HÍREK
A Rovatból

Pert nyertek a civilek, ki kell adnia a külügyminisztériumnak Orbán Viktor tavalyi római útjának részleteit

A kormányfőt a felesége és a fia is elkísérte az olasz fővárosba, ahova a nyaralását megszakítva utazott el. Viszont oda és vissza is honvédségi géppel repült.

Link másolása

Másfél év után másodfokon is pert nyert a K-Monitor a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ellen, így minden adatot ki kell adniuk Orbán Viktor tavalyi római útjáról - írja a 24.hu a korrupciókutató szervezet közleményére hivatkozva.

A K-Monitor tavaly ősszel indított pert, mivel a KKM nem válaszolt az adatigénylésükre.

Utóbbit még tavaly nyújtották be Orbán Viktor 2021 augusztusi római útja miatt. Ide a miniszterelnök a feleségével és a fiával utazott, ráadásul a nyaralását szakította meg, hogy elmehessen az olasz fővárosban tartott katolikus konferenciára. Viszont oda és vissza a nyaralásra is honvédségi repülő szállította.

Az út kapcsán viszont több kérdés is felmerült, és ellentmondásos válaszokat adott a Külgazdasági és Külügyminisztérium a közérdekű adatigénylésekre azzal kapcsolatban, hogy kik vettek részt a találkozón, milyen családtagok kísérték el a delegációt, és hogy a repülők milyen utat jártak be.

Ezért a K-Monitor az alábbi kérdéseket nyújtotta be közérdekű adatigénylés keretében 2021 szeptemberében:

  • Kik tartoztak az utazó delegációhoz?
  • Mekkora útiköltség merült fel?
  • Mekkora szállásköltség merült fel?
  • Mekkor napidíj merült fel?
  • Mekkora az az összeg, amit Orbán Viktor maga állt (térített meg) családtagjai utazása okán?

    Mivel egyikre sem kaptak választ, ezért pert indítottak, a Fővárosi Törvényszék pedig elsőfokú ítéletében kötelezte a KKM-et, hogy adják ki a családtagok utazására fordított összeget. Így derült ki, hogy

    a miniszterelnök 631 610 forintot fizetett a külügyminisztériumnak családtagjai utazása kapcsán. Viszont idén novemberben az RTL-nek még 471 120 forint útiköltségről számoltak be.

    Az viszont nem derült ki, hogy a befizetett összeg Lévai Anikó vagy Orbán Gáspár, vagy mindkettőjük költségeit jelenti.

    A szállásköltséget viszont nem közölték, arra hivatkozva, hogy azt még nem számolták el az adatigénylés időpontjában, illetve hogy a honvédségi fenntartású repülőgépek fenntartásának költségeit nem ismerik, de ennek ellentmond az, hogy Orbán Viktor nekik fizette be a fenti összeget.

    Az ítélet ellen a K-Monitor és a KKM is fellebbezett. A másodfokú, jogerős ítélet december 8-án született, ebben arra kötelezték a külügyet, hogy hozzák nyilvánosságra a többi adatot is, de még lehetőség van a Kúriánál is fellebbezni.

    A K-Monitor ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy

    sem közérdekű adatigényléssel, sem a perben sem sikerült tisztázni, hogy milyen jogszabály alapján utaznak a miniszterelnök és családtagjai honvédségi repülőn,

    illetve nem ismerhettek meg olyan hivatalos szabályzatot, ami alátámasztotta volna a minisztérium állítását, miszerint nekik nem lenne tudomások az út költségeiről.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    A Rovatból
    Magyar Péter Dobrev Klára külsejére tett megjegyzést a DK szerint.
    Az erről készül videót Molnár Csaba tette közzé közösségi oldalán. Magyar a választási plakátokat minősítette, amikor Dobrev szóba került.

    Link másolása

    Magyar Péter Szokolyán, politológushallgatók táborában, beszélt arról, hogy mennyire taszítják a választási plakátok, különösképpen Dobrev Klára plakátja. Ezt mondta:

    „Ugye mi nem... nem 100 milliárdokat költünk (ilyen) óriásplakátokra, nem (ilyen) vizuális szennyezéseket követünk el a környezet ellen. Már nem tudom, mikor jártatok Budápesten, végigmentem a Deák téren - csak autóval -, és egészen elképesztő, ahogy kinéz. Ott lógnak a plakátok -, a 90-es években, azt hittem, erről már leszoktunk -, és a világörökség egyik részénél úgy néz ki, mint valami bazári nem is tudom, micsoda.

    Szentkirályi Alexandra és a többiek ott lógnak ilyen különböző színekben, Dobrev Klára... ilyen egész (ilyen) ijesztő tehát. Ha gyerek lennék vagy gyerekem lenne, lehet, hogy nem tólnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.”

    Bár a szöveg kontextusában Magyar valószínűleg a plakátokról beszélt, a 24.hu írta meg, hogy Molnár Csaba így kommeltálta a történteket: „Azon túl, hogy a mondat nagyon tágan kezeli a magyar nyelv kereteit, nem más, mint a Magyar Péter által Dobrev Klára ellen indított, ízléstelen lejáratókampány újabb eleme. Az első esetben lényegében lehülyézte Dobrev Klárát, most pedig a külsejére tett sértő megjegyzést a magát tisztes, konzervatív polgárnak beállító politikus.

    Magyar is reagált a bejegyzésre, azt írta:

    „Mi nem fogjuk vizuálisan szennyezni a környezetet semmilyen plakáttal.”

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk
    HÍREK
    A Rovatból
    Lázár János esetleges visszavonulásáról beszélt
    Nem tartja ördögtől valónak, ha nem lesz politikus 2026-ban. Hitet tett Orbán mellett, szerinte ő tudja összetartani politikai közösségét.

    Link másolása

    Lázár János interjút adott a Jelennek. Többek között arról beszélt, hogy nem biztos, hogy a politikában van a helye. Orbán Viktorral való viszonyáról azt mondta, hogy nem rivalizáltak, jól megismerték egymást, és jól tudnak együtt dolgozni. Az egymás iránti lojalitás és hűség soha nem tört meg. A miniszterelnök megteremti neki a lehetőséget, hogy alkothasson. Szerinte a Fidesz érdeke is, hogy hosszú távon, hogy Orbán legyen a miniszterelnök, mert

    „jelen pillanatban és hosszú távon ő képes ezt a közösséget összetartani, és sikerre vinni.”

    A kegyelmi ügyről elmondta, hogy a kormány tagjai és a miniszterelnök nem tudtak, és azóta sem kaptak érdemi magyarázatot. Rogán Antalnak szerinte nem volt köze a kegyelmi ügyhöz, otthon aludt. Értékesnek tartja Rogán munkáját, neki nem az a dolga, hogy előtérben legyen.

    Varga Juditról azt mondta, hogy

    jó nagy butaságot csinált, ami a politikai pályájába került.

    A köztársasági elnöknek nincsen hivatalos beszámolási kötelezettsége, az igazságügy-miniszternek viszont igen, mégsem kezdeményezte ezt. Aki így jár el, nem érti, hogy kicsoda és hova került. Full alkalmatlan”. Korábban úgy gondolta, hogy EP-listavezetőnek alkalmasnak, de a lépései ezt cáfolták meg. Lázár János úgy gondolja, nem a Fidesz hibázott az ügyben, nem nekik kell bocsánatot kérni.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    „Kígyó” tekergett a miskolci éjszakában – videó
    Az állat lehetett vagy másfél méteres, egy ház bejárati ajtaja előtt látták. Kiderült, szerencsére nem volt veszélyes az állat.

    Link másolása

    A munkahelyéről kilépve egy férfi találkozott össze az állattal. Bár elég ijesztő látvány volt, mégis

    előkapta a telefonját és felvételt készített róla.

    A felvételt sok helyen megosztották, ám csak most derült ki, hogy a felvételt készítő személy nem más volt, mint a népszerű énekes, a Sztárban sztár leszek!-ben feltűnt Bari Laci édesapja, aki először a fiával osztotta meg a videót.

    Laci a Blikknek mondta el, hogyan történt.

    Először nagyon megijedtem! Nem titok, hogy irtózom a rovaroktól és a csúszómászóktól, olyannyira, hogy egyszer egy forgatást – sok hezitálás után – végül azért nem vállaltam el, mert tudtam, hogy olyan tematikájú, aminek köze volna a kígyókhoz.

    Féltem és féltettem aput, hiszen nem tudtam megállapítani, kígyóról vagy siklóról van szó,

    ráadásul a videón látszódott, hogy eléggé közel áll hozzá.” Laci azt tanácsolta édesapjának, hogy zárkózzon be és ne közelítsen az állathoz.

    Végül szerencsére kiderült, hogy a fenevad nem más, mint egy meglehetősen nagyra nőtt ártalmatlan erdei sikló.

    Az édesapa így nyilatkozott: „Valószínűleg sok a környéken a rágcsáló, ezért ilyen testes. Miután levideóztam, visszament a bokrok közé, azóta nem is láttam.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Újból szembement Kocsis Máté korábbi állításával a kormány
    Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

    Link másolása

    Mint emlékezetes, Kocsis Máté korábban így nyilatkozott:

    „Nehezen tudom elképzelni, hogyha Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére.”

    Azonban, amikor rákérdeztek, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesznél rokoni alapon osztják-e a pozíciókat, állásokat, visszakozott. Sőt, amikor emlékeztették rá, hogy felesége a szuperkórház projektcégében dolgozik, állította, hogy azt a munkát csupán saját képességei alapján kapta.

    Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy

    hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

    A válasz az volt, hogy csak a szakmai szempontok számítanak egy-egy kinevezésnél, ami cáfolta mint Kocsis szavait, mind Varga Judit állítását is. A Fidesz-frakcióvezető ezekután azt mondta: elfogadja a miniszterek válaszát. „De ők meg fogadják el, hogy nekem joggal juthatott eszembe, hogy van-e összefüggés a két dolog közt.

    Hogy valaki Diákhitel Központot, közút-kezelőt meg mindent képes vezetni hirtelen. Csodálkoznék, ha ez spontán lett volna.

    De mivel a miniszterek állítják, hogy ez így van, én nem mondtam semmit ebben az ügyben.

    Mindezen felemásra sikerült állítás után Tóth a következő kérdéssort küldte a minisztereknek és a miniszterelnöknek is:

    1. A vezetői kinevezéseken kívül eső egyéb állami pozíciók betöltésénél pontosan milyen szempontok irányadóak a tárcánál, ha az adott munkakörre vonatkozó, megfelelő szakmai tapasztalatok csak a vezetői kinevezéseknél irányadóak minden esetben?

    2. Hány rokona, hozzátartozója, ismerőse jutott így vezetői kinevezéseken kívül eső munkahelyhez az állami szervezetrendszerben a miniszterré történő kinevezése óta?

    3. Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

    A kérdésekre a következő egyenválaszt kapta az összes címzettől, újból cáfolva Kocsis Máté szavait:

    „A vezetői, valamint munkatársi kinevezéseknél is egyaránt igaz, hogy minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.”

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk