hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Pestisben halt meg egy 10 éves kislány Amerikában

A pestis 2015 óta először szedett áldozatot Amerikában.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. július 25.


Link másolása

hirdetés

2015 óta először szedett áldozatot a pestis Amerikában: a betegségbe egy tízéves coloradói kislány halt bele - írja a Metro.

A július 5-én elhunyt, negyedik osztályos gyerek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Az egészségügyi szakemberek jelenleg is igyekeznek kideríteni, hol fertőződhetett meg a La Planta megyei kislány.

“Mélyen lesújt minket ennek a fiatal coloradói lakosnak a halála, és együttérzünk a családjával. Szeretnénk rá felhívni a figyelmet, hogy habár ez a betegség nagyon ritka, de bekövetkezhet. Ha bárki tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz!”

- hangsúlyozta Dr Jennifer House a coloradói közegészségügyi hatóságtól.

hirdetés

A pestist baktériumok terjesztik, amelyek főleg bolhák vagy fertőzött állatokkal való érintkezés nyomán kerülnek át az emberre. A tünetek közt szerepel a láz, hidegrázás, fejfájás és a megduzzadt nyirokcsomók is. Coloradóban a pestis 2005 és 2020 közt mindössze 22 fő halálát okozta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Nem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana” - Ceglédi Zoltánt kérdeztük a Tóth Csaba-Hadházy Ákos-párharcról

Aligha kétséges, hogy nincsen még egy olyan megosztó személyiség az ellenzéki előválasztásban, mint Tóth Csaba Zuglóban. Ellenfeléről és a többi párttal való viszonyáról, valamint személye hosszabb távú lehetséges hatásairól kérdeztük a politikai elemzőt.

Link másolása

hirdetés

A papíron egy hete, a technikai nehézségek miatt gyakorlatban hétfő óta folyó ellenzéki előválasztásról számtalan cikkben tudósítottunk már – ezeket az #előválasztás hashtagre kattintva mind vissza lehet olvasni.

Lezajlott már két miniszterelnök-jelölti és számtalan képviselőjelölti vita is. Ezek nagy részén a szereplők csak kis különbséget mutattak egymáshoz képest, a helyi vitákon gyakran nagyítóval kellett keresni a különbséget két jelölt programja között.

Ilyen helyzetben kifejezetten kiélezett, sőt lénygében az egyetlen igazán izgalmas csörtét hozta a budapesti 8-as számú választókerület (Zugló) sorsa, ahol a Momentum által indított, eddig jobbára korrupcióellenes akcióval kitűnő Hadházy Ákos csap össze az eredetileg az ellenzék több pártja (MSZP, DK, Jobbik) által támogatott Tóth Csabával, a körzet jelenlegi parlamenti képviselőjével. Tóth eddigi viszonylag nagy arányú győzelmeinek köszönhetően erős esélyese lett volna Zuglónak, ám régi állítólagos korrupciós (sőt a pletykák szerint még súlyosabb) ügyei, és részben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt akciói miatt sokan elfordultak tőle, a kampányban ellenfelei pedig a szokásosnál jóval komolyabb mértékben támadták.

A Jobbik etikai vizsgálatot kezdeményezett a Hadházy Ákos által kirobbantott gyártelep-ügyben. Végül ilyen vizsgálat nem folyt, de akkor már látszott, hogy a Jobbiknak nem fűlik a foga Tóth támogatásához, lényegében kihátráltak mögüle, végül ezt szombaton be is jelentették.

hirdetés

A pénteki miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem szavazna Tóthra, ha Zuglóban élne, ezzel a főpolgármester is kiszállt Tóth mögül, ami a korábbi rossz viszonyukat tekintve nem volt váratlan, inkább a kési időpont lepett meg sokakat. Ekkor már csak a DK (és a jelölő MSZP) állt mögötte, a DK először attól tette függővé a támogatás megvonását, hogy Karácsony hivatalosan is jelzi, hogy nem áll Tóth mögött. Ez nem történt ugyan meg, de a DK nem akart utolsó támogatója lenni a vállalhatatlanná vált zuglói képviselőnek, és ők is bejelentették, hogy kiszállnak.

Megkérdeztük Ceglédi Zoltán politikai szakértőt, mi a véleménye Tóth Csaba szerepéről az előválasztásban, illetve a képviselő és a többi párt viszonyáról.

(Az interjú az előtt zajlott, hogy a mögötte álló pártok megvonták volna a támogatást Tóth Csabától, ám úgy érezzük, a képviselőjelölt szerepe így sem elhanyagolható az előválasztási folyamatban, így azt eredeti formájában közöljük.)

– Az ellenzéki előválasztási vitákban a legkülönbözőbb helyeken került elő Tóth Csaba neve. Az őt nem támogató pártok jelöltjei nem hagyták ki a ziccert, hogy a mögötte álló baloldali pártok orra alá dörgöljék a zuglói képviselő támogatását. A sajtóban a miniszterelnök-jelölti kampányra olykor használt „összegyurcsányozni” kifejezés mintájára mondhatjuk azt, hogy az egész előválasztási kampány „összetóthcsabázódott”? Mennyire befolyásolhatja Tóth Csaba – legfinomabban szólva – ellentmondásos személyisége és politikai múltja az egész előválasztás folyamatát?

– Láttunk már olyat, hogy egy személy körüli botrány a mögötte álló pártokra, sőt, az e pártok által máshol támogatott indulókra is hatással volt. Borkai ügye nem Győrben ütötte a legnagyobbat. A konfliktus alapja ott is az volt, hogy ami a jelöltről kiderült, az éles ellentétben áll a politikai közössége által vallott ideológiával, nézetekkel. Ez a Fidesznél a „keresztényi életmód”, az ellenzéknél a korrupció elleni küzdelem jelszavát jelenti. Ha Tóth Csabát nem pusztán vádak érik, de az Egyesült Ellenzék meggyőződik róla, hogy valóban korrupt, onnantól valóban tehertétel lesz az előválasztás során, és pláne, ha győz, és őt kell támogatnia minden ellenzékinek.

– Tóth Csaba és a nevéhez tapadó kérdéses események lehetőséget adnak-e arra, hogy legnegatívabb esettel számolva akár az egész ellenzéki előválasztás hitelességét megkérdőjelezzék?

– Ettől nem tartanék az ellenzék helyében. Tóth Csabáról a zuglóiak fognak dönteni. Ha megválasztják, az azt jelenti, hogy helyben az aktív ellenzéki szavazók körében neki nagyobb a támogatottsága, mint Hadházy Ákosnak. Ez nem az előválasztás hitelességét kérdőjelezi meg, ahogy Trump előválasztási sikere sem az előválasztás „hibája” volt, hanem egy rosszul taktikázó republikánus pártelit bűne. Itt is azt kell inkább ebben az esetben megkérdőjelezni, hogy milyen ellenjelöltet és milyen kampánnyal indítottak ellene.

Egy hete megnéztük, hogy a helyi lakosok melyik jelöltet részesítik előnyben:

– Nem látunk a színfalak mögé, de lehet-e egyáltalán elképzelésünk arról, hogy mi a valódi oka, hogy a számos negatív kontextusban, gyakran korrupciós ügyekben felmerülő Tóth Csabához ilyen sokáig foggal-körömmel ragaszkodtak az őt jelölő pártok (és azok prominensei) – még az ellenzéki oldalon sokkal jobb reputációval rendelkező Hadházy Ákossal szemben is?

– Egyfelől hatékonysági szempontok: a focit gólra játsszák, a politikát mandátumra. Tóth Csaba kétszer is nyert egyéniben, Hadházy Ákos egyszer sem. Másfelől pedig ezek a győzelmek és a helyi pártépítés, az országosan is kiemelkedően erős zuglói szocialista szervezet Tóth Csabát erős politikussá teszik, aki az MSZP-t és személyesen Karácsony Gergelyt is „fogja” ezzel az erővel. Hadházy Ákosnak bár a külső, korrupcióellenes reputációja valóban jó, de az ellenzéki pártok élménye inkább az vele kapcsolatban, hogy nehéz természete van, és nem lojális a közösségéhez. A Fideszből az LMP-be, onnan Márki-Zay Péter mozgalmába, majd a Momentumhoz ülni azt eredményezi, hogy nem lesz stabil hátországod.

– Tóth Csaba láthatóan fontos ember volt a kampányban az őket jelölő pártok számára. Mi várható egy esetleges kudarcos szereplése esetén? Vajon Hadházy Ákos potenciális győzelme után (várhatóan a többi képviselőjelölthöz hasonlóan), meghajol a választói akarat előtt, esetleg még be is áll ellenfele mögé? Vagy – személyes véleménye szerint – ebben a sztoriban „lehet-e még valami” az ellenzéki képviselőjelöltek előválasztása után is?

– Ha nem Tóth Csaba nyeri az előválasztást, akkor a következő kérdés az, hogy (dacára annak, hogy ezt előzetesen például Fekete-Győr András kizárta) kap-e befutó helyet a közös listán. Ha igen, akkor nem számítok további konfliktusra. Ha nem, azt egyelőre akkor sem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Égzengéssel indul a jövő hét, visszatér a hűvösebb idő

Esős, őszies időjárást hoz a jövő hét: hétfőn a keleti, északkeleti országrész kivételével már többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra.

Link másolása

hirdetés

Nedvesebb levegő érkezik, hétfőn a keleti, északkeleti országrész kivételével már többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra - írja az Időkép.

A napos, nyáriasan meleg hétvégét követően a jövő héten fokozatosan visszatér a hűvösebb, ősziesebb idő.

A változás már hétfőn elkezdődik. Nyugat, délnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, hosszabb napos időszakokra még keleten, északkeleten számíthatunk.

Nyugaton, délnyugaton már reggel kialakulhatnak záporok, zivatarok, aztán napközben fokozatosan északkelet felé terjeszkedik a csapadék, ám a keleti, északkeleti tájakra ezen a napon várhatóan még nem érkezik meg. Itt lesz melegebb, akár 26-28 fokot is mutathatnak a hőmérők, miközben a felhősebb, csapadékosabb Dunántúli tájakon 20 fok közelében marad a csúcshőmérséklet.

Az ország nyugati, délnyugati felén nagy területen hullhat 5-10 mm-t meghaladó mennyiség, sőt lokálisan, intenzívebb csapadékgócokban 20 mm-nél is több eshet.

A csapadékra hajló idő egészen csütörtökig kitart, miközben a nappali felmelegedés is fokozatosan gyengül, a hét közepén jellemzően 17-22 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Országos csapadékra előreláthatóan nem kell számítani, viszont nap mint nap kialakulhat majd eső, zápor, helyenként zivatar, akár egyszerre több helyen is.

hirdetés

A szél zivatarok környezetében, valamint kedden nyugaton zivataroktól függetlenül is felerősödhet, egyébként mérsékelt, időnként élénk légmozgás lesz jellemző.

Addig azonban élvezzük ki a hétvégét, vasárnap ugyanis szinte nyáriasan meleg időre számíthatunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Csak délután fél kettőig szülhetnek a kismamák a mátészalkai kórházban

A település ügyeivel foglalkozó Facebook-oldal szerint volt olyan kismama, akit az 52 kilométerre lévő nyíregyházi kórházba irányítottak, miután este megindult nála a szülés.

Link másolása

hirdetés

Csak délután fél kettőig szülhetnek a kismamák a mátészalkai kórházban - erről a település ügyeivel foglalkozó Facebook-oldal számolt be elsőként érintettek panaszai alapján, számolt be az RTL Híradó.

A posztban azt írták:

"volt, akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés, elfolyt a magzatvíz, a kismama már a 40. hétben járt, az ügyeletes orvos továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő Nyíregyházi intézménybe".

Egy másik estben pedig egy kismama állítólag arról írt az oldalnak, hogy miután a mentők is tanácstalanok voltak, hová vigyék, az ügyeletes orvos azt mondta, "csak a kitolási szakaszban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyereket is a világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba". Azt is írták, hogy a korlátozásnak a kevés orvos lehet az oka.

Az RTL Híradónak név nélkül, telefonon nyilatkozott egy asszony, akinek állítása szerint a veszélyeztetett terhes menyét küldték el múlt szombat éjjel a mátészalkai kórházból.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az nem feltétlenül baj, ha valahol nincs szülészet, de ez a félmegoldás veszélyes.

hirdetés
"Egyértelműen a beteg veszélyeztetése, és ebben az esetben ezt a szülészeti osztályt meg kell szüntetni, mert itt nincsen kompromisszum (...) nem képes ellátni 0-24-ben heti hét napon keresztül ezt a szolgáltatást, ezt meg kell szüntetni, ez betegérdek is"

- fogalmazott Kunetz Zsombor.

A mátészalkai kórház a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházakhoz tartozik. Az intézmény az RTL Híradó kérdésére nem cáfolta a jenlegi helyzetet, de csak annyit írtak:

"október hónaptól a mátészalkai szülészeti-nőgyógyászati osztályon visszaáll a korábbi ügyeleti rend, és ezzel együtt a betegek ellátása is a korábban megszokottak szerint történik".

Azt is hozzátették: sem az ellátás szűkítését, sem pedig a megszüntetését nem tervezik Mátészalkán.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

23 mágnest nyelt le pár nap alatt egy hatéves lány Angliában

Először szeptember 12-én kezdett el fájni a hasa, két napig hányt, amikor elvitték a háziorvoshoz.

Link másolása

hirdetés

Pár nap alatt összesen 23 mágnest nyelt le egy hatéves lány Angliában, számolt be róla a BBC.

A kislány az iskolában játszott a mágnesekkel, majd hazavitte őket, hogy ékszereket készítsen belőlük egy játékbabához.

A gyermek anyja szerint a mágnesek összecsomósodtak a beleiben, miután lenyelte őket, emiatt meg kellett műteni. A beavatkozást végző sebész szerint akár meg is halhatott volna a kislány.

Először szeptember 12-én kezdett el fájni a hasa, két napig hányt, amikor elvitték a háziorvoshoz. Miután nem javult az állapota, elvitték egy gyermekkórházba, ahol vakbélgyulladást diagnosztizáltak nála. A mágneseket akkor találták meg, amikor megkezdték a vakbél eltávolítását.

"Nagy műtéten esett át, és ez nagyon megviselte, van egy körülbelül 10 cm hosszú hege. Lehetett volna sokkal rosszabb is - nincs maradandó károsodása. Felmerült annak a lehetősége is, hogy sztómára lesz szüksége" - mondta az anya.

A kislányt később hazaengedték, és most otthon lábadozik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: