az LMBTQ-közösség tagjaival, civil szervezetekkel és független médiával kapcsolatos ügyek is, vagyis minden olyan csoport ellen, melyeket az Orbán-kormány az utóbbi években ellenségnek kiáltott ki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kövér László teveharapdálásról és transzhumanistákról értekezett a Kurultaj nyitóbeszédében
Olyan nyitóbeszédet tartott Kövér László Bugacon, hogy az egy felvilágosodással is felért.

Link másolása

hirdetés

Elemében volt szombaton Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki Bugacon olyan nyitóbeszédet mondott a lovas nomád hagyományőrző rendezvényen, a Kurultájon, amilyet a hely szelleme és eszmeisége nagyjából megkövetelt.

Kövér erősen kezdett, és köszöntésével azonnal pozícionálta is a rendezvény fontosságát: „A Kurultaj nemcsak a hun, türk rokontudatú népek ünnepe, hanem egyben üzenet és példa is minden nyugati és keleti nép számára, amelyből mindenki bölcsességet és önbizalmat meríthet.”

Ez a bemelegítés volt az elnöktől, ezt követően arról beszélt

„a Kelet és a Nyugat úgy nevel minket, magyarokat, ahogy a kazah mondás tartja: mint teve a fiát. Tudják, hogy neveli a teve a fiát? Harapdálja... Így neveltek életre bennünket, ezért vagyunk ma is erősek és életrevalók”.

Vagy például: „a magyarok nem megtagadni, hanem mindig is összekötni akarták a Keletet és a Nyugatot”.

Természetesen kitért a „két háborúra” is. Az egyiket szerinte „orosz-ukrán háborúnak nevezik a híradásokban”. Ennek tétje nem kevesebb, mint hogy „a nyugati és keleti nagyhatalmi politika tud-e a 21. századra stabilitást hozó új geopolitikai alkut kötni, vagy pedig a jelenlegi lokális konfliktust totális világháborúvá szélesítik, amelynek sem nyugaton, sem keleten nem lehetnek nyertesei, csak szörnyű vesztesei”. Míg a másikra tért át, ami arra törekszik, hogy „a teljes nyugati emlékezetet kiirtsa”.

hirdetés

Kövér úgy gondolja, hogy a "cancel culture" képviselői, vagyis „a transzhumanisták támadják a nyugati emberek emlékezetét. Feladatuk, hogy minden létező emberi különbözőséget természetellenes módon felhasználva szembefordítsák egymással a fehér embert a feketével, a nyugatit a keletivel, a férfit a nővel, a fiatalt az időssel, a keresztényt a muszlimmal”.

Az elnök gondolatmenete ezzel még nem fejeződött be, aki szerint mindezt

„megtévesztő módon érzékenyítésnek nevezik, holott, amit tesznek, az valójában egy társadalmi méretű amnézia, vagyis emlékezet-, érték-, tudat- és identitásvesztés előidézésére tett kísérlet, hogy mindenki irányítható, eladósítható, valamint tulajdonától megfosztható legyen”.

Mindennek a nagy konklúziója pedig az, hogy „meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól és jogunktól ahhoz, hogy megőrizzük hitünket, hagyományainkat és kultúránkat, egyéni és közösségi méltóságunkat, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk”.

Kövér beszéde végén még kitért arra is, hogy a brüsszeli uniós vezetők, ha „egyszer megtisztelnek bennünket őszinte érdeklődésükkel, megtanulhatják annak a török közmondásnak az igazát, amely szerint, ha a lóra fel nem szállsz, ne lendítsd a lábad”. De az uniós vezetőket is bírálta: „velejéig elhibázott szankciós politikájuknak az lesz az eredménye, hogy önmagukkal együtt az egész európai gazdaságot is porba rántják”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Egyre többen kénytelenek lemondani a házi kedvencéről a megélhetési válság miatt Nagy-Britanniában
A koronavírus-járvány alatt még havi 10 ezer állat talált új otthonra az Egyesült Királyságban. Mostanra ez a szám 100 környékére esett vissza.

Link másolása

hirdetés

Lassan rekordot dönt az állatmenhelyekre beadott házi kedvencek száma az Egyesült Királyságban, írja a Reuters. A gazdik a hatvanas évek óta nem látott megélhetési válság miatt kényszerülnek arra, hogy a kutyákat és macskákat a menhelyekre adják. Az állatok etetése és orvosi ellátása havonta ugyanis akár több száz fontos spórolást is jelenthet.

A lapnak nyilatkozó központ vezetője szerint aggódnak, hogy a mostani folyamat hamarosan még rosszabbra fordul. A délnyugat-londoni Battersea-ben már most is 206 kutyát és 164 macskát gondoznak. Steve Craddock hozzáteszi: a népszerű kedvencek mellett a gazdasági válság áldozatai lehetnek az egzotikus állatok is. Például a kígyóknak és gyíkoknak folyamatosan speciális fűtésre és világításra van szüksége, ami jelentősen megdobhatja a rezsiköltségeket.

Egy állatvédő szervezet arról panaszkodik, hogy a közelmúltban párnahuzatba csomagolva dobtak egy kisállatkereskedés bejárata elé három kígyót, köztük egy majdnem 2,5 méteres boát.

Miközben a koronavírus-járvány alatt az otthonukba bezárkózó emberek soha nem látott mennyiségben vásároltak vagy fogadtak örökbe állatokat a magány elkerülése miatt, mostanra mindez a visszájára fordult.

Az országszerte 21 központot üzemeltető Dogs Trust vezetője szerint a folyamat kísértetiesen hasonlít a 2008-as gazdasági válsághoz. Adam Clowes ugyanakkor hozzáteszi, hogy a megélhetési válság olyan gyorsan ütött be, amire senki nem számított. Emiatt sokszorosára emelkedett náluk is a leadott kedvencek száma. A szervezet csak nehezen tud megbirkózni a nyomással, ezért sürgősségi alap létrehozásán gondolkoznak, hogy el tudják látni a bajba jutott állatokat. Azzal is tisztában vannak azonban, hogy ha a kutyakonzervekre nincs pénze az embereknek, akkor adományozásra sem biztos, hogy szívesen adnak ebben a helyzetben.

hirdetés

Vannak azonban pozitív történetek is. A Battersea-hez nemrég egy vemhes macska került, mivel a gazdája nem tudta tovább finanszírozni az állat fenntartását. Az ellést követően kis idővel mind a négy kölyökmacskát örökbe fogadták. Ez azonban a ritka kivétlek egyike: míg a Covid-19 alatt havi 10 ezer kedvenc talált új otthonra az Egyesült Királyságban, mostanra ez a szám nagyjából 100-ra esett vissza.

Ráadásul igazán kevdező fordulat a következő időszakban sem várható. Már az ország központi bankja (Bank of England) is úgy számol, hogy Nagy-Britanniára hosszú recesszió vár.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Túl sokba kerül fenntartani, ezért korlátozzák a martfűi termálfürdő szolgáltatásait
Szüneteltetik a gyógymedencék masszázselemeit, az uszodatéri szaunát, a sakndináv wellness jacuzzi élményelemet, míg a büfében a meleg étkezést.

Link másolása

hirdetés

Mivel az áramdíj tízszeresére, míg a gáz ára a hétszeresére emelkedett, a Martfű Termál Spa több szolgáltatását is korlátozta – írja a Termál Online.

Tomasovszky László, a Martfű Termál Spa igazgatójának közlése szerint

határozatlan ideig szüneteltetik a gyógymedencék masszázselemeit, az uszodatéri szaunát, a sakndináv wellness jacuzzi élményelemet, míg a büfében a meleg étkezést.

A szüneteltetés nem érinti a gyógyászati kezeléseket.

Emellett korlátozásokra is számítani kell: rövidül a wellness részleg illetve a fürdő nyitvatartása, emellett a gyógymedencék is időszakos lezárásra kerülhetnek. A fürdő árainak esetleges emeléséről a későbbiekben fognak dönteni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: